ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η επέμβαση

Γερμανικά σχέδια για αποστολή 1.200 στρατιωτικών για επιχειρήσεις στη Συρία και ρωσικά σχέδια για δεύτερη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία

Μια συστοιχία ρωσικών «S-400» έχει εγκατασταθεί σε βάση στη Συρία 50 χιλ. από τα τουρκικά σύνορα
Μια συστοιχία ρωσικών «S-400» έχει εγκατασταθεί σε βάση στη Συρία 50 χιλ. από τα τουρκικά σύνορα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα σχέδια του Βερολίνου για την ανάπτυξη 1.200 Γερμανών στρατιωτικών στη Συρία, στο πλαίσιο αποστολής περίπου έξι κατασκοπευτικών αεροπλάνων TORNADO (από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και τη βάση του Αμάν στην Ιορδανία) και μίας πολεμικής φρεγάτας ανοιχτά των συριακών ακτών, είναι μία ακόμη ισχυρή ένδειξη που προδιαγράφει περαιτέρω κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία. Το πρόσχημα της εξουδετέρωσης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» χρησιμοποιείται απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους στην περιοχή.

Η είδηση ανάπτυξης γερμανικών στρατευμάτων σε γειτονικές (με τη Συρία) χώρες προήλθε από δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Γενικός Επιθεωρητής του γερμανικού στρατού στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, Φόλκερ Βίκερ, στη γερμανική εφημερίδα «Bild am Sontag». Ο Βίκερ σημείωσε ότι οι δυνάμεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν «κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν «πολύ γρήγορα», αμέσως αφότου τεθεί για συζήτηση και ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο στο γερμανικό Κοινοβούλιο, κάτι που προέβλεψε πως θα γίνει «πριν το τέλος του 2015».

Οι ρωσικές κινήσεις

Το ίδιο 24ωρο, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σε μια κίνηση «θωράκισης» των βομβαρδιστικών αεροπλάνων που χρησιμοποιούν στη Συρία, ανακοίνωσαν πως τα αεροσκάφη τύπου «Su-34» πλέον φέρουν και πυραύλους αέρος - αέρος μεσαίου βεληνεκούς με δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους σε εύρος 60 χλμ.

Αίσθηση δημιούργησαν ακόμη οι πληροφορίες του ειδησεογραφικού οργανισμού «al-Rai Media Group» για τα ρωσικά σχέδια δημιουργίας δεύτερης αεροπορικής βάσης στη Χομς (πέρα από εκείνη που έχουν στη Λατάκεια) της Συρίας. Οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν πως είναι ήδη «καθ' οδόν 100 ρωσικά αεροπλάνα και τουλάχιστον 1.000 Ρώσοι στρατιωτικοί»...

Ρόλο στις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία με πρόσχημα τους τζιχαντιστές αναζητεί και η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σχεδιάζει να θέσει το αίτημα πριν τα Χριστούγεννα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, πρότεινε χτες διήμερη συζήτηση στη βρετανική Βουλή και ψήφο κατά συνείδηση στους βουλευτές του κόμματός του.

Αργότερα χτες βράδυ, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαιρέτισαν τη διαδικασία εγκαθίδρυσης μηχανισμού για τη διμερή στρατιωτική συνεργασία ενάντια στην «αποτροπή ατυχημάτων» μεσούσης της ρωσικής επέμβασης στη Συρία.

Συνάντηση Πούτιν - Ομπάμα

Πιο πριν, ο Πούτιν συναντήθηκε για 30 λεπτά και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, συζητώντας μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στη Συρία και την ανάγκη να προχωρήσει, όπως σημείωσαν, η διπλωματική διαδικασία της Βιέννης για την επίτευξη εκεχειρίας και την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σύμφωνα με συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου, ο Ομπάμα επέμεινε στην απαίτηση για αποχώρηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από την πολιτική σκηνή, στο πλαίσιο μίας «μεταβατικής διαδικασίας».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθούν οι πληροφορίες που διέδιδαν άλλοι Αμερικανοί διπλωμάτες, πως στο πλαίσιο παρόμοιας συνάντησης που είχε στο Παρίσι ο Ομπάμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, απαίτησε το «σφράγισμα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία», ως ζήτημα επιτακτικής σημασίας για την πάταξη της εισροής τζιχαντιστών στα μέτωπα πολέμου και του λαθρεμπορίου συριακού πετρελαίου.

«Τεράστιο λάθος η εξόντωση Σαντάμ και Καντάφι»

Αίσθηση προκάλεσαν στο μεταξύ οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών (DIA), Μάικλ Φλιν, στο περιοδικό «Spiegel», με τις οποίες παραδέχεται ότι η «λάθος στρατηγική» που ακολούθησε η Δύση ήταν εκείνη που «γέννησε» το «Ισλαμικό Κράτος». Χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» τις επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Ιράκ και Λιβύη και την ανατροπή των κυβερνήσεων Σαντάμ Χουσεΐν και Μουαμάρ Καντάφι. Εντούτοις, υποστήριξε την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία... «με διαφορετικούς όρους», υποστηρίζοντας ότι οι τζιχαντιστές δεν μπορεί να ηττηθούν μόνον από αέρος και ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τη Ρωσία».

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αμείωτη η ένταση ενώ το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά

Συνάντηση Νταβούτογλου - Στόλτενμπεργκ

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Στο κόκκινο» παραμένει η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας ότι η κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από τουρκικά «F-16», την περασμένη βδομάδα, ήταν ενδεικτική των βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Το συγκεκριμένο περιστατικό ανατροφοδοτεί ήδη και τις διεργασίες για την «επέμβαση» στη Συρία (ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, εξέφρασε «λύπη» στη χτεσινή συνάντησή του με τον Πούτιν).

Χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επανέλαβε για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες ότι «όλοι οι σύμμαχοι (σ.σ. μέλη του ΝΑΤΟ) υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και τον εναέριο χώρο της». Κατά τ' άλλα, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό «να μείνουμε ήρεμοι και να μειώσουμε τις εντάσεις», σημειώνοντας πως τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν «πόσο σημαντικό είναι να δυναμώσουμε τους διεθνείς μηχανισμούς οικοδόμησης σταθερότητας, διαφάνειας και προβλεψιμότητας με τη Ρωσία». Ακόμα, κάλεσε τη Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στη Συρία και δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά τις «ανανεωμένες διεθνείς προσπάθειες εξεύρεσης γνήσιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία». Από τη μεριά του, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να ζητά να απολογηθούμε γιατί «κάναμε τη δουλειά μας», συμπληρώνοντας ότι η κατάρριψη ήταν «αμυντική πράξη» και «πράξη αξιοπρέπειας».

Στην Αγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία συστήνοντας στους Τούρκους να αναβάλουν όλα τα «μη επείγοντα ταξίδια» τους στη Ρωσία, ενώ ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας σε οικονομικά μέτρα που αποφάσισε η Ρωσία, διαμήνυσε ότι «όσο σημαντική είναι η Ρωσία για την Τουρκία, τόσο σημαντική είναι η Τουρκία για τη Ρωσία».

Στη Μόσχα, αναφερόμενος στα «σενάρια» για πιθανή συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία τέτοια συνάντηση». Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με ένα πρώτο «πακέτο» μέτρων που - όπως αναφέρεται - «στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών». Σε αυτά περιλαμβάνεται η απαγόρευση ή ο περιορισμός «των εισαγωγών ορισμένων ειδών εμπορευμάτων που προέρχονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας», η απαγόρευση πρόσληψης Τούρκων εργαζομένων, η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα). Ακόμα, συστήνεται η λήψη μέτρων για «την απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας», τα τουριστικά πρακτορεία «να αποφεύγουν να προτείνουν στους Ρώσους υπηκόους πακέτα» που περιλαμβάνουν επισκέψεις στην Τουρκία. Οπως εξήγησε ο Πεσκόφ, «οι περιστάσεις δεν έχουν προηγούμενο. Το γάντι που πετάχτηκε μπροστά στη Ρωσία είναι χωρίς προηγούμενο».

Στο μεταξύ, την Κυριακή η Τουρκία παρέδωσε σε Ρώσους διπλωμάτες τη σορό του Ολεγκ Πεσκόφ, ενός από τους δύο Ρώσους πιλότους του βομβαρδιστικού «Su-24» που κατέρριψαν τουρκικά μαχητικά, και σκοτώθηκε από ενόπλους σε συριακά εδάφη όπου δρουν οι τζιχαντιστές Τουρκομάνοι, που έχουν τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Πεσκόφ τιμήθηκε με το ανώτατο μετάλλιο του ήρωα της Ρωσίας.

ΓΑΛΛΙΑ
Πλήρης η αξιοποίηση του «αντιτρομοκρατικού αγώνα»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα έγινε μια πρώτης τάξεως αφορμή ώστε η γαλλική κυβέρνηση να «επιδείξει» τα νέα «μέτρα ασφάλειας» που εφαρμόζει στο πλαίσιο του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά το μακελειό της 13ης Νοέμβρη.

Ενδεικτικές των διαστάσεων που αποκτά ο «αντιτρομοκρατικός» αγώνας στο εσωτερικό της Γαλλίας αλλά και πολλών ακόμα χωρών, είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, για το είδος των «παρεμβάσεων» των αρχών ενόψει της Διάσκεψης. Οπως εξήγησε, υπήρξαν «ακτιβιστές» που τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό «επειδή υπήρξαν βίαιοι στη διάρκεια διαδηλώσεων στο παρελθόν και επειδή έχουν πει ότι δεν θα σεβαστούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο Καζνέβ διευκρίνισε μάλιστα ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το τρομοκρατικό κίνημα, όμως οι δυνάμεις μας πρέπει να είναι πλήρως επικεντρωμένες στην προστασία του γαλλικού λαού».

Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν διαδηλωτές που κινητοποιήθηκαν με συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, καταγγέλλοντας κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια που προωθούνται στο όνομα της «υπεράσπισής» του. Από τις δυνάμεις καταστολής έγιναν πάνω από 200 προσαγωγές, οι περισσότερες των οποίων μετατράπηκαν και σε προφυλακίσεις, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να μιλά για «σκανδαλώδη επεισόδια».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δολοφονήθηκε Κούρδος πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δολοφονία του Κούρδου προέδρου του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, Ταχίρ Ελτσί, τον οποίο πυροβόλησαν ένοπλοι ενώ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, μαζί με άλλους συναδέλφους του.

Τον περασμένο μήνα, ο Ελτσί είχε βρεθεί στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών, αφού είχε δημόσια υποστηρίξει ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση». Είχε συλληφθεί και στη συνέχεια δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης του είχε απαγγείλει κατηγορίες για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας μέσω του Τύπου». Στη συνέχεια είχε αφεθεί, υπό δικαστική επιτήρηση.

Το Σαββατοκύριακο έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη νέα δολοφονία, που αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις καταστολής.

Ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά του Ελτσί ήταν τα ίδια που νωρίτερα είχαν χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία δύο αστυνομικών, στην ίδια πόλη. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, άρπαξε την ευκαιρία, λέγοντας ότι «το περιστατικό δείχνει πόσο δικαιώνεται η αφοσίωση της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις με το ΡΚΚ συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ