ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συντονίζεται ο λαϊκός αγώνας!

Να συντονίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, στα πλαίσια του επερχόμενου πανθεσσαλικού ξεσηκωμού κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, αποφάσισαν, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, οι εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων κι άλλων μαζικών φορέων των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας

Αποψη από το συλλαλητήριο της προηγούμενης βδομάδας στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Αποψη από το συλλαλητήριο της προηγούμενης βδομάδας στα Τρίκαλα
Το συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους για την επίλυση των κοινών προβλημάτων όλων των λαϊκών στρωμάτων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων κι άλλων μαζικών φορέων των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. Η απόφαση αυτή που πάρθηκε σε σύσκεψη στα Τρίκαλα, εντάσσεται στην προσπάθεια για πανθεσσαλικό συντονισμό της αγωνιστικής λαϊκής δράσης, που εξελίσσεται μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχαν τα παλλαϊκά συλλαλητήρια κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκαν, πριν λίγες μέρες, στα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και στα Φάρσαλα.

Στη σύσκεψη των Τρικάλων συμμετείχαν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων των δυο νομών, των Ομοσπονδιών ΕΒΕ, των Εμπορικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, του Νομαρχιακού Τμήματος Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ κ.ά.

Την εισήγηση έκανε ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, που σημείωσε ότι επίκειται πανθεσσαλικός ξεσηκωμός, καθώς οι Θεσσαλοί συνειδητοποιούν ότι χωρίς αγώνα τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί. Στην ανάγκη κοινών αγώνων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι και συμφώνησαν στην έκδοση ενός κοινού κειμένου, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Κοινή πάλη

Στο κείμενο αναφέρονται τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα της περιοχής - η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται με γοργούς ρυθμούς, η ανεργία στη Δυτική Θεσσαλία ξεπερνάει το 30%, καθημερινά κλείνουν μικροεπιχειρήσεις και μαγαζιά, τα μεγάλα έργα υποδομής δεν προχωρούν, με αποτέλεσμα την αναπτυξιακή υστέρηση - και υπογραμμίζεται ότι ο λαός της περιοχής αγωνίζεται για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που αποφασίζει η ΕΕ κι εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, γιατί είναι η αιτία που προκαλεί και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα.

Συγκεκριμένα οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι της περιοχής αγωνίζονται για:

* Την ανατροπή όλων των προτάσεων για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, γιατί στρέφονται αποκλειστικά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

* Την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων που παίρνονται σε βάρος του εργάσιμου χρόνου και της κοινωνικής ασφάλισης. Για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, για δημόσια, δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

* Την ανατροπή της πολιτικής εξυπηρέτησης των μεγαλοκαταστημάτων, που οδηγεί στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επαγγελματιών, τη θέσπιση κινήτρων για τους ΕΒΕ, την κατάργηση της διπλής φορολογίας, τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου με κρατική ενίσχυση.

Στην κατάληξη του κοινού κειμένου των μαζικών φορέων Τρικάλων και Καρδίτσας δηλώνεται: «Θ' αγωνιστούμε, σε συνεργασία και με άλλους όμορους νομούς και θα επιδιώξουμε την κοινή συσπείρωση και τη δημιουργία αγωνιστικού μετώπου».

Τέλος, καταδικάζεται η σχεδιαζόμενη επίθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε βάρος του ιρακινού λαού και καλείται η κυβέρνηση να μη συμμετέχει και να μη δώσει καμιά διευκόλυνση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την επέμβαση στο Ιράκ και ο λαός της περιοχής να συσπειρωθεί γύρω από τις Επιτροπές Ειρήνης που αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αύριο το συλλαλητήριο

Αποφασισμένοι να μη δεχτούν το ξεκλήρισμά τους και να αγωνιστούν για μια πολιτική φιλοαγροτική και ένα παραγωγικό συνεταιρισμό, δηλώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιούν αύριο στις 11.30 το πρωί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην κεντρική πύλη της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη. Η ΠΑΣΥ που οργανώνει την εκδήλωση καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών να κατανοήσουν τη μορφή της κινητοποίησης και να συσπειρωθούν μαζί με την αγωνιζόμενη αγροτιά σε κοινό μέτωπο κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη με τις εντολές της ΕΕ.

Στο μεταξύ από χτες το μεσημέρι οι αγροτοκτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά άρχισαν τους αποκλεισμούς δρόμων διεκδικώντας την άμεση καταβολή των επιδοτήσεων και ενισχύσεων στα σκληρά σιτηρά και στα αιγοπρόβατα της περιόδου 2001-2002. Από τις δύο το μεσημέρι όπως είχαν προαναγγείλει έκλειναν με τα τρακτέρ τους περιοδικά το δρόμο Θεσσαλονίκης - Σερρών και δήλωναν ότι αυτή αποτελεί μία πρώτη μορφή κινητοποίησης για τον εμπαιγμό που υφίστανται από το υπουργείο Γεωργίας.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκαν χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Γεωργίας Β. Αργύρη, ο οποίος προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες του υπουργείου του σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων. Μετά την ασαφή στάση που τήρησε ο Β. Αργύρης, οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν να παραμένουν στους δρόμους και κατά διαστήματα να αποκλείουν τον κόμβο προς τη Δορκάδα στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Σερρών. Επίσης οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, με αποφάσεις των συνεταιρισμών τους και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα θα δώσουν μαζικά το «παρών» τους στο αυριανό παναγροτικό συλλαλητήριο.

Καθημερινά διευρύνεται η συμμετοχή των αγροτικών φορέων που καλούν τους αγρότες να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, ενώ περιοδείες αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ πραγματοποιούνται σ' όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τα αιτήματα της συγκέντρωσης. Πούλμαν θα αναχωρήσουν από τις πρωτεύουσες των νομών ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη.

Περιοδεία στα χωριά της Παιονίας στο Νομό Κιλκίς πραγματοποίησε χτες ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, συνοδευόμενος από πολλά αγροτικά στελέχη. Ο Βαγγέλης Μπούτας που μίλησε σε μαζικές συγκεντρώσεις στο Πολύκαστρο, στον Εύρωπο και το Ασπρο, κάλεσε τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Κυριακής. Τη συγκέντρωση στο Πολύκαστρο παρακολούθησαν ο δήμαρχος Δ. Κουλίνας, ο αντιπρόεδρος Γ. Ζούτας και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, όπως και στις συγκεντρώσεις στον Εύρωπο και στο Ασπρο συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι της ΤΑ, συνδικαλιστικών και αγροτικών φορέων.

Κατά τ' άλλα συνεχίστηκαν από τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων στα πλαίσια της ΑΓΡΟΤΙΚΑ, οι κριτικές για την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. Μαζί με τις διαπιστώσεις τους που γίνονται στις αίθουσες συνεδρίων και ενώπιον ορισμένου ακροατηρίου, δεν παραλείπουν να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, στο μοναδικό δηλαδή τρόπο εκδηλώσεων προβολής των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς. Χτες ήταν η σειρά του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Καραμίχου που υποστήριξε ότι η προτεινόμενη αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή, η δυναμική διαφοροποίηση των ενισχύσεων, η ακαμψία και δυσλειτουργικότητα στον τρόπο εφαρμογής της, αφήνουν πολλά κενά. Μιλώντας σε συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των Βαλκανίων που έγινε στα πλαίσια της ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ο υπουργός Γ. Δρυς δήλωσε: «προωθούμε την ολοκλήρωση των συμφωνιών σταθεροποίησης και σύνδεσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και τις διαδικασίες Ευρωπαϊκής πορείας της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας».


Οι κυβερνητικοί... «ψαράδες»

Προφανώς ξαναενοχλήθηκαν χτες οι «ηγήτορες» του υπουργείου Γεωργίας από δημοσίευμά του «Ρ» που σχολίασε προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας και τα όσα συντελούνται σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική στη Μεσόγειο και όχι μόνο.

Μετά από τρία αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ρ» για το θέμα την αλιείας, έφτασαν δύο επιστολές στη διεύθυνση της εφημερίδας και βγήκε και μια ανακοίνωση Τύπου. Στην πρώτη επιστολή της περασμένης βδομάδας και την προχτεσινή ανακοίνωση, η εφημερίδα ήδη απάντησε. Χτες έφτασε και άλλη μια επιστολή του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Γεωργίας, με αφορμή δημοσίευμά με τίτλο «Τρία... "ψαράκια" κάθονταν».

Από τα όσα γράφηκαν στις 409 λέξεις του χτεσινού δημοσιεύματος, το Γραφείο Τύπου, βρήκε να αναφέρει μόνο, πως για αποφυγή διαστρέβλωσης και καλύτερης ενημέρωσης των ψαράδων και των φορέων τους, η κυβερνητική συνεργασία και προετοιμασία, αφορά τους εφαρμοστικούς κανόνες - κανονισμούς σε επίπεδο ΕΕ. Δηλαδή, επιβεβαιώνεται, όπως ανέφερε και «Ρ», πως η κυβέρνηση «ψήνει» με την ΕΕ τις νέες αρνητικότατες προτάσεις που πρόκειται συντόμως να ανακοινωθούν και να ψηφιστούν. Ομως για την ουσία του θέματος και των παρατηρήσεων του «Ρ» δε γράφτηκε ούτε λέξη, ούτε στη χτεσινή επιστολή. Και δεν αναφέρθηκε ούτε λέξη ως απάντηση στα διαδοχικά ερωτήματα που έθετε και το χτεσινό δημοσίευμά του «Ρ».

Αυτό που έχουμε να πούμε στους «ηγήτορες» του υπουργείου Γεωργίας, είναι πως με τέτοιες επικοινωνιακές μεθοδεύσεις δε λύνονται τα προβλήματα που προκαλεί και θα προκαλέσει η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, σε βάρος των Ελλήνων ψαράδων. Και το ζήτημα δεν είναι πλέον αν συζητήθηκε σε επίπεδο υπουργών ή στο Ευρωκοινοβούλιο η «ανακοίνωση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση κοινοτικού σχεδίου δράσης στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αλλά τι ακριβώς έχουν προαποφασίσει, εν κρυπτώ η κυβέρνηση και η ΕΕ, σε βάρος των μικρομεσαίων Ελλήνων ψαράδων! Και οι συνήθεις προφάσεις, περί προτάσεων και διαλόγου προφανώς δεν πείθουν... αφού είναι πάλι κατόπιν εορτής!


Κ.Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ