ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Μεγαλύτερη από ποτέ η εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ

«Η διμερής σχέση μας καλύτερη από ό,τι εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε σε συνέντευξή του

«Δεν ξανάδε» τόσο στενή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας ο Αμερικανός πρέσβης...

MotionTeam

«Δεν ξανάδε» τόσο στενή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας ο Αμερικανός πρέσβης...
«Η διμερής σχέση μας ήταν πάντα ισχυρή, αλλά σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ, αποκαλύπτοντας το «βάθος» της στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής, όπου κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο Αμερικανός πρέσβης, μάλιστα, μίλησε για «σαφή απόφαση» της ελληνικής κυβέρνησης να εργαστεί για την ανάπτυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «απίστευτα επιτυχημένη» την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τραμπ.

Αναδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, τους «ρόλους» που επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, αλλά και διεκδικεί για λογαριασμό της αστικής τάξης και των σχεδιασμών της, η κυβέρνηση, ο πρέσβης σημείωσε ξανά πως οι ΗΠΑ «βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», προσθέτοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο, «όχι μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε μαζί - για παράδειγμα οι στρατιωτικές μας δυνάμεις στη Σούδα - αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα εμβαθύνει τη συνεργασία της με φίλους των ΗΠΑ στην περιοχή, με χώρες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο, την τριμερή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια».

Πρόκειται για τους περιλάλητους άξονες ή «σχήματα συνεργασίας» ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, πάνω π.χ. στην Ενέργεια, τα δίκτυα διαμετακόμισης, τη στρατιωτική συνεργασία και Ασφάλεια, την ανταλλαγή πληροφοριών.

Αλλωστε, ο Πάιατ δεν έκρυψε τα λόγια του για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, μια περιοχή όπου οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί επιχειρούν να μειώσουν δραστικά έως και να εξαλείψουν την όποια ρωσική επιρροή: «...ο υπουργός Τίλερσον μίλησε εκτενώς για τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία τους προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και αυτό βεβαίως είναι μια ατζέντα στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Μας εντυπωσίασε πολύ ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Κοτζιάς έχει συμβάλει εποικοδομητικά και ενεργητικά στην οικοδόμηση αυτού του δικτύου σχέσεων, αποδεικνύοντας πώς η Ελλάδα αξιοποιεί τη δημοκρατία, τη θέση της ως κράτους - μέλους της ΕΕ, ως μέλους του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει να οικοδομήσουμε μια πιο σταθερή και ευημερούσα γειτονιά».

«Σύγκλιση» της ενεργειακής ατζέντας των ΗΠΑ με «τα έργα» της κυβέρνησης

Εστιάζοντας ειδικά στα Ενεργειακά, ο Αμερικανός πρέσβης παρουσίασε τη «σύγκλιση» της αμερικανικής ατζέντας στην Ευρώπη «με το έργο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως «ενεργειακός κόμβος» για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, την απεξάρτηση δηλαδή από τις ρωσικές εισαγωγές καυσίμου. «Η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο μέρος αυτής της ατζέντας», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε έργα όπως ο TAP, ο IGB Interconnector (αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας), η FSRU (η πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης) στην Αλεξανδρούπολη, «όπου ελπίζουμε να δούμε έναν επενδυτή από την Αμερική». Επιχειρηματικά σχέδια που καθόλου τυχαία πηγαίνουν χέρι - χέρι με την επικίνδυνη εμπλοκή, αφού οι ΗΠΑ είναι σε συνεννοήσεις με την κυβέρνηση για την εγκατάσταση, ακριβώς στην Αλεξανδρούπολη, αμερικανικής βάσης συναρμολόγησης στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Παραπέρα, ο Πάιατ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Ελλάδας να γίνει το τρίτο κράτος - μέλος της ΕΕ που θα αρχίσει να εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. «Ολα αυτά είναι βήματα που απεικονίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, αλλά και τη σύγκλιση της αμερικανικής ατζέντας ενεργειακής διπλωματίας στην Ευρώπη με το έργο που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε. Παράλληλα, μετέφερε τον «ενθουσιασμό» της κυβέρνησης των ΗΠΑ «για το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Συνεχείς συνεννοήσεις για «επενδυτικές ευκαιρίες»

Εξίσου σημαντικές με τα παραπάνω οι αναφορές του Πάιατ στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για τη διευκόλυνση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, λέγοντας πως ο Ελληνας πρωθυπουργός«ήταν πολύ αποτελεσματικός στις συναντήσεις του με επιχειρηματίες και με επενδυτές στο Σικάγο και στην Ουάσινγκτον, στο να στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει, ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή σε ξένες επενδύσεις και ότι η Ελλάδα εκτιμά αυτό που προσφέρουν οι Αμερικανοί όσον αφορά στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στην ψηφιακή οικονομία».

Συμπλήρωσε πως «μία από τις μορφές βοήθειας που παρείχε ο Πρόεδρος Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα ήταν να στείλει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και ένα μήνυμα συνεχούς δέσμευσης των ΗΠΑ».

Μάλιστα, όπως είπε, «εδώ στην Αθήνα, η οικονομική μου ομάδα συνεδριάζει κάθε δύο βδομάδες με τον υπουργό Παπαδημητρίου ώστε να εντοπίσουμε ευκαιρίες, να άρουμε εμπόδια, να αποφασίσουμε πώς θα αναπτύξουμε την επενδυτική μας σχέση με τρόπο που να συμβάλλει στη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα»!


ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κλείνουν το 2017 χωμένες στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Χωμένες μέχρι τα μπούνια στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κλείνουν το 2017 οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Σχεδιασμοί άκρως επικίνδυνοι για το λαό, εφόσον για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, τον βυθίζουν βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

«Αξιολόγηση» για επεμβάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη

Σε αυτό το πλαίσιο και προς παραπέρα εμπέδωση του αμερικανοΝΑΤΟικού επιθετικού δόγματος και των προτύπων λειτουργίας της λυκοσυμμαχίας, κατά πληροφορίες ξεκίνησε στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη η ΝΑΤΟικής φιλοσοφίας άσκηση «Gordian Knot 2017», ως αξιολόγησή, για το αν πληροί τα κριτήρια λειτουργίας που του έχουν τεθεί. Λέγεται, μάλιστα, ότι θα γίνει αξιολόγηση από υψηλότερα κλιμάκια του ΝΑΤΟ, και το 2018, με απώτερο στόχο να αναβαθμιστεί σε Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας.

Θυμίζουμε το Γ' ΣΣ είναι χαρακτηρισμένο ως «NATO Rapid Deployable Corps - GR», δηλαδή ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων. Σύμφωνα, άλλωστε, με όσα κατά καιρούς λέγονται στο υπουργείο Αμυνας, το Γ' ΣΣ/NRDC - GR είναι ο μοναδικός από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση». Οτι είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Αλλά και επισήμως, όπως αναφέρεται από το Γ' ΣΣ, «το NRDC-GR παραμένει ένα βασικό στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εκπαιδευμένο να αναπτύσσεται σε ένα σύγχρονο και σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον, "περνώντας" σε όλο το προσωπικό του τη βαρύτητα του ρόλου του και τη συμβολή του στην υπεράσπιση της Συμμαχίας». Οτι «διατηρεί την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης, έτοιμο να ανταποκριθεί σε ένα σενάριο κρίσης μεγάλης κλίμακας».

Μια ιδέα τού πώς και πάνω σε τι αξιολογούνται, δίνει η αντίστοιχη άσκηση «Gordian Knot» που έγινε το 2015. Αναπτύχθηκε στο στρατόπεδο «Προκοπίδη» στην Ασσηρο, στο στρατόπεδο «Λεβάντη» στη Σίνδο και στην έδρα του NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν σε αυτήν 1.625 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί από 20 χώρες.

Το σενάριο της άσκησης μιλούσε για ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση σε χώρα της Βαλτικής (Εσθονία), που απειλείται από άλλη ισχυρή χώρα της περιοχής, η οποία «επιδιώκει να εδραιωθεί ξανά ως πολιτική και οικονομική περιφερειακή δύναμη, αποκλείοντας την εξωτερική επιρροή από ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ».

«Φωτογράφιζε», δηλαδή, ξεκάθαρα την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την κρίση στην Ουκρανία, τις ΝΑΤΟικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο γενίκευσης της ένοπλης αντιπαράθεσης σε όλη την περιοχή της Βαλτικής και την «κρίσιμη θαλάσσια αρτηρία από το Βόρειο Ατλαντικό έως τη Βαλτική Θάλασσα», όπως επισημαινόταν χαρακτηριστικά στην περιγραφή του σεναρίου της άσκησης, το οποίο προέβλεπε ενεργοποίηση της «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ στη βάση του άρθρου 5 της λυκοσυμμαχίας. Επικεφαλής, τότε, της ομάδας αξιολόγησης ήταν ο ίδιος ο διοικητής του κεντρικής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM).

Σε εξέλιξη η άσκηση «Cyber Coalition»

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη και πιο σημαντική, όπως προβάλλεται από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ, άσκησή του στον περιλάλητο κυβερνοπόλεμο, «Cyber Coalition».

Σημειωτέον, το θέμα ιεραρχείται ψηλά από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, εφόσον υποστηρίζουν ότι έχουν δεχτεί τέτοιες επιθέσεις σε δίκτυά τους, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.

Από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ λέγεται ότι εμπλέκονται πάνω από 700 συμμετέχοντες, από 25 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, όπως και από χώρες - εταίρους του ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη βιομηχανία και τη λεγόμενη ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η άσκηση γίνεται για 10η συνεχή χρονιά και δοκιμάζει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τα δικά του, όπως και τα δίκτυα των κρατών - μελών του, των εταίρων του.

«Από την άμυνα εναντίον κακόβουλου λογισμικού, μέσω της αντιμετώπισης των υβριδικών προκλήσεων που αφορούν τα κοινωνικά μέσα, έως τις επιθέσεις σε κινητές συσκευές, η άσκηση έχει ένα δύσκολο, ρεαλιστικό σενάριο που βοηθάει τους υπερασπιστές του κυβερνοχώρου να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές προκλήσεις κυβερνοάμυνας. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει δοκιμές επιχειρησιακών και νομικών διαδικασιών, ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία με τη βιομηχανία και τους εταίρους», αναφέρεται για το περιεχόμενο της άσκησης.

Επίσης: «Ασκήσεις όπως η "Cyber Coalition" αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας, βοηθούν στη βελτίωση των ικανοτήτων του ΝΑΤΟ και των συμμάχων για την υπεράσπιση των δικτύων τους, καθώς και του συντονισμού μας σε περίπτωση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».

Ελληνική συμμετοχή καταγράφεται ήδη από το 2009. Συμμετέχει η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων καθώς και λοιποί δημόσιοι (ΕΥΠ, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), ιδιωτικοί και ακαδημαϊκοί φορείς από τις έδρες τους, μέσω συστήματος μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ