ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΓΙΑ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Πρόσκαιροι συμβιβασμοί και ελιγμοί απέναντι στους λαούς

Χωρίς να αλλάζει στο ελάχιστο η ουσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια «νέα» εκδοχή της αντιλαϊκής συμφωνίας

Η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι προσπαθούν με παζάρια να συμβιβάσουν προσωρινά τις αντιθέσεις και να κοροϊδέψουν το λαό. Καμιά ανοχή στα βάρβαρα σχέδιά τους!
Η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι προσπαθούν με παζάρια να συμβιβάσουν προσωρινά τις αντιθέσεις και να κοροϊδέψουν το λαό. Καμιά ανοχή στα βάρβαρα σχέδιά τους!
Με στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, μέσα από την καρατόμηση των εργατικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΕΕ, οι επιτελείς της Ευρωζώνης αναζητούν τρόπους να συμβιβάσουν προσωρινά τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως αυτοί εκφράζονται και στα παζάρια για το λεγόμενο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας».

Μπροστά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μάρτη, ο πρόεδρος της ΕΕ αναμενόταν να παρουσιάσει χτες τη δική του πρόταση για τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα του «Συμφώνου», χωρίς βέβαια να αλλάζει σε τίποτα ο βαθιά αντιλαϊκός του χαρακτήρας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάθεση στις 4 Φλεβάρη του «Συμφώνου» από την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανέλαβε να διεξάγει διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να διαμορφώσει ένα κείμενο για την ανταγωνιστικότητα στο οποίο θα συμφωνούσαν όλα τα κράτη - μέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, για χτες ήταν προγραμματισμένη μια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη με αξιωματούχους των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όπου ο Χ. Ρομπάι θα παρουσίαζε τη «νέα» δήθεν πρόταση για το «Σύμφωνο». Με στόχο να αποπροσανατολιστούν οι λαοί στα κράτη - μέλη της ΕΕ και να καμφθούν οι αντιδράσεις, διαρροές ήθελαν να παρουσιάσουν το σχέδιο Ρομπάι σαν πιο «ελαστικό» και ότι «αμβλύνει» τις αυστηρές προϋποθέσεις της αρχικής έκδοσης του «Συμφώνου».

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει, αφού το πνεύμα και το γράμμα του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» - τόσο της πρώτης του εκδοχής, όσο και εκείνης που τώρα ετοιμάζεται - είναι απόλυτα στοιχισμένο με τις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως έχουν εκφραστεί και στη «Στρατηγική 2020», αλλά και στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ.

Τα ίδια μέτρα με άλλα λόγια!

Το σχέδιο Ρομπάι έρχεται να παρακάμψει τις αντιδράσεις ορισμένων κρατών - μελών σε πλευρές της γαλλογερμανικής πρότασης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων, στο «νέο Σύμφωνο» προβλέπονται μια σειρά δείκτες που πρέπει να τηρηθούν σε τρεις τομείς: Ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και δημοσιονομική πειθαρχία. Ετσι, μπορεί να μην προβλέπεται ρητά η θέσπιση του ενός ή του άλλου μέτρου, ουσιαστικά, όμως, θεσπίζονται δείκτες, οι οποίοι θα οδηγούν τελικά στα μέτρα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι δε θα προβλέπεται ρητά η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά θα προβλέπονται δείκτες που θα έχουν σχέση με το προσδόκιμο ζωής και το κάθε κράτος - μέλος θα πρέπει να εναρμονίσει τα όρια ηλικίας βάσει αυτών των δεικτών!

Στην ουσία, η κατεύθυνση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει. Παράλληλα, δε θα προβλέπεται η κατάργηση της τιμαριθμικής προσαρμογής των μισθών, ωστόσο, θα προβλέπεται η εισαγωγή μηχανισμών προκειμένου να αποτρέπεται η αύξηση των μισθών με «μεγάλη ταχύτητα»!

Στη νέα πρόταση φαίνεται πως δε θα περιλαμβάνεται η υποχρέωση εναρμόνισης των φορολογικών πολιτικών των κρατών - μελών. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι απέναντι στην πρόταση για εναρμόνιση της φορολογίας είχε αντιδράσει η Ιρλανδία, η οποία θέλει να διατηρήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ακόμα, δηλαδή, και οι αντιδράσεις που έχουν κατατεθεί από τα κράτη - μέλη δεν έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά με διαφορετικά συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου που εκφράζονται μέσα από την τοποθέτηση της μίας ή της άλλης αστικής κυβέρνησης.

Πάντως, θα προτείνεται η νομοθετική δέσμευση της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου ελλείμματος, πέραν του οποίου τα κράτη - μέλη θα είναι υποχρεωμένα να λάβουν μέτρα. Παράλληλα, το συντονισμό της εφαρμογής του «συμφώνου» θα αναλαμβάνει η Κομισιόν, σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε διακυβερνητική συνεργασία.

Παραπέμπουν στο «συνολικό πακέτο»

Η ιμπεριαλιστική ευρωένωση παρέχει τα όποια ληστρικά - ούτως ή άλλως για τους λαούς - δάνεια με αντάλλαγμα την επιβολή ακόμα σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων, ξεκαθαρίζει με δηλώσεις της η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, η Κ. Λαγκάρντ τονίζει: «Είμαστε σε ένα σύστημα που όλο δίνει (...) Από τη μία υπάρχει στήριξη και μέτρα για χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Για αντάλλαγμα πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω στην οικονομική πολιτική και σύγκλιση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (...) Ορισμένες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να φτάσουν τις υπόλοιπες».

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο περιοδικό «Focus», τονίζει ότι «η επιστροφή στη Δραχμή μπορεί να μην είναι ταμπού, αλλά θα ήταν λάθος με δεδομένο ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Γερμανία και την ΕΕ». Υπογραμμίζει, ακόμα, ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή «θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα, καθώς θα εκτίνασσε στα ύψη την ισοτιμία του ευρώ με τα άλλα νομίσματα. Kάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις γερμανικές εξαγωγές και κατά συνέπεια στην απασχόληση και στα φορολογικά έσοδα του κράτους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχία από τις δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης

Σενάρια για εκλογές ή ανασχηματισμό, στο φόντο των επικείμενων συνόδων Ευρωζώνης και ΕΕ

Η ΝΔ συμφωνεί με όλα τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και για λογαριασμό της πλουτοκρατίας πιέζει για την επιτάχυνσή τους. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να την τιμωρήσουν πολιτικά σαν σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ
Η ΝΔ συμφωνεί με όλα τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και για λογαριασμό της πλουτοκρατίας πιέζει για την επιτάχυνσή τους. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να την τιμωρήσουν πολιτικά σαν σύμμαχο του ΠΑΣΟΚ
Σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή ανασχηματισμό τροφοδοτεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσει την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, μπροστά στα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει τους επόμενους μήνες. Εχοντας προσυπογράψει το αντιδραστικό «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», η κυβέρνηση αναζητάει τη φόρμουλα χειραγώγησης του λαού, για να αποφύγει εκτεταμένους τριγμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι οι αποφάσεις της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου θα «πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις». Αν και επίσημα η κυβέρνηση διαψεύδει τις πρόωρες κάλπες, στο παρασκήνιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού «αναλύουν» σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν «μεγάλες απώλειες» των κυβερνητικών ποσοστών.

Η κυβερνητική προπαγάνδα, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων, συντηρεί δύο σενάρια ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Το πρώτο αφορά το ενδεχόμενο τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αποδεχτούν τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης να αποσυνδεθεί το ζήτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και το θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, από το συνολικό ευρωπαϊκό πακέτο και ταυτόχρονα να τεθεί επί τάπητος το θέμα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Σ' αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τις αποφάσεις της ΕΕ σαν «καρότο» για να προωθήσει τα νέα σκληρά μέτρα, τα οποία θα συνοδεύουν τις ευνοϊκές για την πλουτοκρατία ρυθμίσεις για τα δάνεια και το χρέος.

Το δεύτερο αφορά την ισχυρότατη πιθανότητα οι αξιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης να ενταχθούν σε μια «λύση πακέτο» που θα βασίζεται πάνω στους κανόνες του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας». Την παραπάνω εξέλιξη την έχει αποδεχτεί ήδη η κυβέρνηση (ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με την Αν. Μέρκελ τάχτηκε υπέρ της «συνολικής λύσης») και θα χρησιμοποιηθεί σαν νέο εκβιαστικό δίλημμα απέναντι στο λαό, με κυβερνητικά στελέχη να μην αποκλείουν να ζητηθεί η «νομιμοποίησή» του μέσα από πρόωρες εκλογές.

Στο ίδιο σκηνικό εντάσσεται και το ταξίδι που έχει προγραμματίσει ο πρωθυπουργός στο Παρίσι, προκειμένου να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 11 Μαρτίου, ή αμέσως μετά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη μέρα, με μοναδικό γνώμονα τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, μπροστά στη διεύρυνση της λαϊκής δυσαρέσκειας, με στόχο την υποταγή του λαού στα μέτρα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία. Είτε μέσω των εκλογικών σεναρίων, είτε του ανασχηματισμού, η κυβέρνηση ουσιαστικά κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για το σύνολο του αστικών κομμάτων.

Συναίνεση για να συντριβεί ο λαός

Τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο οποίος κάνει λόγο για «συνταγματικές ρυθμίσεις ώστε καμία κυβέρνηση στο μέλλον - τύπου Καραμανλή - να μην καταστρέψει τη χώρα υπερχρεώνοντάς την». Με άλλα λόγια, να συνεχιστεί επ' αόριστον η λιτότητα και ο σφαγιασμός των εργασιακών δικαιωμάτων και με συνταγματική κατοχύρωση, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της ευρωπαϊκής και εγχώριας πλουτοκρατίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού αρχικά απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου σημειώνει με νόημα: «Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου θα ξεκαθαρίσει η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της ΕΕ, θα είναι η ώρα που η Ελλάδα επιτέλους θα πρέπει με όρους εθνικής ευθύνης και συναίσθησης της ιστορικής σημασίας των στιγμών να πάρει τις αποφάσεις της για το πρόβλημα του χρέους της. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλοι μια αλήθεια: το πρόβλημα του χρέους δεν είναι του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Είναι πρόβλημα όλων των κομμάτων, όλης της κοινωνίας, όλων των πολιτών, είναι πρόβλημα της Ελλάδας».

Η κυβέρνηση, επί της ουσίας, επιζητά ακόμα πιο ανοιχτή συναίνεση ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα, ώστε να βάλουν πλάτη για την προώθηση των αντιδραστικών μέτρων. Το επόμενο διάστημα, ο υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ατυπες συναντήσεις θα πραγματοποιήσει και ο πρωθυπουργός με υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας τους να επιταχύνουν τους ρυθμούς των διαρθρωτικών ανατροπών, στο φόντο και των σεναρίων για ανασχηματισμό.

Στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκλείουν «ευρύ ανασχηματισμό» από τον Γ. Παπανδρέου «φωτογραφίζοντας» κυρίως αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, την ερχόμενη Παρασκευή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεκδικεί ρόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου

Πιέζει για επιτάχυνση των ανατροπών και για λογαριασμό της πλουτοκρατίας εγκαλεί την κυβέρνηση για ασυνεννοησία!

Να «σπρώξει» την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, επιχειρεί με κάθε τρόπο η ηγεσία της ΝΔ, αποδεικνύοντας στην πράξη τη συναίνεσή της στην προώθηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας.

Μ' αυτό το στόχο, η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει την οποιαδήποτε, έστω και δημαγωγική, κριτική στα νέα άγρια αντιλαϊκά μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου, ενώ εμφανίζεται να ανησυχεί για την «έλλειψη συντονισμού» που - όπως ισχυρίζεται - παρουσιάζει η κυβέρνηση. Σε ρόλο άτυπου συντονιστή του κυβερνητικού σχήματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ διαπίστωσε χθες ότι «αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι σκορποχώρι», με αφορμή τις δήθεν διαφορετικές φωνές που ακούγονται για το ζήτημα της συνταγματικής δέσμευσης για τη μείωση του χρέους.

Επικαλούμενος χθεσινή συνέντευξη του Γ. Ραγκούση, στην οποία τάσσεται υπέρ της συνταγματικής εγγύησης για το θέμα του χρέους, ο Γ. Μιχελάκης υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες η συνταγματική κατοχύρωση του θέματος ήταν ανώριμη και ανεπίκαιρη, για να καταλήξει ότι «πρόκειται περί θιάσου, όχι περί κυβέρνησης».

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ ανησυχεί για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τη διογκούμενη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, να «χαλαρώσει» τους ρυθμούς στην υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται από κοινού με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ΝΔ δεν θέλει να εμφανιστεί απέναντι στην πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους ότι δημιουργεί το παραμικρό εμπόδιο, έστω και σε επίπεδο κλίματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ρίξει τους τόνους γύρω από την πρόταση - πυροτέχνημα για παραίτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου, παραπέμποντας το όλο θέμα στην ευθιξία του υπουργού να παραιτηθεί.

Επίσης αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και θα προτιμούσε να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο δίχως καθυστερήσεις και παλινωδίες. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας ότι «τα σενάρια αυτά διακινούνται από την κυβέρνηση ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε φορά από την αδιέξοδη πολιτική της».

Εγνοια για την πλουτοκρατία

Επί της ουσίας η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει τη «συνολική λύση» που προωθείται στην ΕΕ προς όφελος των ευρωμονοπωλίων, εκφράζοντας μάλιστα ανησυχία μήπως οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν ικανοποιήσουν τις καπιταλιστικές αγορές! «Οτι θα υπάρχει μια λύση τέλος Μαρτίου (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ), θα υπάρξει. Το ζήτημα είναι, αν αυτή η λύση θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού ή θα είναι βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα για την ευρωπαϊκή οικονομία», είπε χαρακτηριστικά (στον Αθήνα 9,84) ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, οι ενδείξεις συγκλίνουν προς την πρώτη κατεύθυνση - ότι επίκειται κάποιος συμβιβασμός - χωρίς όμως να είναι η βιώσιμη λύση που θέλουν και οι οικονομίες και οι αγορές».

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι η θέση του κόμματός του είναι πιο προωθημένη από τη θέση της κυβέρνησης για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων 5% τα επόμενα χρόνια, λέγοντας: «η στόχευσή μας πρέπει να είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του κόμματός του με την συνταγματική κατοχύρωση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με το επιχείρημα ότι αρκεί το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Νέες δημοσκοπήσεις

Η κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική συνεχίζει να είναι το κύριο εύρημα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σε έρευνα της MRB που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Real news», τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι τα εξής: ΠΑΣΟΚ 23,2%, ΝΔ 21,3% , ΚΚΕ 9%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,6%, ΣΥΡΙΖΑ 3%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,7%, ΔΗΣΥ 2,2%, ΔΗΜΑΡ 2,2%, άλλο κόμμα 4%, ενώ η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 26,8%. Σε άλλη δημοσκόπηση της MARC για το «Εθνος της Κυριακής», μετά από αναγωγή, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 33,5%, ΝΔ 27,4%, ΚΚΕ 10,3%, ΛΑ.Ο.Σ. 7,6%, ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, ΔΗΣΥ 4,3%, ΔΗΜΑΡ 3,7%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,7%, άλλο κόμμα 5,0%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση «γενικά, ποια φράση αποδίδει τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου», το 30,9% απαντά «οργή», το 30,8% «απογοήτευση», το 18,4% «ανοχή» και 19,2% «υποστήριξη». Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ το 82% θεωρεί ότι αν ήταν στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, τα πράγματα θα ήταν ίδια και χειρότερα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θυσίες μόνο για τη λαϊκή αντεπίθεση

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την περασμένη Κυριακή έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη στιγμή σύναψης του μνημονίου είχαμε προβλέψει το εξής: Οτι ο λαός θα χρεοκοπήσει σίγουρα και ότι θα υπάρχει από εκεί και πέρα διαπραγμάτευση για το βαθμό χρεοκοπίας ενός τμήματος του κεφαλαίου προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία.

Εχουμε επιβεβαιωθεί. Επομένως ο λαός πρέπει να πιστέψει στο εξής: Θυσία αξίζει να γίνει μόνο στο βωμό του αγώνα για την αντεπίθεση, για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, την ανατροπή της εξουσίας.

Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλλαγή εξουσίας χρειάζεται ο λαός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και τη συζήτηση για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του το περασμένο Σάββατο, υπογραμμίζει:

«Το μνημόνιο, που οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια και τους μικρούς επιχειρηματίες στο κλείσιμο, είναι ένα πρόγραμμα υπέρ της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Αυτή η άγρια επίθεση δεν θα σταματήσει με παραιτήσεις υπουργών ή με την εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση. Για να την αντιμετωπίσει ο λαός πρέπει να απορρίψει τις στρατηγικές επιλογές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ και να διεκδικήσει το δικό του δρόμο ανάπτυξης, με τη λαϊκή εξουσία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα παζάρια αφορούν το κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το «νέο» σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προωθείται στην ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Από τα σκληρά παζάρια που διεξάγονται μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, ο λαός δεν πρέπει να περιμένει κανένα όφελος ή σωτηρία. Αφορούν αποκλειστικά το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές και τα κέρδη ανάμεσα στα μονοπώλια. Το νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που καταδικάζει τους λαούς στη φτώχεια και στην ανεργία έχει την συμφωνία όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών δυνάμεων της ΕΕ. Ο λαός μπορεί να αντιμετωπίσει τον όλεθρο μόνο αν αρνηθεί να θυσιαστεί για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας και αντεπιτεθεί για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ