ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις για την εισβολή της Τουρκίας

Πιέσεις Μακρόν στον Ερντογάν για την επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, ενώ η Μόσχα δηλώνει πως «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση κάνοντας έκκληση για «αυτοσυγκράτηση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Η κλιμάκωση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας δεν αυξάνει μόνο τα θύματα μεταξύ των αμάχων (και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων). Αυξάνει και τις τριβές στις σχέσεις της Αγκυρας με στενούς συμμάχους της εντός και εκτός ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πριν αναχωρήσει χτες για διήμερη επίσκεψη στην Τυνησία, έδωσε εκτενή συνέντευξη στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος «εισβολή», απαιτώντας παράλληλα από την Τουρκία να συντονίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της «με τους συμμάχους της». Πρότεινε ακόμη στην κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να αυξήσει τις συνομιλίες «με Ευρωπαίους και ευρύτερα με άλλους συμμάχους γιατί η στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν αλλάζει τη φύση αυτής της τουρκικής εισβολής». Ο Γάλλος ιμπεριαλιστής ηγέτης επανέλαβε στη συνέχεια ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τουρκική επίθεση στο Αφρίν της Συρίας, ότι δηλαδή μπορεί να κάνει «κακό» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». «Αν αποδειχθεί ότι αυτή η επιχείρηση παίρνει τροπή άλλη από την καταπολέμηση μιας εν δυνάμει τρομοκρατικής απειλής στα τουρκικά σύνορα και γίνει επιχείρηση εισβολής, (τότε) καθίσταται πραγματικό πρόβλημα για μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσπάθησε να αποκρούσει τις κατηγορίες του Μακρόν, δηλώνοντας στην Αγκυρα: «Εάν η Γαλλία ερμηνεύει την επιχείρηση στο Αφρίν σαν εισβολή, τότε πρέπει να εκτιμήσουμε τι έχουν κάνει και αυτοί αντίστοιχα στη Συρία... Ολος ο κόσμος ξέρει ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί σαν εισβολέας».

Στο μεταξύ, η αύξηση των θυμάτων στην τουρκοσυριακή μεθόριο, στα οποία και χτες συμπεριελήφθησαν Κούρδοι πολίτες και μία 17χρονη Τουρκάλα από ρουκέτα στη μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί, προκαλεί «ανησυχία» και στη Μόσχα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, τόνισε ότι η συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφρίν «αυξάνει τις ανησυχίες». Απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση «σε όλες τις πλευρές».

Το θέμα αυτό, ωστόσο, (τουλάχιστον δημόσια) δεν θίχθηκε στη διάρκεια χτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στους Προέδρους Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, οι οποίοι αρκέστηκαν να εκφράσουν «ικανοποίηση» για τα αποτελέσματα της προχτεσινής ενδοσυριακής συνάντησης για τη συγκρότηση «Συριακού Εθνικού Κογκρέσου» στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Αμφότεροι τόνισαν ότι οι αποφάσεις στο Σότσι, που αφορούν την επιβεβαίωση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, «θα επηρεάσουν θετικά την υλοποίηση» της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου...

ΗΠΑ
«Απειλές» από Κίνα και Ρωσία βλέπει ο Τραμπ

Στη διάρκεια διαγγέλματος για την «Κατάσταση του Εθνους» ζήτησε τη χορήγηση και άλλων δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μονοπώλια, που κερδίζουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Διακομματική στήριξη στη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής για τα κέρδη των μονοπωλίων ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος

Copyright 2018 The Associated

Διακομματική στήριξη στη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής για τα κέρδη των μονοπωλίων ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερή «προσήλωση» στην αντιμετώπιση ισχυρών γεωπολιτικών αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως «η Κίνα και η Ρωσία, που απειλούν τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας», έδειξε για μία ακόμη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια του 80λεπτου διαγγέλματος που εκφώνησε χτες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας για την «Κατάσταση της Ενωσης».

«Η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη σύγκρουση», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης, καλώντας ακολούθως το Κογκρέσο να εγκρίνει νέα αυξημένα κονδύλια προς τα αμερικανικά μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, που κερδίζουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Απαίτησε έτσι, μεταξύ άλλων, «να εκσυγχρονιστεί και να ανασυνταχτεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο», ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση». Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε προεδρικό διάταγμα προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτές οι φυλακές και τα κολαστήρια στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονες πιέσεις σε βάρος περιφερειακών αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Οσον αφορά την περίπτωση της Β. Κορέας, προειδοποίησε εναντίον του «εφησυχασμού» και των «παραχωρήσεων», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα «επαναλάβει τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που μας οδήγησαν σε αυτήν την πολύ επικίνδυνη κατάσταση». «Η επικίνδυνη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση μπορεί πολύ σύντομα να μετατραπεί σε απειλή για την επικράτειά μας. Διεξάγουμε μια εκστρατεία άσκησης της μέγιστης πίεσης για να αποφύγουμε το να συμβεί αυτό», είπε, κοιτώντας με νόημα την κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Κογκρέσου.

Αναφερόμενος στο Ιράν, καμώθηκε πως τάχα στέκεται στο πλευρό του «ιρανικού λαού στο θαρραλέο αγώνα του για την ελευθερία», αναφερόμενος στις πολυήμερες διαδηλώσεις και τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη στην ιρανική επικράτεια. «Οταν ο ιρανικός λαός ξεσηκώνεται εναντίον των εγκλημάτων της διεφθαρμένης δικτατορίας του, δεν θα μένω σιωπηλός», είπε, απαιτώντας από το Κογκρέσο να επιλύσει «τα θεμελιώδη προβλήματα της καταστροφικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Οσον αφορά ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ο Τραμπ επανέλαβε τις υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό των πολλών πεπαλαιωμένων υποδομών της χώρας και για «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα Υγείας και Ασφάλισης, καλώντας το Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό του για την προώθηση πολιτικών «ώστε να τις διεκπεραιώσουμε για τον αμερικανικό λαό που μας εξέλεξε». Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε ότι «σήμερα είναι η καλύτερη εποχή για να ζήσει κανείς το αμερικάνικο όνειρο», επαινώντας τις πολιτικές της κυβέρνησής του υπέρ των αμερικανικών μονοπωλίων, τονίζοντας τους θετικούς δείκτες της καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης, τη σταθερή αύξηση του όγκου συναλλαγών στα χρηματιστήρια, την καμουφλαρισμένη (πίσω από ημιαπασχόληση και άλλες «ελαστικές» μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης) μείωση της ανεργίας. Ζήτησε επίσης διακομματική στήριξη σε «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν τη μετανάστευση, την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και του «σωφρονιστικού» συστήματος, αλλά και την αντιμετώπιση της δράσης συμμοριών και άλλων οργανώσεων του οργανωμένου εγκλήματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Συρία και την καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας με την επωνυμία «Κλάδος Ελιάς» σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στα συριακά εδάφη, με την ψευδεπίγραφη επωνυμία "Κλάδος Ελιάς" που βρίσκεται σε εξέλιξη και "σπέρνει" νέα δεινά στο λαό της Συρίας.

Είχε προηγηθεί η επιδίωξη των ΗΠΑ να στηρίξουν πολιτικά και στρατιωτικά τους Κούρδους, για να τους χρησιμοποιήσουν ως "δύναμη κρούσης" στα σχέδιά τους, μαζί με τις λεγόμενες "Δυνάμεις της Δημοκρατικής Συρίας", ενάντια στην κυβέρνηση Ασαντ και στους συμμάχους της, όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν.

Η αστική τάξη της Τουρκίας, επικαλούμενη "ζητήματα ασφαλείας" και "κινδύνων για την εδαφική της ακεραιότητα", προχώρησε σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση, που στόχος της είναι με στρατιωτικά μέσα να ενισχύσει τον πολιτικό λόγο της (τον δικό της και των συμμάχων της, όπως του Κατάρ) στις διαβουλεύσεις για το μέλλον της Συρίας, χτυπώντας άμαχο κουρδικό πληθυσμό, ακόμα και παιδιά.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η ήττα του λεγόμενου "Ισλαμικού Κράτους", που οι ΗΠΑ στήριξαν, εκπαίδευσαν, εξόπλισαν (οι ίδιες ή οι σύμμαχοί τους στην περιοχή), όχι μόνο δεν οδήγησε στο τέλος του πολέμου στη Συρία, αλλά του προσδίδει νέα ένταση, νέες πτυχές. Αφού εξακολουθούν να υπάρχουν όλες εκείνες οι αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση και δεν είναι άλλες από τη διαπάλη ισχυρών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου, τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας και των εμπορευμάτων, τη διαμόρφωση των μεριδίων των αγορών.

Διάφορες "ειρηνευτικές" πρωτοβουλίες, που έχουν ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, στοχεύουν να βάλουν σε πολιτικές "ράγες" τη σύγκρουση, χωρίς να την επιλύουν στην πραγματικότητα. Προκρίνουν έτσι ακόμη και απαρχαιωμένες για τα αστικά δεδομένα λύσεις, όπως την πολιτική εκπροσώπηση των θρησκειών στο αυριανό σύστημα μιας δήθεν "ομοσπονδιακής" και στην πραγματικότητα κατατεμαχισμένης σε "ζώνες" Συρίας, πάντα στη λογική τού "διαίρει και βασίλευε".

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Συρίας, που έρχεται αντιμέτωπος με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη χώρα του, και τον καλεί να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην αιματοχυσία στη Συρία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ