ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Μεθαύριο η πορεία στην Αθήνα

Στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά διαδήλωσαν χτες οι απεργοί παρά το τσουχτερό κρύο

Μέσα σε πυκνή χιονόπτωση διαδήλωσαν χτες οι απεργοί
Μέσα σε πυκνή χιονόπτωση διαδήλωσαν χτες οι απεργοί
Ξεκάθαρο μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα, που θα κλιμακωθεί παραπέρα αν δεν ανακληθούν οι 65 απολύσεις και δεν παρθεί πίσω κάθε αντεργατικό μέτρο, έστειλαν χτες οι απεργοί χαλυβουργοί στην εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στη νέα κινητοποίηση που έκαναν στην Κηφισιά με συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Ούτε το τσουχτερό κρύο, ούτε το πυκνό χιόνι που έπεφτε δεν εμπόδισε και δε μείωσε την αγωνιστικότητα των απεργών εδώ και 94 μέρες σήμερα. Εχοντας ατσαλωθεί από το σκληρό αγώνα που δίνουν και με τη συμπαράσταση εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κηφισιάς και με πορεία και συνθήματα έφτασαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας, όπου υπήρχε ισχυρή παρουσία της αστυνομίας. Το σωματείο κατήγγειλε το γεγονός και στη συνέχεια απαίτησε και υποχρέωσε να απομακρυνθεί η διμοιρία των ΜΑΤ. Οταν ζήτησαν στη συνέχεια να μιλήσουν με εκπροσώπους της εταιρείας, αρνήθηκαν να τους δεχτούν στα γραφεία. Αντίθετα, δύο διευθυντικά στελέχη κατέβηκαν στην είσοδο και μίλησαν με το σωματείο για να το καλέσουν προκλητικά να σπάσει την απεργία, χωρίς όμως ανάκληση των απολύσεων και δέσμευση ότι δε θα γίνουν και οι υπόλοιπες μέχρι τις 180 που έχουν ανακοινώσει!

Ξεκάθαρα μιλώντας αμέσως μετά στους συγκεντρωμένους απεργούς ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου, διαμήνυσε στην εργοδοσία: «Διεκδικούμε το δικαίωμα στη δουλειά, να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι και να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση. Δηλώνουμε στην εργοδοσία ότι αν προχωρήσει σε παραπέρα απολύσεις, όπως έχει αποφασίσει, θα έρθουμε και θα κατασκηνώσουμε εδώ. Ταυτόχρονα θα κλιμακώσουμε τον αγώνα για να ανάψει η φωτιά της Χαλυβουργίας σε όλη τη χώρα».

Ετσι, σήμερα, Τετάρτη, συνεχίζουν το πρόγραμμα πολύμορφων κινητοποιήσεων συμμετέχοντας μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ταυτόχρονα προετοιμάζουν τη νέα μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας αύριο, Πέμπτη, με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς χαλυβουργούς εξέφρασαν μέλη του Συμβουλίου Ειρήνης του Χιούστον, στο Τέξας των ΗΠΑ, με παρέμβαση που έκαναν στο ελληνικό προξενείο της περιοχής, όπου και επέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης.

Ετοιμάζεται το πόρισμα για την ακτοπλοΐα

Σχεδιάζονται νέα προνόμια για τους ακτοπλόους εφοπλιστές

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες που έχει ξεκινήσει η συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» για την εφαρμογή της άρσης του καμποτάζ και στην ακτοπλοΐα που σε πρώτη φάση ετοιμάζεται το πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών. Χτες έγινε η δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής των κομμάτων που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση για να εξετάσει και να αποφασίσει πάνω στο πόρισμα - πρόκληση που έχει δημοσιοποιήσει η σχετική με την ακτοπλοΐα επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στα πλαίσια του υπουργείου Ναυτιλίας. Η διακομματική αποτελείται από τον υφυπουργό Ναυτιλίας Αδωνι Γεωργιάδη, την Κ. Μπατζελή από το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Πλακιωτάκη από την ΝΔ.

Την ερχόμενη Παρασκευή, όπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός Α. Γεωργιάδης, θα γίνει νέα συνεδρίαση στην οποία έχουν καλέσει και την ΠΝΟ. Στη συνέχεια θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις.

Στο πόρισμα μεταξύ άλλων προβλέπεται: «Για τις γραμμές ελεύθερης δρομολόγησης η στελέχωση να έχει ίση διάρκεια με αυτή της δρομολόγησης» δηλαδή, αντί για 10 μήνες, όσο θέλει ο εφοπλιστής. «Για τις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας» (άγονες - επιδοτούμενες), προτείνεται «στελέχωση ανάλογα με τη στατιστική κίνηση επιβατών για το ξενοδοχειακό προσωπικό»!

Οσον αφορά την ελληνομάθεια προτείνει την κατάργησή της.

Σχετικά με τις δρομολογήσεις πλοίων, προτείνεται οι πλοιοκτήτριες εταιρείες να δρομολογούν πλοία μόνο για 4 μήνες την περίοδο αιχμής της επιβατικής κίνησης και εταιρικό ναυτολόγιο, δηλαδή οι ναυτεργάτες να είναι περιπλανώμενοι από καράβι σε καράβι της ίδιας εταιρείας. Τέλος, προτείνει να δοθεί «η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ανοιχτή σύσκεψη στις 5 Φλεβάρη

Ανοιχτή συγκέντρωση εργαζομένων του κλάδου την Κυριακή 5 Φλεβάρη στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» για την οργάνωση, το συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα τους με απεργία στις αρχές του Φλεβάρη οργανώνουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου στην Αθήνα.

«Κηρύσσουμε συναγερμό, ξεσηκώνουμε τους εργαζόμενους σε όλο τον κλάδο, σε ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο, να στείλουμε το ένα και μοναδικό μήνυμα που αξίζει στην ηγεσία του ΣΕΒ και του ΣΕΛΠΕ, στο μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, απορρίπτουμε τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, υπερασπιζόμαστε τις συμβάσεις και όλα τα δικαιώματά μας.

Κλιμάκωση του αγώνα μας με απεργία στις αρχές Φλεβάρη.

Απεγκλωβισμός από τη ΓΣΕΕ, από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων παντού, στα συνδικάτα, στο πολιτικό επίπεδο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν θέση. Να διαχωρίσουν την ευθύνη τους από τις ηγεσίες που νομιμοποιούν την επίθεση που βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική», σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα των σωματείων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στους μισθούς πείνας

Παύση εργασιών από τη 1 το μεσημέρι έχουν κηρύξει τα σωματεία

Με συγκέντρωση σήμερα στις 2 το μεσημέρι στις δεξαμενές της Ακτής Βασιλειάδη στον Πειραιά, στα πλαίσια παύσης εργασιών που έχουν κηρύξει τα ταξικά τους σωματεία από τη 1 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης εντείνουν τη μάχη που έχουν ξεκινήσει με καθημερινές συγκεντρώσεις στην κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα, για να υπερασπίσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να αποτρέψουν τις ατομικές συμβάσεις που επιδιώκει να επιβάλει το μαύρο μέτωπο εργοδοτών και συγκυβέρνησης, με μισά μεροκάματα.

Στο μεταξύ χτες ο ΟΛΠ, μετά από παρέμβαση των σωματείων, ανακοίνωσε την επισκευή της μικρής πλωτής δεξαμενής της Ζώνης, η οποία είναι εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες όταν προσέκρουσε πάνω της πλοίο. Ενώ στην ίδια ανακοίνωση, ο ΟΛΠ δεν παραλείπει με τη σειρά του να ρίξει ευθύνες για την κατάσταση στη Ζώνη και στην «πολιτική», όπως αναφέρει, των Συνδικάτων.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Στο δρόμο 120 εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Αποδυναμώνεται κατά 120 άτομα η υπηρεσία καθαριότητας του (καλλικρατικού) Δήμου Χαλκιδέων. Το Πρωτοδικείο Χαλκίδας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει.

Οι 120 εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί με 8μηνες συμβάσεις από τους πρώην Δήμους Χαλκίδας, Αρτάκης, Ληλαντίων, Αυλίδας και Ανθηδώνας (σήμερα αποτελούν τον ενιαίο Δήμο Χαλκιδέων) και όταν έληξαν οι συμβάσεις τους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και με προσωρινή διαταγή παρέμειναν στην εργασία τους. Η απόφαση από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έγινε το Νοέμβρη του 2011 βγήκε την προηγούμενη βδομάδα και τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίφθηκαν.

Σημειωτέον ότι οι 64 από τους 120 εργαζόμενους απασχολούνταν στη Χαλκίδα και έτσι σήμερα όλες οι δημοτικές ενότητες - αλλά ιδιαίτερα η Χαλκίδα - θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα με δεδομένο ότι το υπάρχον προσωπικό σε καθαριότητα, κήπους κ. α. είναι λιγοστό.

Αποτέλεσμα και αυτό της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της σημερινής του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης που συναινούν και καταστρώνουν σενάρια και μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και άλλων τομέων.

Λαχτάρισαν 104 επιβάτες

Σε οδύσσεια μετατράπηκε το ταξίδι από Κεραμωτή στη Θάσο των 104 επιβατών του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΘΑΣΟΣ VI» στο οποίο δόθηκε άδεια απόπλου από τις λιμενικές αρχές παρά τη σφοδρή κακοκαιρία. Ετσι, όταν το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Θάσου προχτές κατά τις 6.30 το απόγευμα, δεν κατάφερε να καταπλεύσει, ενώ στη διάρκεια χειρισμών και λόγω της κακοκαιρίας προσέκρουσε στο κρηπίδωμα δημιουργώντας υλικές ζημιές και κάθισε σε αβαθή νερά. Από εκείνη την ώρα οι επιβάτες τελικά αποβιβάστηκαν από το καράβι χτες λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα με γερανοφόρο καλαθοφόρο όχημα, ενώ στη διαδικασία αποβίβασης συμμετείχαν και δύο ρυμουλκά. Παράλληλα, δίπλα στο «ΘΑΣΟΣ VI» είχε καταπλεύσει και το παραπλέον πλοίο «ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΘΑΣΟΥ» για παροχή συνδρομής. Από το περιστατικό από τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς. Από τη λιμενική αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι να επιθεωρηθεί.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ