ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΙΡΑΝ
Νέο σύστημα για τις μεταξύ τους συναλλαγές

Εμμεση απάντηση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ως ένα «πρώτο βήμα, που ήρθε μετά από πολύ καιρό» για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έπειτα από τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ, τον περασμένο Μάη, χαιρέτισε χτες το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν τη δημιουργία του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ιράν, με τη σύντομη ονομασία INSTEX (Εργαλείο για την Υποστήριξη των Εμπορικών Συναλλαγών).

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, πρόσθεσε επίσης με νόημα πως η Τεχεράνη «παραμένει έτοιμη» για εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με την Ευρώπη «στη βάση ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού».

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αργότερα χτες βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών των Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας και σε γραπτή δήλωση της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, επιχειρείται η εκτόνωση πιθανών αντιδράσεων από τις ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως ο νέος μηχανισμός πληρωμών «έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή κριτήρια» ώστε «να αποτρέπονται αφενός το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση τρομοκρατίας, αφετέρου να μην παρακάμπτονται οι ισχύουσες κυρώσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ έναντι του Ιράν».

Η Μογκερίνι πρόσθεσε ακόμη πως το νέο σύστημα «κατέστη απαραίτητο για τη συνέχιση της πλήρους εφαρμογής» της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μία πρώτη αντίδραση παρατήρησε πως παρακολουθεί «στενά τις αναφορές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό» που αρχικά είχε γίνει γνωστό ως «Οχημα Ειδικού Σκοπού».

ΣΥΡΙΑ
Στα μέσα Φλεβάρη η νέα τριμερής Σύνοδος στο Σότσι

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Την πραγματοποίηση νέας τριμερούς Συνόδου Κορυφής για τη Συρία, στις 14 Φλεβάρη στο Σότσι, μεταξύ των Προέδρων των Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας ανήγγειλε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι τα δύο βασικά ζητήματα στην ατζέντα θα είναι η κατάσταση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και η ανακοίνωση των ΗΠΑ για «αποχώρηση» των στρατευμάτων τους από το συριακό έδαφος.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι «κάποιες δυτικές» χώρες παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκράτες της οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», για να εμποδίσουν την εφαρμογή της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για τη δημιουργία «αποστρατικοποιημένης» ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ (όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο προπύργιο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών). Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ», ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Ρωσία δεν απορρίπτει κατηγορηματικά το τουρκικό σχέδιο για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη Βόρεια Συρία. Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί η Αγκυρα δεν θέλει την επιστροφή του συριακού στρατού στο Μανμπίτζ και σε άλλες κουρδικές περιοχές, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι δεν το επιθυμεί γιατί θα συνεχίσουν να δρουν οι ένοπλοι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG, που για την Τουρκία θεωρούνται «τρομοκράτες». «Αυτό θα βλάψει τα συμφέροντα της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο 24ωρο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις νέες προσπάθειες τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ταχρίρ αλ Σαμ» να στήσουν προβοκάτσια με τη χρήση χημικών σε βάρος αμάχων της επαρχίας Ιντλίμπ, προσθέτοντας πως μισθοφόροι της ΜΚΟ «Λευκά Κράνη» (που συνεργάζονται με τζιχαντιστές και ξένες μυστικές υπηρεσίες) έχουν στήσει σκηνικό για βιντεοσκόπηση πιθανής «επίθεσης» σε κάποια νοσοκομεία της περιοχής.

ΗΠΑ
Πολικό ψύχος με 12 νεκρούς

Εικόνα από το παγωμένο Σικάγο

Copyright 2019 The Associated

Εικόνα από το παγωμένο Σικάγο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη βαθιά «κατάψυξη» παραμένουν οι μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, με το θερμόμετρο να δείχνει, χτες, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Σικάγο, Μινεσότα) έως και -45 βαθμούς Κελσίου! Αντιμέτωποι με το πολικό ψύχος είναι πάνω από 84.000.000 άνθρωποι που παλεύουν να επιβιώσουν από το δριμύτατο ψύχος με όσα μέσα μπορούν. Από τις αρχές της βδομάδας, έχουν χάσει τη ζωή τους από την αφόρητη παγωνιά τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι αλλά και νεαροί φοιτητές.

Εξαιτίας του ψύχους παραμένουν κλειστά χιλιάδες σχολεία και επιχειρήσεις ενώ σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν κατά τόπους οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες. Εχει επίσης σταματήσει η αποστολή δεμάτων, ακόμη και η μεταφορά μονάδων αίματος σε νοσηλευτικά κέντρα από μονάδες του Ερυθρού Σταυρού στις ΗΠΑ σε όσες πολιτείες παραμένουν στην «κατάψυξη». Στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών (Μίσιγκαν κ.α.) οι ασυνήθιστες μετεωρολογικές συνθήκες προκάλεσαν πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα, μετατρέποντας π.χ. μέρος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα σε περίτεχνο γλυπτό από πάγο.

Δημόσιες βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα και κλειστοί αθλητικοί χώροι μετατρέπονται εκτάκτως σε προσωρινούς καταυλισμούς για την προσωρινή φιλοξενία των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι άστεγοι.

Η πρόβλεψη των μετεωρολόγων για αύξηση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο δεν φαίνεται να παρηγορεί τους πολίτες, καθώς προβλέπεται πως θα επιμείνουν οι θυελλώδεις άνεμοι και ο υδράργυρος θα παραμείνει γύρω στους -34 βαθμούς Κελσίου.

ΗΠΑ
Ακούσια σίτιση απεργών πείνας σε κέντρα κράτησης μεταναστών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά τον χωρισμό των παιδιών και βρεφών από τους μετανάστες γονείς τους, με το που φθάνουν στις ΗΠΑ, επειδή δεν διαθέτουν βίζα παραμονής και εργασίας, και την κράτησή τους σε ακατάλληλους χώρους - φυλακές, ήρθε και η αναγκαστική «σίτιση» μεταναστών που πραγματοποιούν εδώ και βδομάδες απεργία πείνας, αντιδρώντας στα μαρτύρια που υφίστανται. Χτες, αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ΑΡ αποκάλυψε πως ομοσπονδιακοί υπάλληλοι σε κέντρα κράτησης μεταναστών στο Τέξας ξεκίνησαν την ακούσια σίτιση έξι μεταναστών απεργών πείνας με σωλήνες από τη μύτη, ώστε να τους συντηρήσουν στη ζωή.

Συγγενείς κρατουμένων είπαν ότι οι έξι, που υποβάλλονται σε αναγκαστική σίτιση, υποφέρουν από ρινορραγίες και εμετούς, είναι εξασθενημένοι και βρίσκονται κάθε τόσο μεταξύ κελιών και νοσοκομείων.

Η υπόθεση έγινε γνωστή, όταν δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για την απεργία πείνας μεταναστών από συγγενείς τους. Μετά από ερωτήσεις που υπέβαλαν στην αμερικανική «Αρχή Μετανάστευσης και Τελωνείων» επιβεβαιώθηκε η αναγκαστική σίτιση τουλάχιστον έξι μεταναστών σε κέντρο κράτησης στο Τέξας και πως είναι σε εξέλιξη πάνω από 30 μέρες η απεργία πείνας άλλων 11 κρατουμένων - μεταναστών στο κέντρο επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου στο Ελ Πάσο, ενώ πληροφορίες συγγενών κάνουν λόγο για πάνω από 30 απεργούς πείνας, των οποίων ήδη έχει επιδεινωθεί η υγεία.

Σχέδια για κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης»

Το ίδιο διάστημα, ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως έχει όλα τα σενάρια ανοικτά, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να φτιάξει στα σύνορα με το Μεξικό, ώστε να σταματήσει τις ροές μεταναστών. Πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας POLITICO από τον Λευκό Οίκο αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Τραμπ έχει ολοκληρώσει τις «τελικές νομικές λεπτομέρειες» για το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους.

Παράλληλα, αναφέρεται πως στελέχη του Λευκού Οίκου συναντώνται μυστικά με συντηρητικές πολιτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική κοινωνία, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν την απαραίτητη «δημόσια υποστήριξη» στο πρόσωπο του Προέδρου Τραμπ, σε περίπτωση που κηρύξει κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν ως πιθανή ημερομηνία για την εφαρμογή ενός σχεδίου «κατάστασης ανάγκης» την 15η του Φλεβάρη.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Σχηματίστηκε κυβέρνηση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τη συγκρότηση κυβέρνησης «ενότητας» μετά από σκληρά παζάρια περίπου εννιά μηνών και συνεχείς «παρεμβάσεις» αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών χωρών ανακοίνωσε, χτες, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν τρεις υπουργοί που προέρχονται από τη «Χεζμπολάχ», ενώ «ιστορική πρωτιά» θεωρείται η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από γυναίκα. Στο κυβερνητικό σχήμα διατηρούν τις θέσεις τους ο υπουργός Οικονομικών, Αλι Χασάν Χαλίλ (προέρχεται από το κόμμα «Amal» του Ναμπίχ Μπέρι) και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζιμπράν Μπασίλ, ο ηγέτης του Ελεύθερου Πατριωτικού Μετώπου, του Προέδρου Μισέλ Αούν.

Ο Χαρίρι ανακοίνωσε τη συγκρότηση κυβέρνησης ζητώντας παράλληλα συγγνώμη από το λαό του Λιβάνου για την καθυστέρησή της.

ΗΠΑ
Ισχυρό μονοπώλιο πίσω από τις φονικές πυρκαγιές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας «Pacific Gas Electric Corp» (PG&E) που κατηγορείται για την πρόκληση καταστροφικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια το 2017 επειδή οι φωτιές ξεκίνησαν σε δασώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις από όπου περνούν ηλεκτροφόρα δίκτυα της εταιρείας, φέρεται πίσω και από τις φονικές φωτιές του περασμένου Νοέμβρη στην Καλιφόρνια, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 86 ανθρώπων και έκαναν στάχτη σε μερικές μέρες 15.000 σπίτια και επιχειρήσεις.

Δικαστήριο της Καλιφόρνιας ζήτησε από την εταιρεία να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων της για να καθαρίσει και να κλαδέψει δέντρα σε δασικές και χορτολιβαδικές περιοχές από όπου περνούν τα ηλεκτροφόρα δίκτυά της, αντικρούοντας την αίτηση δικηγόρων της εταιρείας για έγκριση εκταμίευσης 5,5 δισ. δολαρίων για διάφορες ταμειακές ανάγκες αλλά και για την καταβολή παχυλών μπόνους σε διευθυντικά στελέχη και πλούσιους μετόχους. Η εταιρεία προχτές είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με προφανή σκοπό να αποφευχθεί η καταβολή αποζημιώσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χιλιάδες πυρόπληκτους, τις οποίες διεκδικούν δικαστικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ