ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια με φόντο τις διεργασίες στην Ευρωζώνη

Οι διεργασίες για το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο και το κλείσιμο της «αξιολόγησης» γίνονται στο φόντο των αντιθέσεων για την πορεία «εμβάθυνσης» της ΟΝΕ
Οι διεργασίες για το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο και το κλείσιμο της «αξιολόγησης» γίνονται στο φόντο των αντιθέσεων για την πορεία «εμβάθυνσης» της ΟΝΕ
Με φόντο τις γενικότερες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και εν μέσω των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο γύρω από τις «εκκρεμότητες» της δεύτερης «αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επανήλθε χτες στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο 3ο μνημόνιο και μάλιστα με νέα σύμβαση χρηματοδότησης με το ελληνικό κράτος: «Οσον αφορά τα δημοσιεύματα σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, διευθύνων σύμβουλος του ΕSΜ ήταν πολύ σαφής ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει πλήρως δεσμευμένο στην Ελλάδα και από χρηματοδοτική άποψη», αναφέρεται σε δήλωση του Κλ. Ρέγκλινγκ, με την οποία ανασκευάζονται προηγούμενες αναφορές περί της συμμετοχής του ΔΝΤ σε ρόλο «συμβούλου».

Στο ζήτημα επανήλθε χτες και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, εκπρόσωπος του οποίου επισήμανε ότι «οι περαιτέρω πληρωμές (εκταμιεύσεις δόσεων προς το ελληνικό κράτος) εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Σε αυτό το επίπεδο, καθοριστική θεωρείται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 6 Φλεβάρη, στην οποία θα συζητηθούν οι εκθέσεις για την «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας, καθώς και αυτή για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους. Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα «Βild», επικαλούμενη κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών, αναφέρει πως «ο B. Σόιμπλε σκοπεύει να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα».

Η «εμβάθυνση» της ΟΝΕ

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, τόνισε ότι στην επόμενη κρίση η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη επί σειρά ετών και του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου σε πολλά κράτη - μέλη.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την «Boston Consulting Group», πρότεινε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και σε βάθος δεκαετίας τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα δανείζει ως «τελευταία καταφυγή» σε κράτη - μέλη.

«Η άποψη ότι για την ενίσχυση της ΕΕ πρέπει να περιμένουμε για πιο κατάλληλες εποχές είναι επικίνδυνη», σχολίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος ζήτησε επίσης βελτιώσεις στο λεγόμενο «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ».

Αναφερόμενος στις «εκκρεμότητες» της «αξιολόγησης», επισήμανε ότι «χρειάζονται πολλά ακόμη, αλλά από την άλλη το 90% των απαραίτητων προσαρμογών έχει γίνει και μας έμεινε το 10%. Θα ήταν κρίμα εάν εξαιτίας αυτού του 10% κατέρρεε το οικοδόμημα»...

Εξάλλου, σε ομιλία του στη Φραγκφούρτη, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, επανέφερε το ζήτημα της «ένωσης των κεφαλαιαγορών» στην Ευρωζώνη, που συγκαταλέγεται στους άξονες της πολιτικής στην περαιτέρω «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η προώθηση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης είναι «αναγκαία για την καλή λειτουργία του ενιαίου νομίσματος». Μία «ατελής χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση» θα μπορούσε να οδηγήσει στον κατακερματισμό της Ευρωζώνης, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η τραπεζική ένωση θέτει τις βάσεις για τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ενώ χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την ολοκλήρωση της ένωσης των κεφαλαιαγορών. Πρόκειται για μια σειρά από προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν στη διοχέτευση φτηνών κεφαλαίων στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των κεφαλαιαγορών, και μάλιστα σε συνδυασμό με νέες φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της «τραπεζικής ένωσης» «σκοντάφτει» στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, κατά βάση από την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης, που εκδηλώνεται γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών.

Κόντρες και για την «κακή τράπεζα» της Ευρωζώνης

Η Γερμανία δεν βλέπει κάποιο όφελος από τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής «bad bank» που θα βοηθούσε τις τράπεζες να ξεφορτώσουν το μεγάλο φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς». Δεν είναι ξεκάθαρο «ποια θα είναι η προστιθέμενη αξία μιας ευρωπαϊκής bad bank», ανέφερε η γερμανική πηγή, προσθέτοντας πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πρόβλημα «μόνο σε ορισμένες χώρες».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» ως μια «πολύτιμη κίνηση», προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της μάζας των προβληματικών δανείων της Ευρωζώνης εμφανίζεται σε ιταλικές τράπεζες. Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία κ.α.

Συνάντηση με τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 4 μ.μ., με τους δημάρχους των νησιών Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου, που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ