ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Διαδηλώνουν μαζικά στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται τα μπλόκα και οι πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Eurokinissi

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αξιοποιώντας όλες τις μορφές, με πανελλαδικό συντονισμό και συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Στο στόχαστρό τους βάζουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, μια πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και των οικογενειών τους, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, οδηγώντας τους ακόμα πιο γρήγορα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Τα μπλόκα και οι άλλες συντονισμένες κινητοποιήσεις αυτών των ημερών αποτελούν κλιμάκωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που πραγματοποιούν όλο το χρόνο Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Είναι ακριβώς μεγάλη κατάκτηση για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους το γεγονός ότι, σε πλήρη αντίθεση με τις συκοφαντίες από την κυβέρνηση και διάφορα παπαγαλάκια, οι αποφάσεις για την οργάνωση, το συντονισμό και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων λαμβάνονται στα όργανα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, από τους ίδιους τους αγρότες που συμμετέχουν στον αγώνα.

Σταθμός το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη


Eurokinissi

Το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται το Σάββατο 1 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica», αποτελεί σημαντικό σταθμό στον αγώνα που δίνουν τις τελευταίες βδομάδες οι αγρότες, στήνοντας μπλόκα και πραγματοποιώντας πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, αντιμετωπίζοντας την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος καταφεύγει στις συκοφαντίες αλλά και τον αυταρχισμό, όπως έκανε στην Καρδίτσα την προηγούμενη Δευτέρα επιστρατεύοντας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Από την Πέμπτη 30/1 οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας έχουν καλέσει σε συνάντηση τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο η κυβέρνηση δεν απαντά.

Στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν δεκάδες Αγροτικοί - Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μαζί με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Ολες τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν μπροστά στο συλλαλητήριο δεκάδες περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας, τόσο σε αυτούς που συμμετέχουν στα μπλόκα και τις άλλες κινητοποιήσεις, όσο και σε όλους εκείνους που για διάφορους λόγους δεν βγήκαν αυτή τη φορά στους δρόμους, αλλά έχουν τα ίδια βάσανα, τον ίδιο αντίπαλο και χρειάζεται να βαδίσουν στον ίδιο δρόμο, μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Δυναμώνει η συμπόρευση με τους εργαζόμενους

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων στέκονται εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα που εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα τους με ανακοινώσεις και συγκεντρώσεις στα μπλόκα.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί «όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους μεγαλέμπορους - βιομήχανους, κυβερνήσεις, ΕΕ. Αυτοί καρπώνονται τον ιδρώτα, το μόχθο της εργατικής τάξης, την παραγωγή της αγροτιάς». Και προσθέτει: «Το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι ίδιο, όπως και το δίκιο του αγώνα της εργατιάς, όπως και το δίκιο του αγώνα των αυτοαπασχολούμενων. Και ο αγώνας της αγροτιάς παίρνει δύναμη και ώθηση από την έμπρακτη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας μας και των Συνδικάτων που παλεύουν ενάντια σε αυτήν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική».

Στο πλαίσιο αυτής της έμπρακτης αλληλεγγύης, την Κυριακή 2/2, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση λαϊκής συμπαράστασης στο μπλόκο που έχουν στήσει οι Καρδιτσιώτες αγρότες στο Δέλτα Παλαμά, στην Ε65.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης πραγματοποιούνται και προγραμματίζονται επίσης σε άλλες περιοχές, καθώς μπλόκα έχουν στηθεί μεταξύ άλλων στο Τύρναβο, στη Νάουσα, στο Γυψοχώρι Πέλλας, στο Ανυφί Αργολίδας, στα Πραιτώρια Ηρακλείου κ.α.


Γ. Π.


Γνωρίζουμε καλά πως όσα έχουμε κατακτήσει και όσα διεκδικούμε έρχονται μόνο με αγώνες

Ο «Ριζοσπάστης» μιλά με στελέχη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που βρίσκονται στα μπλόκα

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στα μπλόκα και στις κινητοποιήσεις, συζητώντας με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών για τις αγωνίες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, για τα αιτήματά τους και τον δίκαιο αγώνα που δίνουν.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στα προβλήματα που μας οδηγούν στην εξαθλίωση

Ο Γιάννης Σουμελίδης, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας «Η Ενότητα», μας λέει: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα για τους αγρότες της περιοχής, για τους συναδέλφους μας σε όλη τη χώρα. Τα προβλήματα είναι οξυμένα. Η παραγωγή ροδάκινου που βγάλαμε και παραδώσαμε στους εμπόρους και μεταποιητές είναι απλήρωτη σχεδόν κατά 70%, και την ίδια ώρα ακόμη δεν έχουν βγει οι εκτιμήσεις για τις καταστροφές που σημειώθηκαν από το χαλάζι. Οσο καθυστερούν οι εκτιμήσεις, τόσο πιο πίσω θα πάει και η πληρωμή των αποζημιώσεων. Πόσο να αντέξουμε;».

Ο Λεωνίδας Βασιλείου, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι εξευτελιστικές τιμές των αχλαδιών και των ροδάκινων λόγω του ρωσικού εμπάργκο, για το οποίο ευθύνονται οι κυρώσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, μας έχουν εξοντώσει. Με την τιμή του ροδάκινου να έχει φτάσει στα 20 λεπτά δεν γίνεται τίποτα, πεινάνε οι οικογένειές μας, γι' αυτό και είμαστε στο δρόμο. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, σημείωσε: «Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα μας έβγαλαν στο δρόμο. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε το υψηλό κόστος παραγωγής, όπου και φέτος δεν έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο, την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, τις υψηλές εισφορές μας για την Ασφάλιση. Ειδικά εδώ στον Τύρναβο επικρατεί μεγάλη αναστάτωση με τις αποφάσεις κυβερνήσεων και ΕΕ για το χύμα τσίπουρο, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αμβυκούχους - αμπελουργούς, οδηγεί στο λουκέτο πολλά μικρά "τσιπουράδικα" και χαρίζουν το "παραδοσιακό" μας ποτό σε 5 μεγάλους ποτοποιούς. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, έχουμε μαζί μας όλο το λαό της πόλης. Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να ενισχύσουν τα μπλόκα. Να ενώσουν την κοινή αγωνία τους και τον πόθο τους για μια καλύτερη ζωή, να πληρώνονται το μόχθο και τον κόπο τους».

Η κοροϊδία και η προπαγάνδα της κυβέρνησης δεν περνούν

Ο Τ. Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», σημειώνει: «Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου έχουμε αναδείξει, μέσα από συσκέψεις, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, τα οξυμένα προβλήματά μας, δυστυχώς ωστόσο ούτε η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει λύση σε κάποιο από αυτά. Είναι πρόκληση να λέει ο υπουργός ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η "πιο φιλοαγροτική" και "λύνει" τα προβλήματά μας. Οταν παλεύεις για την επιβίωσή σου και το δίκιο είναι με το μέρος σου, δεν κάνεις πίσω».

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, τονίζει: «Και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, κρατά εχθρική στάση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, αρνούμενη να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Πότε με τον αυταρχισμό, πότε με συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, προσπαθεί να βάλει εμπόδια στον αγώνα μας. Ολο το επιτελείο του υπουργείου παρέλασε από τη Θεσσαλία τις τελευταίες δύο βδομάδες, συκοφαντώντας τον αγώνα μας ως "κομματικά υποκινούμενο" και τάζοντας υποσχέσεις και δεσμεύσεις σε "πρόθυμους". Ο στόχος τους ήταν να μην εμφανιστεί ούτε ένα τρακτέρ στους δρόμους της Θεσσαλίας... Δεν τα κατάφεραν!».

«Την κυβέρνηση την "πονάει" το αίτημά μας για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης», προσθέτει. «Μπορεί ο υπουργός να επικαλέστηκε τους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς", για να μην το υλοποιήσει, όμως δεν απάντησε στην ανακοίνωσή μας που του υπενθυμίζαμε ότι η κυβέρνηση την ίδια ώρα εξακολουθεί να προσφέρει "κατώτατα εγγυημένα κέρδη" στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη τιμή, στους εφοπλιστές, που όποτε θέλουν ανεβάζουν τις τιμές των εισιτηρίων. Ειδικά για την Καρδίτσα και την τιμή στο βαμβάκι, και αυτή η κυβέρνηση έκανε τις πλάτες στους εκκοκκιστές, εις βάρος μας.

Οσο για το επιχείρημα περί "κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων", της απαντάμε: "Αυτά μας τα 'παν κι άλλοι". Οι αποφάσεις μας λαμβάνονται δημοκρατικά μέσα στα όργανα των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, όπως και στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Αλλωστε, τα προβλήματα που προκαλούν οι πολιτικές τους είναι που μας υποκινούν και μας βγάζουν στο δρόμο του αγώνα. Φοβούνται το οργανωμένο, μαζικό αγροτικό κίνημα, γιατί αυτό μπορεί με την ανάπτυξη των μορφών της πάλης του και με τα μπλόκα να έχει επιμέρους κατακτήσεις. Γι' αυτό προσπαθούν να το υπονομεύσουν, υποκινώντας τον "κοινωνικό αυτοματισμό" εναντίον μας».

Μόνο με τον αγώνα υπάρχουν αποτελέσματα

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, τονίζει:

«Γνωρίζουμε καλά ότι όλα όσα έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα, αλλά και όλα όσα διεκδικούμε να πάρουμε στο μέλλον θα έρθουν μέσα από αγώνες και θυσίες και όχι μέσα από συναντήσεις - φιέστες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Το αφορολόγητο, που έδωσε και δίνει σημαντική ανάσα για όλους τους παραγωγούς, η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος είναι κάποια παραδείγματα. Αλλά και άλλα μέτρα που είχαν σχεδιάσει και δεν τα προχώρησαν. Φοβούνται το οργανωμένο, μαζικό αγροτικό κίνημα, γιατί αυτό μπορεί με την ανάπτυξη των μορφών της πάλης του και με τα μπλόκα να έχει επιμέρους κατακτήσεις. Γι' αυτό προσπαθούν να το υπονομεύσουν.

Πίσω όμως δεν πρόκειται να κάνουμε. Ας το καταλάβουν η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν. Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να ενισχύσουν τον αγώνα, να παλέψουν για μια καλύτερη ζωή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org