ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάπτυστο ψήφισμα, απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση εναντίον του βενεζουελάνικου λαού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα, που αποτελεί απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση εναντίον του βενεζουελάνικου λαού. Το ψήφισμα, που από κοινού συνυπέγραψαν οι πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ενώ βρήκε υποστηρικτές ανάμεσα στους Πράσινους, η ηγεσία των οποίων τοποθετήθηκε με λευκό, όπως και η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Με κάτι τέτοιους, σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να στήσει "προοδευτικά μέτωπα" ενάντια στην ακροδεξιά και τους φασίστες.

Το ψήφισμα στηρίζει ανοιχτά το πραξικόπημα των ΗΠΑ και συμμαχικών τους κυβερνήσεων, της ΕΕ και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στη Βενεζουέλα. Αναγνωρίζει "πρόεδρο" τον Γκουαϊδό, τη μαριονέτα των ιμπεριαλιστών και ζητάει την αναγνώριση και στήριξή του από τα άλλα όργανα της ΕΕ και όλες τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αναλάβει - εδώ και πολύν καιρό - ρόλο σημαιοφόρου της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΕΕ - ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Συνιστά απύθμενο θράσος να εμφανίζεται σαν "υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας" το Ευρωκοινοβούλιο, που πρωτοστατεί, σε ρόλο "λαγού", σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στο αιματοκύλισμα των λαών, από τη Γιουγκοσλαβία μέχρι το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση ότι αναγνωρίζει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας, ότι απορρίπτει τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού.

Ο λαός της Βενεζουέλας, όπως ο κάθε λαός, είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να αποφασίζει για τον δρόμο υπεράσπισης των συμφερόντων του και την εκλογή της ηγεσίας της χώρας του, χωρίς τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον βενεζουελάνικο λαό και τους κομμουνιστές της Βενεζουέλας, στην πάλη τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εξουσία των μονοπωλίων, για να απαλλαγεί ο λαός από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την κρίση, να ανοίξει τον δρόμο της ευημερίας του, παίρνοντας στα δικά του χέρια την οικονομία και την εξουσία».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αμερικανικές απειλές και προσπάθεια προσεταιρισμού του στρατού

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Βενεζουέλας «απαντάει» στον Μπόλτον με τους «2 εκατ. πολιτοφύλακες» που είναι έτοιμοι
Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Βενεζουέλας «απαντάει» στον Μπόλτον με τους «2 εκατ. πολιτοφύλακες» που είναι έτοιμοι
Κλιμακώνονται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους τα μέτρα που εντάσσονται στην εξελισσόμενη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, με τη στήριξη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης για την ανατροπή της μη αρεστής σε αυτούς κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και με απώτερο στόχο να περάσει η χώρα στον έλεγχό τους και να χτυπηθούν ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που τα τελευταία 20 χρόνια προώθησαν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων σε μια σειρά τομείς, με πιο βασικό αυτό της Ενέργειας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε τον αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο» - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό, μίλησε για «μάχη για την ελευθερία», με αφορμή τις διαμαρτυρίες που διοργάνωσε η αντιπολίτευση την Τετάρτη και αυτές που ετοιμάζει για αύριο Σάββατο με αίτημα την παραίτηση Μαδούρο. Την ίδια μέρα, ωστόσο, σε συγκεντρώσεις στήριξης της εκλεγμένης κυβέρνησης έχει καλέσει το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο δε αντιπρόεδρος του Κόμματος, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, εμφανίστηκε με σημειωματάριο - απαντώντας στην αντίστοιχη κίνηση του Αμερικανού συμβούλου Τζ. Μπόλτον για «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία» - που ανέγραφε «2 εκατομμύρια πολιτοφύλακες, έτοιμοι!», κάνοντας αναφορά στο στόχο για αυτό το νούμερο, στις επιτροπές υπεράσπισης της πατρίδας, που εξήγγειλε ο Μαδούρο.

Χτες, επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο με κατάπτυστο ψήφισμα (του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και του ALDE, που εγκρίθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές) προχώρησε σε πρόταση για αναγνώριση του Γκουαϊδό ως «μεταβατικού Προέδρου» (βλ. και σχετική ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στην ίδια σελίδα).

Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και νέες κυρώσεις στην ιδιωτική εταιρεία «Albanisa» της Νικαράγουας, που εισάγει και πουλά προϊόντα πετρελαίου της Βενεζουέλας, και κάλεσε και άλλες χώρες να μη συναλλάσσονται με την εκλεγμένη κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Μπόλτον γνωστοποίησε μέσω «Twitter» ότι είχε μια «πολύ παραγωγική συνάντηση» την Τετάρτη με στελέχη της διοίκησης της εταιρείας «Citgo» της Βενεζουέλας, δυο μέρες μετά την επιβολή σαρωτικών αμερικανικών κυρώσεων στη μητρική της εταιρεία, τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PdVSA. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι τα οικονομικά οφέλη των πόρων της Βενεζουέλας δεν θα λεηλατούνται από τον Μαδούρο», έγραψε, με τη γνωστή τακτική της προπαγάνδας λάσπης για να καλύψει τη ληστεία.

Σημαντικό στοιχείο της επέμβασης είναι η προσπάθεια που γίνεται να δημιουργηθούν ρήγματα στο στρατό της Βενεζουέλας (που μέχρι τώρα στηρίζει τον Πρόεδρο Μαδούρο), με χαρακτηριστικό το άρθρο του Γκουαϊδό στην εφημερίδα «The New York Times», στο οποίο τονίζει ότι «για τη μετάβαση απαιτείται υποστήριξη από μονάδες - κλειδιά του στρατού. Εχουμε κάνει μυστικές συναντήσεις με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».

Συλλήψεις λιποτακτών στρατιωτικών

Ενδεικτική πάντως της σύνθετης κατάστασης που επικρατεί είναι και η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Βενεζουέλας, Νέστορ Ρεβερόλ, ότι οι αρχές ασφαλείας εξουδετέρωσαν ομάδα στρατιωτικών απόστρατων και λιποτακτών, που δρούσε από τη γειτονική Κολομβία και χρηματοδοτούνταν από την αντιδραστική αντιπολίτευση, και τον Χούλιο Μπόρχες, πρώην βουλευτή και νυν εκπρόσωπο του Γκουαϊδό στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμας (σύμμαχοι των ΗΠΑ - Καναδάς και 13 λατινοαμερικανικές χώρες) με τη στήριξη της CIA. Ανάμεσα στους συλληφθέντες της λεγόμενης «Επιχείρησης Σύνταγμα» είναι ο 54χρονος συνταγματάρχης ε.α. Οσβάλντο Γκαρσία Παλόμο, άλλοι πρώην αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, οι περισσότεροι με ποινικό μητρώο, εμπλοκή σε ναρκεμπόριο και λαθρεμπόριο, κάποιοι φυγόδικοι ή λιποτάκτες. Δόθηκαν στη δημοσιότητα ονόματα των τριών απ' αυτούς αλλά φαίνεται ότι η ομάδα ήταν μεγαλύτερη και επιχειρούσε επαφές μέσα στο στράτευμα, ενώ ανακοινώθηκε ότι σχεδίαζε και τη δολοφονία ανώτατων αξιωματικών.

Στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα αναφέρθηκε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση και στα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στην Εταιρεία Πετρελαίου της Βενεζουέλας, δήλωσε την προθυμία της ρωσικής κυβέρνησης να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο για διάλογο και κάλεσε τις «φωνές της λογικής» μέσα και έξω από τη Βενεζουέλα να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, διέψευσε φήμες περί μεταφοράς Ρώσων διπλωμάτων από τη Βενεζουέλα ή χρυσού, με αφορμή την παρουσία αεροσκάφους ιδιωτικής εταιρείας αυτές τις μέρες στο Καράκας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ που επικαλούνται ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων της κινεζικής εταιρείας πετρελαίου «Petrochina» (που έχει συνεργασία με την Εταιρεία Πετρελαίου της Βενεζουέλας και στην Κίνα, σε σχεδιαζόμενο έργο για την κατασκευή μονάδας διύλισης πετρελαίου και πετροχημικών, ύψους 10 δισ. δολαρίων, στη νότια Κίνα) εμφανίζουν την κινεζική εταιρεία να θέλει να λήξει τη συνεργασία λόγω της κακής κατάστασης της βενεζουελάνικης εταιρείας, εξαιτίας και των τελευταίων κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση σε νέα βρώμικη αποστολή

Εξερχόμενος ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, από το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, είπε πολλά για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, αποφεύγοντας και αυτός να πει το παραμικρό για τις ΗΠΑ και τον βρώμικο ρόλο τους στην υπόθεση, όπου σιγοντάρει και η ΕΕ.

«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς», υποστήριξε, υιοθετώντας ανερυθρίαστα εκ μέρους της κυβέρνησης όλα τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, «είναι να μπορέσει ο ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του, με έναν τρόπο που θα είναι ταυτόχρονα δημοκρατικός και ειρηνικός, θα επανενώσει μια πολύ πολωμένη κοινωνία, ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα και δεν θα αφήσει κανέναν κίνδυνο για κλιμάκωση της έντασης, κανέναν κίνδυνο για μια προοπτική που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε, μια προοπτική εμφυλίου πολέμου». Μάλιστα, η κυβέρνηση εμφανίζεται και εδώ προπομπός, πατρονάροντας ένα σχήμα διεθνούς επιτροπείας της Βενεζουέλας και ανακοίνωσε ότι «αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας κρατών, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, αυτές που έχουν άμεση επιρροή στην περιοχή, λόγω των ιστορικών τους σχέσεων, όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Προσκλήθηκαν - και ήδη δέχτηκαν - χώρες από την περιοχή, όπως είναι η Βολιβία και ο Ισημερινός. Περιμένουμε απαντήσεις και από άλλες χώρες, όπως είναι το Μεξικό, ενώ έχουν απευθυνθεί προσκλήσεις και φαίνεται ότι θα ανταποκριθούν και χώρες που πάντα έχουν πολιτική προσέγγισης ίδια με τη δική μας, πολιτική διαλόγου και ειρήνης, όπως είναι η Ελβετία, η Νορβηγία, ακόμα και η Αγία Εδρα, το Βατικανό».

Ταυτόχρονα εκθείασε τις «αρχές της ΕΕ, στην προστασία όχι μόνο των πολιτικών ελευθεριών αλλά και του κράτους δικαίου», αρχές που έχουν ζήσει οδυνηρά στο πετσί τους οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Συρίας κ.λπ.

ΕΕΔΥΕ - ΟΓΕ - ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση στήριξης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταδικάζουν και καταγγέλλουν τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμαχικών τους κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στις εσωτερικές εξελίξεις της Βενεζουέλας, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον βενεζουελάνικο λαό. Από κοινού διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης την Κυριακή 10 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Θα μιλήσει ο επιτετραμμένος της Βενεζουέλας Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας

Παραστάσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με σύνθημα «Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας! Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!», η ΚΝΕ καλεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και πικετοφορίες την Τρίτη 5 Φλεβάρη:

- Στην Αθήνα, στις 19.00, στο Πάρκο Ελευθερίας (Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»). Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της ΕΕ.

- Στη Θεσσαλονίκη, στις 19.00, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία στο αμερικάνικο προξενείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ