ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Με συγκίνηση και περηφάνια η ζεστή υποδοχή των προσφύγων μαθητών

Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού

Το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα, τα πολλά χαμόγελα και η περηφάνια για τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη κυριάρχησαν χτες έξω από το 15ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, που 28 προσφυγόπουλα από το Κέντρο Φιλοξενίας Σχιστού κάθισαν για πρώτη φορά στα θρανία του.

Τη συγκέντρωση υποδοχής διοργάνωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού και στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι της περιοχής.

Τα μικρά παιδιά έφτασαν γεμάτα από χαρά στο σχολείο στις 2 το μεσημέρι με τις τσάντες στους ώμους τους. Μάλιστα, ως ανταπόδοση στην υποδοχή όσων ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το σχολείο, είχαν ετοιμάσει δύο ελληνικά τραγούδια, τα οποία τα τραγουδούσαν πηγαίνοντας προς την εξώπορτα του σχολείου. Ελληνες μαθητές τα περίμεναν με μπαλόνια και σχολικά είδη που θα τα βοηθήσουν, όσο γίνεται, στους επόμενους μήνες που θα φοιτούν στο σχολείο τους. Ετσι, απέδειξαν την αλληλεγγύη απέναντι στα παιδιά που εκδιώχθηκαν από τα σχολεία και τις πατρίδες τους, από τις ρίζες τους. Μάλιστα, μεγαλύτεροι μαθητές από άλλα σχολεία της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων συνόδευσαν τα προσφυγόπουλα μέχρι τα θρανία τους, βοηθώντας τα να εξοικειωθούν με το σχολικό τους περιβάλλον.

Από την υποδοχή των προσφυγόπουλων
Από την υποδοχή των προσφυγόπουλων
Το καλωσόρισμα που επιφύλαξαν τα μέλη των Λαϊκών Επιτροπών, ήταν άλλο ένα ισχυρό μήνυμα έντασης της κοινής πάλης Ελλήνων εργαζομένων, μεταναστών και προσφύγων, αλλά και απομόνωσης των νεοναζί εγκληματιών. «Στους κυνηγημένους δίνουμε το χέρι, αλληλεγγύη το όπλο μας» και «αλληλεγγύη στα θύματα του πολέμου, απομόνωση της ναζιστικής φασιστικής Χρυσής Αυγής» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα πανό των Επιτροπών.

«Είναι υποχρέωσή μας εδώ στην προσφυγομάνα Νίκαια να υποδεχθούμε αυτά τα παιδιά. Και φάνηκε ότι υπάρχουν οι καλύτερες διαθέσεις», σημείωσε η Μ. Μαριόλα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νίκαιας και εκπαιδευτικός του σχολείου που θα φιλοξενήσει τα προσφυγόπουλα, τονίζοντας επίσης ότι οι φορείς της περιοχής όλη την προηγούμενη χρονιά διαρκώς στήριζαν με τη συλλογή προϊόντων τους χιλιάδες πρόσφυγες που έμεναν στο λιμάνι του Πειραιά. Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας της υποδοχής είναι ότι εδώ και μέρες οι Σύλλογοι Γονέων και από τα τρία σχολεία που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά, είχαν ξεκαθαρίσει με ανακοινώσεις τους ότι τα θύματα του πολέμου είναι καλοδεχούμενα. «Μπορεί να μην έχουμε την οικονομική δυνατότητα, αλλά προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στα παιδιά αυτά. Σήμερα φέραμε τσάντες, βιβλία, γραφική ύλη κ.λπ...», αναφέρει η Ελένη Τζιβινάκη, μέλος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Νίκαιας, συμπληρώνοντας ότι αυτή η φροντίδα θα είναι διαρκής.

Στα σχολεία, τα μικρά προσφυγόπουλα θα πηγαίνουν καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα και το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα μαθήματα της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, πληροφορική, γυμναστική, μαθηματικά και θεατρική αγωγή. Αγνωστο παραμένει το αν θα συνεχίσουν με τη μητρική τους γλώσσα.

Στη Λάρισα

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν, χτες το μεσημέρι, τα προσφυγόπουλα, οι μαθητές και η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Τερψιθέας Λάρισας, ενώ εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ενωσης Γονέων κι άλλων μαζικών φορέων της περιοχής τούς μοίρασαν δώρα. Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή θερμή υποδοχή επιφυλάχτηκε και στα πρώτα 15 προσφυγόπουλα συριακής καταγωγής που έφτασαν στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Σήμερα Τετάρτη, 1 Φλεβάρη, στις 2.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υποδοχής των προσφυγόπουλων που θα φτάσουν στο 26ο Δημοτικό Σχολείο (Αυλώνος και Αβδήρων στη συνοικία Αγ. Θωμά). Το Εργατικό Κέντρο καλεί να συμμετάσχουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι θα απέχει από την υποδοχή...

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
Επιχείρηση «αποσυμφόρησης» και μπαλάκι ευθυνών

Επιχείρηση «αποσυμφόρησης» του καταυλισμού της Μόριας μετά το θάνατο τριών προσφύγων στον καταυλισμό, πραγματοποιείται από προχτές το βράδυ, με στόχο μικροβελτιώσεις στη διαμονή των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή. Οι τρεις θάνατοι έχουν γίνει σε διάστημα έξι ημερών και αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις του 22χρονου και του 46χρονου Σύρου, όπως και του 20χρονου Πακιστανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λέσβου και 32χρονος Πακιστανός που ζούσε στην ίδια σκηνή με τον 20χρονο με συμπτώματα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα. Είναι γνωστό ότι αναμμένα κάρβουνα από τις υπαίθριες φωτιές που καίνε στο «hot spot» της Μόριας μεταφέρονται από τους πρόσφυγες σε σκηνές σε μια απελπισμένη προσπάθεια που κάνουν για να προστατευθούν από το κρύο. Μέχρι χτες 3.768 ξεριζωμένοι επιβίωναν στη Μόρια, ενώ άλλοι 746 ζουν στο Καρά Τεπέ και άλλοι 255 σε ξενοδοχεία.

Το βράδυ της Δευτέρας μεταφέρθηκαν άλλοι 50 μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου ενδιαιτώνται 190 άνθρωποι, ενώ 100 άτομα, κυρίως μέλη οικογενειών, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο δήμος Λέσβου και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η τελευταία μεταφορά προκάλεσε τις διαμαρτυρίες παραγόντων του δήμου Λέσβου, αφού έγινε τη νύχτα, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, να αναστατωθεί η ζωή στον καταυλισμό, ενώ χρειάστηκε η επιστράτευση του συνόλου των εργαζομένων εκεί, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι νέοι φιλοξενούμενοι. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να μετεγκατασταθούν άμεσα, στον Καρά Τεπέ, συνολικά 300 άτομα μέλη ευάλωτων ομάδων και οικογενειών που ζουν στη Μόρια.

Από την διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή που, από το απόγευμα της Δευτέρας, βρίσκεται στη Μυτιλήνη, απευθύνεται έκκληση «στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να ενεργοποιηθεί άμεσα και να μεταφέρει από τη Μόρια όλους όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οικογένειες». Αυτοί μπορούν να μετεγκατασταθούν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ή σε ξενοδοχεία, ώστε σε κοντέινερς στη Μόρια να εγκατασταθούν άνδρες που δεν γίνονται δεκτοί στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ή σε ξενοδοχεία. Σημείωσε ακόμα ότι το βράδυ της Δευτέρας 350 άτομα, άνδρες στο σύνολό τους, που έμεναν σε σκηνές, έμειναν σε κοντέινερς και οι σκηνές τους μαζεύτηκαν. Ομως, το μέτρο αυτό ήρθε να αυξήσει τον αριθμό όσων ζουν σε εμπορευματοκιβώτια και να γεμίσουν ασφυκτικά. Ετσι, εκεί όπου ζούσαν 3 - 5 άτομα, τώρα ζουν 7 - 8. «Με τον τρόπο αυτό εξαφανίστηκαν οι θερινές σκηνές, αλλά "σαρδελοποιήθηκαν" οι ξεριζωμένοι στα εμπορευματοκιβώτια».

Τέλος, σε ελαιώνα δίπλα στον καταυλισμό της Μόριας, που είχε νοικιαστεί από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και δεν είχε αξιοποιηθεί, θα τοποθετηθούν θερμαινόμενες σκηνές, ώστε να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα η αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας. Στο χώρο αναμένεται να τοποθετηθούν μεγάλες σκηνές των 100 ατόμων ή σκηνές πολικού ψύχους, ανάλογα με το χώρο. Στόχος είναι να εγκατασταθούν από 200 έως 400 άτομα.

Τονίζεται ότι από τη πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής γίνεται αναφορά σε καθυστερήσεις από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη μετακίνηση 400 αιτούντων άσυλο των οποίων έχει γίνει παραδεκτό το αίτημά τους και βρίσκονται στη Μυτιλήνη, ενώ θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και σε δομές που υπάρχουν και παραμένουν άδειες. Οπως υποστήριξε ο Γ. Μουζάλας σε ενημέρωση κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό του Ελαιώνα, οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μεταβολή του καθεστώτος λειτουργίας της Υπατης Αρμοστείας από εκτάκτου ανάγκης που κάνει διαγωνισμούς πιο γρήγορα σε καθεστώς τακτικότητας χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική πολιτεία.

Παράδοση φαρμάκων από το ΠΑΜΕ

Φάρμακα για να αξιοποιηθούν για όσους έχουν ανάγκη παρέδωσε χτες στο Φαρμακείο του Δήμου Χαϊδαρίου το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Οπως σημειώνει με ανακοίνωσή του: «Τα φάρμακα αυτά συγκεντρώθηκαν από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, εργατικά κέντρα, συνδικάτα, μαζικούς φορείς, οι οποίοι συνεχίζουν να ανταποκρίνονται και να συγκεντρώνουν στο ΠΑΜΕ είδη πρώτης βοήθειας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ