ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντέχουν οι καθηγητές
  • Χιλιάδες καθηγητές στη χτεσινή μεγαλειώδη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή, μαθητών, γονέων και φοιτητών. Σταθερά πάνω από 75% το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία
  • Τις αντοχές της οικονομίας επικαλέστηκε και πάλι στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, για να αρνηθεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των καθηγητών

"Αντέχουμε"! Αυτή η λέξη, που έχει γίνει τις τελευταίες μέρες το κεντρικό σύνθημα των απεργών καθηγητών, περικλείει όλη την αποφασιστικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου, να συνεχίσουν μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα τους, για να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους.

Οι καθηγητές, και μαζί τους πολλοί μαθητές, φοιτητές και γονείς,συγκεντρώθηκαν χτες στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος απ' όπου και ξεκίνησαν τη μεγαλειώδη πορεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Για άλλη μια φορά, οι καθηγητές διέψευσαν τα προγνωστικά και τις εκτιμήσεις διαφόρων καλοθελητών που διέκριναν σημάδια κόπωσης στον κλάδο, αφού και σε αυτήν την κινητοποίηση συμμετείχαν πολλές χιλιάδες καθηγητών, αποδεικνύοντας ότι αντέχουν, ενώ τα ποσοστά της απεργίας ξεπέρασαν και χτες το 75%.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Μ. Κωστόπουλος,το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Σ. Κωτσαντής και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός.

Στην κεφαλή της πορείας των καθηγητών μια ομάδα μαθητών με τύμπανα, που δε σταμάτησαν ούτε λεπτό, έδιναν το ρυθμό στα συνθήματα: "Οι καθηγητές δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία", "οι καθηγητές δε σκύβουν το κεφάλι μαζί με το λαό ενότητα και πάλη" και "καθηγητές στην πείνα, μαθητές φυτά - όχι άλλα μέτρα εκσυγχρονιστικά".

Η έμπνευση και η φαντασία στα συνθήματα, στις πικέτες και στα πανό, δεν έλειψαν και από αυτήν την κινητοποίηση. "Σε πότισα ροδόσταμο με πότισες Αρσένη(κο)", έγραφε η πικέτα ενός καθηγητή, ο οποίος με μια σφυρίχτρα στο στόμα, σφύριζε ρυθμικά το σύνθημα που φώναζαν στο μπλοκ της ΕΛΜΕ Πειραιά: "Ετσι κι αλλιώς δε ζούμε με 100.000, γι' αυτό θα απεργούμε μέχρι το 2000".

Φτάνοντας στη Βουλή η πορεία, μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ, μπήκαν μέσα για να συναντηθούν με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδη, και τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο,ενώ οι καθηγητές συνέχισαν προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ήταν και ο τελικός προορισμός της πορείας τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι καθηγητές βρήκαν παρατεταγμένους της αστυνομίας,ώστε να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν το Μαξίμου. Η αστυνομοκρατία δεν τους εμπόδισε να συνεχίζουν να φωνάζουν συνθήματα, να ξεσηκώνουν όλη τη γύρω από το Μαξίμου περιοχή με τα τύμπανα, τα συνθήματα και τις σφυρίχτρες τους, αλλά και να χορεύουν τραγουδώντας "την πείνα την αντέχουμε και στις πορείες τρέχουμε, μην μείνει η παιδεία μας φτωχούλα και καημένη στα χέρια του Αρσένη",σε ρυθμό... καλαματιανού. Υστερα από λίγο και περίπου στις 2.15 το μεσημέρι δημιουργήθηκε μια ολιγόλεπτη ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και των ανδρών της αστυνομίας, όταν μια ομάδα από την πορεία θέλησε να φτάσει στην είσοδο του Μαξίμου. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση κάποιων καθηγητών συνδικαλιστών.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε στη Βουλή με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδη και τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Ανθόπουλο, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας τον προβληματισμό που ανέπτυξε η ΟΛΜΕ για τη συνέχιση του διαλόγου, χωρίς βέβαια να δεσμευτούν σε κανένα από τα αιτήματα των καθηγητών.

Οι εκπρόσωποι των καθηγητών, μετά τη συνάντηση επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να γυρίσουν στα σχολεία με σκυμμένο κεφάλι και ότι επιμένουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Κάλεσαν, επίσης, τους καθηγητές να συνεχίσουν με την ίδια μαζικότητα και αποφασιστικότητα να συμμετέχουν στην απεργία που μπαίνει πλέον στην τρίτη βδομάδα.

Ο πρωθυπουργός Απαντώντας, εξάλλου, ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του αρχηγού της ΝΔ, Μ. Εβερτ, για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών, επανέλαβε τις γνωστές απόψεις της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι στα "πλαίσια αντοχής της οικονομίας", ό,τι μπορούσε να δώσει το έδωσε.
Στην ομιλία του ο Μ. Εβερτ ουσιαστικά κάλυψε την κυβερνητική πολιτική, αφού το μοναδικό πρόβλημα που εντόπισε στην κυβέρνηση, είναι ότι ο πρωθυπουργός δε δέχεται να συναντηθεί με τους απεργούς.

Μάθημα αγώνα από δασκάλους και νηπιαγωγούς

Ξεκινούν πενθήμερη απεργία τη Δευτέρα. Ψίχουλα, που δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους, τους δίνει η κυβέρνηση

Απεργούν από τη Δευτέρα δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διευρύνοντας το μέτωπο της αντιπαράθεσης με την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα "φουσκωμένες" τις αυξήσεις που προτείνονται στο νέο μισθολόγιο για τους δασκάλους σε μια προσπάθεια να προκαλέσει ρήγμα στο εκπαιδευτικό μέτωπο.

Με απόφαση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ξεκινούν τη Δευτέρα πενθήμερη απεργία. Το ερχόμενο Σάββατο, 8 Φλεβάρη 1997, θα συγκληθεί η Ολομέλεια των Προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων της χώρας με πρόταση για απεργία διαρκείας με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων ανά εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί αντιδρούν στις ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου για τους εκπαιδευτικούς και διεκδικούν επίλυση των αιτημάτων για το διδακτικό ωράριο, μαζικούς διορισμούς δασκάλων και καθηγητών, αναβάθμιση του νηπιαγωγείου, ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο κλπ.

Τη Δευτέρα οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα πραγματοποιήσουν παναττικό συλλαλητήριο στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Παιδείας. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Το νέο μισθολόγιο

Σε μια προσπάθεια να βγάλει "εκτός μάχης" τους δασκάλους, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις βασικές κατευθύνσεις του νέου μισθολογίου των δασκάλων και συνυπολογίζοντας φορολογικές κρατήσεις και μη τιμαριθμοποιώντας τα ποσά υποστηρίζει ότι "οι ετήσιες αυξήσεις σε σύγκριση με τις αποδοχές του 1996 κυμαίνονται από 285.000 έως 826.000 δρχ. ενώ σε μηνιαία βάση ξεκινούν από 23.000 και φτάνουν τις 60.000 δρχ".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο μισθολόγιο οι τακτικές αποδοχές και το κίνητρο απόδοσης είναι ίδιες με αυτές των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης, ενώ το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των δασκάλων καθορίζεται στις εξής αναλογίες: Ως το προς το επίδομα των καθηγητών: Από 1 Γενάρη 60%, 80% το 1998, 90% το 1999 και μετά πλήρης εξίσωση.

Παράλληλα, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των δασκάλων από 21.000 δρχ. σταδιακά θα διαμορφωθεί στις 30.000 δρχ. το τέλος του 1997 (24.000 από 1 Γενάρη, 27.000 από 1 Ιούλη και 30.000 από 1 Νοέμβρη). Το 1998 θα διαμορφωθεί στις 40.000 δρχ. και θα τιμαριθμοποιηθεί, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση ενισχύονται τα επιδόματα θέσεων προϊσταμένων και διευθυντών, μεταπτυχιακών σπουδών, υπηρεσίας σε παραμεθόριες περιοχές και το

οικογενειακό επίδομα.
Απεργία στους σταθμούς

του υπουργείου Υγείας

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κρατικών Παιδικών Σταθμών (ΚΠΣ), οΣύλλογος Διαχειριστών ΚΠΣ,το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων στους ΚΠΣ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικού Βοηθητικού Προσωπικού Παιδικών Σταθμών,που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, απεργούν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Παράλληλα, διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3 του μήνα, στις 11 π.μ., μπροστά στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να παραμείνουν οι ΚΠΣ στο υπουργείο Υγείας και να ανακληθούν οι αποφάσεις μεταβίβασης της αρμοδιότητας των ΚΠΣ στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων.

  • Εικοσιτετράωρη απεργία την Τρίτη 4 Φλεβάρη πραγματοποιούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, διεκδικώντας ουσιαστική αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών, τήρηση της εκπαιδευτικής και εργατικής νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων
.

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την Παιδεία

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν από κοινού η ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ, τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι βασικές εκτιμήσεις και προτάσεις του ΚΚΕ και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων.

Στο ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζεται: "Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, νέοι και νέες, ο αγώνας για τη μόρφωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για τα άλλα δικαιώματα, που σήμερα θυσιάζονται στο βωμό του ανταγωνισμού των πολυεθνικών συμφερόντων. Για να ανοίξει ο δρόμος σ' ένα διαφορετικό αύριο, ολόπλευρης μορφωτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης για το λαό και τη νεολαία. Αντιτάξτε τη δική σας ενότητα, το δικό σας ενιαίο μέτωπο πάλης".

Συμπαράσταση γονιών, μαθητών και φοιτητών

Ηταν ξανά εκεί, πλάι στους καθηγητές, γιατί, όπως δήλωναν, ο αγώνας των καθηγητών είναι και δικός τους αγώνας.

Ο Γ. Ποντικάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Περιστερίου, είπε στο "Ρ": "Ολοι οι γονείς είναι υπέρ των αιτημάτων των καθηγητών και γνωρίζουν την αναγκαιότητα να αγωνιστούμε όλοι μαζί".

Ο Ι. Διακογιάννης,φοιτητής στο Πολιτικό της Νομικής, δήλωσε: "Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των καθηγητών, αφού η πολιτική που χτυπάει αυτούς χτυπάει και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προσπαθεί να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Μόνη λύση είναι ο κοινός αγώνας όλων των εκπαιδευτικών φορέων".

Ο Δ. Γιαννούλας,μαθητής του ΤΕΛ Πετρούπολης, σημείωσε: "Οι καθηγητές μας έχουν απόλυτο δίκιο".

Αγωνιστική συμπαράσταση στους εκπαιδευτικούς

Ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα"

Η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" συμπαραστέκεται ενεργά και ουσιαστικά στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών.

Οι δαπάνες για την παιδεία, τονίζει σε ανακοίνωσή της, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές (7,4 φέτος), οι χαμηλοί μισθοί των εκπαιδευτικών, οι μη διορισμοί των εκπαιδευτικών, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, η διπλή βάρδια, τα ακατάλληλα κτίρια είναι αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης. Το Διεθνές και Εθνικό Απολυτήριο, η "Λευκή Βίβλος" για την παιδεία, οι πιστωτικές μονάδες, η κατάργηση της επετηρίδας, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, η "αποκέντρωση" της Παιδείας, ο διαχωρισμός εκπαίδευσης - κατάρτισης και η πριμοδότηση των ΙΕΚ, ΚΕΚ είναι μέτρα που στοχεύουν σ' ένα πιο "ταξικό" σχολείο, σ' ένα "ευέλικτο" σχολείο, που θα είναι υποταγμένο στους νόμους της αγοράς και του κέρδους.

Γι' αυτό και η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" συντάσσεται στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας, στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών, που αγωνίζονται για "ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο".

Μια γενική άποψη της πορείας

Τα πανό των καθηγητών



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ