ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέος κύκλος περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Θηλιές με «κλειστούς προϋπολογισμούς» για τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων

Νέο κύκλο άγριων περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας προοιωνίζεται από τη συνάντηση χτες το απόγευμα των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Ο πέλεκυς θα ξεκινήσει από τη φαρμακευτική περίθαλψη αλλά θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες παροχές με αποτέλεσμα να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι άγρια χαράτσια ή να υποχρεωθούν να αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να έχουν ένα υποφερτό επίπεδο υπηρεσιών υγείας.

Μετά τη συνάντηση ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι η συγκυβέρνηση θα πάει σε έναν «κλειστό προϋπολογισμό, που όπως προσδιορίστηκε και συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους, θα είναι περίπου το ποσό που η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να καταναλώσει για φάρμακο το έτος 2012, δηλαδή 2,88 δισ. ευρώ». Δηλαδή, η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων θα μειωθεί κατά 320 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά την τελευταία συνάντησή του με την τρόικα (21/1/2004). Ο έλεγχος θα είναι τρίμηνος και όσες δαπάνες θα θεωρούνται υπερσυνταγογράφηση «θα καταργηθούν πάραυτα» για όλα τα ταμεία. Δηλαδή, δεν θα περιοριστεί μόνο στα τέσσερα ταμεία του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ).

Αύριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, θα γίνει «διάσκεψη με όλους τους εκπρόσωπους των φαρμακευτικών παραγωγικών εταιρειών - ξένων και ελληνικών - με τις φαρμακαποθήκες, με τα φαρμακεία, τους γιατρούς για να συζητήσουμε πια τη συγκεκριμένη πολιτική, πάνω σε ένα δημοσιονομικό στόχο».

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «οι δαπάνες υγείας, οι δαπάνες οι σχετικές με το φάρμακο, οι αμυντικές δαπάνες και οι δαπάνες που θέλουμε να μειωθούν σε σχέση με τη λειτουργία των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι τα τρία βασικά μέτωπα... για την ολοκλήρωση της συμφωνίας γύρω από το νέο πρόγραμμα».

Κλειστός προϋπολογισμός και στις εξετάσεις

Η θηλιά του κλειστού προϋπολογισμού με ταυτόχρονη πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα ισχύσει και στις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης για τις εργαστηριακές εξετάσεις, το 2012 προβλέπονται 352 εκατομμύρια «και ούτε ένα ευρώ παραπάνω». Από την προηγούμενη βδομάδα έχει επέλθει συμφωνία με όλα τα Εργαστήρια και τα Διαγνωστικά Κέντρα της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ για την εκτέλεση των παρακλινικών εξετάσεων. Αυτό θα σημάνει συμμετοχή 15% σε όλους τους ασφαλισμένους, όταν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ή οι άμεσα ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δεν είχαν καμιά συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις με τα συμβεβλημένα εργαστήρια. Από τη συμμετοχή αυτή δεν εξαιρούνται ούτε οι χρόνιοι ασθενείς για επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. Αυτή η επιλογή έρχεται ως προέκταση της συρρίκνωσης και της υποβάθμισης των υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ, όπου οι εξετάσεις γίνονται χωρίς καμιά συμμετοχή.

Αντιδρώντας σε αυτήν την πολιτική οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ στη Ρόδο οργανώνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας: Αύριο στο τοπικό παράρτημα του ΙΚΑ, ώρα 9 π.μ. Μεθαύριο στην τοπική μονάδα της EUROMEDICA, ώρα 8 π.μ.

Στην αγκαλιά των επιχειρηματιών

Σαν μάννα εξ ουρανού περίμεναν οι επιχειρηματίες της Υγείας επιλογές σαν κι αυτές της συγκυβέρνησης.

Χτες, ο όμιλος «Interamerican» ανακοίνωσε ότι έκανε όλες εκείνες τις επενδύσεις που θα του επιτρέψουν να παράσχει υπηρεσίες υγείας, μετά τη στροφή των ασθενών στο δημόσιο τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι πολύ ψηλές, κοντά στο 47%, τονίστηκε στην παρουσίαση της ιδιωτικής κλινικής «Αθηναϊκή Mediclin», η οποία ανήκει στον όμιλο «Interamerican», και θα αποτελέσει το άρμα αυτής της πολιτικής. Η απόκτηση πελατείας, όπως τονίστηκε, θα γίνει μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτή τη φορά οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας δεν είναι άμεσες πληρωμές των ασθενών, όπως τώρα, αλλά μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, για την οποία οι επιχειρηματίες έχουν μεγάλες προσδοκίες

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αφήνουν τους εργαζόμενους να βγάζουν το μήνα με ψίχουλα

Ανακοίνωση της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση για τις περικοπές των μισθών των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (όπως και όλο το δημόσιο τομέα) εξέδωσε η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ. «Εφαρμόζουν, τονίζεται στην ανακοίνωση, το ενιαίο μισθολόγιο και μας αφήνουν με ψίχουλα να βγάλουμε το μήνα, την ίδια ώρα που μας φορτώνουν με χαράτσια και που κάθε σπίτι έχει να συντηρεί έναν ή και περισσότερους ανέργους και απολυμένους», ενώ σημειώνεται: «Η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) χέρι - χέρι με την ΕΕ - ΤΡΟΪΚΑ οδηγούν τις λαϊκές οικογένειες στη φτώχεια και τη χρεοκοπία για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και στην κρίση, αλλά και μετά», ενώ υπογραμμίζουν: «Οι πλειοψηφίες σε ΠΟΕΔΗΝ - ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ είναι συνυπεύθυνες γι' αυτή την κατάσταση. Πρέπει οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουμε την πλάτη. Τόσο καιρό συνειδητά μας κορόιδευαν ότι οι υγειονομικοί θα ενταχθούμε στα ΒΑΕ και θα πάρουμε και αυξήσεις γιατί είμαστε χαμηλόμισθοι!!! Ηξεραν τι μέτρα θα περάσουν και καλλιεργούσαν στάση αναμονής στους εργαζόμενους για να μην υπάρξει μεγάλη αντίσταση. Σήμερα, συζητάνε με τους βιομήχανους για να συναποφασίσουν πόσα ακόμα θα χάσουμε».

«Μαζί με τους ασθενείς, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες να πάρουμε πίσω ό,τι μας κλέβουν», υπογραμμίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ: «Να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι των απαιτήσεων και συμφερόντων των μονοπωλίων.

Απαιτούμε:

  • Οχι στο νέο μισθολόγιο. Κατώτερο βασικό μισθό στα 1.400 ευρώ. Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
  • Να επιστραφούν τώρα όλα τα παρακρατηθέντα. Να καταργηθούν τα φοροχαράτσια.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που έχουν δάνεια (πάγωμα δανείων).
  • Kαμιά απόλυση - "εφεδρεία". Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία.
  • Να μην αποχαρακτηρισθούν επαγγέλματα από τα βαρέα - ανθυγιεινά. Να επεκταθεί ο θεσμός σε όλους τους υγειονομικούς, που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες.
  • Να μην καταργηθεί κανένα δημόσιο νοσοκομειακό κρεβάτι, νοσοκομείο ή πολυϊατρείο του ΙΚΑ. Πλήρης επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους - ανασφάλιστους.

Κλιμάκωση του αγώνα με γενική απεργία στις 9 Φλεβάρη 2012».

  • Αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στις 11 π.μ. προχωρούν σε συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας και στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών.
Συγκρότηση Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ σε Υγεία - Πρόνοια

«Οσο θα υπάρχουν μονοπώλια, όσο θα συνεχίζεται η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων τόσο η Υγεία θα γίνεται ένα όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, τόσο θα χειροτερεύουν οι συνθήκες υγείας και εργασίας. Η ζωή μας θα γίνεται χειρότερη. Μονοπώλια, κέρδη και λαϊκά δικαιώματα δε συμβιβάζονται... Λαός ή Μονοπώλια; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα!».

Τα παραπάνω τονίζονται μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα που απευθύνουν τα κλαδικά Σωματεία στις ιδιωτικές κλινικές Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας, τα Σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Σάμου, ο ΣΥΜΥΣΕΑ και εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις Ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ, ΟΣΝΙΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, καλώντας την Τετάρτη, 8 Φλεβάρη 2012, σε πανελλαδική σύσκεψη για τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας. Η σύσκεψη θα γίνει στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «NOVOTEL» (Μιχαήλ Βόδα 4-6) στις 8.30 π.μ.

«Απαράδεκτη» η δωρεάν υγεία

Ενδεικτική της αποφασιστικότητας με την οποία θα ενταθεί η επίθεση στο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας να έχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, σε μία περίοδο μάλιστα που η ανεργία, η φτώχεια και η κατάργηση της σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα υπονομεύουν πολύπλευρα τη σωματική και ψυχική υγεία, ήταν η απάντηση που δόθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, στη χτεσινή κινητοποίηση που έκαναν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων». Οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση ενάντια στις άγριες περικοπές στους μισθούς και γενικά την πολιτική που διαμορφώνει ένα φτηνό και ευέλικτο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Ταυτόχρονα «άνοιξαν» τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι ασθενείς δεν πλήρωναν το 5ευρω και άλλες εξετάσεις. Σε συνάντηση που έγινε, η διοίκηση τους είπε πως θεωρεί απαράδεκτο - «δεν μπορώ να το δεχτώ», είπε - το γεγονός να μην πληρώνουν οι ασθενείς και πρόσθεσε ότι έχει απευθυνθεί εγγράφως στο νομικό σύμβουλο του νοσοκομείου για να κινηθεί νομικά. Το ομολογούν ωμά. Για τις αστικές κυβερνήσεις και τους συμμάχους τους είναι... απαράδεκτο το δικαίωμα του λαού, στον 21ο αιώνα, να έχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πλήρως αποδεκτό να ακριβοπληρώνει η λαϊκή οικογένεια για οτιδήποτε αφορά την υγεία της. Να πάρουν απάντηση: με κοινή πάλη εργαζομένων κι ασθενών για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org