ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό

Παραστάσεις διαμαρτυρίας χτες στην αμερικάνικη και ισραηλινή πρεσβεία από αντιπροσωπείες του Κόμματος

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τα μέλη της ΚΕ, Θανάση Παφίλη και βουλευτή και τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τα μέλη της ΚΕ, Θανάση Παφίλη και βουλευτή και τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία
Την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού εκφράζει το ΚΚΕ, ανταποκρινόμενο στις αποφάσεις που πάρθηκαν στην έκτακτη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Δαμασκό της Συρίας το Σεπτέμβρη του 2009, καθώς και στην 11η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Νέο Δελχί της Ινδίας το Νοέμβρη του 2009,με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, και τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την υποστήριξη που παρέχουν στην επιθετική, βάρβαρη και εγκληματική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης κατά του παλαιστινιακού λαού και των λαών της περιοχής.

Επιπλέον, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, θυροκόλλησε κείμενο διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Στην πρεσβεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ

Το κείμενο της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Με αφορμή την Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την απαράδεκτη μεταχείριση του παλαιστινιακού λαού, τόσο στο εσωτερικό του Ισραήλ όσο και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Ζητάμε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Την κατάργηση του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού στην Ιερουσαλήμ. Το άμεσο σταμάτημα της επέκτασης των εποικισμών και την έναρξη διαδικασίας αποχώρησης των εποίκων από τους ήδη υπάρχοντες.

Την άρση των αποκλεισμών από τον ισραηλινό στρατό της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης!

Ο παλαιστινιακός λαός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσει στο δικό του ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, όπως κάθε λαός, δίπλα στο ισραηλινό κράτος».

Μήνυμα αγωνιστικής αλληλεγγύης

Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στην πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα μήνυμα αγωνιστικής αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.

«Προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Το ΚΚΕ, με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για:

Την απελευθέρωσή του, ενάντια στη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων του στρατού του Ισραήλ.

Στο σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί στην παλαιστινιακή γη.

Στο γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού στην Ιερουσαλήμ. Στο δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους. Στην άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον αγώνα για την δημιουργία του ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ.

Χαιρετίζουμε τον αγώνα σας, που αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την ονομαζόμενη "Νέα Μέση Ανατολή", των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως του ΝΑΤΟ. Η ΝΙΚΗ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ!».

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε επίσης παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Σε αυτή σημείωσε πως «η ιμπεριαλιστική πολιτική στήριξης του Ισραήλ από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, η αναβάθμιση των σχέσεων και γενικότερα των ζητημάτων που περιλαμβάνει η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, ενισχύουν την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η φετινή χρονιά είναι η πλέον αιματηρή για τον παλαιστινιακό λαό.

Μόνο κατά τη διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης "Χυτό Μολύβι" του ισραηλινού στρατού στη Γάζα (27.12. 2008 - 18.01.2009) δολοφονήθηκαν 1.443 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους 340 ανήλικα παιδιά και 111 γυναίκες).

Χωρίς δίκη κρατούνται παράνομα στις ισραηλινές φυλακές 9.600 Παλαιστίνιοι. Το τείχος του αίσχους επεκτείνεται στα 450 χιλιόμετρα με σχεδιασμό να φτάσει τα 750 χιλιόμετρα.

Κατεδαφίζονται σπίτια και υποδομές στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που παράνομα έχει προσαρτήσει το Ισραήλ επεκτείνει τους εποικισμούς του, περίπου 500.000 έποικοι στη Δυτική Οχθη, 190.000 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό για άμεση, δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις 194, 242, 338 και 237 των Ηνωμένων Εθνών.

Δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα έχει κυριαρχία στο έδαφος και στα σύνορά του και θα προβλέπει την επιστροφή των προσφύγων.

Επιστροφή όλων των κατεχόμενων αραβικών εδαφών από το Ισραήλ από το 1967».

Τέλος, μια σειρά από εκπομπές στην Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο του «902» είναι αφιερωμένες αυτό το διάστημα στον αγώνα που διεξάγει ο παλαιστινιακός λαός για την απελευθέρωσή του και τη δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ.


ΙΡΑΝ
Αντίδραση στην καταδίκη της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος με τη δημιουργία 10 νέων μονάδων εμπλουτισμού ουρανίου σε όλο το Ιράν ανακοίνωσε χτες η Τεχεράνη ως αντίδραση στις επικρίσεις που δέχτηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία στη Σύνοδό της καταδίκασε τη μυστική κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στη χώρα. Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ κατηγόρησε την ΙΑΕΑ και τον ΟΗΕ ότι έσπρωξαν την Τεχεράνη σε αυτή την απόφαση, μετά το ψήφισμα της Παρασκευής, που απαιτούσε να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Γαλλίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Κουσνέρ, να δηλώνει ότι το Ιράν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι και τον υπουργό Αμυνας, Ερβ Μορίν, να ζητά κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, καθώς η «διπλωματία δεν αποδίδει»... Με νέες κυρώσεις, εάν το Ιράν απορρίψει το χέρι που του τείνει η διεθνής κοινότητα - σύμφωνα πάντα με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και τις εντολές των ΗΠΑ - απείλησε και η Γερμανία, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της ιρανικής κυβέρνησης σε λάθος κατεύθυνση...

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, παρά το ότι η χώρα του στην ΙΑΕΑ ψήφισε υπέρ της καταδίκης του Ιράν μαζί με την Κίνα, σε επίσκεψή του χτες στη χώρα, υποστήριξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας της Τεχεράνης με την ΙΑΕΑ και συνέχισης του διαλόγου με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράν θα «παραβιάσει εκ νέου τις υποχρεώσεις του να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με εμπλουτισμό ουρανίου εάν προχωρήσει στην κατασκευή των 10 νέων μονάδων», ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την άμεση επιβολή κυρώσεων.

Το ιρανικό κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΙΑΕΑ κάλεσε την κυβέρνηση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να περιορίσει τη συνεργασία του με τη διεθνή υπηρεσία, θέση που υποστήριξε και ο πρόεδρος του Σώματος Αλί Λαριτζάνι, την Κυριακή. Χτες ωστόσο ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου έδειξε πιο διαλλακτικός, αναφέροντας ότι η διαπραγμάτευση εξακολουθεί να είναι δυνατή...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ