ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΘΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τίμησαν τους πεσόντες των Ιμίων

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων αποστράτων και εν ενεργεία, όπως και μελών από οικογένειες πεσόντων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με πρωτοβουλία της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών των Ιμίων, η καθιερωμένη εδώ και χρόνια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους νεκρούς των Ιμίων και για όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Την εκδήλωση εκ μέρους της ΚΕΘΑ συντόνισε ο Μάλαμας Τσαρδάκης, πλωτάρχης ΠΝ ε.α. Στην ομιλία του, αναφερόμενος στους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσαν στα Ιμια - τον αντιναύαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη, τον αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, και τον πλοίαρχο Εκτορα Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών - σημείωσε μεταξύ άλλων πως το ανθρώπινο τίμημα της κρίσης των Ιμίων δεν είναι το μόνο, αφού «με την κρίση εκείνη ανοίχτηκε ο δρόμος για τη συνολική αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο».

Αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών και διχοτομικής λύσης στην Κύπρο, τα οποία ετοιμάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ μαζί με την ΕΕ, λέγοντας: «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι λυκοσυμμαχίες αυτές ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας διασφαλίζουν ούτε αποτελούν παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Προειδοποίησε για τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας σε τοπική ή γενικότερη πολεμική ανάφλεξη και υπογράμμισε την ανάγκη να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, να μη σταλεί κανένας Ελληνας στρατιωτικός στη Λιβύη, να μη σταλούν πύραυλοι «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, να μη σταλεί φρεγάτα στα Στενά του Ορμούζ. Να μην υπάρξει καμία συμμετοχή και καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και τέλος οι δεκάδες παριστάμενοι αναφώνησαν «Αθάνατοι!». Λουλούδια κατέθεσαν οι: ΚEΘA, Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠOEΣ), Ενωση Στρατιωτικών Δυτ. Τομέα Αθήνας (EΣΠEEΔTA), Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ANEAEΔ), Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠEAΠΣ), Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (ΠAΣOIΠA).

  • Τους πεσόντες αξιωματικούς στα Ιμια τίμησε την Παρασκευή και η Βουλή, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στην έναρξη της συνεδρίασης.
Επιστολή στρατευμένων ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Σε επιστολή τους, σμηνίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην 111 ΠΜ αναφέρουν: «Οι εξελίξεις γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες για το λαό μας, καθώς μετά την ψήφιση της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις μπαίνει στο τραπέζι και η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, όπως σε Σαουδική Αραβία και Λιβύη.

Την ίδια στιγμή έχει δοθεί το ελεύθερο στις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις να αξιοποιούν υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια για τις εκάστοτε ανάγκες τους. Είναι χαρακτηριστική και πολύ έντονη η παρουσία τους στην περιοχή μας, τη Μαγνησία, κάτι που θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες, με την άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ με την επωνυμία "Μέγας Αλέξανδρος - 2020".

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καλλιεργήσει στο λαό μας εφησυχασμό ότι όλα τα παραπάνω συντελούν στην προστασία της χώρας μας και ότι οι πολεμικοί ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελούν παράγοντα ασφάλειας στην περιοχή.

Εχουμε όμως εμπειρία και ξέρουμε πως ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν αναγνωρίζουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Εχουμε εμπειρία και ξέρουμε πως ό,τι γίνεται σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια του ελληνικού λαού, αλλά αντίθετα καθιστά τη χώρα μας στόχο, καθώς μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους μηχανισμούς αυτούς.

Καταδικάζουμε τη συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και δεν δεχόμαστε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική αποστολή στο εξωτερικό, στη Λιβύη, στη Σαουδική Αραβία, στα Στενά του Ορμούζ ή οπουδήποτε αλλού σχεδιάζουν.

Σήμερα είναι ακόμα πιο επίκαιρο το σύνθημα "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά"!».

ΚΟ ΚΚΕ
Συσκέψεις - συγκεντρώσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή
  • Την Πέμπτη 6 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Λόφου και Νέας Ζωής Περιστερίου καλούν σε σύσκεψη, στο μεζεδοπωλείο «Παραβάτες» (Αγ. Τριάδας 49). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., οι ΚΟ του δήμου Πειραιά καλούν στον κινηματογράφο «ΣΙΝΕΑΚ», με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη.
  • Την Τετάρτη 12 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Καισαριανής καλούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Επίσης:

  • Το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Αττικής καλούν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, ΗΣΑΠ Βικτώρια). Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.
  • Την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στο 2ο ΚΑΠΗ Ανω Λιοσίων (Δροσούπολη, Δελφών 23) θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.
  • Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη:

-- Στις 7 μ.μ, στον Κόκκινο Μύλο (εστιατόριο «Φαγουριό», Φιλαδελφείας 312) θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στα γραφεία του ΚΚΕ στον Ασπρόπυργο (Μάρκου Μπότσαρη 2) θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης.

Την Κυριακή 9 Φλεβάρη:

-- Στις 11 π.μ., οι ΚΟ Βύρωνα καλούν στην αίθουσα του δημαρχείου Βύρωνα. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., οι ΚΟ Ζωγράφου καλούν στον δημοτικό κινηματογράφο «Αλέκα». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το ρατσιστικό παραλήρημα του υπόδικου ναζιστή Λαγού

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της «καταδικάζει το ρατσιστικό παραλήρημα του υπόδικου ναζιστή Λαγού στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του για το Προσφυγικό έσκισε αντίγραφο της τουρκικής σημαίας. Η προβοκάτσια αυτή στρέφεται ενάντια τόσο στον ελληνικό όσο και στον τουρκικό λαό, συνδέεται με βρώμικους σχεδιασμούς εναντίον τους που ανέκαθεν εξυπηρετούν οι εθνικιστές. Οι λαοί μπορούν να απομονώσουν τους φασίστες, που αποθρασύνονται από την εισαγγελική εισήγηση στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ. Οχι μόνο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά μπορούν να υπερασπιστούν τα κοινά τους συμφέροντα ενάντια στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων και το μίσος των εθνικιστών».

Εκδήλωση του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ

To Τμήμα Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στο κοινωνικό ζήτημα της τοξικοεξάρτησης την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος). Τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Για τους Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ. Για την αθώωση της κάνναβης θα μιλήσει η Λήδα Μαλάμη, μέλος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών.

  • Εκδήλωση με θέμα «Θεραπευτική κάνναβη ή βήμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών» διοργανώνει η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Επιμελητήριο Κιλκίς. Θα μιλήσει ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βραβεύει τους πρωτοπόρους στην Οικονομική Εξόρμηση

Την Κυριακή 2 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος), όπου θα βραβευτούν οι πρωτοπόρες Οργανώσεις στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης.

Συνεστιάσεις
  • Την ετήσια συνεστίαση πραγματοποιεί η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ την Κυριακή 2 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο κέντρο «Γιούλας». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
  • Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί σε συνεστίαση επίσης την Κυριακή 2 Φλεβάρη στη 1 μ.μ., στο κέντρο «Μπαρμπα - Θωμάς» (7ο χλμ. Εθν. Αχιλλείου).
Εκδήλωση για τον Ερμή Μουρατίδη

Εκδήλωση μνήμης για την προσφορά και το έργο του Ερμή Μουρατίδη, σκηνοθέτη - θεατρολόγου, συγγραφέα και ερευνητή του θεάτρου, διοργανώνουν η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η εφημερίδα «Εύξεινος Πόντος» και το περιοδικό «Ενεκεν». Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης (λεωφόρος Νίκης 13, 2ος όροφος). Θα μιλήσουν η Χρύσα Μάντακα, επ. καθηγήτρια, ενδυματολόγος, σκηνογράφος του ΑΠΘ, και ο Παύλος Ελευθεριάδης, διευθυντής Σκηνής, ηθοποιός του ΚΘΒΕ. Θα εμφανιστεί ο Μιχάλης Κολιοντζίδης με το μουσικό του σύνολο και τη χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

Εκλογές στην ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ

Η «Πανεπιστημονική» καλεί τους συνταξιούχους μηχανικούς την Τετάρτη 5 Φλεβάρη στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες της Πανελλήνιας Ενωσης Ομότιμων Μελών του ΤΕΕ (ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ), από τις 9 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ., στο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ - ΤΜΕΔΕ της πλατείας Κλαυθμώνος. Τους καλεί να δώσουν συνέχεια στο δρόμο που βάδισε η ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ, με τις ταξικές δυνάμεις στο τιμόνι. Για την οργάνωση της αντεπίθεσης μαζί με το ταξικό συνταξιουχικό και εργατικό κίνημα, ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Λαϊκή κινητοποίηση για την προστασία του πάρκου στον Κόκκινο Μύλο

Την Τετάρτη 12 Φλεβάρη εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Πατρών η προσφυγή του δήμου Πατρέων κατά της απόφασης της προηγούμενης διεύθυνσης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που απαίτησε να κατεδαφιστεί, δηλαδή να καταστραφεί το πάρκο του Κόκκινου Μύλου, που δημιούργησε ο δήμος χωρίς να αμφισβητεί ότι ιδιοκτήτης του χώρου είναι το Δημόσιο.

Γι' αυτόν το λόγο ο δήμος Πάτρας καλεί σε λαϊκή κινητοποίηση - συγκέντρωση στον Κόκκινο Μύλο την Κυριακή 9 Φλεβάρη στις 11 το πρωί, ενώ απευθύνει κάλεσμα και για συγκέντρωση στα δικαστήρια την Τετάρτη 12 Φλεβάρη στις 9 το πρωί. Και τονίζει: «Να σταματήσουν τώρα από την κυβέρνηση οι διώξεις και τα εμπόδια! Να μην καταστραφεί το πάρκο! Να μην ξαναγίνει η περιοχή σκουπιδότοπος!».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org