ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Μικρομεσαίοι αγρότες - κτηνοτρόφοι: Εντατικές προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη - Ρεπορτάζ από τη συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

-- Επικουρικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μαζικών απολύσεων και την πολιτική γενίκευσης της «ευελιξίας».

-- Εργαζόμενοι «Praktiker»: Εντατικοποίηση, έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, μεγάλη καταπόνηση και συχνά «ατυχήματα» συνθέτουν την καθημερινότητά τους.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιμέτωποι με τη γενίκευση της «ευελιξίας» και την απειλή μαζικών απολύσεων

Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής στο Παίδων «Αγία Σοφία» δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια. Είναι το μοναδικό τέτοιο τμήμα που υπάρχει στη χώρα το οποίο απευθύνεται σε παιδιά. Από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα εκπαιδεύτηκαν και υπηρετούν δύο επικουρικοί γιατροί και η διευθύντρια. Και οι δύο επικουρικοί γιατροί πρόκειται να απολυθούν το Μάρτη. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού» υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι και επτά επικουρικοί, οι οποίοι πρόκειται να απολυθούν το επόμενο διάστημα...

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προπαγανδίζει τη «σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας», στα παραπάνω παραδείγματα, τα οποία μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν, αποτυπώνονται οι τραγικές συνέπειες που έχει η πολιτική της διαρκούς επέκτασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία, τόσο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ' αυτά, όσο και για την υγεία του λαού.

Είναι η πολιτική που ακολουθεί στην Υγεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα βήματα των προκατόχων της, η οποία μαζί με την εμπορευματοποίηση έχει ως συστατικό στοιχείο τον περιβόητο «εξορθολογισμό», την ολοένα και μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της δημόσιας Υγείας.

Στρατηγική του κεφαλαίου με τραγικές συνέπειες για εργαζόμενους και ασθενείς

Σήμερα οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης αποτελούν περίπου το 20-25% του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Αξίωση του ΣΕΒ μάλιστα είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 33% του συνόλου των εργαζομένων.

Ο αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι 2.100. Από αυτούς σχεδόν το 1/3 κινδυνεύει με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους (στις 31/12/18), μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει μη νόμιμη την παράταση των συμβάσεων που δόθηκε το καλοκαίρι. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς τους γιατρούς παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Δεκέμβρη, δουλεύουν αμέτρητες ώρες, κάνουν μέχρι και 10 εφημερίες το μήνα.

Περίπου 1.000 είναι οι επικουρικοί από το λοιπό προσωπικό (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό).

Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, έχουν μειωμένα δικαιώματα και διαρκώς κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους.

Κι ενώ η κυβέρνηση ομολογεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης καλύπτουν ένα μικρό μέρος των πολύ μεγαλύτερων πάγιων και μόνιμων αναγκών που υπάρχουν, αντί να προκηρύξει μαζικά θέσεις μόνιμου προσωπικού πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης επεκτείνει την πανσπερμία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας ότι η δουλειά - λάστιχο και τα λειψά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αποτελούν συστατικό στοιχείο της «δίκαιης ανάπτυξής» τους.

Η συνηθισμένη «καραμέλα» που αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη είναι οι περιορισμοί που θέτουν τα μνημόνια - που ψήφισαν - στην προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, εφαρμόζει τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας και τη γιγάντωση της ελαστικής απασχόλησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και το πολυνομοσχέδιο που έφερε πρόσφατα στη Βουλή, όπου συμπεριλαμβάνεται τροπολογία που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Συνέπεια όλης αυτής της «ευελιξίας» και της διαρκούς ανακύκλωσης του προσωπικού είναι ότι πάνε στράφι η πολύτιμη επιστημονική πείρα και ωρίμανση, το εργατικό δυναμικό απαξιώνεται, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται και σταδιακά υλοποιείται ο βασικός στόχος του αστικού κράτους για αποδέσμευση της μισθοδοσίας του προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη σταδιακή και τάχιστη μετατροπή των νοσοκομείων σε αμιγείς επιχειρήσεις, ώστε από το 2020 και μετά - σε εναρμόνιση με τους στόχους της ΕΕ - τα νοσοκομεία να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, με την ελάχιστη δυνατότητα επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης, η κυβέρνηση κάνει λόγο για προσλήψεις που θα γίνουν, οι οποίες όχι μόνο δεν καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Απάντηση με οργάνωση και συντονισμένο αγώνα

«Ολοι εμείς, οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μόνο "επικουρικό" ρόλο δεν έχουμε στο σύστημα Υγείας. Αντίθετα καλύπτουμε πραγματικές, τακτικές και επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που το μόνιμο προσωπικό μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι κενές οργανικές θέσεις είναι χιλιάδες (μόνο στον ιατρικό κλάδο είναι περίπου 6.000, δηλαδή υπερδιπλάσιες από το συνολικό άθροισμα των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών και όσων είναι στη λίστα) και οι λίγες προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού ούτε καν καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις - αποχωρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι θέλουν ένα εύκολα χειραγωγήσιμο και αναλώσιμο δυναμικό που θα "καλύπτει τις τρύπες" χωρίς πολλές απαιτήσεις για εξέλιξη κι άλλα δικαιώματα...».

Τα παραπάνω αναφέρουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου», οι οποίοι πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησαν συνέλευση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με πρώτο και κύριο το αβέβαιο εργασιακό μέλλον λόγω του καθεστώτος ανακύκλωσης της ανεργίας που αντιπροσωπεύουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με κάθε τους μορφή, οι οποίες έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Αποτέλεσμα αυτής της συνέλευσης είναι η συγκρότηση 7μελούς Επιτροπής Επικουρικών Εργαζομένων και Εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, με σκοπό τη συσπείρωση και το συντονισμό με τους εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων. Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε συγκρότηση αντίστοιχων επιτροπών.

Απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το μεσημέρι οι νοσοκομειακοί γιατροί, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

«Καμία απόλυση επικουρικού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους». Το πανό που ανάρτησε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στην είσοδο του υπουργείου, συνόψισε τα αιτήματα της απεργιακής της κινητοποίησης.

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» απαίτησαν οι εργαζόμενοι, ενώ κατήγγειλαν τις εργασιακές σχέσεις που έχουν κάνει «γαλέρες» τα δημόσια νοσοκομεία.

Με τρίωρη στάση εργασίας συμμετείχε στην κινητοποίηση το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ με το πανό και τα συνθήματά του ανέδειξε συνολικά το πρόβλημα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία, που πέρα από το επικουρικό προσωπικό, περιλαμβάνει επίσης μια ολόκληρη βεντάλια «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και επικουρικών γιατρών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Ξανθό, ο οποίος δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους. Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι με την επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκατοντάδες επικουρικοί (γύρω στους 600) οι συμβάσεις των οποίων έχουν παραταθεί, θα δουν να ανοίγει μπροστά τους η πόρτα της ανεργίας.

Στο αίτημα για προκήρυξη ισάριθμων και αντίστοιχων θέσεων με αυτές στις οποίες υπηρετούν σήμερα 2.800 επικουρικοί γιατροί, έτσι ώστε ούτε οι γιατροί να βρεθούν στην ανεργία ούτε τα νοσοκομεία να βρεθούν αντιμέτωπα με ακόμα πιο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ο υπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει το μνημόνιο... που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Στην πραγματικότητα, υλοποιώντας τις στρατηγικές κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, επεκτείνει πολύμορφα την ελαστική εργασία και στο χώρο της Υγείας, τις συμβάσεις με ημερομηνία λήξης και την ανακύκλωση εργαζομένων και ανέργων.

Ο υπουργός Υγείας, που τους προηγούμενους μήνες κατηγορούσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την Ομοσπονδία τους ότι... «κινδυνολογούν», τώρα τους κούνησε ξανά το δάχτυλο γιατί μιλάνε για απολύσεις και όχι για «συμβάσεις που λήγουν», εξέλιξη την οποία μάλιστα επιχείρησε να παρουσιάσει ως «ευκαιρία» για έναν μικρό αριθμό από το σύνολο των ανέργων που θα διεκδικήσει μια προσωρινή θέση εργασίας με ημερομηνία λήξης, πριν επιστρέψει στην ανεργία...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ