ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι φασιστικές δυνάμεις «έφαγαν πόρτα» στα σχολεία

Τοποθετήσεις του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Για την προσπάθεια που έγινε, με αφορμή την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, να πυροδοτηθούν μαθητικές αντιδράσεις με όρους εθνικιστικούς από τη Χρυσή Αυγή, άλλους ακροδεξιούς πυρήνες, ακόμα και με τη συμβολή ομάδων εκπαιδευτικών της ΔΑΚΕ, μίλησε την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Φασιστικές δυνάμεις έκαναν μεγάλη προσπάθεια να χύσουν εθνικιστικό δηλητήριο όλο το προηγούμενο διάστημα και μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση - χωρίς να υποτιμήσουμε τη δράση τους - ότι "έφαγαν πόρτα". Και "έφαγαν πόρτα" με μαζική συμμετοχή των μαθητών. Μέσα στα σχολεία, πρέπει να ξέρετε, ανατράπηκε σε πάρα πολλές περιπτώσεις ένα κρεμασμένο πανό που μπήκε νύχτα από κάποιους και οι μαθητές το πρωί το είδαν, το συζήτησαν και αποφάσισαν ότι αυτό το πανό θα κατέβει. Και αν θέλετε το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι μπήκαν στη θέση τους πανό που έλεγαν "Οχι στη συμφωνία των Πρεσπών - Οχι στους εθνικιστές - Εξω οι φασίστες και το ΝΑΤΟ από τα σχολεία"».

Για το ίδιο θέμα μίλησε στην ΕΡΤ1 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος επισήμανε:

«Η απάντηση που δόθηκε από τους μαθητές είναι ουσιαστική και αποστομωτική. Η πλειοψηφία των καταλήψεων που έχουμε αυτήν την περίοδο δεν είναι για τα συγκεκριμένα εθνικιστικά καλέσματα, αλλά είναι συνέχεια αγώνων που έγιναν από τις αρχές του μήνα, με χιλιάδες μαθητές που βγήκαν στους δρόμους και που δεν ασχολήθηκε κανένας μ' αυτούς, μ' αυτό το κίνημα (...) Οι κινητοποιήσεις που έγιναν, γίνονται και θα συνεχιστούν από τους μαθητές, με αιχμή την κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα το νομοσχέδιό της, αποσιωπήθηκαν, δεν προβλήθηκαν, για να φανεί μια εικόνα μιας νέας γενιάς μαθητών που έχουν απόψεις, έχουν οράματα, έχουν ιδανικά και διεκδικούν. Και φυσικά δόθηκε μεγάλη έμφαση, επιλέχθηκε σαν πεδίο αντιπαράθεσης από την κυβέρνηση για να φτιαχτούν πλαστές διαχωριστικές γραμμές, φασίστες - αντιφασίστες, επιλέχθηκε από την πλευρά της προβολής, από τα Μέσα Ενημέρωσης. (...)

Βάζω όλες τις πλευρές στη συζήτηση για να πονηρεύεται ένας κόσμος, γιατί όταν το μαθητικό κίνημα με εκατοντάδες καταλήψεις με μαζικές διαδηλώσεις βγαίνει στο δρόμο, διεκδικεί, έχει αιτήματα, έχει στόχους, με αιχμή την πολιτική της κυβέρνησης, αυτά δεν προβάλλονται, μένουν στην άκρη, δεν αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης. Αντίθετα, αυτή η παρέμβαση αν θέλετε διαφημίστηκε κιόλας (...) Οταν οι πυρήνες προσπαθούν να κάνουν το παιχνίδι τους και η κυβέρνηση θέλει να κάνει το δικό της, ξαφνικά γίνεται το μείζον θέμα. Το οποίο βέβαια δεν υποτιμούμε, η δική μας θέση είναι "Εξω οι φασίστες από τα σχολεία και έξω η Ελλάδα από τη συμμαχία των λύκων, το ΝΑΤΟ". (...)

Εμείς δεν λέμε έξω η πολιτική από τα σχολεία, αυτά τα παιδιά ψηφίζουν, πρέπει να έχουν κριτήριο. Γιατί έχουμε και διάφορους πονηρούς που λένε "όπως κάνουν και οι κόκκινοι, θα κάνουν και οι μαύροι καταλήψεις". Δεν είναι έτσι. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική διαπάλη κι άλλο πράγμα να χαϊδεύουμε το αυγό του φιδιού, που το έχουν παραχαϊδέψει πολύ. (...)

Γίνεται μια διαπάλη για το κέρδισμα της συνείδησης της νεολαίας και σ' αυτήν τη διαπάλη η προσπάθεια η δική μας είναι οι νέοι να οργανώνονται, να γνωρίζουν την αξία της συλλογικότητας, την ομορφιά του "διεκδικώ", του "έχω ιδανικά, έχω οράματα", του ότι αυτός ο κόσμος ο σάπιος δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, μπορούμε να τον αλλάξουμε, μπορούμε να τον ανατρέψουμε, κι αυτό περνάει μέσα από την καθημερινή εγρήγορση για όλα αυτά που μας καίνε, μας πιέζουν, μας κόβουν την προοπτική και το μέλλον.

Σ' αυτήν την προσπάθεια η ΚΝΕ δίνει δείγματα γραφής, είναι η πιο μαζική και η πιο μαχητική πολιτική οργάνωση νεολαίας σήμερα, και η προσπάθεια που γίνεται σε όλους τους χώρους της νεολαίας είναι να απομονώνεται (σ.σ. ο φασισμός) και να ανοίγει η συζήτηση στο πώς και το γιατί.

Αλλά για σκεφτείτε, δεν είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ η εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό; Δεν είναι απαγορευμένα Κομμουνιστικά Κόμματα σε μια σειρά χώρες της ΕΕ; Δεν έχει αλλάξει η Μέρα Νίκης των Λαών, η 9η Μάη - μέρα που συνέτριψε ο σοβιετικός λαός, ο Κόκκινος Στρατός το αυγό του φιδιού στην καρδιά του - δεν έχει γίνει "μέρα της Ευρώπης ενάντια στους ολοκληρωτισμούς"; Ολοι αυτοί που θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, δεν προσθέτουν μεγάλη συμβολή στην προσπάθεια να μη μάθει η νεολαία, να μην αποκτήσει γνώση της Ιστορίας; (...)

Ολα αυτά είναι προσπάθειες που γίνονται και οδηγούν και σε μια διάχυση ευθυνών, στο να μην μπορεί ο νέος άνθρωπος να σκέφτεται με τη λογική του, να σκέφτεται με τις κατακτήσεις της επιστήμης, της γνώσης, του πολιτισμού, και στο πλαίσιο αυτό, φυσικά, βρίσκει έδαφος και η μαύρη προπαγάνδα, την οποία την κάνουν οι ναζιστές και οι ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα, αλλά έχει ευθύνες και το συνολικότερο αστικό πολιτικό σύστημα. Δεν φωτογραφιζόμασταν εμείς με τον Κασιδιάρη στο Καστελόριζο, ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φωτογραφήθηκε. Δεν ξεπλένουμε εμείς τους φασίστες, τους ναζιστές. Εχουν ευθύνες λοιπόν και αυτές πρέπει να τις βλέπει ο άλλος και να τις αποδίδει. Γιατί τέσσερα χρόνια δικάζουν τους υπόδικους κι ακόμα να βγει το αποτέλεσμα αυτής της δίκης».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής

INTIME NEWS

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης έκαναν την Παρασκευή οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε κατάληψη από την περασμένη Δευτέρα, με αιχμή το χρόνιο και έντονο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης γονείς και εκπαιδευτικοί, καθώς και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι σε αρκετά σχολεία την περασμένη Πέμπτη οι μαθητές καταδίκασαν φασιστικές και εθνικιστικές ενέργειες, ξήλωσαν τα εθνικιστικά πανό και πήραν απόφαση να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις στις οποίες καλούσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το νέο Λύκειο και το Εξεταστικό. Ετσι, την Παρασκευή, μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου, μέλη της Συντονιστικής και μαθητές σχολείων βρέθηκαν στην κινητοποίηση.

Σε ό,τι αφορά το Καλλιτεχνικό Σχολείο, να σημειώσουμε ότι είναι μοιρασμένο σε δύο διαφορετικά κτίρια (άλλο για το Γυμνάσιο κι άλλο για το Λύκειο, ενώ είναι ενιαίο σχολείο), που απέχουν μάλιστα 1,5 χλμ. μεταξύ τους - το ένα είναι στους Αμπελόκηπους και το άλλο στη Μενεμένη. Υπάρχουν περιπτώσεις, σε κοινά μαθήματα, που τα παιδιά του Λυκείου αναγκάζονται να φεύγουν από το ένα κτίριο κατά τη διάρκεια της μέρας και να μεταβαίνουν στο κτίριο του Γυμνασίου, ενώ αντίστοιχα μεγάλο είναι το πρόβλημα και για τους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές στην κινητοποίηση καυτηρίασαν εύστοχα το πρόβλημα αυτό που χρονίζει, σημειώνοντας σε ένα από τα πανό τους: «Η τέχνη θέλει θυσίες. Το κτίριο δεν είναι μία από αυτές!».

Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας έθεσαν για άλλη μια φορά το αίτημά τους για άμεση μεταστέγαση σε ενιαίο και σύγχρονο κτίριο, κατάλληλο για τις ανάγκες του Καλλιτεχνικού Σχολείου, χωρίς όμως να πάρουν καμία απάντηση, καθώς και τα αιτήματα για απρόσκοπτη μεταφορά για όλους τους μαθητές.

Φωτιά στο κέντρο μεταναστών στο Λαύριο

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Συνολικά οκτώ άτομα, μεταξύ τους και ένα παιδάκι, απεγκλώβισε έγκαιρα η Πυροσβεστική μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε χώρο κέντρου προσωρινής διαμονής αιτούντων άσυλο στο Λαύριο. Τα άτομα που απεγκλωβίστηκαν διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα, ενώ το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής διενεργεί έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης του κτιρίου, να προσληφθούν ξανά οι 25 εργαζόμενοι που εργάζονταν στο χώρο για πάνω από 20 χρόνια και απολύθηκαν από τον "Ερυθρό Σταυρό" χωρίς καν αποζημίωση. Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των προσφύγων που μένουν στα κοντέινερ στην περιοχή Νεράκι και να μπουν κανονικές παροχές ρεύματος και πίνακες με ασφάλειες. Να σταματήσει η άθλια συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έκανε απέραντες φυλακές τα νησιά του Αιγαίου».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στο Καπετανάκειο Γυμνάσιο - Λύκειο

Πολυμελές κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, Στ. Ορφανό, περιφερειακό σύμβουλο και Ανδ. Κοκοσάλη, Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου, καθώς και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, έκαναν παρέμβαση την Παρασκευή στο Καπετανάκειο Γυμνάσιο - Λύκειο, με αφορμή την επίθεση κουκουλοφόρων - φασιστοειδών ενάντια στους μαθητές του σχολείου, που κατέβασαν το αντιφασιστικό πανό που είχαν αναρτήσει οι μαθητές με απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου του Λυκείου έξω από το σχολείο.

Ο Μ. Συντυχάκης συνεχάρη τους μαθητές για το γεγονός πως έβαλαν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και αιτήματα για ένα σχολείο που να μορφώνει και να μην εξοντώνει τους μαθητές, ενάντια στις εξαγγελίες Γαβρόγλου, αλλά και με έντονα αντιΝΑΤΟικά και αντιπολεμικά συνθήματα, και που γύρισαν την πλάτη στα ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα και δεν άφησαν το μίσος να μολύνει τις ψυχές τους.

Αθώοι οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής

Αθώοι κηρύχθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής που κατηγορούνταν για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, το Φλεβάρη του 2013. Το δικαστήριο τους αθώωσε ομόφωνα, λόγω αμφιβολιών. Μεταξύ άλλων κατηγορούνταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή εκρηκτικών υλών, έκρηξη, ληστεία κ.ά. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, εκφωνώντας την απόφαση, τόνισε ότι «από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων και την ακροαματική διαδικασία προκύπτουν ενδείξεις ενοχής εις βάρος των κατηγορουμένων, πλην όμως προέκυψαν περιστατικά που αντικρούουν τις ενδείξεις αυτές και δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ενοχή τους».

Ενας νεκρός από φωτιά στο στρατόπεδο Καποτά

Ενας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από τη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε παράπηγμα δίπλα από το στρατόπεδο Καποτά, στο Μενίδι. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες χωρίς τις αισθήσεις του και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το θύμα έχασε τη ζωή του αφού άναψε σόμπα για να ζεσταθεί.

Στο σημείο έσπευσαν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και λίγο πριν τις 10 π.μ. κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Ωστόσο, από τη φωτιά κάηκε το παράπηγμα, ενώ ζημιές έχει και ένα άλλο. Μέχρι την Παρασκευή αργά το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς. Προανάκριση διενεργεί το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Στο Καποτά ζουν 3.000 άτομα σε 700 εμπορευματοκιβώτια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ