ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Μετά τις αυταπάτες...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εκείνο που επείγει να συνειδητοποιηθεί είναι ότι η ένταξη της Ελλάδος στο σύστημα της λεγόμενης ευρωπαϊκής αμύνης δε σημαίνει τίποτα απολύτως - ούτε πρακτικώς ούτε θεωρητικώς - για την ασφάλεια της χώρας σήμερα ή της Κύπρου στο άμεσο μέλλον. Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας, όταν το θέμα ετέθη επί της πρώτης πρωθυπουργίας του Α. Παπανδρέου. Η ΔΕΕ αρνήθηκε να το πράξει το 1995, όταν ενετάχθη η Ελλάς και είναι βέβαιο ότι ανάλογες προς τις προ εξαετίας διευκρινίσεις θα γίνουν όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και με τον υπό διαμόρφωση ευρωστρατό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμμετοχή της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και στο νέο ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα - ό,τι και εάν σημαίνει αυτό - είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αλλά οι μηχανισμοί αυτοί σε καμία περίπτωση δε λύνουν το αμυντικό πρόβλημα της Ελλάδος και της Κύπρου, γι' αυτό και αυταπάτες αυτής της μορφής θα πρέπει να διαλυθούν». Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με αρκετές από τις διαπιστώσεις του αρθρογράφου της «Καθημερινής» (Κ. Ιορδανίδης). Το ζήτημα είναι ότι, αν διαλυθούν οι αυταπάτες, δε μένει πλέον σχεδόν τίποτα. Απλούστατα, γιατί το «αμυντικό δόγμα» της χώρας έχει υποταχθεί, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στην υπεράσπιση της νέας τάξης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Διαίρει και βασίλευε...

Συνεχίζονται οι εργασίες στη Βόννη της -τυπικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ - διάσκεψης για το Αφγανιστάν και, ήδη, γράφονται και λέγονται διάφορα, για τους συμμετέχοντες σ' αυτή, μαζί με μπόλικες εκτιμήσεις και προβλέψεις για τα ενδεχόμενα αποτελέσματά της. Για να μην έχετε αγωνία, λοιπόν, πάρτε υπόψη σας τα εξής:

Στη διάσκεψη συμμετέχουν ουσιαστικά τέσσερις ομάδες. Η μια είναι η ομάδα της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία έχει ετερόκλητη σύνθεση, οι επιμέρους φατρίες της «παίζουν» με διαφορετικές δυνάμεις (Ρωσία, Ινδία, Μεγ. Βρετανία, κλπ.) και έχει αρχηγό τον Μπ. Ραμπανί, πρώην μουτζαχεντίν και πρώτο Πρόεδρο του Αφγανιστάν, μετά την ανατροπή της λαϊκής κυβέρνησης, το 1992. Η δεύτερη, είναι αυτή του πρώην βασιλιά Ζαχίρ Σαχ και χαρακτηρίζεται ως αμερικανόφιλη, ενώ έχει δεσμούς και με την Ιταλία. Η τρίτη είναι η «ομάδα της Κύπρου», με αρχηγό τον πρώην μουτζαχεντίν Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, ο οποίος ήταν ο πρώτος, μετά το 1992, πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, αλλά γρήγορα ήρθε σε σύγκρουση με τον Ραμπανί. Η ομάδα αυτή έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν. Και η τέταρτη είναι η «ομάδα της Πεσαβάρ», η οποία συνδέεται στενά με το δικτατορικό καθεστώς του Πακιστάν και όσους βρίσκονται πίσω του.

Οπως καταλαβαίνετε, το «διαίρει και βασίλευε» χορεύει ξέφρενα στη Βόννη. Γεγονός, το οποίο συνεπάγεται, έτσι ή αλλιώς, ένα σκοτεινό και άδηλο μέλλον για το Αφγανιστάν.

Ετοιμάζονται για το πλιάτσικο

Χίλιοι Αμερικανοί πεζοναύτες (2.000, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες) έχουν εγκαταστήσει προγεφύρωμα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, κοντά στην Κανταχάρ. Βρετανοί κομάντος βρίσκονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπαγκράμ, κοντά στην Καμπούλ και λίγο παραπέρα βρίσκονται μερικές εκατοντάδες ρώσοι στρατιώτες, με ανάλογο εξοπλισμό και μέσα. Οι Γερμανοί σπεύδουν να κερδίσουν το... χαμένο έδαφος, ενώ οι Γάλλοι απέσπασαν τη σύμφωνη γνώμη του Τατζικιστάν, για τη χρήση της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης της μεθοριακής με το Αφγανιστάν πόλης Κουλιάμπ. Και δεν αναφερόμαστε, σε ανάλογες εξελίξεις στην Τουρκία, στο Ιράν, στο Πακιστάν, κλπ., κλπ. Ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε τις μέχρι προτινος απόλυτες διαβεβαιώσεις, περί μη αποστολής στρατευμάτων στην περιοχή και δηλώνει, τώρα, ότι «η Ελλάδα θα πράξει το καθήκον της, στο πλαίσιο της πολιτικής συμμαχίας που συμμετέχει».

Σας μοιάζουν όλ' αυτά, με το τέλος (ή περίπου στο τέλος) του πολέμου στο Αφγανιστάν; Λέτε, όλα αυτά τα στρατεύματα, από τόσες χώρες, να πηγαίνουν εκεί, με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης και την ανοικοδόμηση της πολύπαθης χώρας; Εμείς, πάντως, θα λέγαμε, πως μόνον με αγέλη πεινασμένων λύκων, που ετοιμάζονται να πάρουν μέρος σε πλιάτσικο, μοιάζουν.

Ο «Οίστρος» ασθενεί

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χιλή, 28 χρόνια μετά...

Η 11 του Σεπτέμβρη ήταν έτσι κι αλλιώς μια «σημαδιακή» μέρα πολύ πριν υπάρξει το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη. Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έπνιγε στο αίμα το λαό της Χιλής, δολοφονούσε τον Αλιέντε και εγκαθίδρυε υπό τον Πινοσέτ μια από τις πιο στυγνές δικτατορίες που έχει γνωρίσει ο κόσμος.

Από τότε έχουν περάσει 28 ολόκληρα χρόνια. Από το πλήγμα στο Μανχάταν έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες. Αλλά αυτοί οι τρεις μήνες, με ό,τι επέφεραν στον κόσμο μετά την κήρυξη από τις ΗΠΑ του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με τη σύμπραξη όλων των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και άλλων συμμάχων τους, που απειλεί όλο τον κόσμο στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας», στάθηκαν αρκετοί για να ξαναζήσει το Σαντιάγκο σκηνές ανάλογες με εκείνες του '73! Τότε οι στρατοκράτες της CIA εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο και εκτέλεσαν τον εκλεγμένο ηγέτη της χώρας. Τώρα, μετά από 28 χρόνια, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους της Χιλής, του κράτους που περιθάλπει τον Πινοσέτ και αρνείται να τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη ώστε να τιμωρηθεί για τα εγκλήματά του, εισέβαλαν στα γραφεία του ΚΚ Χιλής, χτύπησαν κομμουνιστές, συνέλαβαν ακόμα και τη ΓΓ του Κόμματος, κατάσχεσαν ντοκουμέντα και κατέστρεψαν με μανία ό,τι βρέθηκε στο διάβα τους!

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συνέβησαν σε μια περίοδο έντασης του παγκόσμιου αυταρχισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά έγιναν μόλις δυο βδομάδες πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη Χιλή και ενώ η επιρροή του Κόμματος στη χώρα αυξάνεται ραγδαία...

Η βάρβαρη έφοδος των ένστολων στα γραφεία του ΚΚ Χιλής δεν είναι ένα «μεμονωμένο» περιστατικό. Συνιστά κρίκο σε μια ακόμα πιο βαριά αλυσίδα άκρατης αντίδρασης και τρομοκρατικής καταστολής των μηχανισμών του κράτους, που τυλίγεται γύρω από το λαιμό των λαών. Η αποθράσυνση των φορέων της παγκόσμιας καταστολής δεν περιορίζεται στο έδαφος της Χιλής. Μια ματιά να ρίξουμε στον κόσμο μετά τα γεγονότα της 11 Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ είναι αρκετή:

Οι «τρομονόμοι» διαδέχονται ο ένας τον άλλον σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ολες οι γωνιές του πλανήτη είναι υποψήφιες να «φιλοξενήσουν» τα... στρατοδικεία (!) του Μπους. Ο αγώνας για ελευθερία, για δημοκρατία και πατρίδα βαφτίζεται από τους πάτρωνες του Μπιν Λάντεν «τρομοκρατία». Στην Τουρκία, μετά τις επιδρομές κατά των απεργών πείνας, επιβλήθηκε ήδη και η ποινή του θανάτου κατά αγωνιστών που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των «τρομοκρατών» που εξέδωσε η CIA. Την ίδια ώρα η κυρία Κάρλα ντελ Πόντε, η «εισαγγελέας» του «διεθνούς δικαστηρίου» που έχει στήσει το ΝΑΤΟ, έχει εκτραχυνθεί μετά τη σύλληψη και παράδοση του Μιλόσεβιτς και απαιτεί να της παραδοθούν κι άλλοι «ένοχοι».

Οχι, όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Αυτό που συνέβη στη Χιλή είναι ένα ακόμα «καμπανάκι». Και το «καμπανάκι» μας αφορά όλους. Οχι μόνο τους κομμουνιστές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ