ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΑΕΔ
Ετοιμοι να πετάξουν απ' το σπίτι του χαμηλοσυνταξιούχο στο Ολυμπιακό Χωριό!

Πανηγυρική επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του «Ριζοσπάστη» από τον περασμένο Δεκέμβρη, για τα επικίνδυνα τερτίπια της κυβέρνησης μέσω των οποίων εξαπατά εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Ετοιμοι να πετάξουν έξω από το σπίτι του οικιστή του Ολυμπιακού Χωριού είναι ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας!

Με έγγραφο με ημερομηνία 28.1.2019, τη μέρα δηλαδή που τα στελέχη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας πανηγύριζαν για την αύξηση - ψίχουλα του κατώτατου μισθού, ενημέρωσαν τον συνταξιούχο Γιώργο Νιέρρη ότι δεν μπορεί να υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών του για σπίτι που είχε πάρει μέσω του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χαμηλοσυνταξιούχος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την οφειλή του και άρα, με μαθηματική ακρίβεια, θα χάσει το σπίτι του.

Το υπουργείο Εργασίας, που απέρριψε την αίτηση, επικαλείται έλεγχο που έγινε από την υπηρεσία, ο οποίος έδειξε ότι - δήθεν - δεν μένει στο σπίτι του. Λεπτομέρεια; Αυτός ο έλεγχος έγινε στις 13 Απρίλη 2018, μερικές μέρες μετά το Πάσχα δηλαδή, όταν ο άνθρωπος έλειπε για λίγες μέρες στο χωριό του!

Τη συγκεκριμένη υπόθεση του Γ. Νιέρρη είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» στις 13.12.2018, ως ένα από τα πολλά παραδείγματα στο Ολυμπιακό Χωριό, ενδεικτικά της κοροϊδίας και του εμπαιγμού της κυβέρνησης. Περιπτώσεις ανθρώπων που αποκλείονται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που διαφήμιζε η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες και περατζάδες σε όλη τη χώρα. Θυμίζουμε ότι στα συνεχή αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» η αντίδραση του υπουργείου ήταν η διαβεβαίωση ότι θα ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις που αναδείξαμε και θα υπάρξει σχετική ρύθμιση που θα λύνει το πρόβλημα.

Το έγγραφο που έστειλε ο ΟΑΕΔ στον συνταξιούχο
Το έγγραφο που έστειλε ο ΟΑΕΔ στον συνταξιούχο
Ομως, αντί αυτού, ήρθε πριν τρεις μέρες με πανηγυρικό τρόπο η επιβεβαίωση αυτού που από την πρώτη μέρα, στις 12.12.2018, είχαμε ως κεντρικό τίτλο στο πρώτο μας δημοσίευμα. «Με τερτίπια εξαπατώνται χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν πάρει σπίτι από τον ΟΕΚ».

Η εξοργιστική απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα την περίπτωση του Γ. Νιέρρη.

Ο συνταξιούχος κατέθεσε περίπου ένα χρόνο πριν τον πλήρη φάκελο των δικαιολογητικών που του ζητήθηκαν, προκειμένου να υπαχθεί όπως του ειπώθηκε σε ρύθμιση των οφειλών του στον ΟΕΚ, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Απρίλη του 2017. Οφειλές που είχαν συσσωρευτεί καθώς η απόκτηση του σπιτιού - αρκετά χρόνια μετά την πρώτη διανομή - συνέπεσε με τις απανωτές περικοπές στη σύνταξή του και με την εκδήλωση της κρίσης, οπότε με τη σύνταξή του έπρεπε εκτός από υποχρεώσεις σε τράπεζες, εφορίες κ.λπ. να συντηρεί και τα μακροχρόνια άνεργα παιδιά του.

Η αίτησή του ωστόσο απορρίφθηκε με την προφορική αιτιολογία ότι σε ελέγχους που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Οργανισμού, δεν ήταν στο σπίτι! Προχτές, με το έγγραφο που αναφέρουμε παραπάνω, του έγινε γνωστό ότι την ίδια τύχη είχε και η ένσταση που κατέθεσε, στην οποία εξηγούσε ότι για λόγους προσωπικούς, υγείας κ.λπ., περιόδους όπως το Πάσχα ή το καλοκαίρι διαμένουν με την σύζυγό του στο πατρικό του σπίτι στο χωριό, ενώ τους χειμερινούς μήνες ζούνε στην Αθήνα, στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς εκτός των άλλων χρειάζεται την παρουσία τους το ανήλικο εγγόνι τους, κατά τις ώρες που οι γονείς του εργάζονται.

Τον εξαναγκάζουν να χάσει το σπίτι του

Παραθέτουμε αναλυτικά τον λόγο για τον οποίο απορρίφθηκε η ένστασή του, όπως αποτυπώνεται στο έγγραφο - απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ:

Το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»
Το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»
«Σε συνέχεια της αριθμ. 91743/12-12/2018 αίτησης - ένστασής σας κατά της με αρ. 10291/16-10/2018 Απορριπτικής Απόφασης της Υπηρεσίας μας για την υπαγωγή σας στις ρυθμίσεις της ΥΑ αρ. 13097/661/17ΦΕΚ/Β/25-4-2017 σας γνωστοποιούμε ότι το ΔΣ του ΟΑΕΔ με την Απόφαση αριθμ. 107/03/15-01-2019 δεν αποδέχεται το αίτημά σας για την υπαγωγή σας στις ρυθμίσεις της αρ. 13097/661/2017 YA επειδή:

1) Οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί σας έρχονται σε αντιδιαστολή με την εικόνα που έχει αποκομίσει ο Οργανισμός, καθόσον ο πραγματοποιηθείς στις 13-04-2018 επιτόπιος έλεγχος της Υπηρεσίας απέδειξε ότι δεν διαμένετε σε αυτήν,

2) δεν πληροίτε την κατά κύριο λόγο ανάγκη αυτοστέγασης, ήτοι το σκοπό για τον οποίο σας παραχωρήθηκε η κατοικία και

3) δεν εξυπηρετείτε την οφειλή σας προς τον Οργανισμό».

Φαίνεται δηλαδή πως ο Οργανισμός πραγματοποίησε έναν έλεγχο τρεις μέρες μετά το Πάσχα, οπότε και ο δικαιούχος βρισκόταν πράγματι στο χωριό, δεν τον εντόπισε φυσικά και έτσι συμπέρανε ότι δεν διαμένει στο Ολυμπιακό Χωριό. Κι αυτό, παρότι, όπως δηλώνουν άλλοι ένοικοι της πολυκατοικίας, ρωτήθηκαν απ' το κλιμάκιο του ΟΕΚ και βεβαίωσαν ότι διαμένει εκεί. Και πάνω σ' αυτό το παντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα «στέκει» το δεύτερο, ότι δηλαδή δεν πληροί την ανάγκη αυτοστέγασης!

Εκεί όμως που το υπουργείο δίνει «ρέστα», είναι η αναφορά ότι «δεν εξυπηρετείτε την οφειλή»!! Μα, εάν ο δικαιούχος είχε τη δυνατότητα με την πενιχρή του σύνταξη να εξυπηρετεί τις ανάγκες διαβίωσης, χρέη σε τράπεζες, εφορίες - στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στον ΟΕΚ - και μαζί με αυτά και την οφειλή προς τον ΟΕΚ, κανένας λόγος δεν συνέτρεχε να ζητήσει να υπαχθεί στη ρύθμιση!

Σε εξέλιξη το ξήλωμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ο «Ριζοσπάστης», στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 26-27/1/2019, σε δημοσίευμά του ανέφερε πως έχει περάσει πάνω από ενάμιση μήνας, από τότε που με ρεπορτάζ αποκαλύψαμε με ποιον τρόπο η κυβέρνηση αποκλείει εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά δικαιούχους του πρώην ΟΕΚ από τις ρυθμίσεις. Θυμίζουμε πως είχαμε αναφερθεί και σε άλλη περίπτωση, κατά την οποία: Δικαιούχος εργατικής κατοικίας στο Ολυμπιακό Χωριό στο Μενίδι πήγε στον ΟΑΕΔ, αφού είχε αποπληρώσει περισσότερο από το 60% του ποσού για το σπίτι του, προκειμένου να κάνει την αίτηση ώστε να αρθεί η υποθήκη και επιπλέον να εισπράξει τη διαφορά που είχε καταβάλει πάνω από το 60%, όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση. Υπέβαλε, λοιπόν, την αίτηση, αλλά διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν έχει λαμβάνειν τίποτα, αλλά πως θα πρέπει να πληρώσει και 5.584 ευρώ!

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το «ξήλωμα» και στα τελευταία απομεινάρια στο όποιο καθεστώς δικαστικής προστασίας για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Κάτι που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αφού το λεγόμενο «πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει, έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Αλλωστε, είναι θέμα χρόνου η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με τη διάλυση του καθεστώτος δικαστικής προστασίας που έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, ενώ «ανοιχτό» είναι το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα αντιλαϊκά παζάρια.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«ΗΠΑ», η λέξη που δεν λέγεται...

Καθώς εδώ και μια βδομάδα εξελίσσεται η ωμή επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Βενεζουέλα για την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης Μαδούρο, στο όνομα μάλιστα της «δημοκρατίας και της ελευθερίας» (!) η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψελλίσει ούτε μια λέξη για τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ, ενώ σταθερά εξωραΐζει την απροκάλυπτη εμπλοκή της ΕΕ στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν παίρνει τα εύσημα κάθε τόσο από τον πρέσβη των ΗΠΑ για τις επιδόσεις της στις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές και για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που σύμφωνα με τον Πάιατ είναι οι «καλύτερες όλων των εποχών», μιας και η κυβέρνηση έχει γίνει το καλύτερο «βαποράκι» των ΗΠΑ στην περιοχή... Απόδειξη γι' αυτό αποτελούν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο στρατόπεδο από όπου εφορμούν οι ιμπεριαλιστές για τις επεμβάσεις τους.

* * *

Η κυβέρνηση, λοιπόν, όχι μόνο δεν βγάζει άχνα για την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ αλλά έχει και το θράσος να εμφανίζεται αλληλέγγυα στον βενεζουελάνικο λαό! Ετσι, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνάντηση με εκπροσώπους της πρεσβείας της Βενεζουέλας, εξέφρασε τη στήριξη στον εκλεγμένο Πρόεδρο και απέδωσε τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης στην αντιπολίτευση, κρύβοντας τους υψηλούς πάτρονές της, τις ΗΠΑ και ΕΕ, με τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχος και εταίρος. Αλλο ένα δείγμα πολιτικής απατεωνιάς: «Στηρίζω» το θύμα, αλλά δεν βρίσκω μια λέξη καταδίκης για τον θύτη, δεν λέω καν το όνομά του! Η συνταγή αυτή θυμίζει τον ...παλιό καλό ΣΥΝ, που αφού υιοθετούσε όλα τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για τις επεμβάσεις τους, εμφανιζόταν στη συνέχεια κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης! Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ΕΕ να παίξει «πρωταγωνιστικό» και «διακριτό» ρόλο, εμφανίζοντας ως «διπλωματική πρωτοβουλία» την ωμή ανάμειξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, με τον μανδύα της «διεθνούς ομάδας επαφής», για την οποία φαίνεται να συμφωνούν Σουηδία και Πορτογαλία.

* * *

Ενδεικτικές του ξεπλύματος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γιώργου Κατρούγκαλου, που είπε ότι «η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς το λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία», ζητώντας από την ΕΕ «να έχει ενιαία θέση» και να «μην σέρνεται πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων δυνάμεων», αλλά να «είναι πρωταγωνίστρια για την ειρήνη». Η ΕΕ όμως συμμετέχει ενεργά στη βρώμικη επέμβαση και από την πρώτη στιγμή απειλούσε με τελεσίγραφο την εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ότι αν δεν αυτοκαταργηθεί θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση - μαριονέτα του Χ. Γκουαϊδό. Αυτό έκανε μόλις χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις ψήφους όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων, επιβεβαιώνοντας ότι «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι έχουν την ίδια στάση, στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα και τον εκβιασμό του λαού της, όσο κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι υπάρχουν «χαοτικές» διαφορές ανάμεσά τους.

* * *

Από την άλλη, η ΝΔ, προσπαθώντας να εμφανιστεί πιο γνήσια «ευρωατλαντική», εγκαλεί την κυβέρνηση ότι τάχα δεν ταυτίζεται με τους εταίρους της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και ότι «αναγνωρίζει την δικτατορία του Μαδούρο». Η ίδια η στάση της κυβέρνησης διαψεύδει τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο αξιοποιεί την κριτική της για να πουλάει «αριστεροσύνη».

Ανεξάρτητα από την όποια εκτίμηση για τη διακυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Μαδούρο, είναι επιτακτική ανάγκη να καταδικαστεί απερίφραστα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, που στρέφεται ενάντια στο λαό της και σε όλους τους λαούς, προμηνύοντας επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Κολομβία, χώρα - εφαλτήριο για τα σχέδια σε βάρος της Βενεζουέλας, ενισχύει ολοένα και περισσότερο τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Ο λαός της Βενεζουέλας και κάθε λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος, χωρίς ξένη εμπλοκή, το δρόμο που θα ακολουθήσει. Αυτήν τη στάση αρχών, που είναι η μόνη πραγματική στήριξη στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας, τηρεί από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.


Δ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ