ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΣΥ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν!
  • Σε ολόκληρη τη χώρα η φωνή αντίστασης και διεκδίκησης των αγροτών
  • Συγκεντρώσεις, πορείες, αγωνιστικές εκδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις και χωριά

Η αγωνιστική, μαχητική φωνή της μικρομεσαίας αγροτιάς ακούστηκε, χτες, σ' όλη τη χώρα, καθώς χιλιάδες ξωμάχοι - παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - πήραν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Τα, κατά τόπους, συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες αγροτικές περιοχές:

  • Πρόβαλαν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα όλων των αγροτικών προϊόντων και τις διεκδικήσεις όλων των παραγωγών.
  • Εντόπισαν ως αιτία του συνολικού αγροτικού προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Ανέδειξαν τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που διαχειρίζονται την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.
  • Διαμήνυσαν προς όλες τις κατευθύνσεις την ειλημμένη απόφαση του συνεπούς αγροτικού κινήματος να συνεχίσει και να εντείνει την πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Στη Θεσσαλία, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αυτή δημιούργησε, εκατοντάδες τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους, τα οποία και παραμένουν στις θέσεις τους. Από σήμερα, στα αγωνιστικά μετερίζια που έχουν στηθεί, αναμένεται να προστεθούν κι άλλα τρακτέρ κι άλλοι αγωνιστές της αγροτιάς για να γίνει πιο αποτελεσματική η αγωνιστική πίεση. Ηδη, από χτες βράδυ, στελέχη της ΠΑΣΥ άρχισαν εξορμήσεις στα χωριά, καλώντας κι άλλους ξωμάχους να μπουν στον αγώνα.

Η ενίσχυση των νέων μπλόκων που έχουν στηθεί θα είναι μια απάντηση στην αδιάλλακτη κυβέρνηση και σε όλους όσοι θέλουν να ταπεινώσουν και ν' απογοητεύσουν την αγωνιζόμενη αγροτιά. Στον αγώνα, που θα συνεχιστεί, καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπου κι αν ζουν και εργάζονται, όποιο προϊόν κι αν καλλιεργούν, όποιο κόμμα κι αν υποστηρίζουν. Θέση έχουν και οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας και της Μαγνησίας, που χτες το απόγευμα ανέστειλαν την κινητοποίησή τους, μετά από πολλές μέρες που βρέθηκαν στις αγωνιστικές επάλξεις.

Αλλωστε, οι αγωνιζόμενοι αγρότες ξέρουν πως η πάλη τους θα είναι σκληρή και μακρόχρονη και είναι αποφασισμένοι να παλεύουν μέχρι την τελική δικαίωση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικό «παρών»

Η θεσσαλική φτωχομεσαία αγροτιά, πιστή στο ραντεβού της με τους αγώνες, ενάντια στο ξεκλήρισμα που επιβάλλει η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανταποκρίθηκε στο αγωνιστικό κάλεσμα του συνεπούς αγροτικού κινήματος και πήρε, δυναμικά, μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ. Παρά την έντονη χιονόπτωση και το τσουχτερό κρύο πήραν τα τρακτέρ τους και βγήκαν στους δρόμους, πραγματοποιώντας δυναμικά συλλαλητήρια και στήνοντας μπλόκα.

Συγκεκριμένα, στο Νομό Λάρισας μπλόκα στήθηκαν στο δρόμο Λάρισας - Κοζάνης και στο δρόμο Λάρισας - Φαρσάλων, στο ύψος των Χαλκιάδων. Μεγάλες συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία της Αγιάς και στην Ελασσόνα. Στο Νομό Καρδίτσας οι μικρομεσαίοι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ στο Δέλτα Καρδίτσας. Στα Τρίκαλα αποφασίστηκε, αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί να πραγματοποιηθεί αγωνιστική κινητοποίηση στο δρόμο Λάρισας - Τρικάλων, έξω από το εκκοκκιστήριο της Ενωσης Συνεταιρισμών.

Ιδιαίτερη ένταση και παλμό, είχε η συγκέντρωση των αγροτών στο Δέλτα Καρδίτσας, όπου τα πρώτα τρακτέρ άρχισαν να καταφθάνουν λίγο μετά τις 11 το πρωί. Οσο περνούσε η ώρα τα τρακτέρ του μπλόκου πολλαπλασιάζονταν, ενώ οι συγκεντρωμένοι δήλωναν αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την πολιτική που τους θέλει κολίγους στην ίδια τους τη γη και την οποία εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.

Ταυτόχρονα, απλώνουν χέρι αλληλεγγύης σε όλους τους συναδέλφους τους, του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και προς τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά και μόνο με κοινό αγώνα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βαγγ. Παπακυρίτση από τον Παλαμά, ο οποίος μιλώντας στο «Ρ», τόνισε ότι ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους μικρομεσαίους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να τον δώσουν με πίστη και αποφασιστικότητα, «κλείνοντας τα αυτιά τους» σε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν τους αγώνες για την προσωπική τους ανάδειξη και τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια. Ταυτόχρονα επισήμανε την ανάγκη συστράτευσης όλων των λαϊκών στρωμάτων πόλης και υπαίθρου, αφού τα προβλήματά τους προέρχονται από την ίδια αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική.

Ο Δημ. Καρράς, από τον Κοσκινά, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει για μία ακόμη χρονιά με την απορρόφηση όλων των παραχθέντων ποσοτήτων βάμβακος, εξαιτίας των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, υπογράμμισε όμως και την ανάγκη η μικρομεσαία αγροτιά να προτάξει και να επιβάλει με τους αγώνες της τόσο τη δική της νομιμότητα όσο και τη δική της πρόταση για τη λύση των προβλημάτων της, που είναι η δημιουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού, στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής.

Στο μπλόκο του Δέλτα Καρδίτσας παρευρέθηκαν χτες σε ένδειξη συμπαράστασης και σπουδαστές του ΤΕΙ Καρδίτσας. Ο Δημήτρης Δήμας, σπουδαστής στο ΤΕΙ, εξηγώντας τη συμμετοχή του στις αγροτικές κινητοποιήσεις, υπογράμμισε το χρέος των παιδιών να σταθούν στο πλευρό των πατεράδων τους, αλλά και γενικότερα την ανάγκη συστράτευσης της σπουδάζουσας νεολαίας με τη μαχόμενη αγροτιά, αφού όπως είπε «η ίδια πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες, υποβαθμίζει και τις σπουδές των νέων».

Από σήμερα στα παραπάνω σημεία αναμένονταν να προστεθούν και νέα τρακτέρ, αφού μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, «οργώνουν» τα χωριά του κάμπου, σπέρνοντας το μήνυμα της αντίστασης και της ανυπακοής στα αντιαγροτικά - αντιλαϊκά κελεύσματα των Βρυξελλών.

Ανάλογη ήταν η αποφασιστικότητα και στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στον Τύρναβο, στην Αγιά και στην Ελασσόνα, όπου εκφράστηκε και η αγωνιστική συμπαράσταση άλλων κοινωνικών στρωμάτων στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μάλιστα, μαθητές των σχολείων του χωριού Δαμάσι Τυρνάβου έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους και παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία της πόλης.

Ποια νομιμότητα;

Να εκφράσει για άλλη μια φορά την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στη «νομιμότητα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης έσπευσε χτες ο Ε. Μπασιάκος. Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού μονολόγου του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε χτες δήλωση στα κανάλια για να σχολιάσει, λέει, δηλώσεις των εκπροσώπων των αγροτών του ΚΚΕ. Κι αυτή τη δήλωσή του, την έκανε μετά και ανακοίνωση Τύπου. Βέβαια ο Ε. Μπασιάκος δε διευκρίνισε ποιες ακριβώς δηλώσεις, σχολίασε...

Ομως η «νομιμότητα» της ΕΕ και η πολιτική που υλοποιεί ο Μπασιάκος και η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο των επιταγών της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, είναι που έχει φέρει τους μικρομεσαίους αγρότες σε δεινή θέση. Τα «νόμιμα» και «συμβατά» μέτρα της ΕΕ είναι αυτά που οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Οι «νόμιμοι» κανονισμοί της ΕΕ είναι που επιβάλλουν βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας και συρρικνώνουν την αγροτική παραγωγή. Οι «νόμοι» της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ είναι αυτοί που εξαφάνισαν κάθε ίχνος προστασίας του αγροτικού εισοδήματος και της εγχώριας παραγωγής, ενώ επιτρέπουν τις αθρόες εισαγωγές. Είναι οι «νόμοι» που στο όνομα της ελεύθερης αγοράς οδηγούν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Βέβαια ο Ε. Μπασιάκος δηλώνει ό,τι δηλώνει, γιατί υπηρετεί μια καθαρά αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική. Και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΝΔ να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, ο Μπασιάκος την «καμουφλάρει» με δηλώσεις ότι δεν είναι «νόμιμα» για την ΕΕ τα αιτήματα των αγροτών. «Νόμιμο» προφανώς είναι μόνο να μειώνονται με τους νόμους της ΕΕ οι επιδοτήσεις, οι τιμές και το εισόδημα των αγροτών! Ε, αυτή τη «νομιμότητα» δεν τη δέχεται και την αντιπαλεύει αγωνιστικά το ΚΚΕ και όσοι αγρότες πιστεύουν στην πολιτική του.


Κ. Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ