ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Οι λαοί να παλέψουν με τη δική τους σημαία και όχι αυτή των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων

Εκτενή αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας που έγινε στις 26 Νοέμβρη στην Αθήνα για το συντονισμό της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετείχαν 27 Κομμουνιστικά Κόμματα από την Ευρώπη, το ΚΚ Μεξικού, το Παραγουανικό ΚΚ και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισηγητική ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα της εισηγητικής ομιλίας, η οποία εγκρίθηκε από τα συμμετέχοντα ΚΚ.

«Η συγκρότηση της "Πρωτοβουλίας για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης", τον Οκτώβρη του 2013, αποτέλεσε ένα σοβαρό βήμα για την ενότητα και την πάλη του ευρωπαϊκού κομμουνιστικού κινήματος. Με τις θέσεις που διατύπωσε και τη δράση που ανέπτυξε αυτά τα χρόνια έδωσε απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα του κεφαλαίου και της ΕΕ και στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αντέκρουσε τον αντικομμουνισμό, κι αποτέλεσε βήμα πάλης ενάντια στον οπορτουνισμό, που σε επίπεδο ΕΕ μορφοποιείται στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) .

Οπως διαφάνηκε και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Απρίλη, είναι πλέον ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, πατώντας πάνω στους άξονες της Ιδρυτικής της Διακήρυξης, να αποκτήσει δεσμούς και με άλλα κόμματα, πέρα από την Ευρώπη, δυναμώνοντας τη διεθνή πάλη των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων μιας και ο αγώνας μας είναι κοινός κι έρχεται αντιμέτωπος με τους ίδιους αντίπαλους. Ετσι, καλωσορίζουμε στη σημερινή συνεδρίαση το ΚΚ Μεξικού, το Παραγουανικό ΚΚ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Καζακστάν.

Η δράση της «Πρωτοβουλίας» από τον Απρίλη έως τον Νοέμβρη 2018

Το προεδρείο στη συνεδρίαση στην Αθήνα της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Δεύτερος από αριστερά ο Γ. Μαρίνος
Το προεδρείο στη συνεδρίαση στην Αθήνα της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Δεύτερος από αριστερά ο Γ. Μαρίνος
-- Τέλος Απρίλη υπήρξε κοινή τοποθέτηση για την 1η Μάη που αναδείκνυε ότι η εργατική τάξη είναι ο παραγωγός του πλούτου, ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες και έχει τη δύναμη να παλέψει για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό.

-- Τον Μάη τιμήσαμε τον Καρλ Μαρξ και την ανεκτίμητη συμβολή του, με τοποθέτηση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από τη γέννησή του, προβάλλοντας τη σημασία της επαναστατικής δράσης και την επικαιρότητα του διεθνιστικού καλέσματος: "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε", τα κόμματά μας πρόβαλλαν με πολλούς τρόπους το έργο του.

-- Τον Ιούνη έγινε παρέμβαση υπέρ του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων και καταδικάστηκαν τα απεργοσπαστικά μέτρα των αστικών κυβερνήσεων.

-- Τον Ιούλη καταδικάστηκαν οι αποφάσεις της ΝΑΤΟικής συνόδου στις Βρυξέλλες και εκπρόσωποι κομμάτων της "Πρωτοβουλίας" πήραν μέρος στις αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

-- Τον Αύγουστο έγινε κάλεσμα για την ένταση της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την άμεση απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων από τις χώρες μας, ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας σε αποστολές εκτός συνόρων.

Από τις εργασίες της Ολομέλειας
Από τις εργασίες της Ολομέλειας
-- Τον Σεπτέμβρη υπήρξε τοποθέτηση για την Παιδεία και τη νέα σχολική χρονιά.

Ισχυροποίηση της πάλης

Μέσα από την πείρα μας αναδεικνύεται το επιτακτικό καθήκον της βαθύτερης μελέτης της Μαρξιστικής - Λενινιστικής κοσμοθεωρίας και της έντασης της επαναστατικής δράσης που αποτελούν τα βασικά εργαλεία των κομμουνιστών σε αντιπαράθεση με τους ιδεολογικοπολιτικούς μηχανισμούς του συστήματος και τον οπορτουνισμό που διαθέτει ισχυρή διαβρωτική δύναμη και εμποδίζει την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Ασφαλώς σημειώνονται βήματα στον τομέα αυτό ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ομως, εκτιμώντας τις εξελίξεις αντικειμενικά, όλοι μας συμφωνούμε ότι οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και συνεπώς στην ημερήσια διάταξη τίθεται το καθήκον του πολλαπλασιασμού των προσπαθειών για την οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική ισχυροποίηση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, γενικότερα του κομμουνιστικού κινήματος.

Αυτός ο στόχος επιβάλλεται να χαρακτηρίσει τη δράση μας την επόμενη περίοδο, ώστε οι κομμουνιστές να εκπληρώνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις χώρες τους, να δεθούν περισσότερο με την εργατική τάξη στους χώρους δουλειάς, στους εργατικούς κλάδους, να κατακτούν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και να αναβαθμίσουν την ικανότητα στη συσπείρωση και κινητοποίηση εργατικών, λαϊκών δυνάμεων.

«Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε ενάντια στην ΕΕ και τις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις», αφίσα της «Πρωτοβουλίας»
«Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε ενάντια στην ΕΕ και τις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις», αφίσα της «Πρωτοβουλίας»
Οι αστικές τάξεις και τα πολιτικά κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους φόρτωσαν την καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους αλλά και σήμερα σε συνθήκες ανόδου της καπιταλιστικής οικονομίας κλιμακώνονται η επιθετικότητα του κεφαλαίου και η αντιλαϊκή πολιτική.

Συνεχίζεται η πολιτική που διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τους μισθούς και τις συντάξεις, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, η σκληρή φορολογία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, εντείνεται η καταστολή κατά των εργατικών, λαϊκών αγώνων.

Τα καπιταλιστικά επιτελεία ανησυχούν, η ασθενική ανάπτυξη είναι επισφαλής, περνάει μέσα από επικίνδυνους δρόμους όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, διαμορφώνονται όροι για νέα καπιταλιστική κρίση, αύξηση των πολεμικών εστιών και γενίκευση των συγκρούσεων.

Η πολιτική του προστατευτισμού, οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κίνα σε εμπορεύματα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και η ανταπάντηση της Κίνας συνιστά εμπορικό, οικονομικό πόλεμο με προοπτική κλιμάκωσης.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι σε εξέλιξη και η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για το έλεγχο της κατάστασης είναι εύθραυστη, ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλιμακωθεί ο ανταγωνισμός, πολύ περισσότερο που οι ΗΠΑ αντιδρούν στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και στις συμφωνίες με τη Ρωσία για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλη περιλαμβάνουν πολύ επικίνδυνα μέτρα όπως η δημιουργία 30 κοινών στρατιωτικών μονάδων πεζικού, 30 μονάδων αεροπορίας και 30 ναυτικού που θα μπορούν μέσα σε 30 μέρες να παρεμβαίνουν σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εξειδικεύονται στα ΝΑΤΟικά επιτελεία και στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ διαμορφώθηκε σχέδιο προώθησης περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων στα σύνορα με τη Ρωσία, αναβάθμιση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία και την Ουκρανία, εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου με βάση το δόγμα του πρώτου "πυρηνικού πλήγματος". Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, ενισχύεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, στα οποία προωθείται η αποκαλούμενη ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και της Αλβανίας στην ΕΕ πυροδοτεί όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ είναι πολύ ανησυχητικές οι εξελίξεις στη Σερβία και το Κόσσοβο, οι σχεδιασμοί για την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή με πολύ επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς.

Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο οξύνονται οι αντιθέσεις των αστικών τάξεων των κρατών της περιοχής, ιδιαίτερα ανάμεσα στην αστική τάξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία επιδίδεται σε συνεχείς απειλές όπως διαπιστώνεται από τις διαδοχικές τοποθετήσεις του Ερντογάν και του επιτελείου του. Το Κυπριακό το οποίο παραμένει άλυτο για 44 χρόνια, οι εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή αποτελούν πηγές επικίνδυνων εντάσεων.

Οι εξελίξεις αυτές συνυπάρχουν με τη συνέχιση του πολέμου στη Συρία, τις απειλές των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας για νέες επιθέσεις κατά της Συρίας, την επιθετική στάση των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν και τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Συνολικά, διαπιστώνεται ότι οι θερμές εστίες γίνονται ακόμα πιο θερμές και επεκτείνονται. Κλιμακώνεται η επιθετικότητα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα που κινούνται με βάση τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων και στο έδαφος αυτό ο κίνδυνος γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων είναι στην ημερήσια διάταξη.

Στις συνθήκες αυτές, οι κομμουνιστές έχουν πρόσθετα καθήκοντα, είναι η δύναμη η οποία μπορεί με συνέπεια να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, δυναμώνοντας το μέτωπο κατά του εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννάει τον πόλεμο, τη φτώχεια, την ανεργία, την προσφυγιά.

Οι κομμουνιστές στηριζόμενοι στην εργατική - λαϊκή πάλη μπορούν να αναμετρηθούν με τις αστικές τάξεις στις χώρες τους και να εντείνουν τις προσπάθειες για την κοινή πάλη των λαών, ενάντια στον εθνικισμό αλλά και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου που αλληλοτροφοδοτούνται με κοινό σημείο αναφοράς τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ακροδεξιές δυνάμεις: Προϊόν του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος

Τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει η άνοδος ακροδεξιών, φασιστικών - ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές και έχουμε πείρα από την αναμέτρηση μαζί τους.

Οι κομμουνιστές ενισχύουν την πάλη τους κατά των ακροδεξιών δυνάμεων και παράλληλα αποκαλύπτουν ότι αυτές είναι προϊόν του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, εκφράζουν τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου κατά των λαών, τροφοδοτούνται από την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων, φιλελεύθερων ή σοσιαλδημοκρατικών που διαψεύδουν διαρκώς τις λαϊκές προσδοκίες.

Τα σημειώνουμε αυτά γιατί ιδιαίτερα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού αξιοποιούν το φόβο λαϊκών δυνάμεων από την άνοδο της ακροδεξιάς και επιχειρούν να ξεπλύνουν τις δικές τους ευθύνες και να εγκλωβίσουν λαϊκές δυνάμεις.

Η πείρα πολλών χρόνων έχει αποκαλύψει τον αντιλαϊκό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας ως εκφραστή των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό. Χρησιμοποίησε ψευτοαριστερά συνθήματα, αναρριχήθηκε στην κυβέρνηση και διαχειρίζεται τον καπιταλισμό εφαρμόζοντας πολύ σκληρή πολιτική ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το εθνικιστικό κόμμα Ανεξάρτητοι Ελληνες εφαρμόζουν τα μνημόνια, τη στρατηγική του κεφαλαίου μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχει μειώσει κι αυτή δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις, ληστεύει το λαό με τη φορολογία, διατηρεί το οπλοστάσιο των 700 μνημονιακών αντιλαϊκών νόμων.

Η κυβέρνηση έχει γίνει σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας, θέτει στη διάθεσή τους τις στρατιωτικές βάσεις, δημιουργεί νέες και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Η πείρα αυτή έχει διεθνή σημασία και όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στο ΚΕΑ και στο γενικότερο οπορτουνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές κύκλωμα, αλλά γιατί τα ίδια παιγνίδια παίζουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού σε όλες τις χώρες, για να χειραγωγούν τους λαούς.

Στόχοι για την επόμενη περίοδο

Με ευθύνη του ΚΚ Τουρκίας προτείνεται να πραγματοποιηθεί 16 - 17 Φλεβάρη 2019 στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση των Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για τη μελέτη σημαντικών ιστορικών ζητημάτων και την ανταλλαγή πείρας από την πάλη των ΚΚ στη χώρα τους, προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Τα 100 χρόνια της Κομμουνιστικής Διεθνούς θα αποτελέσουν τη βάση διαφόρων πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, σχετικής αρθρογραφίας για να αναδειχθούν η σημασία του προλεταριακού διεθνισμού και η αναγκαιότητα της ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής.

Σε όλες τις χώρες, οι αστικές τάξεις και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι επιβεβαιώνουν ότι η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ακριβώς δικτατορία των μονοπωλίων κατά των λαών. Εχουμε πείρα από τη χρησιμοποίηση της καταστολής ενάντια στην πάλη των κομμουνιστών και του αγωνιστικού κινήματος, έχουμε ζήσει και ζούμε απαγορεύσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων, περιορισμούς στη δράση τους και διώξεις. Η πάλη που δίνουμε είναι ανάγκη να κλιμακωθεί και να δυναμώσει ο συντονισμός μεταξύ των κομμάτων μας, να πάρει ευρύτερες διαστάσεις μέσα στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, αλλά και σε νομικό επίπεδο. Παίρνουμε πρόσθετα μέτρα κατά του αντικομμουνισμού εντείνοντας τη στήριξή μας στους κομμουνιστές της Πολωνίας και της Ουκρανίας, σε όλα τα ΚΚ που διώκονται.

Συνεχίζουμε την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών βάσεων και συμβάλλουμε να κτιστούν αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές μαζικές οργανώσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό και τον Κυπριακό λαό, σε όλους τους λαούς.

Προετοιμαζόμαστε για τις 8 Μάρτη, μέρα αγώνα των γυναικών, την Εργατική Πρωτομαγιά και τις 9 Μάη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Αναδεικνύουμε τη σημασία και την πείρα της Ουγγρικής Επανάστασης του 1919.

Πάλη κατά της ΕΕ - Προετοιμασία για τις ευρωεκλογές

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία συγκροτήθηκε για να δώσει ώθηση στην ιδεολογική - πολιτική ενότητα και δράση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη ενάντια στην αστική τάξη και τους μηχανισμούς της. Μεταξύ των βασικών καθηκόντων της "Πρωτοβουλίας" είναι η πάλη ενάντια στην ΕΕ που την επόμενη περίοδο συνδέεται, εκτός των άλλων, με τη μάχη των ευρωεκλογών και την αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης κατά των λαών. Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται μέσα από την καθημερινή πείρα των εργαζομένων και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών δεν μπορεί να θάψει την αλήθεια.

Στην ΕΕ υπάρχουν 20 εκατομμύρια άνεργοι και πάνω από 100 εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με άθλιες ατομικές συμβάσεις. Η ΕΕ πρωτοστατεί στη λήψη και εφαρμογή αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων για το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και ο λεγόμενος "Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων". Ευθύνεται για το χτύπημα της σταθερής δουλειάς και την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης για την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, όπως δείχνει η αύξηση της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) διαμορφώθηκε με στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, τον έλεγχο της αγροτικής παραγωγής από τα μονοπώλια, έχει οδηγήσει στο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών παραγωγών και στη χειροτέρευση της ζωής των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Η ΕΕ σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών καταργεί και υπονομεύει θεμελιακά ασφαλιστικά δικαιώματα, προωθεί την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 67 - 68 ακόμα και τα 70 χρόνια, εφαρμόζει πολιτική μείωσης των συντάξεων και ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης.

Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αλλά και στο πλαίσιο δικού της σχεδιασμού ανοίγει δρόμους για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, παρεμβαίνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη, βρίσκεται πίσω από πολλούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, έχει μεγάλες ευθύνες για το ξεσπίτωμα εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, για τα βάσανα που τραβούν και τα οποία πολλαπλασιάζονται από τις απαράδεκτες ευρωενωσιακές αποφάσεις για το Προσφυγικό στις οποίες καταλήγουν οι αστικές κυβερνήσεις παρά τις δευτερεύουσες αντιθέσεις τους. Χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ είναι η παραπέρα στρατιωτικοποίηση με τη δημιουργία επικίνδυνων μηχανισμών, όπως, η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας και η λεγόμενη στρατιωτική κινητικότητα.

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία και επιδίδεται σε συστηματική παραχάραξη - διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, φτάνοντας μέχρι του σημείου να ταυτίζει το σοσιαλισμό που έχει ανεκτίμητη προσφορά στην κοινωνική πρόοδο με το τέρας του φασισμού κι ενώ είναι γνωστό πως η Σοβιετική Ενωση με τεράστιες θυσίες έβαλε τη σφραγίδα της στην ήττα του ναζισμού και τα Κομμουνιστικά Κόμματα ήταν στην πρώτη γραμμή του απελευθερωτικού αγώνα.

Οι κομμουνιστές μπορούν να ενημερώσουν τους λαούς, να αποκαλύψουν το ρόλο της ΕΕ, των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων υπερασπιστών της ένωσης των μονοπωλίων. Κόμματα όπως αυτό που αποκαλείται Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), κόμματα φορείς του ευρωκομμουνισμού, έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και παρά τους ελιγμούς τους μπροστά στις ευρωεκλογές επιβάλλεται να καταλογιστούν οι ευθύνες τους.

Το ΚΕΑ δημιουργήθηκε από την ίδια την ΕΕ στο πλαίσιο των σχεδίων της για την ενσωμάτωση των λαών στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Η συμμετοχή του στις καμπάνιες διαφήμισης της ΕΕ και στήριξης της αντιλαϊκής της στρατηγικής, η καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών, οι συκοφαντίες κατά του σοσιαλισμού, η στήριξη αστικών κυβερνήσεων ακόμα και η συμμετοχή σε αντικομμουνιστικές επιθέσεις δεν παραγράφονται.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η λεγόμενη Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, η GUE/NGL, κόμματα της οποίας στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων που υπηρετούν το κεφάλαιο και ρίχνουν νερό στο μύλο των αυταπατών ότι η ΕΕ μπορεί δήθεν να βελτιωθεί.

Οι λαοί έχουν δικαίωμα να παλέψουν για το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, την ικανοποίηση των αναγκών τους, να παλέψουν για το σοσιαλισμό και την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για τη διαμόρφωση των όρων που θα επιτρέψουν την προώθηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων ανάμεσα σε χώρες και λαούς.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα ανεξάρτητα αν οι χώρες τους είναι μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να συμβάλουν στον αγώνα ενάντια σ' αυτήν την ένωση του κεφαλαίου και όλοι μαζί να στηρίξουμε τα ΚΚ που δίνουν με συνέπεια τη μάχη κατά της ΕΕ των μονοπωλίων.

Για την επαναστατική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος

Η επαναστατική ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος μας επιφορτίζει με σοβαρά καθήκοντα.

  • Για την υπεράσπιση της κοσμοθεωρίας μας, του Μαρξισμού - Λενινισμού, την ανάδειξη της Ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος.
  • Για την προετοιμασία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ενάντια στα μονοπώλια και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό, χωρίς μισόλογα και συγχύσεις περί διαχειριστικών δρόμων που κινούνται μέσα στα καπιταλιστικά τείχη.
  • Για την απόρριψη της συμμετοχής ή της στήριξης Κομμουνιστικών Κομμάτων σε αστικές κυβερνήσεις, αντιπαλεύοντας τις φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και αποκαλύπτοντας τα παιχνίδια που παίζουν κατά των εργαζομένων.
  • Για την υποστήριξη της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και του διαχρονικού της μηνύματος στην πάλη για την εργατική εξουσία και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την υπεράσπιση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα μεγάλα επιτεύγματα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την κριτική εξέταση των λαθών και των παρεκκλίσεων, των αιτιών της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.
  • Για την υπεράσπιση των νομοτελειών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού και την απόρριψη θέσεων που προβάλλουν πως μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός με αγορά, με τη διατήρηση καπιταλιστικών επιχειρήσεων και μηχανισμών.
  • Για την ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στις κάθε είδους ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που συγκροτούνται με πυρήνα τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε όλες τις ηπείρους, δείχνοντας στους λαούς ότι μπορούν να παλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα, με τη δική τους σημαία και όχι κάτω από τη σημαία των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ