ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαδήλωση - απάντηση στην κυβερνητική φιέστα

Συγκέντρωση την Τρίτη 6 Φλεβάρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ.Ανδρέα

Σε συγκέντρωση την Τρίτη 6 Φλεβάρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα, καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή το «αναπτυξιακό» συνέδριο που οργανώνει η κυβέρνηση στις 5 και 6 Φλεβάρη. Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει διαδήλωση μέχρι το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αμαλιάδας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας, Οικοδόμων Ηλείας, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Αχαΐας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Στην κινητοποίηση καλεί επίσης ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ).

«Τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι φορείς, απευθύνοντας στους εργαζόμενους και το λαό κάλεσμα αγώνα για «την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας στην Υγεία και την Παιδεία, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με ΣΣΕ, χωρίς ανεργία, για ανάπτυξη της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος του λαού».

Περιοδείες και προετοιμασίες

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης, συνδικάτα της Πάτρας πραγματοποιούν περιοδείες:

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, σήμερα, Πέμπτη, στις 8 π.μ. σε εργοτάξια της «Ολυμπίας Οδού» και στα έργα του σιδηρόδρομου.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, σήμερα Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στα «Media Markt» και τα «Jumbo». Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στα «Praktiker».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Σωματείων Πάτρας (ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ ΟΑΕΕ, ΤΑΕ ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, ΟΣΕ), ενόψει της συμμετοχής των συνταξιούχων στην κινητοποίηση, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, αύριο Παρασκευή, στις 12.30 μ. στο Εργατικό Κέντρο (4ος όροφος).

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, οργανώνοντας τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Πάτρα, καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2641.02.23.25 (9 π.μ. - 1 μ.μ.). Η αναχώρηση για την Πάτρα θα γίνει στις 3.45 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο (4 μ.μ. από τα τρένα).

ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενημερώνει το λαό με καθημερινές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις

Με πολιτική εξόρμηση σε χώρους δουλειάς και γειτονιές αναδεικνύει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της «αναπτυξιακής» φιέστας της κυβέρνησης

Από τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς
Από τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς
Εντονη πολιτική δραστηριότητα αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αχαΐα, τόσο για να οργανώσουν την αγωνιστική «υποδοχή» των εργαζομένων στην κυβερνητική «αναπτυξιακή» φιέστα, όσο και για να συζητήσουν μαζί τους την πείρα που έχουν αποκτήσει από τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι περιοδείες σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς, καθώς και σε γειτονιές της Πάτρας, του Αιγίου και χωριά της Αχαΐας έχουν έναν βασικό στόχο: Να αναδείξουν στο λαό της Αχαΐας ότι δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει μέσα σε ένα άδικο σύστημα.

Το πρόγραμμα περιοδειών των κλιμακίων του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη: Στις 6 π.μ., στο εργοστάσιο της «Frigoglass» στην Κάτω Αχαΐα και στις 9 π.μ., σε βιοτεχνίες μετάλλου στο Ρίο, με επικεφαλής τον Στέφανο Λαβράνο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Στις 9 π.μ., στην «Intracom» στην Πάτρα. Στις 10 π.μ., στο Νοσοκομείο Ρίου, με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Στις 11 π.μ., στη ΔΕΗ στην Πάτρα, με επικεφαλής την Μίλια Θεοφιλάτου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας. Στις 11 π.μ., στη λαϊκή αγορά της Αγίας Σοφίας στην Πάτρα. Στη 1 μ.μ., στις υπηρεσίες του δήμου Αιγιαλείας, με επικεφαλής τον Χρήστο Λαϊνά, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Αιγιαλείας. Στη 1.30 μ.μ., στο εργοστάσιο της «Hellas Can» στη ΒΙΠΕ. Στις 7 μ.μ., στα Λουσικά, στη Φώσταινα και την Αρλα Αχαΐας, με επικεφαλής τον Αλέκο Θανόπουλο, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Δυτικής Αχαΐας.

Αύριο, Παρασκευή: Στις 8.30 π.μ., στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στην Πάτρα, με επικεφαλής την Δήμητρα Κωστοπούλου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας. Στις 2 μ.μ., στο Νοσοκομείο Αιγίου, με επικεφαλής την Ειρήνη Αρμενάκα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Στις 7 μ.μ., στα σούπερ μάρκετ της Ακτής Δυμαίων στην Πάτρα. Στις 7 μ.μ., στον Ανω και στον Κάτω Αλισσό, με επικεφαλής τον Νίκο Νιφάκο, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Το Σάββατο 3 Φλεβάρη: Στις 11 π.μ., στη λαϊκή αγορά της Ταραμπούρας στην Πάτρα, με επικεφαλής τον Τάσο Αλατάκη, μέλος της ΤΕ Αχαΐας. Στις 2 μ.μ, στο λιμάνι και τις λιμενικές υπηρεσίες του Αιγίου.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω ομιλίες:

Το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στο καφενείο «Ο Αρίστος» στο κέντρο της Πάτρας, θα μιλήσει ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και αντιδήμαρχος Πατρέων.

Την Κυριακή 4 Φλεβάρη:

-- Στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο των Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρας στην Πάτρα, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

-- Στις 11 π.μ., στο καφενείο «Πέττας» στην Εγλυκάδα της Πάτρας, θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Καλεί το λαό να διαδηλώσει μαζικά την Τρίτη

Με προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο κτίριο του ΚΕΠ στο λιμάνι και από εκεί στη διαδήλωση των συνδικάτων

Κάλεσμα στο λαό της Πάτρας να διαδηλώσει με τα συνδικάτα την Τρίτη 6 Φλεβάρη και να «υποδεχτεί» αγωνιστικά το «αναπτυξιακό» περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης απευθύνει η δημοτική αρχή προς το λαό της πόλης. Η προσυγκέντρωσή για το δήμο έχει οριστεί στις 5 μ.μ. στο κτίριο του ΚΕΠ στο λιμάνι, ενώ σήμερα Πέμπτη, στις 12 μ., ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο.

Η δημοτική αρχή σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου δεν σημαίνει και καλύτερη ζωή και δουλειά με δικαιώματα για τους εργαζομένους. Τρανή απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι ενώ "η ανάπτυξη έρχεται" το 2018, δεν μπορεί να φέρει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Αντίθετα η ανάπτυξη έρχεται με τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας». Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Ζητάνε από τη δημοτική αρχή να σηκώσει τη σημαία της επιχειρηματικότητας και των κερδών της ως λύση για το λαό. Να ευθυγραμμιστεί με την παραπλάνηση ότι τάχα αν μεγαλώσει η "πίτα" της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα φάει και αυτός. Η πείρα του λαού μας επιβεβαιώνει ότι και τότε που χτυπούσε 4-6% η οικονομία ο μεγάλος χαμένος ήταν ο λαός μας.». Η δημοτική αρχή καλεί το λαό της Πάτρας να παλέψει με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του, και διεκδικεί ανάμεσα σε άλλα αύξηση δαπανών για τη λειτουργία των δήμων, κατάργηση της τοπικής φορολογίας, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων κ.α.

Με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κ. Μίχαλο, στην έδρα του Κόμματος. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ.

Ο Κ. Μίχαλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης εστίασε στη σημασία μιας πολιτικής που θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός μεγάλου αναπτυξιακού άλματος προκειμένου να ισχυροποιηθεί η ελληνική καπιταλιστική οικονομία. Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και ιδίως στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επίσης, αναφορά έκανε στις θέσεις του ΕΒΕΑ για την ανάγκη άρσης των capital controls, τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο 15% για όλες τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης περί «δίκαιης» ανάπτυξης, στην πολιτική υπερφορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων, στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Εστίασε στα ριζικά διαφορετικά συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με αυτά των μεγάλων επιχειρηματικών μονοπωλιακών ομίλων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του Κόμματος γι' αυτά τα ζητήματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ