ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πλήθος φορέων καταδικάζουν τη δίωξη στελέχους της ΚΝΕ στο Κιλκίς

Αρθρο του Γιώργου Μαργαρίτη στον εσωτερικό διάλογο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Σωματεία, φορείς και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αντιδρούν και καταδικάζουν τη δίωξη του στελέχους της ΚΝΕ που δικάζεται αύριο Παρασκευή, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς, επειδή συζητούσε έξω από το 2ο Λύκειο Κιλκίς με τους μαθητές για την οργάνωση και το περιεχόμενο των μαθητικών κινητοποιήσεων που ήταν προγραμματισμένες εκείνη τη μέρα σε μια σειρά πόλεις, διακινώντας την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών. Δικάζεται με την κατηγορία της διέγερσης σε απόπειρα διατάραξης οικιακής ειρήνης, με βάση το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα σε συνδυασμό με το άρθρο 334 του ΠΚ.

Συγκέντρωση συμπαράστασης, έξω από τα δικαστήρια του Κιλκίς, στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής, διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στην ΚΝίτισσα, που απαιτούν να πάψει η δίωξη, έχουν εκδώσει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Συκεών (μέλος ΟΓΕ), ο Σύλλογος Γυναικών Χορτιάτη (μέλος της ΟΓΕ) κ.ά.

Επανέρχεται το πλαίσιο πολιτικής καταστολής μετεμφυλιακών χρόνων

Σε άρθρο του στον εσωτερικό διάλογο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ίδρυμα, τοποθετείται για τη δίωξη της ΚΝίτισσας στο Κιλκίς και καλεί και τους συναδέλφους του να αντιδράσουν. Παραθέτουμε το κείμενό του:

«Στις 2 Δεκεμβρίου δικάζεται στο Κιλκίς φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου μας. Δικάζεται με βάση το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα (1951), "Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια". Το "έγκλημά" της ήταν ότι μοίραζε προκηρύξεις και κουβέντιαζε με μαθητές έξω από σχολική μονάδα (Λύκειο) του Κιλκίς. Η κινητοποίηση αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και ο χώρος της Εκπαίδευσης γενικότερα.

Η δίωξη που της ασκήθηκε εξομοιώνει οποιοδήποτε κάλεσμα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (αποχή, διαδήλωση, κατάληψη, διαμαρτυρία) με πρόσκληση σε διάπραξη εγκλήματος ή πλημμελήματος. Ως εκ τούτου, επαναφέρει στο νομικό αλλά κυρίως στο πολιτικό προσκήνιο το πλαίσιο περιορισμού των ελευθεριών και πολιτικής καταστολής που ίσχυσε στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Η προσπάθεια αναβάθμισης του άρθρου 184 του ΠΚ του 1951 σε εργαλείο καταστολής ενάντια στους λαϊκούς αγώνες και μέσο για τη φαλκίδευση των πολιτικών ελευθεριών διατρέχει ολόκληρη τη διαδρομή του άρθρου αυτού από το 1951 έως σήμερα. Ενίοτε η επίκλησή του υπήρξε πληθωρική, ενίοτε περνούσε στην αφάνεια. Πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ενάντια στον αναρχικό χώρο. Πιο πρόσφατα "αξιοποιήθηκε" στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Σήμερα φαίνεται ότι οι συνθήκες έχουν "ωριμάσει" και διαμέσου του άρθρου αυτού επιχειρείται η αναβίωση του νομικού πλαισίου που συνδεόταν με τους εμφυλιακούς νόμους, όπως τον 509/1947. Στην πράξη, το άρθρο έρχεται να πάρει τη θέση του νόμου "Περί αναμοχλεύσεως των παθών" του 1946. Η άμεση συνέπεια της παραπάνω εξέλιξης είναι η επιστράτευση του παραπάνω άρθρου ενάντια σε δραστηριότητες μελών του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Ας μη θεωρούμε, δε, καθόλου αφύσικο το γεγονός ότι η ανάσυρση τέτοιου είδους νομικών τερατουργημάτων γίνεται σε καιρούς "αριστερής" διακυβέρνησης. Επιπλέον, να μη θεωρούμε επίσης αφύσικο ότι δεν έχει ποτέ γίνει χρήση του άρθρου αυτού ενάντια σε πολύ γνωστούς κήρυκες μίσους και υποκινητές βίαιων πράξεων ενάντια σε εργαζόμενους, σε μετανάστες, σε πρόσφυγες, σε αλλόθρησκους, σε ομοφυλόφιλους, κήρυκες που πληθωρικά εμφανίζονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά - δημόσια - μέσα "ενημέρωσης".

Σε αυτές τις συνθήκες, όπως διαμορφώνονται, θα είχε ιδιαίτερο βάρος μια κινητοποίηση ενάντια στις αντιδημοκρατικές αυτές μεθοδεύσεις με τα μέσα που διαθέτουμε. Μια έκφραση της αντίθεσής μας και της συμπαράστασής μας στη διωκόμενη, έστω μέσα από τον Διάλογο, θα ήταν χρήσιμη. Θα ήταν, επίσης, καλό να εκφράσουν οι συνάδελφοι, ιδιαίτερα της Νομικής Σχολής και των Πολιτικών Επιστημών, την αντίθεσή τους σε αυτή την καταχρηστική επιστράτευση του Ποινικού Κώδικα ενάντια στις ποικιλόμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις/διεκδικήσεις του λαού μας».

Εν αναμονή της έκθεσης του ΟΟΣΑ για αντιδραστικές αλλαγές

«Το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης με τον ΟΟΣΑ, για να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη νέα έκθεση που θα παραδοθεί στο τέλος του 2017», δηλώνει το υπουργείο Παιδείας, διαβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι υλοποιεί τη μνημονιακή υποχρέωση για αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ, του οργανισμού που σε όλα τα κείμενά του αξιώνει εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική και δεμένη στα συμφέροντα των μονοπωλίων τα οποία ο ίδιος εκπροσωπεί.

Το υπουργείο, με αφορμή δημοσιεύματα, επαναλαμβάνει μεταξύ άλλων πως η έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011 ακυρώθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ τον Φλεβάρη του 2016 και συμφωνήθηκε τότε να συνταχθεί ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ, «που περιόριζε το πεδίο της αρχικής σε έξι σημεία και η οποία αναμένεται να παραδοθεί το προσεχές διάστημα». Τα σημεία αυτά είναι τα εξής: «Διαδικασίες διαμόρφωσης του προϋπολογισμού των δαπανών για την εκπαίδευση. Τρόποι για την αύξηση της παιδαγωγικής αυτονομίας (α) των σχολείων και (β) των πανεπιστήμων και άλλων μεταλυκειακών θεσμών. Μελέτη της λειτουργίας και διοίκησης των ΙΤΕ, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας. Κατάρτιση και ανάπτυξη για αποτελεσματική σχολική διοίκηση. Επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης. Ανάπτυξη ολοήμερων σχολείων. Διασυνδέσεις μεταξύ Ερευνητικών Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Συγκρότηση ενός Ενιαίου Δημόσιου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας. Διαδικασίες για την αξιόπιστη παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης», δηλαδή ζητήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα και τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω καταγράφονται στην απόφαση για την ανάθεση του έργου «Εστιασμένη Μελέτη Επισκόπησης της Ανάπτυξης και Εφαρμογής της Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα» από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ και άλλων και η οποία δημοσιεύτηκε στη «διαύγεια» με ημερομηνία 15 Νοέμβρη. Σε ό,τι αφορά τα περί ακύρωσης της έκθεσης του 2011, σημειώνεται πως στην απόφαση για την ανάθεση του έργου στον ΟΟΣΑ αναφέρεται (υπογράμμιση δική μας ): «Η μελέτη επισκόπησης της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα θα βασιστεί στην αντίστοιχη έκθεση αναθεώρησης που πραγματοποίησε ο ΟΟΣΑ το 2011, η οποία και θα επικαιροποιηθεί προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα στις προσπάθειέες της να διασφαλίσει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης...».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Εναν πλούτο εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων ξεδιπλώνουν τις επόμενες μέρες οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εκδήλωση την Κυριακή στον Πειραιά, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της Οργάνωσης. Αναλυτικά τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένα τα εξής:

Σήμερα Πέμπτη, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, γίνεται εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα "Ενεργειακός κόμβος" για τα συμφέροντα του λαού ή του κεφαλαίου;», στη 1 μ.μ., στην Αίθουσα ΑΠ5. Θα μιλήσουν οι: Νίκος Ασπράγκαθος, μέλος του ΚΚΕ και καθηγητής του Τμήματος και Νίκος Στραβοπόδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Το Σάββατο, 3 Δεκέμβρη, η ΟΒ Κατασκευών Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Δυναμώνουμε την πάλη και τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες. Με το ΚΚΕ μπροστά, βγαίνουμε στην αντεπίθεση», στις 7 μ.μ., στο σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, πλ. Κάνιγγος). Θα μιλήσει ο Νίκος Μπουκουβάλας, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα, Σάββατο 3 Δεκέμβρη, οι Οργανώσεις Φιλοσοφικής Αθήνας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ προβάλλουν στις 8 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, το ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε το ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ.

Την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική... Αγώνας - γνώση - τόλμη - αντοχή!», στις 19.00, στο πολιτιστικό κέντρο «Α. Σαμαράκης» στο Κερατσίνι (Παπαναστασίου & Μ. Ασίας). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επίσης, την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, η ΟΒ Βιομηχανίας Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «Δυναμώνουμε την πάλη και τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες. Με το ΚΚΕ μπροστά, βγαίνουμε στην αντεπίθεση», στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας (Τροίας 36, πλ. Βικτωρίας).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση για το δυσβάσταχτο κόστος μετακίνησης

Την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε περιοχές μακριά από τα σπίτια τους να έχουν έκπτωση σε ακτοπλοϊκές, αεροπορικές γραμμές και δρομολόγια ΚΤΕΛ, σημειώνουν μια σειρά σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αύριο Παρασκευή, στις 3 το μεσημέρι, προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν οι ΕΛΜΕ Β' Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Πειραιά, Θήρας, Ζακύνθου, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Λήμνου «Αρ. Μοσχίδης», ο ΣΕΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» κ.ά., που επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που βρίσκονται μακριά από τις εστίες και τις οικογένειές τους, στελεχώνοντας σχολεία σε όλη τη χώρα. Οπως σημειώνεται σε ανακοινώσεις σωματείων, «άλλοι είναι αναπληρωτές, άλλοι μόνιμοι που παραμένουν για χρόνια στην περιφέρεια, αφού οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις έχουν περιοριστεί δραματικά. Θέμα με το κόστος υπάρχει και με ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μετακινήσεις εντός νομών (π.χ. Λήμνο - Μυτιλήνη, Δωδεκάνησα και αλλού). Οπως μπορεί να γίνει κατανοητό, υπάρχει αναγκαστική τακτική μετακίνηση συναδέλφων προς τα αστικά κέντρα, ιδίως από τις νησιωτικές περιοχές, όχι για εκδρομή, αλλά για να βρεθούν κοντά στους οικείους τους, πολλές φορές μάλιστα για να καλύψουν ανάγκες που αφορούν ηλικιωμένους γονείς, παιδιά ή ασθένειες».

«Η στήριξη των εκπαιδευτικών, όπως ασφαλώς και άλλων κοινωνικών κατηγοριών (ανέργων, μαθητών, φοιτητών κ.λπ.), αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το κόστος της μετακίνησης λειτουργεί σωρευτικά, αφού οι συνάδελφοι που μένουν μακριά από τα σπίτια τους αναγκάζονται να νοικιάζουν και σπίτια, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Ως αποτέλεσμα, ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί επιδοτούν από την τσέπη τους τη στελέχωση των σχολείων της χώρας», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Παρουσίαση «Εθνικού Πλαισίου Προσόντων»

Την αντιστοίχιση των ελληνικών τίτλων σπουδών με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, ενώ το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων αναμένεται να νομοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα.

Οπως ανακοινώθηκε χτες στο πλαίσιο ημερίδας στο υπουργείο Παιδείας, οι ελληνικοί τίτλοι σπουδών για τις τρεις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας), κατανέμονται στα οκτώ επίπεδα ως εξής: Στο 1ο επίπεδο το απολυτήριο Δημοτικού, στο 2ο του Γυμνασίου, στο 3ο επίπεδο τα πτυχία των ΣΕΚ, στο 4ο επίπεδο τα απολυτήρια των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, στο 5ο επίπεδο βρίσκονται η τάξη μαθητείας των ΕΠΑΛ, τα ΙΕΚ και οι ανώτερες σχολές, στο 6ο τα πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης, στο 7ο τα μεταπτυχιακά και στο 8ο επίπεδο τα διδακτορικά διπλώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ