ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβάθμιση της εμπλοκής και των κινδύνων για το λαό

Σε στόχο των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων μετατρέπει τη χώρα και τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βαθαίνει μέρα με τη μέρα την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, με επίκεντρο τον ενεργειακό πλούτο και τον έλεγχό του, όπως και των διαδρόμων μεταφοράς του.

Η εμπλοκή αυτή, που η κυβέρνηση παρουσιάζει τάχα ως «αναβάθμιση» της χώρας και εγγύηση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, εκθέτει το λαό σε πολυδιάστατους κινδύνους. Μετατρέπει δεκάδες πόλεις όλης της χώρας, όπου «αναβαθμίζονται» παλιές και εγκαθίστανται νέες βάσεις εφόρμησης για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε στόχο των ανταγωνισμών. Στέλνει τις Ενοπλες Δυνάμεις και τους στρατευμένους εκτός συνόρων, στην πρώτη γραμμή των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που χτυπάνε «κόκκινο». Παζαρεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο των «διευθετήσεων» για να προχωρήσουν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Το μόνο που αναβαθμίζει είναι το ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, τη συμμετοχή της σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια και σε παζάρια.

Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία

Το πόσο έωλη είναι η κυβερνητική προπαγάνδα που καθησυχάζει το λαό, αποδείχτηκε και με το νέο θερμό επεισόδιο στο Στενό του Κερτς ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς, την περασμένη Κυριακή.

Μέσα σε λίγες ώρες από το επεισόδιο ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο απογειώθηκε απ' τη βάση της Σούδας με προορισμό την Κριμαία, για να είναι το «μάτι» του ΝΑΤΟ στην περιοχή που μυρίζει μπαρούτι. Η άμεση ενεργοποίηση της βάσης της Σούδας επιβεβαιώνει το ρόλο που διαδραματίζει για τους αμερικανικούς και ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή κι ενώ η κυβέρνηση παζαρεύει την παραπέρα αναβάθμισή της και την πολυετή παραχώρησή της.

Σε αυτήν έρχονται να προστεθούν η βάση στη Λάρισα, απ' όπου από την άνοιξη επιχειρούν τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που «σκανάρουν» την περιοχή από την Ουκρανία έως την Ανατολική Μεσόγειο, και η βάση στο Στεφανοβίκειο στο Βόλο, που αποτελεί εδώ και μήνες βάση εφόρμησης προς Βαλκάνια και Μ. Θάλασσα για τα αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα, το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη που παίζει ρόλο ΝΑΤΟικού στρατηγείου για το συντονισμό και τη «διεκπεραίωση» ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τα Βαλκάνια. Ενώ δεν μπορεί παρά να γίνει και ιδιαίτερη αναφορά στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση που ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη καθώς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προορίζεται για τον αποκλεισμό του ρωσικού στόλου και των Στενών του Βοσπόρου, σε περίπτωση παραπέρα κλιμάκωσης.

Οσο για το πώς όλα αυτά καθιστούν τη χώρα μαγνήτη αντιποίνων στην περίπτωση που ο ανταγωνισμός των «βουβαλιών» κλιμακωθεί, αξίζει να θυμηθούμε το πώς υποδεχόταν στα τέλη Οκτώβρη στη Μόσχα τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, ο Ρώσος ομόλογός του, Σ. Σόιγκου, λέγοντας απερίφραστα: «Προτείνω να συζητήσουμε τα θέματα ενίσχυσης της παρουσίας βάσεων ξένων χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, στην επικράτεια της Ελλάδας. Παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία στα σύνορά μας. Σήμερα, η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ένταση και η κλίμακα των επιχειρησιακών και πολεμικών ασκήσεων έχει αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελούνται πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως».

Συνολικά, η «ανανεωμένη εστίαση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα», την οποία αποφάσισε η Σύνοδος της λυκοσυμμαχίας τον περασμένο Ιούλη, ως κομμάτι της επιθετικής στρατηγικής του για την «περικύκλωση» της Ρωσίας, έχει στην πρώτη γραμμή της την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι η μόνη χώρα που σταθερά την τελευταία τετραετία αυξάνει τις δυνάμεις με τις οποίες συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Αποστολές που έχουν ως βάση τη ΝΑΤΟική αρμάδα που επιχειρεί στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, και στην πραγματικότητα για να ελέγχει τον πλου των ρωσικών πλοίων, και οι οποίες, όπως αποκαλύπτουν και πρόσφατα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα, αποτελούν κυριολεκτικά πρόβες πολέμου, με συνεχείς «επαφές» και επεισόδια με τις ρωσικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού να φυλάει τον εναέριο χώρο και της Βουλγαρίας, που απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα, να βρίσκεται δηλαδή στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Το γεγονός εξάλλου ότι η κυβέρνηση «πήρε επ' ώμου» τα σχέδια για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της οποίας υπηρετείται ο στόχος για περικύκλωση της Ρωσίας και στέρηση απ' αυτήν των όποιων ερεισμάτων διαθέτει στα Βαλκάνια, η συμμετοχή των Ενόπλων δυνάμεων σε συνεχείς ασκήσεις και στην επιθετική διάταξη του ΝΑΤΟ που στοχεύει προς τη Ρωσία, η στήριξη μέτρων και κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δεν αφήνουν περιθώρια να σταθούν τα κυβερνητικά παραμύθια. Αποκαλύπτουν ότι τοποθετεί τη χώρα και το λαό στο «μάτι του κυκλώνα», στο επίκεντρο ενός σκληρού ανταγωνισμού.

Οι «προστάτες» των ενεργειακών διαδρόμων

Το ίδιο εκφράζεται και στην άλλη πλευρά του «τόξου», στην Ανατολική Μεσόγειο, που γίνεται πεδίο εκδήλωσης σφοδρών ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο του ενεργειακού της πλούτου και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Η κυβέρνηση πρωτοστατεί στο στήσιμο «σχημάτων» συνεργασίας στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού για την περιοχή, όπως αυτά με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, την Αίγυπτο, άλλα καπιταλιστικά κράτη, καθώς και στις αντίστοιχες «δομές ασφαλείας» για τα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών ΗΠΑ - ΕΕ. Σχήματα που λειτουργούν σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και φέρουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ, που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν πλέον άμεσα, αρχής γενομένης από τις 20 Δεκέμβρη, οπότε στην Ιερουσαλήμ η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γ. Μίτσελ.

Η υλοποίηση των σχεδιασμών για εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή και στα αντίστοιχα στρατιωτικά σχέδια, που πάνε χέρι χέρι με την όξυνση των ανταγωνισμών.

Τα σουλάτσα ελληνικών φρεγατών στην Ανατολική Μεσόγειο, η σταθερή συμμετοχή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην περιοχή όπου συνωστίζονται πανίσχυρες στρατιωτικές δυνάμεις με το δάχτυλο στη σκανδάλη, η ύπαρξη και λειτουργία της Σούδας, οι συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, όπως και με την Κύπρο και την Αίγυπτο, και μάλιστα πάνω σε «αντικείμενα» όπως η «προστασία» ενεργειακών πλατφορμών κ.ο.κ., το στήσιμο από κοινού με την Κύπρο και λόγω των «διαύλων» που διατηρούν με τη Ρωσία «σχολής» πρακτόρων στο πλαίσιο της «μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια» (PESCO) της ΕΕ, είναι μερικές μόνο από τις επικίνδυνες για το λαό αποστολές που διεκπεραιώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για λογαριασμό της αστικής τάξης και της «αναβάθμισης» της θέσης της.

Επαγρύπνηση και εγρήγορση

Στους ισχυρισμούς ότι αυτή η στάση υπαγορεύεται απ' την ανάγκη προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που η κυβέρνηση εμφανίζει ταυτόσημη με τη συμμετοχή σε λυκοσυμμαχίες, απαντά η ίδια η ζωή. Το παράδειγμα της Κύπρου, το ΝΑΤΟικό γκριζάρισμα του Αιγαίου, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία για προστασία των δικών τους γεωτρήσεων, την ώρα που αυτή έφτασε να αμφισβητεί την επιρροή ακόμα και της Κρήτης (!) στον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, με τις ΗΠΑ να «σφυρίζουν αδιάφορα» και να απευθύνουν «συστάσεις» για την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή, είναι από μόνα τους αρκούντως αποκαλυπτικά.

Ο λαός ξέρει καλά τι τον περιμένει από τέτοιου είδους σωτήρες και προστάτες, όπως και ότι τα συμφέροντά του κανένας δεν θα τα υπερασπίσει αν ο ίδιος δεν το κάνει, με την επαγρύπνησή του και την πάλη του, που τώρα είναι επιτακτικά αναγκαίο να δυναμώσει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.


Β.

Προς «συνεκπαίδευση» με αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Σε συνεκπαίδευση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού με την αρμάδα συνοδείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Harry S. Truman», που πλέει στην Κεντρική Μεσόγειο με κατεύθυνση ανατολικά, ή και με το ίδιο το αεροπλανοφόρο, προσανατολίζονται τα αρμόδια στελέχη στο υπουργείο Αμυνας, υλοποιώντας την απόφαση της κυβέρνησης για παραπέρα εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, η συνεκπαίδευση θεωρείται δεδομένη, έχουν ήδη γίνει σχετικές συνεννοήσεις, απλά μένει να καθοριστεί το πότε ακριβώς και πού, αφού λόγω και των εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το αεροπλανοφόρο να βάλει ρότα για το Βόρειο Αιγαίο...

Θυμίζουμε ότι επί κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη γίνει μια συνεκπαίδευση ελληνικής φρεγάτας με αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον πλου του προς τα ανοιχτά της Συρίας, ενώ και ελληνικό υποβρύχιο ανέλαβε τότε αποστολή «προστασίας» του, η πρώτη τέτοια αποστολή τόσο σημαντικού πλοίου των Αμερικανών εδώ και δεκαετίες.

Την ίδια ώρα και καθώς οξύνεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, αρμόδια στελέχη επιβεβαιώνουν ότι οι ΝΑΤΟικοί «ζητούν πληροφορίες και στοιχεία για τις διελεύσεις των Ρώσων στις ελληνικές θάλασσες και εμείς τα δίνουμε». Παραπέρα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να αποφασίσει αποστολή πλοίων του στη Μαύρη Θάλασσα, να ζητήσει συμμετοχή και ελληνικών πλοίων. Για το τι θα γίνει τότε παραπέμπουν σε αποφάσεις της λεγόμενης πολιτικής ηγεσίας.

Κλιμάκωση με «Στρατηγικό Διάλογο»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάει πολλά βήματα παραπέρα την επικίνδυνη εμπλοκή, με τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ που ξεκινάει στις 13 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με διαρροές της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στον «Στρατηγικό Διάλογο» θα ηγούνται ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ασίας, Γουές Μίτσελ, ενώ τον Γ. Κατρούγκαλο, που θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση, θα συνοδεύουν ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης κ.ά.

Θυμίζουμε ότι δίνοντας την ατζέντα του «Διαλόγου», ο Αμερικανός πρέσβης σε πρόσφατη συνέντευξή του έλεγε πως οι ΗΠΑ βλέπουν τον τέτοιο «Διάλογο» «ως μια απτή εκδήλωση του πόσο επενδύουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι «οι πυλώνες του "Στρατηγικού Διαλόγου" έχουν σχεδιαστεί να αντανακλούν όλους τους τομείς πάνω στους οποίους εργαζόμαστε από κοινού», όπως είναι η «πολύ ισχυρή ατζέντα» σε ενεργειακά ζητήματα και αυτή που αφορά «την περιφερειακή μας συνεργασία, τον τρόπο που συνεργαζόμαστε στα Δυτικά Βαλκάνια, τον τρόπο που συνεργαζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο, τον τρόπο που συνεργαζόμαστε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Επίσης, σημείωσε ότι «θα έχουμε σημαντικές συνομιλίες για την αμυντική μας συνεργασία και αυτήν στην ασφάλεια, η οποία συνεχίζει να ακμάζει», κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές σε Στεφανοβίκειο, Λάρισα, Σούδα κ.ο.κ., όπως και για τη «συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή πληροφοριών, τις ασκήσεις ασφάλειας, όπως αυτές που κάναμε πρόσφατα με την Ελληνική Ακτοφυλακή, με την Ελληνική Αστυνομία», προσθέτοντας ότι «αναπτύσσουμε ικανότητες ώστε η Ελλάδα να είναι ο ισχυρός εταίρος που θέλουμε να είναι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ