ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
«Φροντιστήριο» επιβολής αντιλαϊκών επιλογών

Ως ένα συνέδριο κυβερνητικών παρεμβάσεων, μια προγραμματισμένη κυβερνητική φιέστα, όπου όλοι περνάνε βιαστικοί, μιλάνε, υμνούν το όραμα της σύγκλισης με την Αυτοδιοίκηση της ΕΕ, και φεύγουν, χωρίς να ακούσουν τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ και πρώην δήμαρχος Νίκαιας. Ενα συνέδριο που ξεκίνησε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται αύριο και το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πολιτικό φροντιστήριο» προς τους αιρετούς της ΤΑ για το πώς καλύτερα θα εμπεδώσουν και στη συνέχεια θα θέσουν σε εφαρμογή τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Στη διάρκεια της παρέμβασής της στο συνέδριο η Β. Νικολαΐδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο και στη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΤΑ, αφού προηγούμενα σημείωσε πως συμφωνεί με την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για φιλοξενία παιδιών από το Αφγανιστάν. «Υπάρχει ένας πόλεμος που ξέρουμε ποιος είναι ο χαρακτήρας του, γιατί ξεκίνησε, ποιος είναι ο στόχος του, δηλαδή τα πετρέλαια, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών της περιοχής. Μπορεί οι βομβαρδισμοί να σταμάτησαν, όμως ο πόλεμος συνεχίζεται με διαφορετικό τρόπο. Με τα μέτρα που προωθούνται στην ΕΕ και αλλού, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, όπου όλοι γινόμαστε εν δυνάμει ύποπτοι. Αυτό τον πόλεμο τον έχει αναγνωρίσει η ΕΕ και πολύ γρήγορα ανέπτυξε καινούρια εξοπλιστικά προγράμματα, ευρωστρατούς, ευρωτρομονόμους. Σε λίγο θα έχουμε και τις ευρωσυλλήψεις. Αυτό είναι πραγματικότητα και η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει, στηρίζει, και μάλιστα πλειοδοτεί. Ο ρόλος της ΤΑ σ' αυτό το θέμα είναι σημαντικός, ως προς την ενημέρωση των πολιτών και το συντονισμό της δράσης τους. Ηδη σε πολλούς δήμους έγιναν συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, με πρωτοστάτες δημάρχους και κοινοτάρχες. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις προσπάθειες. Να συμβάλουμε κι εμείς στην ενίσχυση και στήριξη των κινητοποιήσεων που ξεδιπλώνονται σε πολλές χώρες, ακόμη και στην καρδιά του ιμπεριαλισμού, στις ΗΠΑ. Ομως, το ΟΧΙ που λέμε στον πόλεμο πρέπει να συνοδεύεται από την απαίτηση προς την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε είδους εμπλοκή, κάθε είδους διευκόλυνση. Από την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που πλήττονται με τους νέους ευρωτρομονόμους».

Ειδική αναφορά στα οικονομικά της ΤΑ και στα παράνομα παρακρατημένα, ύψους 1,7 τρισ. δραχμών, έκανε η Β. Νικολαΐδου. Είπε συγκεκριμένα: «Το καινούριο σε σχέση με τον 1828/89 είναι πως υπάρχει τελεσίδικη απόφαση που δικαιώνει τους 5 δήμους που προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας την απόδοσή τους. Αυτό δεν προτείνω να το κάνουμε παντιέρα και να τρέχουμε στα δικαστήρια. Αλλά να θέσουμε συγκεκριμένο χρονικό όριο στην κυβέρνηση να τοποθετηθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Και να πούμε πως αν δεν ανταποκριθεί στην καταβολή μέσα σε δύο χρόνια, θα ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις. Εχουμε ευθύνη απέναντι στους δημότες μας».

Επίσης, κατήγγειλε πως είναι ψέμα ο δήθεν διπλασιασμός - σε σχέση με το 1998 - των κονδυλίων για την ΤΑ από τον προϋπολογισμό για το 2002. «Η κάποια αύξηση που εμφανίζεται, είναι από τη νέα φορολογία που μπαίνει, δηλαδή από αυτά που πληρώνουν οι δημότες μας», είπε.

Σχετικά με τη Χάρτα της Αυτοδιοίκησης, που προωθείται από την κυβέρνηση και υιοθετείται από την ΚΕΔΚΕ, προειδοποίησε πως είναι επικίνδυνη και γι' αυτό πρέπει να αποσυρθεί. «Αν τελικά περάσει - μαζί με τα δύο άλλα νομοσχέδια για τις Συμπολιτείες και την Αποκέντρωση - ουσιαστικά θα οδηγήσει σε κατάργηση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και στη μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρία».

Τέλος, αναφερόμενη στις μαρτυρικές πόλεις- σύμβολο για όλη τη χώρα, σημείωσε πως πρέπει να γίνει προσπάθεια να απαιτήσουν τόσο τις οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και κάποια ειδικά κονδύλια από το κράτος.

Οι οπαδοί του «ευρωμονόδρομου»

Για 2η μέρα, χτες, υπουργοί, υφυπουργοί, ο πρόεδρος της ΝΔ, μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, και γενικά όλοι οι οπαδοί του «ευρωμονόδρομου», προσπαθούσαν να πείσουν για την αναγκαιότητα υιοθέτησης των κοινών στρατηγικών επιλογών τους, των ψευτο-οραμάτων και των «εθνικών στόχων», που στην πράξη οδηγούν σε εξαθλίωση της εργατικής τάξης και του λαού, σε εκποίηση κεκτημένων δικαιωμάτων.

Μέσα από ένα παιχνίδι δήθεν πολιτικών διαφοροποιήσεων και «οξύτατων αντιπαραθέσεων» για την «αναβάθμιση» της ΤΑ, τελικά όλοι υπεραμύνθηκαν της ανάγκης μετεξέλιξης της ΤΑ σε μια επιχείρηση, σε έναν φορέα-μέσο και μοχλό εφαρμογής των πιο αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών, που επιβάλλονται στο όνομα της σύγκλισης με τις δομές και τις πρακτικές της ΕΕ.

«Η λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας στη μετα-ΟΝΕ εποχή, ως τμήμα μιας μεγάλης και ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος. Και η απάντηση - όπως είπε - θα δοθεί μέσα από τα Συμβούλια Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΠΑ), τα οποία θα μπουν σε εφαρμογή το πρώτο εξάμηνο του 2002. Μέσα από αυτά θα προχωρήσει στην πράξη η συνεργασία κράτους, Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικών επιχειρήσεων. Και προσπαθώντας να συγκρατήσει τους δυσαρεστημένους του κόμματός του δήλωσε πως ο 1828/89 δεν πρέπει να αλλάξει.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, διακήρυξε πως «η επιδίωξη της συναίνεσης και της συνεννόησης αποτελεί σταθερή και βασική πολιτική επιλογή μας». Παίζοντας στο παιχνίδι της ανούσιας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τις αλλαγές της διοικητικής δομής της ΤΑ, δήλωσε ότι δε θα πάει σε διάλογο πριν τις εκλογές... και πρότεινε διάλογο μετά τις εκλογές του Οκτώβρη. Επίσης, ζήτησε αλλαγή του εκλογικού νόμου «ώστε οι δήμαρχοι να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, μ' ένα σύστημα που να εξασφαλίζει αντιπροσωπευτικό και βιώσιμο σχήμα διοίκησης». Δεν έκανε όμως κουβέντα για απλή αναλογική. Μίλησε - σε αντίθεση με την πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση η ΝΔ - για διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ, με γενναία αύξηση των τακτικών εσόδων τους από τον προϋπολογισμό και για άμεση εκπλήρωση των νομοθετημένων και οφειλόμενων οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους προς τους ΟΤΑ.

Και το κερασάκι στην τούρτα της συναίνεσης τοποθέτησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, όταν, αναφερόμενος στις εκλογές για την ΤΑ, δήλωσε, πως «είναι καιρός να παραιτηθούν τα κόμματα από την αποικιοκρατική λογική να ελέγχουν τα πάντα». Δηλαδή - ερμηνεύουμε - οι πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα έχουν εκλείψει, και μπορούνε να βρούνε υποψήφιους-διαχειριστές κοινής επιλογής, αν ξεφύγουν από την αποικιοκρατική λογική.


ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αγριο εκβιασμό συνειδήσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Προσδοκίες, για ίδιον κομματικό όφελος, καλλιεργεί η κυβέρνηση στους συμβασιούχους του δημοσίου ότι πολλοί από αυτούς θα μονιμοποιηθούν στο προσεχές μέλλον με την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 99/70/ΕΚ της 26/6/1999. Συγκεκριμένα, απαντώντας στο χθεσινό πρωτοσέλιδο κύριο θέμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που έθετε το ζήτημα της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Μπένος δεν άφησε περιθώρια παρανοήσεων. Το ζήτημα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, η οποία δε θα διστάσει να το αξιοποιήσει για ψηφοθηρικούς λόγους κρατώντας, με την ελπίδα της μονιμοποίησης, υπό ομηρία 30.000 περίπου συμβασιούχους του δημοσίου.

«Το υπουργείο Εργασίας, που είναι αποδέκτης αυτής της κοινοτικής οδηγίας- είπε ο Στ. Μπένος- έχει πάρει παράταση μέχρι τις 10/7/2002 για να την ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο και έχει συστήσει Επιτροπή από καθηγητές Πανεπιστημίου και υπαλλήλους προκειμένου να μελετήσει το θέμα. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις εργασίες της. Η κυβέρνηση θα μελετήσει τα πορίσματα της Επιτροπής και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον το ενδεχόμενο να μην έχει καλυφθεί το πνεύμα της οδηγίας σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων».

Η εν λόγω κοινοτική οδηγία η οποία είναι γνωστή στην κυβέρνηση από τον Ιούνη του 1999 που υιοθετήθηκε - και που έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, άρα εφαρμοστεί, το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2001 - δίνει τη δυνατότητα μονιμοποίησης στο δημόσιο όλων εκείνων των συμβασιούχων δημόσιων υπαλλήλων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πρόκειται, δηλαδή για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, περίπου 30.000, που απασχολούνται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, τράπεζες κλπ), οι οποίοι μπορούν ν' αποτελέσουν «καλή σοδειά» στο κυβερνητικό κυνήγι ψήφων δεδομένου ότι το ισχύον καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα ευνοεί στο έπακρο τακτικές ακραίου εκβιασμού συνειδήσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ