ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχέδιο για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ

Μονάδες του ουκρανικού στρατού παραβιάζουν συστηματικά τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ
Μονάδες του ουκρανικού στρατού παραβιάζουν συστηματικά τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και τμήματα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να πρωτοστατούν στο λεγόμενο νέο «ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία», προβλέποντας μεταξύ άλλων την αποστολή «ειρηνευτικών» στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς, όπου επικρατούν δυνάμεις προσδεδεμένες στην αστική τάξη της Ρωσίας.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, Μάρτιν Σάιντικ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι αποτελεί και πρόταση του Οργανισμού (όπου συμμετέχει και η Ρωσία), προβλέπει την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών, με την αποστολή μιας «αστυνομικής δύναμης» και τη δημιουργία μιας υπηρεσίας της ΕΕ, υποτίθεται για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Την πρωτοβουλία έσπευσε να καλωσορίσει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ, λέγοντας ότι αποτελεί πλατφόρμα για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Ζητούμενο, είπε, είναι η συνεργασία του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ: «Αν σχεδιάζεται αποστολή για τη διασφάλιση της ειρήνης, τότε χρειάζονται και διοικητικές λειτουργίες που θα καθορίσουν τις αρμοδιότητες των δύο οργανισμών».

Τα ΥΠΕΞ των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ καταγγέλλουν πως το σχέδιο υπονομεύει και καταργεί τις συμφωνίες του Μινσκ, του Φλεβάρη του 2015, έναν έτσι κι αλλιώς εύθραυστο συμβιβασμό, που προέβλεπε καθεστώς αυτονομίας αλλά επί της ουσίας ποτέ δεν προχώρησε από την πλευρά της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας. Τονίζουν ότι το σχέδιο θα διαταράξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και γίνεται κατά παραγγελία των ΗΠΑ και της ουκρανικής κυβέρνησης. Η ΥΠΕΞ του Ντονέτσκ και εκπρόσωπος στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, Νατάλια Νικονόροβα, σημείωσε ακόμη ότι το σχέδιο του ΟΑΣΕ «φωτογραφίζει» τις εκκλήσεις του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή του Ντονμπάς.

Παράλληλα, γίνεται εμφανής και η επιδίωξη των ΗΠΑ να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στην περιοχή σε σχέση με το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας (Ρωσία - Ουκρανία - Γαλλία - Γερμανία), στο πλαίσιο του οποίου είχαν υπογραφεί και οι συμφωνίες του Μινσκ. «Το σχήμα της Νορμανδίας είχε πρόσφατα τηλεφωνική συνομιλία για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και αυτές οι επαφές δεν κατέληξαν (για ακόμη μια φορά) πουθενά», δήλωσε με νόημα ο Βόλκερ. «Το μόνο που συμφωνήθηκε είναι μια συνάντηση στο Παρίσι σε λίγες βδομάδες», πρόσθεσε.

Αλλωστε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, μετά την πρόσφατη (18/1) συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το αδιέξοδο των συνομιλιών εντός του σχήματος της Νορμανδίας, λέγοντας πως αυτές θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα: «Πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες για την ασφάλεια στο Ντονμπάς, για την ασφαλή και ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο στενό του Κερτς και την Αζοφική Θάλασσα και για την απελευθέρωση των Ουκρανών πολιτικών κρατουμένων και ομήρων από τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι σποραδικοί βομβαρδισμοί από τον ουκρανικό στρατό σε θέσεις των πολιτοφυλακών που ελέγχουν τις αυτοαποκαλούμενες ΛΔ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Χιζχόφ, δήλωσε χτες πως η «Gazprom» είναι έτοιμη να ανανεώσει για άλλα δέκα χρόνια την υπάρχουσα συμφωνία (λήγει στα τέλη του 2019) για τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Χαρακτήρισε την τωρινή σύμβαση «δίκαιη και ισορροπημένη», ωστόσο οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία (31/3) ίσως αλλάξουν τα δεδομένα, πρόσθεσε. Πάντως η Ουκρανία δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένη με μια «απλή παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας», ζητώντας καλύτερους όρους.

ΔΑΝΙΑ
Πανεπιστήμια στην υπηρεσία της πολεμικής βιομηχανίας με χρηματοδότηση της ΕΕ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Ως αποτέλεσμα της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Πολυτεχνείου (DTU), των πανεπιστημίων του Ααρχους και του Ααλμποργκ και του δανέζικου εργοστασίου παραγωγής οπλικών συστημάτων «Terma», 11 Δανοί φοιτητές θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να εργαστούν στο εργοστάσιο παραγωγής όπλων «Lockheed Martin» και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους «Joint Strike Fighter» («F-35»), για την αγορά του οποίου αποφάσισε το δανέζικο Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή (φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, σοσιαλδημοκράτες και ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές) έχουν δεσμευτεί και ψηφίσει στον προϋπολογισμό ραγδαία μείωση των κοινωνικών παροχών και ταυτόχρονη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 20%. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση στις παραγγελίες των δανέζικων εταιρειών παραγωγής όπλων και οπλικών συστημάτων, καθώς και τη συνεργασία στην κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους «F-35».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εντεινόμενη συνεργασία μεταξύ δανέζικων πανεπιστημίων και πολεμικής βιομηχανίας. Στο Πολυτεχνείο (DTU) έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό κέντρο το οποίο, μεταξύ άλλων, εξειδικεύεται στην έρευνα ραντάρ, δορυφορικών συστημάτων, drones και εξαρτημάτων πολεμικών αεροσκαφών. Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας εξειδικεύεται μεταξύ άλλων στην έρευνα συστημάτων παρακολούθησης. Το Πανεπιστήμιο του Ααλμποργκ έχει δημιουργήσει στρατιωτικό κέντρο (ΑΑU Defense), το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί με πολλά εκατομμύρια από την ΕΕ, για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση εγχώριας παραγωγής όπλων.

Οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν άμεση συνέπεια των σχεδίων της δανέζικης αστικής τάξης για την αναβάθμιση του ρόλου της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπαθούν να πείσουν ότι αυτή η στάση υπαγορεύεται από την ανάγκη προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από ενδεχόμενη ρωσική επίθεση, παρουσιάζοντας ΝΑΤΟ και ΕΕ ως εγγυητές τάχα της ασφάλειας για το λαό, ενώ είναι παράγοντες αστάθειας, επεμβάσεων και πολέμων.

Οι αυξήσεις στα κονδύλια των πολεμικών δαπανών συνοδεύονται με αντίστοιχες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Ταυτόχρονα, αποτελεί πρόκληση και αποκαλύπτει τον επιθετικό ρόλο της ΕΕ η απλόχερη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με ευρωενωσιακά κονδύλια για προγράμματα έρευνας για την πολεμική βιομηχανία με παράλληλη προώθηση αντιλαϊκών «πακέτων», με συνέπεια ακόμα και το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κοινωνική ευημερία, καθώς και την εξοικείωση φοιτητών και πολεμικής βιομηχανίας.

Ο αγώνας ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και την κάθε είδους εμπλοκή οποιασδήποτε χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επιβάλλεται να δυναμώσει και να συνδυαστεί με τον αγώνα κατά της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, που θα στοχεύει στην εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την εκμετάλλευση και τον πόλεμο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε αδιέξοδο κατέληξε η νέα συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, και την Αμερικανίδα ομόλογό του, Αντρεα Τόμπσον, για τη συμφωνία του 1987 που απαγόρευσε τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Ο Ρώσος υφυπουργός επέρριψε την ευθύνη στις ΗΠΑ λέγοντας πως διατήρησαν «μάλλον σκληρή» και άκαμπτη στάση. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της διάσκεψης των 5 πυρηνικών δυνάμεων (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα και Γαλλία) που φιλοξένησε χτες η Κίνα στο Πεκίνο.

ΟΣΤΙΝ.-- Οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας εκτέλεσαν χτες ξημερώματα τον 61χρονο Ρόμπερτ Τζένινγκς, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών διότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν 24χρονο αστυνομικό στο Χιούστον στη διάρκεια ληστείας, τον Ιούλη του 1988.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία συνέχισε να προωθεί δυσφημιστικές πληροφορίες για την απαξίωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και μετά το 2016 μέσω της ρωσικής εταιρείας «Concord Management and Consulting», που κατηγορείται για τη διάπραξη συνωμοσίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Οργανισμός Προστασίας Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας του ΟΗΕ (WIPO) ανακοίνωσε χτες πως τις πρώτες θέσεις στις αιτήσεις για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) έχουν τεχνολογικά μονοπώλια από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, όπως οι «Microsoft» (που έχει τις περισσότερες πατέντες σε εφαρμογές ΤΝ), «Toshiba», «Samsung» και NΕC.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Κροάτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως η κυβέρνηση θα αναλάβει τη χρηματοδότηση ύψους 234 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο στάδιο του έργου του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που δημιουργείται στο νησί Κρκ. Το έργο περιλαμβάνει την κινητή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), αξίας 160 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη λήψη, αποθήκευση, επαναφόρτωση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ρόιτερς» αποκαλύπτει την πρόσληψη Αμερικανών πρώην πρακτόρων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκειμένου να κατασκοπεύουν ή να υποκλέπτουν στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συσκευές δημοσιογράφων, ξένων διπλωματών, ηγετών ή κρατικών υψηλόβαθμων αξιωματούχων «εχθρικών» χωρών και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του έως πρότινος απόρρητου προγράμματος «Σχέδιο Κοράκι» (Project Raven).

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνέλευση και συνεστίαση

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 3 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Επίσης, διοργανώνει την ετήσια συνεστίασή του, την Κυριακή 17 Μάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο κέντρο διασκέδασης ΤΖΑΝΗΣ (Χαριλάου - Θέρμης, στάση «Αστυνομία»). Στην εκδήλωση θα παραστεί η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, με ελληνικά και λάτιν τραγούδια, με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα και τους «Duo Los Capos».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org