ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ
Να ανακληθούν οι απολύσεις - Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης δύο εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, που εργάζονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στη Μονάδα του Αγίου Στεφάνου Πατρών και απολύθηκαν ένα μήνα πριν τη λήξη της σύμβασης, απαιτούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν την απόφαση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης, ενώ με αφορμή κι αυτό το περιστατικό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του Οργανισμού και των εξυπηρετούμενων, καθώς, όπως κατήγγειλαν, είναι αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, που διολισθαίνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αφήνουν ανοιχτό το πεδίο για τη δράση ιδιωτών.

Συγκεκριμένα ανέφεραν: Επανειλημμένες το τελευταίο διάστημα «προσπάθειες τρομοκράτησης του συνόλου των εργαζομένων», υπενθυμίζοντας την πρόσφατη «πεντάωρη ανακριτικού τύπου διαδικασία εις βάρος των εργαζομένων στη μονάδα χορήγησης μεθαδόνης του Γενικού Κρατικού Νικαίας». Ελλείψεις σε αντιδραστήρια που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν τις απαιτούμενες τοξικολογικές εξετάσεις. Κάλυψη πάγιων θέσεων κι αναγκών με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας, με την οποία εμπόδισαν τελικά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, ενώ προσανατολίζονται στην κλιμάκωση της δράσης τους.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις δύο απολύσεις, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) απαιτεί τη μετατροπή όλων των συμβάσεων - και των εργαζόμενων στα εργολαβικά συνεργεία - σε αορίστου χρόνου.

«Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ», τονίζει, «με την κάλυψη της κυβέρνησης, έναν μήνα πριν τη λήξη της σύμβασής τους, προχώρησε στην απόλυση δύο εργαζομένων (...) Μια από τις δύο εργαζόμενες μάλιστα έχει μικρό παιδί με πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Την ίδια περίοδο, έγινε απόλυση μιας καθαρίστριας από τα εργολαβικά συνεργεία. Προκαλούν η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ όταν ισχυρίζονται ότι οι δύο εργαζόμενες που απολύθηκαν είχαν προσληφθεί παράνομα (!) στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Πάντως και αυτές που προσλήφθηκαν "παράνομα" και αυτές που προσλήφθηκαν μετά "νόμιμα" είναι άκρως απαραίτητες για τον ΟΚΑΝΑ και τη συγκεκριμένη μονάδα όπου δουλεύουν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ο κάθε εργαζόμενος», υπογραμμίζεται, «δικαιούται μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι πολλαπλές συμβάσεις εργασίας, οι ελαστικές θέσεις απασχόλησης, είναι επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ, της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, και έχουν σαν στόχο το "διαίρει και βασίλευε" μεταξύ των εργαζομένων, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, του εργασιακού κόστους δηλαδή, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών, ακόμα και όταν πρόκειται για τη λειτουργία ενός δημόσιου οργανισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ