ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
Εκδηλώσεις και συσκέψεις κατά του πολέμου στο Ιράκ

Πληθαίνουν τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων που δηλώνουν συμμετοχή στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, ενώ οι επιτροπές ειρήνης διοργανώνουν εκδηλώσεις και συσκέψεις ενημέρωσης του κόσμου.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει σε όλες τις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν για την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ.

  • Η επιτροπή ειρήνης Καματερού διοργανώνει τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. αντιπολεμική σύσκεψη στην αίθουσα του συνδικάτου οικοδόμων Καματερού (Λεωφόρος Καματερού 40).
  • Η επιτροπή ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης διοργανώνει εκδήλωση για τον πόλεμο στο Ιράκ, την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στο πολιτιστικό κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60), στις 5.00 μ.μ.
  • Αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνουν μαζικοί φορείς του Περιστερίου την Παρασκευή 7 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία δημαρχείου. Μετά την εκδήλωση θα γίνει προβολή ταινίας στο 4ο δημοτικό σχολείο (Σαρανταπόρου και Εθνικής Αντίστασης) και μουσικό πρόγραμμα από παιδικό συγκρότημα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας.

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Από παλαιότερο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
Από παλαιότερο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
Διοργάνωση συλλαλητηρίων στις 15 Φλεβάρη, πραγματοποίηση συσκέψεων, με την πρωτοβουλία μαζικών φορέων όλη την επόμενη βδομάδα, ανάληψη πρωτοβουλιών από δημάρχους, δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους, για την κινητοποίηση του λαού εναντίον του πολέμου είναι οι σημαντικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται για το επόμενο διάστημα από το αντιπολεμικό κίνημα της χώρας. Συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη

Σε αντιπολεμικό συναγερμό βρίσκονται οι φορείς του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Προετοιμάζουν μέσα από συσκέψεις, εξορμήσεις κλπ., τις μεγάλες διαδηλώσεις που θα γίνουν σε κάθε πόλη στις 15 Φλεβάρη. Στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ) έχει απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους. Και ο ένας φορέας μετά τον άλλο δηλώνουν το «παρών» στο σάλπισμα αντίστασης στη δολοφονική πολιτική των ιμπεριαλιστών.

Η Φοιτητική Ενωση Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ) κάλεσε τους φοιτητές να συστρατευτούν μαζί με το λαό, να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και να πουν ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλεί τη νεολαία σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και το δικό της προγραμματισμό δράσης. Εχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών καταδίκης του πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής και οργανώνει αντιπολεμικές συναυλίες στις 9 Φλεβάρη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 8 στη Νεάπολη και στις 16 στην Πολίχνη.

Στις άλλες πόλεις, οι φορείς με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία των διαδηλώσεων. Στην Κοζάνη η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 5 Φλεβάρη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο και έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι συνδικαλιστικοί, σπουδαστικοί και άλλοι μαζικοί φορείς.

Στην Κρήτη

Στο πόδι βρίσκεται ο λαός της Κρήτης και η νεολαία για την προετοιμασία των μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων στις 15 Φλεβάρη. Την ώρα που το νησί έχει μετατραπεί σε απέραντο ορμητήριο των Αμερικανών, με την πλήρη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, ο λαός του είναι αποφασισμένος να βάλει φραγμό στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να σταματήσει ο τόπος του να αποτελεί προτεκτοράτο των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Ειρήνης καλεί όλους τους μαζικούς συνδικαλιστικούς και νεολαιίστικους φορείς να πάρουν μαζικά μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, στις 15 Φλεβάρη, στην πλατεία Ελευθερίας, καταδικάζοντας τον νέο πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, απαιτώντας να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια.

Γι' αυτό το λόγο και την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης, μαζί με φορείς της πόλης.

Στο Λασήθι, η Επιτροπή Ειρήνης Λασηθίου καλεί σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου, το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση πορείας που θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης, για να ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με αντιπολεμικά τραγούδια από τοπικό συγκρότημα.

Στα Χανιά, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία της Αγοράς στις 12 το μεσημέρι μετά από απόφαση μαζικών φορέων του Νομού. Το κάλεσμα υπογράφουν η Επιτροπή Ειρήνης, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Επιτροπή κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολυτεχνείου Κρήτης, η ΕΛΜΕ Χανίων, Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, Θεσσαλονίκη - Αντίσταση 2003 κ.ά.

Στο Ρέθυμνο, το ΠΑΜΕ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Επιτροπή Ειρήνης, το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Γυναικών και άλλοι μαζικοί φορείς καλούν το λαό του Ρεθύμνου και τη νεολαία του να πάρει μαζικά μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και τη συγκέντρωση που θα γίνει στο Δημαρχείο, στις 6 το απόγευμα, καθώς και στην πορεία που θα ακολουθήσει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην πρώτη γραμμή και οι αιρετοί άρχοντες...

Κάλεσμα για το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φλεβάρη, σε ολόκληρη την Ελλάδα, απευθύνουν προς τον ηρακλειώτικο λαό εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Στο κείμενο τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Αν οι κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί φορείς, δημοτικά συμβούλια κάθε σωματείο, σύλλογος, σχολείο οργανώσει τη δική του πολύμορφη δράση, ώστε να διασφαλιστεί η αγωνιστική ετοιμότητα.

Αν βαδίσουμε με όλους όσοι αγωνίζονται με συνέπεια και χωρίς μισόλογα και ταλαντεύσεις.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ»!

Το κείμενο υπογράφουν οι εξής: Μανώλης Κλαδάκης, δήμαρχος Βιάννου, Μιχάλης Φαρσάρης, πρόεδρος ΝΑΣ και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Δέσποινα Αυγουλά, Αρχανών, Μιχάλης Κασαπάκης, Ν. Αλικαρνασσού, Κυριάκος Κυριακάκης, Αρχανών, Γιάννης Ξυδάκης, Τεμένους, Στέλιος Ορφανός, Ηρακλείου, Κώστας Παταρτζής, Κόφινα.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Σε συσκέψεις φορέων, όπου θα παρθούν αποφάσεις για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 15 Φλεβάρη καλούν οι παρακάτω φορείς:

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου και η επιτροπή «Αγρίνιο: Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» την Τρίτη, 4/2/2003, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.
  • Η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων της Αρτας την Τετάρτη, 5/2/2003, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της Αρτας.
  • Το Εργατικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας καλεί την Τετάρτη, 5/2/2003, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας καλεί την Τετάρτη, 5/2/2003, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Ιωαννίνων καλεί την Τετάρτη, 5/2/2003, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Στη Θεσσαλία

-- Παλλαϊκό χαρακτήρα αναμένεται να πάρει το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, στις 15 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας. Με ανακοίνωσή της, η Τοπική Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ δηλώνει συμμετοχή στην κινητοποίηση και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος. Εξάλλου σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων θα γίνει την Τρίτη, 4 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

- Ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος κάλεσε όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης να πάρουν μέρος σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο Δευτέρα 3 Φλεβάρη στις 6.00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα: «Τη διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου για τις 15 Φλεβάρη».

Στη Λακωνία

Η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, το Σάββατο 15 Φλεβάρη στις 5 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μαζικών φορέων την Τετάρτη 5 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στο «SPARTA INN». O δήμαρχος Οινούντος Βαγγέλης Βαλιώτης, μέλος της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σε δήλωσή του στο «Ρ» σημείωσε πως «η αγωνιστική συμμετοχή του λαού στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια αποτελεί την πιο αυθεντική εγγύηση για την αποτροπή του σχεδιαζόμενου πολέμου» και κάλεσε το λαό της Λακωνίας να δώσει μαζικό «παρών» στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στις 15 Φλεβάρη.

Στην Κεφαλονιά

Η Επιτροπή Ειρήνης εξήγγειλε συλλαλητήριο για την Παρασκευή 14 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου. Για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης καλεί σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς του νησιού την Τετάρτη 5 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Λαμία

Η Επιτροπή Ειρήνης, η Επιτροπή ΤΕΙ «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Φθιώτιδας καλούν το λαό της πόλης στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 15.2.03, που θα γίνει στην πλατεία Πάρκου στις 10.30 πμ. Σε σύσκεψη που έγινε προχτές στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου «ΟΙΩΝΟΣ», με τη συμμετοχή μαζικών φορέων, αποφασίστηκε ένταση των προσπαθειών για την ενημέρωση των εργαζομένων με περιοδείες, εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Στη Λιβαδειά

Στη Λιβαδειά, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, με τη συμμετοχή της Επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», της ΠΑΣΥ Βοιωτίας, του Εργ. Κέντρου, του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών, της Ενωσης Χημικών και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, αποφασίστηκε να διοργανωθεί συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη, ώρα 11 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης Λιβαδειάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ