ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
Σε μετάφραση

«Διψασμένη η αγορά για το ελληνικό ομόλογο», «ουρές από αγοραστές βλέπει το Bloomberg», «μαξιλάρι ασφαλείας 6 δισ.», «κάτω από τις 300 μονάδες υποχώρησε το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου», «σε υψηλό 35 μηνών το χρηματιστήριο», «ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των τραπεζών», «αυτοδύναμη έξοδο αναζητεί η κυβέρνηση». Δεν πρόκειται για τίτλους σε σομόν σελίδες που διαβάζουν οι χρηματιστές, αλλά για πανηγυρικά νέα που διοχετεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Τύπο, προκειμένου να πείσει ότι διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για τη «μεταμνημονιακή» εποχή. Επειδή όμως ο περισσότερος κόσμος δεν έχει κάνει χρηματιστής στο Σίτι και μιας που η κυβέρνηση λέει χωρίς ντροπή ότι όλα αυτά μένει να μεταφραστούν στην καθημερινότητα του λαού, είπαμε να αναλάβουμε εμείς τη μετάφραση. Σε απλά Ελληνικά, λοιπόν, όλα αυτά σημαίνουν ότι το αστικό κράτος ψάχνει φτηνό χρήμα για να «μπουκώσει» επιχειρηματικούς ομίλους και μονοπώλια στην επόμενη, «μεταμνημονιακή» φάση, με «μαξιλάρια ασφαλείας» και αποθεματικά, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να πέσουν ξανά στα μαλακά σε περίπτωση νέων «κλυδωνισμών», και ολόπλευρη θωράκιση των τραπεζικών ομίλων ώστε να τροφοδοτήσουν τον προσδοκώμενο νέο γύρο της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Για το λαό, τα «αλαμπουρνέζικα» σημαίνουν ματωμένα πλεονάσματα από τις σάρκες του, από τη φοροληστεία, το «μαχαίρι» και τη μόνιμη «εποπτεία» σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία κ.α. στο διηνεκές, μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και πάει λέγοντας. Οι «δείκτες» άλλωστε του κεφαλαίου - σε κρίση και ανάκαμψη - είναι αντιστρόφως ανάλογοι με τους «δείκτες» των λαϊκών αναγκών.

Ο πρέσβης μίλησε

«Φόβους» για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο και της νέας έντασης στα Ιμια, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ»: «Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα... Οσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας», είπε. Η αναφορά του πρέσβη στα «περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα» θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «μαύρο χιούμορ», παίρνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία τους είναι πουλημένα σε Ελλάδα και Τουρκία από τους Αμερικανούς και αγορασμένα ακριβώς για να υπηρετήσουν τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Παράδοξο όμως είναι και το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης μιλάει σαν να μην είναι η Ελλάδα και η Τουρκία μέλη της ίδιας ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, η οποία έχει τεράστια ευθύνη για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου προς όφελος των τουρκικών αμφισβητήσεων, ενώ σήμερα ενθαρρύνει την Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται στην περιοχή των Βαλκανίων. Οπως και να 'χει, δηλώσεις όπως αυτές από τα χείλη των Αμερικανών μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στον ελληνικό και στους άλλους λαούς.

Καμιά στοίχιση

Καθόλου άγνωστη δεν είναι η κουβέντα για τον περιβόητο «εξαγωγικό προσανατολισμό» που πρέπει να αποκτήσει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, με διάφορα αστικά επιτελεία και την κυβέρνηση να παρουσιάζουν τα επιπλέον μέτρα και τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για το κεφάλαιο προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμα πιο προκλητικό είναι όμως το γεγονός ότι ο προσανατολισμός αυτός παρουσιάζεται περίπου ως «διέξοδος» και για τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, ακόμα και τους μικρομεσαίους αγρότες, τους οποίους τσακίζει η πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, αρκεί, όπως λένε, να «προσαρμοστούν» στα νέα δεδομένα, να «αδράξουν τις ευκαιρίες», να αλλάξουν νοοτροπία κ.ο.κ. Αν πάντως κάποιος θέλει να διαπιστώσει ποιους αφορά η όλη συζήτηση, μπορεί να ρίξει μια ματιά στη «δέσμη προτάσεων» των βιομηχάνων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, όπου ανάμεσα σε άλλα καταγράφεται ότι το 80% των συνολικών εξαγωγών της χώρας γίνεται από περίπου 250 εταιρείες. Το στοιχείο αυτό, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική της αστικής τάξης για την «επόμενη μέρα», οι στόχοι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, συνδέονται άμεσα και προϋποθέτουν την παραπέρα συγκέντρωση σε μια σειρά από κλάδους. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να αναζητούν σωτηρία στη στοίχιση με τους στόχους των μονοπωλίων, που οδηγεί στον αφανισμό τους, αλλά στη συμμαχία με τους εργαζόμενους σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Κυνισμός του κεφαλαίου

Κανένας φραγμός δεν μπορεί να υπάρξει στον υπέρτατο νόμο του καπιταλιστικού κέρδους, όπως έδειξαν οι αποκαλύψεις για πειράματα σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους στη Γερμανία, που τους έβαζαν να εισπνέουν διοξείδιο του αζώτου, ένα τοξικό αέριο που εκπέμπεται από τις εξατμίσεις των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων και θεωρείται καρκινογόνο. Η σχετική μελέτη είχε προωθηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ερευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα των μεταφορών (EUGT), που ιδρύθηκε από τις τρεις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες «Volkswagen», «Daimler» και «BMW» και από την «Bosch». Μάλιστα, η μελέτη δεν στόχευε καν σε πραγματική έρευνα των επιπτώσεων, αλλά έγινε με σκοπό να αξιοποιηθεί σε μια «καμπάνια» των αυτοκινητοβιομηχανιών υπέρ του «καθαρού ντίζελ», για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πωλήσεις τους. Την απάνθρωπη φύση της καπιταλιστικής ανάπτυξης επιβεβαιώνουν και οι χτεσινές ομολογίες Ολλανδών επιστημόνων πως αντίστοιχες δοκιμές σε ανθρώπους και ζώα πραγματοποιούνται «εδώ και χρόνια» στην Ολλανδία. Οι ίδιοι, μάλιστα, χαρακτηρίζουν κυνικά το γερμανικό σκάνδαλο «τρικυμία μέσα σ' ένα ποτήρι νερό». Τι σημασία έχουν άλλωστε η υγεία και η ζωή μερικών δεκάδων ανθρώπινων πειραματόζωων μπροστά στα δισεκατομμύρια για τα οποία ανταγωνίζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες από την παγκόσμια αγορά; Απολύτως καμιά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1929 Οι μεταλλωρύχοι της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου κηρύσσουν απεργία, με αίτημα αρχικά την αύξηση μισθών, που θα διαρκέσει 47 μέρες και θα αναδειχθεί σε μια από τις πιο μαχητικές απεργίες της περιόδου. Τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση Βενιζέλου κινητοποιεί σύσσωμο τον κατασταλτικό μηχανισμό, με απολογισμό έναν νεκρό εργάτη, τον Γιώργο Συρίγο, και δεκάδες τραυματίες. Τελικά η απεργία λύθηκε στις 16/3 με νίκη των απεργών και την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους: Επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων, αναγνώριση του σωματείου τους, ίδρυση ταμείου συντάξεων και αύξηση ημερομισθίων κατά 10%.

1936 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Γεώργιος Κονδύλης.

1946 Ο εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ, Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας για το ελληνικό ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, καταγγέλλει ότι αιτία της κατάστασης στην Ελλάδα είναι η παρουσία των βρετανικών στρατευμάτων και απαιτεί, εκ μέρους της σοβιετικής κυβέρνησης, την άμεση και χωρίς όρους αποχώρησή τους.

1962 Ο Νίκος Ζαχαριάδης ταχυδρομεί στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα επιστολή που απευθυνόταν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικείου Αθήνας και στην οποία έγραφε: «Παρακαλώ να μου γνωρίσετε αν εκκρεμούν ενάντιά μου κατηγορίες για την κομμουνιστική, επαναστατική μου δράση ενάντια στην αστοτσιφλικάδικη Αντίδραση και στην υποδούλωση της Ελλάδας στον ξένο, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Πιστεύω ότι, στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο λαός και η Ελλάδα, και η παραμικρή συμβολή στον αγώνα του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη, την Ανεξαρτησία και το Σοσιαλισμό, για την υπεράσπιση της τύχης και των επαναστατικών παραδόσεων του λαού μας, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Εφ' όσον ενάντιά μου εκκρεμούν κατηγορίες και εφόσον θα μου επιτραπεί, είμαι έτοιμος να γυρίσω στην Ελλάδα για να τις αντιμετωπίσω και ανατρέψω ακόμα μια φορά και μπροστά στην καραμανλική (ελληνική) δικαιοσύνη, για να επιβεβαιώσω ακόμα μια φορά την απόλυτη προσήλωσή μου στην υπόθεση του λαού που με γέννησε, ανέδειξε και μου 'δωσε την τιμή να με συγκαταλέξει στις γραμμές του σαν αγωνιστή του». Η επιστολή δεν έφτασε στον Ελληνα πρέσβη. Ετσι, στις 10/3 ο Ν. Ζαχαριάδης την παρέδωσε προσωπικά στον ίδιο. Στις 8/4/1962 του δόθηκε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση.

1966 Μεγάλη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ στα Προπύλαια με συνθήματα «1-1-4», «Εξω οι χαφιέδες από τα πανεπιστήμια» κ.λπ.

1971 Συνέρχεται η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1-6/2/1971), με θέματα α) την κατάσταση στην Ελλάδα και τα καθήκοντα των κομμουνιστών, β) τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα και γ) τροποποιήσεις στο Καταστατικό του Κόμματος. Η Ολομέλεια ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με το ζήτημα της συσπείρωσης των αντιδικτατορικών δυνάμεων για την αποτελεσματικότερη πάλη κατά της χούντας, ενώ αποφάσισε την αναβολή του 9ου Συνεδρίου, καθώς και το συνυπολογισμό στην κομματική ηλικία των μελών του ΚΚΕ και του χρόνου που ήταν στην ΕΔΑ κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ