ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Νέος κουρνιαχτός γύρω από το άσυλο στα ΑΕΙ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη

Το προσφιλές της θέμα, που αφορά τη λεγόμενη «ανομία στα πανεπιστήμια», σηκώνει για άλλη μια φορά η ΝΔ διά στόματος προέδρου της Κυρ. Μητσοτάκη, που μετά από συνάντησή του με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου της Αθήνας έκανε σχετικές δηλώσεις. Μεταξύ άλλων είπε ότι «η ανομία δεν αντιμετωπίζεται ούτε διά της ανοχής, ούτε πόσο μάλλον της σιωπής. Χρειάζονται άμεσες δράσεις και η ΝΔ θα αναλάβει και θα στηρίξει σύντομα πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει και την ατολμία και την ανικανότητά της να πατάξει την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια. Σε ό,τι με αφορά, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Ενας από τους πρώτους νόμους της ΝΔ θα είναι η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων». Και αργότερα επανήλθε στο θέμα, κάνοντας αναφορές στους μικροπωλητές έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, θύμισε ότι έχει συγκροτηθεί 12μελής επιτροπή υπό τον καθηγητή και βουλευτή Νίκο Παρασκευόπουλο, η οποία «σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων θα εξετάσει και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ειρήνη και την παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ». Είπε ακόμα ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι διοικήσεις των ΑΕΙ «να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων σε συνεργασία - όπου αυτό απαιτείται - με την Ελληνική Αστυνομία» και σχολίασε πως η εμμονή της ΝΔ με το άσυλο «παίρνει τη μορφή πολιτικού αυτισμού»...

Την ουσία που κρύβεται πίσω από όλη αυτήν τη συζήτηση αναδεικνύει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με σχόλιό του για την επί της ουσίας κατάργηση του ασύλου που ζητάει ο πρόεδρος της ΝΔ, σχόλιο στο οποίο σημειώνει:

«Ο κουρνιαχτός των τελευταίων ημερών, με αφορμή περιστατικά εγκληματικότητας στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, τα οποία έχουν καταγγελθεί από το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, είναι εκ του πονηρού.

Η πλειοδοσία της ΝΔ σε αντιδραστικές προτάσεις, όπως η κατάργηση του ασύλου, στοχεύει στο χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των φοιτητών - σπουδαστών.

Αυτή η πρόταση της ΝΔ, εκτός από απαράδεκτη, έχει στόχο να στήσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη στιγμή που και οι δύο είναι ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών και σπουδαστών για τις σπουδές τους. Είναι συνυπεύθυνοι για την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, που οδηγεί - εκτός των άλλων - σε τεράστιες ελλείψεις σε σταθερό και μόνιμο προσωπικό στην ευθύνη του πανεπιστημίου για όλες τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης, σε υποδομές και φωτισμό σε όλους τους χώρους.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δίνουν "άσυλο" στην επιχειρηματική λειτουργία μέσα στα ιδρύματα, σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβους, εκδότες να εμπορεύονται τα συγγράμματα, τη φοιτητική μέριμνα, την Ερευνα, την επιστημονική γνώση, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα για τους φοιτητές.

Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να δυναμώσουν τη συλλογική διεκδίκηση για ολοκληρωμένη μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, να υπερασπιστούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το πανεπιστημιακό άσυλο».

Δίκη στελέχους της ΚΝΕ στο Κιλκίς

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης, στην πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς, και πορεία μέχρι τα δικαστήρια, διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Κιλκίς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αύριο, Παρασκευή 2 Φλεβάρη, μέρα που θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής δίκη της Ρίας Αλτιπαρμακίδου, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Κιλκίς της ΚΝΕ.

Το στέλεχος της ΚΝΕ συνελήφθη στις 7 Νοέμβρη 2016 έξω από το 2οΓΕΛ Κιλκίς, έπειτα από καταγγελία του τότε διευθυντή, επειδή συζητούσε έξω από το σχολείο με τους μαθητές, για την οργάνωση και το περιεχόμενο των μαθητικών κινητοποιήσεων που ήταν προγραμματισμένες εκείνη τη μέρα, διακινώντας την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ σημειώνει: «Τα γεγονότα εκείνης της μέρας, όπως η ταχύτατη επέμβαση της Αστυνομίας, η μεταφορά του μέλους της ΚΝΕ στην Εισαγγελία ύστερα από έγκληση του τότε διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Κιλκίς με την κατηγορία της διατάραξης οικογενειακής ειρήνης και της υποκίνησης κατάληψης, όπως τα εμπόδια που μπήκαν στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να εισέλθει στην Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, καθώς και η εριστική στάση του διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Κιλκίς στην αντιπροσωπεία της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ που τον επισκέφτηκε για να διαμαρτυρηθεί, είναι πλέον γνωστά και δείχνουν πως όλα όσα έγιναν εκείνη τη μέρα μόνο τυχαία περιστατικά δεν ήταν.

Ειδικά σε μία περίοδο όπου οι μαθητές βρίσκονταν στους δρόμους, όπως και οι φοιτητές και σπουδαστές, όπου οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες οργάνωναν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προετοιμάζονταν για πανελλαδικές απεργίες, διεκδικώντας όλοι μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα, κόντρα στις αποφάσεις κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου.

Από εκείνη τη μέρα πλήθος μαζικών φορέων, εργατικών σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Ενώσεων γονέων, Συλλόγων γυναικών, εκπαιδευτικών, καθηγητών πανεπιστημίου, μεμονωμένων εργαζομένων και ανθρώπων του μόχθου έχουν καταδικάσει τη στάση του διευθυντή, της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας να σύρουν στο δικαστήριο ένα νέο άνθρωπο που αγωνίζεται και διεκδικεί μια καλύτερη ζωή, ένα ανθρώπινο μέλλον, που συζητάει αυτές τις ιδέες με μαθητές, φοιτητές, νέους, εργαζόμενους, ανέργους.

Εδώ βρίσκεται η ουσία της δίωξης, γιατί αυτή ασκήθηκε με βάση το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα του 1951, εξομοιώνοντας οποιοδήποτε κάλεσμα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πρόσκληση σε διάπραξη εγκλήματος ή πλημμελήματος. Επαναφέρεται δηλαδή στο νομικό και πολιτικό προσκήνιο το πλαίσιο περιορισμού των ελευθεριών και πολιτικής καταστολής που ίσχυσε στη μετεμφυλιακή Ελλάδα».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Προκλητική η απόφαση του Πανεπιστημίου Πειραιά

Πρόκληση χαρακτηρίζουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά την απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος να αναγορεύσει τον Πρόεδρο του Ισραήλ σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, και καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11 π.μ. στην Πρυτανεία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Οπως επισημαίνει το ΜΑΣ, «το εργατικό - λαϊκό και φοιτητικό κίνημα, διαχρονικά και σταθερά στην πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο, αποτέλεσε ασπίδα υπεράσπισης των εβραϊκών πληθυσμών απέναντι σε διωγμούς, πογκρόμ, θηριωδίες, κάθε μορφής έκφραση φασισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Σταθερά υπερασπιζόμαστε και μαχόμαστε να ζουν οι λαοί όλου του κόσμου ειρηνικά, αρμονικά, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Για αυτούς τους ίδιους λόγους, καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης του κράτους του Ισραήλ, που έχει οδηγήσει στον αφανισμό και τη γκετοποίηση του λαού της Παλαιστίνης».

Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρωτοβουλία της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά να αναγορεύσει τον Πρόεδρο του Ισραήλ σε επίτιμο διδάκτορα και αναφέρεται στην παραπομπή στο ισραηλινό στρατοδικείο της Αχέντ Ταμίμι, της 16χρονης Παλαιστίνιας που έγινε παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και βαρβαρότητα απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό.

Το ΜΑΣ καταγγέλλει παράλληλα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που όχι απλά ανέχεται αλλά στηρίζει αυτό το έγκλημα, αφού αρνείται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, οργανώνει δεκάδες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον ισραηλινό στρατό κατοχής. «Η χώρα μας μαζί με το Ισραήλ γίνεται σημαιοφόρος της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που εξαπολύει πολέμους ενάντια σε δεκάδες λαούς, όπως στη Συρία, το Ιράκ και αλλού.

Ενώνουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια από όλο τον κόσμο και απαιτούμε:

  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Λευτεριά στην Αχέντ Ταμίμι! Τιμάμε τον αγώνα αντίστασης και ζωής που δίνουν χιλιάδες λαού και νεολαίας στην Παλαιστίνη, κάνουμε επίτιμο μέλος του συλλόγου μας τη 16χρονη Παλαιστίνια.
  • Να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι!
  • Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα επικίνδυνα σχέδια που αφορούν την ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Την απόφαση του Πανεπιστημίου Πειραιά καταδικάζουν οι Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, ΕΜΜΕ, Νοσηλευτικής, Πολιτικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Ναυπηγών, Νέας Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ.

Διαμαρτυρία για τις απλήρωτες υπερωρίες

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής προχωρά αύριο, Παρασκευή 2 Φλεβάρη, το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ο Σωκράτης» ζητώντας να πληρωθούν οι υπερωρίες των εκπαιδευτικών σε ολιγοθέσια σχολεία.

Το ΔΣ του Συλλόγου καταγγέλλει τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης «για την απραξία την οποία επιδεικνύει σε ό,τι αφορά την πληρωμή των υπερωριών, για την άρνησή της να αναγνωρίσει τις υπερωρίες των συνάδελφων αναπληρωτών στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αποστόλων, που φτάνουν τις 5 - 6 ώρες την εβδομάδα! Συνιστά πρόκληση η στάση της διεύθυνσης, με το να ρίχνει την ευθύνη για τις παραπάνω υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, όταν υποκριτικά ισχυρίζεται ότι με δική τους πρωτοβουλία προχώρησαν σε πλήρη ανάπτυξη του σχολικού προγράμματος, χωρίς να τους έχει δοθεί σχετική εντολή». Απαιτεί, τέλος, την αναγνώριση όλων των υπερωριών και την άμεση πληρωμή τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ