ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Η εξιχνίαση των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις ξεριζωμένων από την Ελλάδα στην Τουρκία, η άρση του γεωγραφικού περιορισμού, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, όπως και οι καθυστερήσεις εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, αποτέλεσαν τα κύρια ζητήματα χτεσινής ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας (ΥΑ) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δείχνοντας, για άλλη μια φορά, τη ζοφερή εικόνα της ζωής αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας.

Στην ενημέρωση, τονίστηκε πως η ΥΑ συνεχίζει να δέχεται αξιόπιστες μαρτυρίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από τον Εβρο. Αντίστοιχες μαρτυρίες καταγράφονται και από τα γραφεία της ΥΑ στην Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, αναφέρθηκε πως η ΥΑ δεν είναι ικανοποιημένη από τη διαδικασία που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές, για να διερευνηθούν οι καταγγελίες αυτές. Μάλιστα, ειπώθηκε ότι οι μαρτυρίες για το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2018 κάνουν λόγο για 300 άτομα που επαναπροωθήθηκαν παράνομα.

Η κατάσταση στη Σάμο, όπως αναφέρθηκε, παραμένει προβληματική, αφού το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), που έχει χωρητικότητα 648 ατόμων, «φιλοξενεί» 3.837 άτομα, 1.500 από τα οποία ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές γύρω από το ΚΥΤ, ενώ το 24% του συνόλου είναι ανήλικοι. Ενα από τα ζητήματα που απασχολεί την ΥΑ είναι και η προστασία των ανηλίκων, καθώς σήμερα στη χώρα βρίσκονται 3.741 ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, ωστόσο μόλις 1.007 είναι οι θέσεις φιλοξενίας τους. Την ίδια ώρα 840 ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν στα ΚΥΤ των νησιών και του Εβρου ακόμα και για έναν χρόνο.

ΛΕΣΒΟΣ
Κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Φλεβάρη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Σε απόφαση για κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στις 18.30 στην πλατεία Σαπφούς, κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου με τη συμμετοχή σωματείων του νησιού, του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Στη συζήτηση αναδείχθηκε η ευθύνη της κυβέρνησης για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, καθώς και η μόνη λύση που θα φέρει αποτελέσματα στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, στα προβλήματα που βιώνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός, και δεν είναι άλλη από το κλείσιμο του hot spot της Μόριας και τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών.

Το πλαίσιο πάλης της σύσκεψης:

Εδώ και τώρα να κλείσει το hot spot της Μόριας και στα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο hot spot.

Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί, με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες, και επιτέλους οι Υπηρεσίες Ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέληση τους κρατούνται και παραμένουν όμηροι στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες, και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.

Να μεταφερθούν οι Υπηρεσίες Ασύλου από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη Λέσβο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.

Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας.

  • Καμιά σύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Οχι στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Λέσβο. Επαναφορά του σε όλα τα νησιά».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Κοινή ανακοίνωση για τα προβλήματα στην Υπηρεσία Δόμησης στο Αιγάλεω

Κοινή ανακοίνωση, τη δεύτερη κατά σειρά, εξέδωσαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Αιγάλεω, που έχουν αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες, άδειες για εργασίες ανακαίνισης, κατεδάφισης κ.λπ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν:

«Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσής μας, επανερχόμαστε για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στη λειτουργία της ΥΔΟΜ του δήμου Αιγάλεω, η οποία εξυπηρετεί τους κατοίκους των δήμων της Δυτικής Αθήνας. Με τη συγκεκριμένη κατάσταση έρχονται στο προσκήνιο οι σοβαρές ελλείψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες δήμων και Περιφερειών.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από την απόσπαση της μοναδικής τοπογράφου μηχανικού της ΥΔΟΜ Αιγάλεω προς άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, η υπηρεσία δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει έλεγχο τοπογραφικών διαγραμμάτων, άρα και να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες δημότες οι οποίοι έχουν εκκρεμείς υποθέσεις με την ΥΔΟΜ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι αδύνατη η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, η έκδοση αδειών για εργασίες ανακαίνισης, κατεδάφισης κ.λπ.

Η συγκεκριμένη "δυσλειτουργία" δεν προέκυψε από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ, των τεχνικών και άλλων υπηρεσιών, αποτελεί εδώ και χρόνια τον κανόνα για τους δήμους και το υπόλοιπο Δημόσιο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον "Καλλικράτη" το 2010 και τον "Κλεισθένη" το 2018. Ο στόχος είναι προφανής: Περνώντας στους δήμους μια σειρά από υπηρεσίες, όπως αυτή της ΥΔΟΜ, για την παροχή των οποίων μόνος υπεύθυνος πρέπει να είναι το κεντρικό κράτος, μετακυλίουν το κόστος στους προϋπολογισμούς των δήμων, άρα στους δημότες, και ανοίγουν το δρόμο για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία εφαρμοστική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: "Οι νέες προβλέψεις αποτελούν βασικό ρυθμιστικό στόχο του προγράμματος «Κλεισθένης 1» για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση λειτουργικών δυσχερειών των ΟΤΑ στο σχεδιασμό, τη μελέτη και την υλοποίηση έργων, ως κύρια απόρροια των περιορισμένων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την τελευταία δεκαετία". Αναφέρεται επίσης ότι "η δημιουργία κοινής τεχνικής υπηρεσίας με συνένωση δυνάμεων από δήμους του ίδιου νομού και η διεύρυνση των πεδίων αναπτυξιακής δραστηριότητας των ΟΤΑ μέσω νέων επιχειρηματικών σχημάτων διαμορφώνουν προϋποθέσεις για την άρση των αδυναμιών των ΟΤΑ, τόσο ως προς την παροχή προς τους πολίτες βασικών και απολύτως αναγκαίων υπηρεσιών όσο και ως προς την αποτελεσματική εκπλήρωση του αναπτυξιακού τους ρόλου". Η συγκεκριμένη μορφή συνεργασίας προβλέπεται τόσο από τον "Καλλικράτη" όσο και από τον "Κλεισθένη", με σκοπό να "μπαλωθούν" τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες των δήμων, με απώτερο στόχο τη λειτουργία "δήμων ΑΕ" και δημάρχων - managers.

Για την κατάσταση αυτή, εκτός από τις κυβερνήσεις, διαχρονικά σοβαρές ευθύνες έχουν οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημήτρης Μπίρμπας (εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ), αντί να διεκδικήσει την επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, προτείνει ως λύση να μεταφερθούν στους οικείους δήμους οι αρμοδιότητες ελέγχου τοπογραφικών και να καλυφθούν τα κενά από τους υπάρχοντες μηχανικούς των ήδη υποστελεχωμένων τεχνικών υπηρεσιών, μέσω μιας διαδημοτικής συνεργασίας.

Η μόνη ξεκάθαρη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην ΥΔΟΜ Αιγάλεω, γενικότερα η υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων, είναι να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Διεκδικούμε την άρση απαγόρευσης προσλήψεων η οποία έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να οργανώσουν την πάλη τους κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για την προσωρινή διευκόλυνση των δημοτών που έχουν εδώ και μεγάλο διάστημα εκκρεμείς υποθέσεις στην ΥΔΟΜ, θα συμβάλουμε προσωρινά με υπαλλήλους. Ο ορισμός των υπαλλήλων θα είναι για διάστημα δύο μηνών, διάστημα ικανό ώστε η κυβέρνηση να δώσει λύση στο ζήτημα αυτό».

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό

Eurokinissi

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο σχεδιασμό κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής Αττικής για λειτουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό πραγματοποίησαν χτες δεκάδες μαθητές και κάτοικοι της περιοχής. Οι συγκεντρωμένοι στη λεωφ. Μαραθώνος, έξω από το δημοτικό κατάστημα Ν. Μάκρης, κρατώντας μαύρες σημαίες και μαύρες σακούλες απορριμμάτων στα χέρια απαίτησαν να μην τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΥ, που θα αποτελέσει άλλη μια υγειονομική βόμβα στην περιοχή.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σταφανίδης.

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο «Β. Ρώτας», στην πλ. Νέας Μάκρης, με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα, σε συνέχεια της κινητοποίησης που διοργανώθηκε στις 20 Γενάρη.


Στη φυλακή ο χρυσαυγίτης για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο 27χρονος που συνελήφθη στις 20 Γενάρη, στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για τον υπόδικο Αλ. Τζούλιο (υπόθεση εμπρηστικής επίθεσης στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά), γνωστό από τη δράση του ως χρυσαυγίτη. Υπήρξε ένα από τα βασικά στελέχη της ΧΑ στον Πειραιά και συμμετείχε σε τάγμα εφόδου, στο πλευρό του Σωτήρη Δεβελέκου, «σωματοφύλακα» του Μιχαλολιάκου και συνομιλητή του Λαγού κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Η σύλληψή του για συμμετοχή στη ναζιστική «Απέλλα», που είχε πραγματοποιήσει την επίθεση, έγινε τον Αύγουστο του 2017. Εκκρεμεί σε βάρος του κακουργηματική δίωξη.

Κατηγορείται τώρα για συμμετοχή στα σοβαρά επεισόδια στο Σύνταγμα την περασμένη βδομάδα και μάλιστα ότι πρωτοστατούσε. Μετά την απολογία του, ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για το αν πρέπει να κριθεί προφυλακιστέος ή να αφεθεί ελεύθερος. Το Δικαστικό Συμβούλιο, με βούλευμά του, έλυσε τη διαφωνία υπέρ της άποψης του εισαγγελέα και αποφάσισε την προφυλάκισή του.

Υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στα επεισόδια μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org