ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαράτσι για το λαό, «δώρο» στις επιχειρήσεις...

...οι εξαγγελίες για «φθηνό» Ιντερνετ στους φοιτητές

Χαράτσι στις πλάτες του λαού και ταυτόχρονα «δώρο» στις εταιρίες - παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, αποτελεί η χτεσινή εξαγγελία περί μείωσης των τιμών πρόσβασης στο διαδίκτυο για φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες).

Μετά από σύσκεψη που έγινε χτες υπό τον πρωθυπουργό, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Παιδείας και Μεταφορών ανακοίνωσαν ότι σε δώδεκα βδομάδες θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «ΔΙΟΔΟΣ», με βάση το οποίο θα συνδέονται οι φοιτητές στο Ιντερνετ με τιμές κατά 50% μειωμένες από αυτές που διατίθενται εμπορικά στο κοινό. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και την υποδομή του θα τη χρησιμοποιούν ατελώς(!) οι εταιρίες - πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα συμμετέχουν στο «ΔΙΟΔΟΣ». Δηλαδή, ένας δημόσιος φορέας αναλαμβάνει το κόστος για τις εταιρίες - παρόχους, στις οποίες εξασφαλίζεται ταυτόχρονα ένα τεράστιο πελατολόγιο (υπολογίζονται περίπου σε 600.000 οι φοιτητές που θα συμμετέχουν)! Από τη μια μεριά, λοιπόν, μειώνουν το κόστος για τους φοιτητές και από την άλλη το φορτώνουν στις οικογένειές τους μέσω του οικονομικού βάρους που αναλαμβάνει το δημόσιο και εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη για τις επιχειρήσεις, στις οποίες παρέχει δωρεάν έτοιμη υποδομή και πελάτες για το παρόν και το μέλλον (αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών που θα εισαχθούν τώρα στο πρόγραμμα, πιθανότατα θα παραμείνουν χρήστες και στο μέλλον ακόμα και με πιο αυξημένες τιμές).

Οι υπουργοί πρόσθεσαν ακόμα ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση συμβάλλουν και στην υλοποίηση των στόχων της ΕΕ για αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων (λεγόμενο γρήγορο Ιντερνετ), στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να γίνει πιο ανταγωνιστικό απέναντι στα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Κοινή δράση για την Παιδεία

Ημερίδα για την «ευέλικτη ζώνη» και τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εφαρμόζονται στα σχολεία και στοχεύουν στη χειραγώγηση των νεανικών συνειδήσεων, αποφάσισε να διοργανώσει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας από κοινού με μια σειρά συνδικάτα, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών συγκάλεσε προχτές σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν τα συνδικάτα: Οικοδόμων, Μετάλλου, Εμποροϋπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στη συζήτησή τους εντόπισαν ότι η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, που διεξάγουν οι κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και της ΝΔ τελευταία, υπακούοντας στις εντολές της ΕΕ, οξύνεται και περιλαμβάνει και την εκπαίδευση κι αυτό γιατί η προετοιμασία της μελλοντικής τάξης, των μελλοντικών απασχολήσιμων, που επιδιώκουν, συνδέεται και με τη γνωστική και ιδεολογική παρέμβαση στα σχολεία και τελικά στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν ότι με την καθιέρωση της «Ευέλικτης Ζώνης» προωθείται η διάσπαση της γνώσης και των ενιαίων προγραμμάτων των σχολείων και η αντικατάστασή τους με γνώσεις κατακερματισμένες που θα εμποδίζουν τη διαμόρφωση σφαιρικής και συνολικής αντίληψης για τα φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα. Στην ίδια λογική κινούνται και τα διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που στη γενική τους κατεύθυνση έχουν την καλλιέργεια των ευρωπαϊκών ιδεωδών είτε συγκαλυμμένα είτε με κυνική ωμότητα, κάποτε μεταμφιεσμένα και με το μανδύα του τάχατες μοντέρνου και προοδευτικού. Στα παραπάνω πρόσθεσαν και την εμφάνιση στα σχολεία χορηγών, που υποστηρίζονται από το ΥΠΕΠΘ, για να αναλάβουν προγράμματα με θεματολογία που προβάλλει την πολιτική της ΕΕ (Ευρωσύνταγμα, ανταγωνιστικότητα, ιδιωτική ασφάλιση κ.ά.).

Κοινή πεποίθηση ήταν ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, καμιά καθυστέρηση. Αντίθετα είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου παλλαϊκού μετώπου για την Παιδεία σε ταξική κατεύθυνση που θα αντιπαλέψει την πολιτική αυτή και θα σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή της. Με αυτή την πρόθεση κατέληξαν στην απόφαση να συνδιοργανώσουν σχετική ημερίδα και να καλέσουν σ' αυτή όλους τους εργαζόμενους.

KKE
Απαίτηση η δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για όλους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σχετικά με τις εξαγγελίες των υπουργών όσον αφορά στο κόστος του Ιντερνετ για τους φοιτητές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ απαιτεί τη δωρεάν σύνδεση και πρόσβαση όλων των νέων, των μαθητών Λυκείου και ΤΕΕ, των φοιτητών, σπουδαστών στο Διαδίκτυο, καθώς και την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας (του ΦΠΑ) στην αγορά των μέσων, των υλικών και των βιβλίων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

Η δωρεάν σύνδεση και χρησιμοποίηση του Διαδικτύου αποτελεί σύγχρονο δικαίωμα της νεολαίας, που συνδέεται με το γενικότερο δικαίωμά της στη μόρφωση χωρίς ταξικούς φραγμούς, στην ενημέρωση, στον ελεύθερο χρόνο και στον πολιτισμό.

Οι εξαγγελίες των υπουργών αποτελούν κοροϊδία. Δε συνιστούν φτηνή πρόσβαση, αλλά αναζήτηση νέων πελατών και διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν η χρήση του Διαδικτύου να είναι προς όφελός τους και όχι υπέρ της εμπορευματοποίησης και της δράσης των επιχειρηματιών.

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την Πληροφορική και το Διαδίκτυο στους χώρους της εκπαίδευσης ως δίαυλο για τη μεγαλύτερη παρέμβαση των επιχειρηματιών στο χώρο της Παιδείας, καθώς και των διαφόρων προπαγανδιστικών μηχανισμών της πλουτοκρατίας και της ΕΕ!

Καλεί τους νέους και τις νέες, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους γονείς να αντιπαλέψουν την πολιτική που υλοποιεί τις αντιδραστικές αποφάσεις της Λισαβόνας στην Παιδεία, που υποστηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ανακοίνωση της ΚΝΕ

Με αντίστοιχη ανακοίνωση απάντησε στην υποκρισία της κυβέρνησης και το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι στόχος του μέτρου, ουσιαστικά, είναι η «αύξηση της πελατείας και της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων που παρέχουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο».

Η ΚΝΕ διεκδικεί ελεύθερη και δωρεάν σύνδεση και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, για όλους τους εργαζόμενους, για όλους τους νέους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές χωρίς ταξικούς φραγμούς και τονίζει ότι θα συμβάλει στη διεκδίκηση από τη νεολαία των δικαιωμάτων και των σύγχρονων αναγκών της, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, που γεννά αφόρητα προβλήματα για τους νέους και τις νέες: «Η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες είναι ένα από αυτά και έρχεται σε αντίθεση με την υποταγή της επιστήμης και της τεχνολογίας στα συμφέροντα του κεφαλαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκδηλώσεις της Πανσπουδαστικής

Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σχολείο», διοργανώνει η Πανσπουδαστική Κ.Σ. στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, στην αίθουσα Δ3Γ στις 5.30 το απόγευμα. Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Ηρακλέους, συνεργάτης του τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα η ΠΚΣ διοργανώνει στο ΤΕΙ Πειραιά εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάρκου Βαμβακάρη. Η εκδήλωση ξεκινάει στις 9:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου» της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ). Περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ, χαιρετισμό από το δήμαρχο Νίκαιας Στ. Μπενετάτο, ομιλία από τον Γιώργη Χριστοφυλάκη, ερευνητή του ρεμπέτικου και γραμματέα της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και μουσικό πρόγραμμα.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δυσαρέσκεια για τους νόμους της κυβέρνησης

Τη διαφωνία της με τους νόμους για την αναγνώριση πτυχίων, τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης, την Αξιολόγηση και το Διεθνές Πανεπιστήμιο εξέφρασε η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Τόνισε επίσης, ότι πριν ψηφιστούν οι νόμοι στη Βουλή, δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση με τους αρμόδιους εκπροσώπους των ακαδημαϊκών κοινοτήτων επί των νομοσχεδίων.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε χτες, μετά από πολύωρη συνεδρίαση από την οποία προέκυψε κοινό ψήφισμα, όπου επισυνάπτονται οι αποφάσεις των συνελεύσεων των Τμημάτων και των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των αποφάσεων των Τμημάτων του ΑΠΘ ήταν επιφυλακτικές έως αρνητικές για τους νόμους αυτούς.

Στη συνεδρίαση, εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια της ακαδημαϊκής κοινότητας για τους νόμους, που ψηφίστηκαν εν αγνοία της και κυρίως για το περιεχόμενό τους. Σε πολλές από τις παρεμβάσεις υπογραμμίστηκε ότι με τους συγκεκριμένους νόμους αλώνεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο έκανε χτες το πρωί η Πανσπουδαστική Κ.Σ. απαιτώντας επίσης, την απόρριψη των νόμων που εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Μπολόνια, του «ευρωπαϊκού Μάαστριχτ» για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org