ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Την Κυριακή η συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Σε συγκέντρωση ενάντια στην επικίνδυνη για το λαό συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, μέρα που ολοκληρώνεται το 18ο Συνέδριό της, στις 5 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και μεταξύ άλλων τονίζει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και εντείνει την επικίνδυνη για το λαό πολιτική όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, με την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Βήμα βήμα αποκαλύπτονται τα όσα συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο ταξίδι του στις ΗΠΑ: Αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, νέα βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, τεράστια ποσά για "αναβάθμιση" των "F-16". Αμερικανικά στρατιωτικά κλιμάκια εξετάζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, για νέες βάσεις.

Ολη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Ο ελληνικός λαός εκτίθεται σε θανάσιμους κινδύνους. Ολα τα αστικά κόμματα ομοφωνούν, γιατί έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η πολιτική που τσακίζει το λαό και η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (...) Τα περί "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" και Ελλάδας "κόμβου Ενέργειας και μεταφορών" είναι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου.

Ολα αυτά πρέπει να συναντήσουν τη μαζική λαϊκή καταδίκη και εναντίωση.

(...) Να σηκώσουμε λαϊκό αγωνιστικό φράγμα, να αποκαλύψουμε τα σχέδιά τους, τον επικίνδυνο χαρακτήρα τους και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων που συντάσσονται στην "εθνική στρατηγική", η οποία είναι επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα.

  • ΟΧΙ στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα, να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό αφέντη στον τόπο του».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση της Κυριακής απευθύνουν με ανακοινώσεις τους το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που στο κάλεσμά της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Καταγγέλλουμε την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης που μετατρέπει τη χώρα μας, με κατευθύνσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς».


Ψώνισαν από... σβέρκο

Παντελώς άσχετοι αποδείχτηκαν κάποιοι «καλά γνωρίζοντες» που επικαλείται η «Εφημερίδα των Συντακτών», σχετικά με τη νέα έκδοση του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Κι έτσι στο χτεσινό της φύλλο η «Εφ.Συν.» αναπαράγει ψέματα και ανακρίβειες, που ο συντάκτης τους θα μπορούσε να είχε αποφύγει, αν είχε ρίξει μια ματιά στην εφημερίδα μας το τελευταίο διάστημα. Δεν χρειαζόταν πολύς κόπος. Αν το είχε ψάξει στοιχειωδώς, θα είχε διαπιστώσει ότι δεν ισχύουν όσα γράφει π.χ. περί διακοπής της κυκλοφορίας του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη». Δηλαδή, θα είχε διαπιστώσει:

Πρώτον: Στη σελίδα 3 του πρόσφατου «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» (26 Νοέμβρη) γίνεται αναλυτική αναφορά με ένα σημείωμα 400 λέξεων για τη νέα έκδοση του Σαββατοκύριακου της εφημερίδας μας. Αν ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» είχε διαβάσει, λοιπόν, την περασμένη Κυριακή «Ριζοσπάστη», δεν θα δοκίμαζε καμία «έκπληξη», όπως ισχυρίστηκε, βλέποντας τη ρεκλάμα μερικές μέρες μετά... Θα απέφευγε το... «άγχος» για το μέλλον της εφημερίδας μας, που φαίνεται ότι τον διακατέχει. Και, κυρίως, δεν θα χρειαζόταν να στηριχτεί σε «πληροφορίες» που του μετέφεραν οι δήθεν «γνωρίζοντες», οι οποίες τον εκθέτουν.

Δεύτερον: Αν το είχε ψάξει πριν γράψει, θα είχε μάθει ότι η κυκλοφορία του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» κάθε άλλο παρά μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Θα είχε διαπιστώσει ότι με το πέρασμα του μεγαλύτερου κομματιού του τιράζ της έκδοσης στις ΚΟ για απευθείας διακίνηση, η κυκλοφορία προσεγγίζει περίπου τα 20.000 φύλλα κάθε Κυριακή, κάτι που ο «Ριζοσπάστης» έχει δημοσιεύσει με αναλυτικούς πίνακες για Αττική και για επαρχία. Με μια απλή αναζήτηση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας, λοιπόν, ο συντάκτης της «Εφ.Συν.» θα είχε αποφύγει την αναπαραγωγή του ψέματος ότι ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» «δεν ξεπερνάει τα 5.500 φύλλα κατά μέσον όρο»...

Τρίτον, αν ο συντάκτης της «Εφ.Συν.» παρακολουθούσε τα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», που αφιερώνονται κάθε τόσο στην εξόρμηση των ΚΟ του ΚΚΕ με την εφημερίδα μας, θα είχε εγκαίρως διαπιστώσει ότι οι... «καλά γνωρίζοντες», που επικαλείται, λένε τουλάχιστον μπούρδες. Θα είχε μάθει ότι η εξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», εδώ και πολύ καιρό, ξεκινάει από το απόγευμα του Σαββάτου και συνεχίζεται μέχρι το πρωί της Δευτέρας και αυτό έχει συμβάλει στην αύξηση της κυκλοφορίας του και όχι στη μείωση, όπως ισχυρίζεται. Επομένως, είναι άκυρη η εκτίμηση των «πηγών» της «Εφ.Συν.» ότι δήθεν η έκδοση του φύλλου του Σαββατοκύριακου δεν βοηθάει τη διακίνηση της εφημερίδας, αφού η ίδια η πείρα δείχνει το αντίθετο. Ακυρη είναι και η εκτίμηση ότι δύσκολα θα αγοράσει κάποιος την εφημερίδα την Κυριακή, επειδή θα κυκλοφορεί ήδη 24 ώρες, αφού η εξόρμηση έτσι κι αλλιώς από τις ΚΟ του ΚΚΕ θα ξεκινάει από το πρωί του Σαββάτου.

Δεν ξέρουμε ποιος είναι πιο αστοιχείωτος... Ο αρθρογράφος της «Εφ.Συν.» ή οι «καλά γνωρίζοντες» που τον ενημέρωσαν; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» που πίστεψαν όσα γράφει η εφημερίδα τους «ψώνισαν από σβέρκο...», που λέει και ο λαός μας.

Και επειδή υπήρξαν μερικά σάιτς που μετά την «Εφ.Συν.» έσπευσαν χτες να δημιουργήσουν εντυπώσεις με αναπαραγωγή ψευδών και βαρύγδουπων τίτλων, όπως ότι «Κλείνει ο "Κυριακάτικος Ριζοσπάστης"», τους ενημερώνουμε ότι τσάμπα τρίβουν τα χέρια τους. Η εβδομαδιαία έκδοση της εφημερίδας μας αναβαθμίζεται και σε σελίδες (από 32 γίνονται 40) και σε περιεχόμενο. Ο νέος «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» θα αυξήσει κι άλλο την κυκλοφορία της εφημερίδας και οι ΚΟ του ΚΚΕ θα αποκτήσουν ένα καλύτερο εργαλείο για να οργανώνουν το πλατύ τους άνοιγμα στην εργατική τάξη.

Ισως αυτοί να είναι και οι λόγοι της «βιαστικής» αναπαραγωγής των ψευδών ειδήσεων της «Εφ.Συν.» από τα αστικά ΜΜΕ.


Δ. Π.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική η συγκέντρωση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο

MotionTeam

Τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καταδίκασαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική και μαχητική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού και την πορεία με κατάληξη το Αμερικανικό Προξενείο, που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Στη συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC, που εδρεύει στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας.

Οπως είπε, «είναι πολλές οι φορές τα τελευταία χρόνια που ερχόμαστε εδώ, μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Θεσσαλονίκης, για να διαμαρτυρηθούμε και να απαιτήσουμε το άμεσο κλείσιμό του. Μπροστά στο άντρο των φονιάδων των λαών. Μπροστά στο Στρατηγείο της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης της λυκοσυμμαχίας, η οποία προορίζεται να επεμβαίνει εκεί όπου οι λαοί αντιδρούν και αντιστέκονται στην ακόρεστη δίψα των μονοπωλίων για συνεχώς νέα και νέα κέρδη, για συνεχώς νέα και νέα εκμετάλλευση, για συνεχώς νέα και νέα κλοπή των κόπων και του ιδρώτα των εργαζομένων».

Κάλεσε τον εργαζόμενο λαό να σηκώσει λαϊκό αγωνιστικό φράγμα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να αποκαλύψει τον επικίνδυνο χαρακτήρα τους και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων, που συντάσσονται στην «εθνική στρατηγική» που είναι επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ κατήγγειλε και «την ασταμάτητη κατρακύλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ξυλοφορτώνει, συλλαμβάνει και στέλνει στα κρατητήρια και στο νοσοκομείο απεργούς εργάτες, που διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία και τα δεδουλευμένα τους. Που κατά παραγγελία της εργοδοσίας μπαίνει μέσα στα σπίτια και συλλαμβάνει συνδικαλιστές», όπως και εστιακούς φοιτητές που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.


Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Στην κεφαλή νεαρές κοπέλες κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ που πρόβαλλαν το αίτημα να ακυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία της κυβέρνησης για πώληση όπλων στο κράτος - δολοφόνο της Σαουδικής Αραβίας και κατήγγειλε ότι «τα όπλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σκοτώνουν παιδιά στην Υεμένη».

Με το κεντρικό πανό της ΕΔΥΕΘ εκφράστηκε συνολικά η απαίτηση του λαού: «Εξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ - να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία - καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία».

Σε όλη τη διαδρομή με τα συνθήματά τους, διαδήλωναν «έξω οι βάσεις και τα στρατηγεία, καμία συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία», «καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή», «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Εξω από το Αμερικανικό Προξενείο θυροκόλλησαν φωτογραφίες με πρόσωπα παιδιών που υποφέρουν από την ιμπεριαλιστική θηριωδία στην Υεμένη, «επιστρέφοντας» συμβολικά «τα δώρα» των δολοφόνων των λαών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ