ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από την Πέμπτη στήνονται τα πρώτα μπλόκα

Τη μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας θα παρατάξουν τα τρακτέρ σε κομβικά σημεία των δρόμων της Θεσσαλίας

Τα πρώτα τρακτέρ στην πλατεία του Παλαμά Καρδίτσας
Τα πρώτα τρακτέρ στην πλατεία του Παλαμά Καρδίτσας
Μπλόκα με τρακτέρ σε κομβικά σημεία των τεσσάρων νομών στήνουν από μεθαύριο Πέμπτη, μέρα της πανελλαδικής απεργίας, οι αγρότες της Θεσσαλίας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ξεκίνησαν με κατά τόπους συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις από τις αρχές Νοέμβρη. Ταυτόχρονα, συντονίζουν την πάλη τους με τους εργαζόμενους, παίρνοντας μέρος τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις πόλεις της περιοχής.

Την ερχόμενη Κυριακή 6 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στον Παλαμά Καρδίτσας σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα πάρει αποφάσεις για πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθορίζοντας και τις αναβαθμισμένες μορφές πάλης.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουν ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα που επιβάλλονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ (περικοπές των επιδοτήσεων/ενισχύσεων μέχρι και 60%, συνολικά, ως το 2019, νέοι περιορισμοί στην παραγωγή κ.ά.) και με τα μνημόνια (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 26% και στο 100% προκαταβολή φόρου, τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες και χωράφια κ.ά.), παλεύοντας, ταυτόχρονα, για την ανατροπή της ΚΑΠ, στην προοπτική μιας άλλης αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ξεκίνημα από την Καρδίτσα

Από προχτές Κυριακή, οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν βγάλει τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για τα μπλόκα. Στο νομό Καρδίτσας, το μπλόκο θα στηθεί μεθαύριο Πέμπτη στο Δέλτα και στα χωριά επικρατεί αναβρασμός για να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα τρακτέρ στις πλατείες, ώστε το πρωί της Πέμπτης να πάρουν το δρόμο για εκεί.

Στα Φάρσαλα έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία, συλλαλητήριο με τρακτέρ. Σε μαζική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα που έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο χωριό Βασιλί, αποφασίστηκε μετά το συλλαλητήριο τα τρακτέρ να παραμείνουν εκεί στήνοντας μπλόκο.

Ενα ακόμα μπλόκο θα στηθεί, μεθαύριο Πέμπτη, στον κόμβο Πλατυκάμπου - Αγιάς στη Λάρισα, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν σε συσκέψεις που θα γίνουν σε άλλες επαρχίες του νομού. Στα Τρίκαλα, αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες θα βγάλουν τα τρακτέρ στη θέση «παράγκα» στο χωριό Ταξιάρχες.

Οι αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα στη Θεσσαλία πάρθηκαν στην ιδιαίτερα μαζική πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη που έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στην αίθουσα του Δήμου Παλαμά, στην Καρδίτσα, με πρωτοβουλία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων, αποφασίστηκε επίσης να ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, για την ερχόμενη Παρασκευή 4 ή το Σάββατο 5 Δεκέμβρη, όπου θα τεθεί το πλαίσιο των αγροτικών διεκδικήσεων.

Παράλληλες δράσεις

Παράλληλα με το στήσιμο των μπλόκων, θα οργανωθούν κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ και στις τράπεζες, για να δοθεί αγωνιστική απάντηση στις απειλές που εκτοξεύονται για κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος και για κατάσχεση σπιτιών και χωραφιών όσων χρωστούν λογαριασμούς και δάνεια κι αδυνατούν να τα ξεπληρώσουν, καθώς και στις εφορίες, για να καταγγελθεί η φορολογική επιδρομή σε βάρος της αγροτιάς που εξαπολύουν ΕΕ και συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το τρίτο μνημόνιο.

Ηδη, στη Βέροια έγινε χτες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ και στη Σκύδρα αγωνιστική παρέμβαση στην Τράπεζα Πειραιώς, από αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας αντίστοιχα. Η συγκέντρωση στη ΔΟΥ Βέροιας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» και στη Σκύδρα με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ.

Επίσης, συγκέντρωση στο Νεοχώρι, σήμερα Τρίτη, διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», στις 7 μ.μ., στο κατάστημα της τοπικής κοινότητας. Η Ομοσπονδία συνεχίζει τις περιοδείες της στα χωριά, για την καλύτερη ενημέρωση των αγροτών. Τέλος, κατά τόπους κινητοποιήσεις των αγροτών θα γίνουν στη Θεσπρωτία, στις 2/12, για τα ζητήματα Υγείας - Πρόνοιας και Ασφαλιστικού, όπως και τη μέρα κατάθεσης για ψήφιση του προϋπολογισμού.

Βήματα στην ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος

Το ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λέσβου έγινε την Κυριακή στις 7 μ.μ. στο πρώην δημοτικό κατάστημα Καλλονής. Στο συνέδριο συμμετείχαν 30 αντιπρόσωποι από έξι Αγροτικούς Συλλόγους του νησιού και εξέλεξαν πενταμελές προεδρείο. Από τις πρώτες παρεμβάσεις τους ήταν να εκδώσουν καταγγελία για τις τιμές του λαδιού, ενώ η πρώτη αγωνιστική δράση της Ομοσπονδίας θα είναι η συμμετοχή της στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο νησί, μεθαύριο Πέμπτη.

Η ανάγκη δημιουργίας Ομοσπονδίας αναδείχτηκε καταρχήν σε σύσκεψη αγροτικών Συλλόγων που έγινε τον περασμένο Απρίλη και στην οποία ορίστηκε Επιτροπή Προετοιμασίας από μέλη ΔΣ των Συλλόγων που συμμετείχαν. Η Επιτροπή επιφορτίστηκε με την προετοιμασία και τη σύνταξη καταστατικού που παρουσιάστηκε προς ψήφιση στους αντιπροσώπους και αποφάσισε την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου την περασμένη Κυριακή.

Τη δημιουργία Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου αποφάσισαν επίσης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Ποταμιάς στο νομό Λάρισας. Για το λόγο αυτό συστάθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας από εκπροσώπους των χωριών. Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 6/12, από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ., στο Πραιτώρι (καφενείο Νίκου Χατζημπύρρου). Ο νεοσύστατος Σύλλογος είναι ανοιχτός σε υποψηφιότητες, οι οποίες μπορούν να υποβάλλονται στα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, έως το Σάββατο 5/12.

Από την εκλογική διαδικασία θα προκύψει επταμελές ΔΣ, μια τριμελής Εξελεγκτική Επιτροπή και οι αντιπρόσωποι για την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση σε συζήτηση για τον κλάδο της Χαλυβουργίας

Συζήτηση για το μέλλον της Χαλυβουργίας στις χώρες της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κλάδος της Χαλυβουργίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επιδιωκόμενη ανάκαμψη των ευρωενωσιακών μονοπωλίων από την καπιταλιστική κρίση. Γι' αυτό η σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζει την ανησυχία των ομίλων για τα μερίδια κερδοφορίας τους στην παγκόσμια αγορά έναντι των ανταγωνιστών τους, κύρια των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η εν λόγω έκθεση ζητά ακόμα περισσότερα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο. Βασική επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων, που "φωνή" κι εργαλείο τους αποτελεί και το Ευρωκοινοβούλιο, είναι να μειώσουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης, να εξασφαλίσουν νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, πάμφθηνη Ενέργεια, επιβάλλοντας προδιαγραφές εντός ΕΕ που θα αποκλείουν τους ανταγωνιστές τους και εξαγωγές με τους δικούς τους όρους.

Αυτοί οι στόχοι του κεφαλαίου είναι ξένοι και σε βάρος των εργατών της Χαλυβουργίας και στο βωμό της επίτευξής τους ήδη αντιμετωπίζουν απολύσεις, απληρωσιά, περικοπές μισθών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τα εργοστάσια και στην Ελλάδα και αλλού τα κλείνουν οι απαιτήσεις των βιομηχάνων, το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους που υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οπως έδειξε η πείρα από την 9μηνη μεγαλειώδη απεργία στην "Ελληνική Χαλυβουργία", οι εργάτες μπορούν να απαντήσουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα, απορρίπτοντας τα συνθήματα υποταγής να γίνουν οι ίδιοι ουρά διεκδικήσεων των βιομηχάνων για φτηνό ρεύμα και νέα προνόμια.

Με οδηγό την αδιαλλαξία τους στην εργοδοσία και τα σχέδιά της, στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, μπορούν να χαράξουν δρόμο σε ταξική κατεύθυνση ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις του και την ΕΕ, για ανάκτηση των απωλειών, για να γίνουν οι ίδιοι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, με εξουσία και οικονομία που κριτήριό της θα είναι οι λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».

Περιοδεία στην Επαρχία Τυρνάβου

Το Κέντρο Υγείας, τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων, επισκέφτηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο περιοδείας του στην επαρχία Τυρνάβου. Στο Κέντρο Υγείας, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκε ότι 850 παιδιά έχουν μείνει ανεμβολίαστα λόγω έλλειψης του εμβολίου για τη φυματίωση. Στο Οινοποιείο Τυρνάβου αναδείχθηκαν, μέσα από συζήτηση με τους αμπελοκαλλιεργητές, τα προβλήματα που προκύπτουν από τους άμεσους και έμμεσους φόρους, την άρση κάθε προστασίας των αμπελουργικών προϊόντων και τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές που μετατρέπουν τους συνεταιρισμούς σε επιχειρήσεις με γνώμονα το κέρδος. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό τα προβλήματα έχουν να κάνουν πάλι με την άμεση και έμμεση φορολογία, με την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και με την αποζημίωση που δεν έχουν λάβει από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό του 2014.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ