ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Σύγκρουση για την αναδιανομή της εξουσίας

Οι ιμπεριαλιστές πιέζουν ακόμα και με επέμβαση, με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας»

Οι αντικαθεστωτικοί προετοιμάζονται στη Βεγγάζη
Οι αντικαθεστωτικοί προετοιμάζονται στη Βεγγάζη
OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε στρατηγική αναδιάταξη των ναυτικών και εναέριων δυνάμεών τους γύρω από τη Λιβύη προχωρούν από χτες οι ΗΠΑ, με το Πεντάγωνο να μελετά «διάφορα σενάρια έκτακτης ανάγκης» και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να αφήνει στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών «όλα τα σενάρια ανοιχτά... ». Από τα σενάρια δεν αποκλείεται βεβαίως ούτε αυτό μιας στρατιωτικής επέμβασης μεταμφιεσμένης σε επιχείρηση χορήγησης «ανθρωπιστικής βοήθειας», με τη Γαλλία ήδη να παίζει το ρόλο του πρώτου βιολιού και να προχωρά από χτες στην αποστολή δύο αεροσκαφών στη Βεγγάζη με «βοήθεια σε φάρμακα, γιατρούς, τρόφιμα»...

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, με έδρα τη Βεγγάζη που ελέγχουν πλήρως, την Κυριακή προχώρησαν στη συγκρότηση «Εθνικού Συμβουλίου», από όλες τις αυτοονομαζόμενες ελεύθερες περιοχές, που προετοιμάζεται για την ανατροπή του Καντάφι. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι δυνάμεις ενάντια στον Καντάφι (με τους φύλαρχους να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αναδιανομής της εξουσίας και του πλούτου) προχωράνε σε συντονισμό. Οι ηγέτες αυτού του Συμβουλίου φαίνεται να συνομιλούν με διάφορες πλευρές, ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον δε φαίνεται να καλοβλέπουν το ενδεχόμενο ξένης επέμβασης. Εξάλλου, παίρνουν υπόψιν τους τις διαθέσεις λαϊκών μαζών που συμμετέχουν στον ξεσηκωμό, διεκδικώντας κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Σε μια παράλληλη εξέλιξη την Κυριακή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπούντ Ατζλέιλ ανακοίνωσε στη Βεγγάζη το σχηματισμό «μεταβατικής κυβέρνησης».

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Βέβαια, το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, με ή χωρίς τη «μάσκα» της ανθρωπιστικής αρωγής είχε τροχιοδρομηθεί και από την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προχτές ξημερώματα, στην οποία μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ που επιτρέπει τη χρήση βίας για την εφαρμογή κυρώσεων. Το άρθρο αυτό, ως γνωστόν, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για στρατιωτικές επεμβάσεις σε Ιράκ και Σομαλία.

Σε αυτό το ψήφισμα του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε ομόφωνα (παρά τις διαφοροποιήσεις Κίνας και Ρωσίας όσον αφορά την στρατιωτική επέμβαση) αναφέρεται επιπλέον: α) η επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, β) το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουαμάρ Καντάφι, μελών της οικογένειάς του και άλλων τουλάχιστον 16 στενών συνεργατών του, γ) η παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της διερεύνησης ενδεχόμενης διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έπειτα από τις πρόσφατες και συνεχιζόμενες σφαγές πολλών εκατοντάδων, ενδεχομένως και χιλιάδων, αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Επιπλέον, χτες οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν κι αυτές πακέτο κυρώσεων κατά της κυβέρνησης στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο όπλων, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι και της οικογένειάς του καθώς και αναστολή της πώλησης δακρυγόνων και εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τις απανταχού δυνάμεις καταστολής για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων...

Σκληρές συγκρούσεις

Στο μεταξύ, σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικές και καθεστωτικές δυνάμεις συνεχίζονται στις πόλεις Ζαουίγια και Μισράτα και για τον τελικό έλεγχο πόλεων που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Χτες, πάντως, το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως ο Μουαμάρ Καντάφι ανέθεσε στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία αντικαθεστωτικών δυνάμεων που ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας. Ωστόσο, εκπρόσωπος του αντικαθεστωτικού «Εθνικού Συμβουλίου Λιβύης» που εδρεύει στη Βεγγάζη, απέρριψε οποιαδήποτε περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Καντάφι, ενώ επανέλαβε την έκκληση προς το στρατό να βοηθήσει στην κατάληψη της Τρίπολης...

Μέσα σε όλα αυτά, οι εξελίξεις στη Λιβύη ρίχνουν νερό στο μύλο των διεθνών κερδοσκόπων, ωθώντας στα ύψη τις διεθνείς τιμές πώλησης πετρελαίου που ξεπέρασε χτες τα 113 δολάρια το βαρέλι.


Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός ξένων πολιτών

Θωρακίζεται η ΕΕ μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει κύμα μετανάστευσης

Συνεχίζεται εντατικά - και με το αζημίωτο για τις ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες - ο απεγκλωβισμός χιλιάδων ξένων υπηκόων από τη Λιβύη προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΘΥΝΑΛ, μέχρι την περασμένη Κυριακή είχαν φτάσει στην Κρήτη περίπου 12.000 άτομα, εκ των οποίων 10.500 είναι Κινέζοι πολίτες, 200 περίπου από κράτη της ΕΕ, 80 Ελληνες και περίπου 1.200 από το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ. Τις αμέσως επόμενες μέρες, αναμένεται η άφιξη άλλων περίπου 5.000 Κινέζων.

Σε ό,τι αφορά τους Κινέζους πολίτες, από την Κυριακή ξεκίνησε η διαδικασία επαναπατρισμού τους με την αναχώρησή τους σε γκρουπ των 2.000-2.500 ημερησίως με αεροπορικές πτήσεις τσάρτερ. Η παραπάνω διαδικασία εκτιμάται να ολοκληρωθεί το επόμενο 10ήμερο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Wen Jiabao, απέστειλε προς τον Γ. Παπανδρέου ευχαριστήρια επιστολή για τη συμβολή της χώρας στην απομάκρυνση των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη.

Με αεροσκάφος C-160 της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που προσγειώθηκε την Κυριακή στη Σούδα από το αεροδρόμιο Nafoora της Λιβύης, απεγκλωβίστηκαν και οι 8 Ελληνες που μαζί με άλλους συναδέλφους τους, κύρια Γερμανούς, εργάζονταν σε απομακρυσμένο εργοτάξιο στην έρημο. Την επιχείρηση απεγκλωβισμού, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, συντόνισε η γερμανική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ελληνική.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ θωρακίζεται απέναντι στα μεταναστευτικά ρεύματα απεγνωσμένων ανθρώπων που αναμένεται να ξεκινήσουν από τις ακτές της Αιγύπτου, της Λιβύης και ενδεχομένως άλλων χωρών. Σε σύσκεψη που έγινε την Κυριακή υπό την προεδρία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Οθωνα στο Ηράκλειο, συζητήθηκε «ο σχεδιασμός και η λήψη μέτρων για την περιφρούρηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης από την ενδεχόμενη ανάπτυξη ισχυρών μεταναστευτικών ρευμάτων το επόμενο διάστημα λόγω των αναταραχών στη Λιβύη».

Το θέμα έχει θέσει και ο Χρ. Παπουτσής στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, συζητήθηκε «το ζήτημα της αναγκαιότητας στενής και μόνιμης συνεργασίας των έξι χωρών της Μεσογείου, της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου με τον FRONTEX για τη δημιουργία ενός δικτύου διαρκών θαλάσσιων περιπολιών για να διασφαλίσουν τη φύλαξη από ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα που μπορεί να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ