ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο σύστημα πρόσληψης που φέρνει η κυβέρνηση έγιναν χτες στο υπουργείο Παιδείας και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας
  • Συσκέψεις για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα ωρομισθίων - αναπληρωτών έγιναν προχτές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα

Για ένα κομμάτι ψωμί, τουλάχιστον 45.000 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί έχουν σήμερα προϋπηρεσία στο καθεστώς γαλέρας της ωρομισθίας, στην ανασφάλεια και την ομηρία της αναπλήρωσης, γενικότερα, δηλαδή, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για το δικαίωμά τους στη δουλειά, όσο και για την ίδια την εκπαίδευση μέσα στα σχολεία.

Το προηγούμενο τριήμερο ήταν γεμάτο κινητοποιήσεις για τους εκπαιδευτικούς. Κινητοποιήσεις που έλεγαν ένα ξεκάθαρο «όχι» στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών. Ελεγαν «όχι» στις κυβερνητικές προτάσεις που αφήνουν στον αέρα αυτούς τους 45.000 εκπαιδευτικούς, τους υπαγορεύουν να ...ξαναξεκινήσουν από την αρχή τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά. Οι εκπαιδευτικοί με τις κινητοποιήσεις τους ξεκαθάρισαν ότι απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Πήρα πτυχίο πριν 15 χρόνια, το 1994. Περιπλανιέμαι σε φροντιστήρια και "ιδιαίτερα". Δουλεύω για τέταρτη χρονιά ως ωρομίσθια και έχω μόλις 4 μήνες προϋπηρεσία». «Οι ωρομίσθιοι δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να συνδικαλιζόμαστε, ούτε να ασφαλιζόμαστε». «Είμαι ωρομίσθια για τρίτη χρονιά. Πριν δούλευα σε φροντιστήρια με απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας, 7 ευρώ την ώρα. Ως ωρομίσθιοι θα πληρωθούμε την πρώτη δόση στην καλύτερη περίπτωση τον Ιούνη. Καλύτερα να μοιράζεις φυλλάδια». «Αναγκαζόμαστε να τρέχουμε μέχρι και σε έξι διαφορετικά σχολεία για να συμπληρώσουμε το 12ωρο που απαιτείται και παίρνουμε μεικτά δέκα ευρώ την ώρα. Αυτά που δίνεις για βενζίνη είναι περισσότερα από αυτά που παίρνεις». «Ξαφνικά μπορεί να σε ειδοποιήσουν το Μάρτη και να πρέπει να φύγεις στην επαρχία, να νοικιάσεις σπίτι για να δουλέψεις δύο ή τρεις μήνες». «Καθηγητής πηγαίνει στα Μέθανα, δίνει 32 ευρώ για το πήγαινε-έλα και πληρώνεται 13 ευρώ. Αλλη "λύση" να πληρώσεις ξενοδοχείο από την τσέπη σου». «Μετά τα σχολεία τρέχεις για δεύτερη δουλειά, σε φροντιστήρια, "ιδιαίτερα", για ψίχουλα και δεν έχεις ελεύθερο χρόνο». «Στο σχολείο που πήγα ως ωρομίσθια, τα παιδιά είχαν αλλάξει από την αρχή της χρονιάς 4 φιλόλογους, εγώ ήμουν η πέμπτη, έκατσα τρεις βδομάδες, έφυγα κι εγώ». «Κάνει ζημιά στο παιδαγωγικό σου έργο. Πώς να διδάξεις, πώς να αποκτήσεις σχέση με τους μαθητές, τους γονείς, τους συναδέλφους, με τι ψυχολογία να κάνεις μάθημα όταν δεν ξέρεις την επόμενη μέρα αν θα έχεις δουλειά...». «Εχω δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το 'χω κερδίσει. Δε μου το χαρίζει κανένας».

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Οι μαρτυρίες των εκπαιδευτικών δε χρειάζονται παραπάνω σχολιασμό.

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης «από τα κάτω»

Την περασμένη Κυριακή εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στη σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών Αθήνας (ανάλογες συνεδριάσεις έκαναν και οι Επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας) προκειμένου να οργανώσουν την πάλη «από τα κάτω», αποφασισμένοι να μη διαπραγματευτούν την πείνα τους, να μην μπουν στη μιζέρια του «μορίου» και του «πίνακα», να μην κάνουν πόντο πίσω από το βασικό αίτημα συσπείρωσης και αντεπίθεσής τους:

«Μονιμοποίηση εδώ και τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση, ωρομίσθιων και αναπληρωτών. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Δε θέλουμε ούτε ΑΣΕΠ, ούτε πίνακες. Ούτε προϋπηρεσία, ούτε μοριοδότηση. Ούτε "ρύθμιση", ούτε "μεταβατική περίοδο απορρόφησης". Απορρίπτουμε τα περί μονιμοποίησης μόνο όσων καλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες". Πάγια και διαρκής ανάγκη είναι η ανάγκη κάθε εργαζόμενου για σταθερή μόνιμη εργασία. Ούτε ένας άνεργος. Ούτε ένας ανασφάλιστος».

«Συσπειρωνόμαστε γύρω από αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δε δεχόμαστε αιτήματα διαχείρισης. Είναι καιρός να βγάλουμε τη σκουριά από πάνω μας και η σκουριά είναι οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, που το μόνο που κάνουν είναι να συνδιαλέγονται και να συζητούν ποιες περιπτώσεις συμβασιούχων θα εξαιρεθούν από τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Είναι όρος να χειραφετηθούμε από την εργατική αριστοκρατία, είναι ταγμένη στην απέναντι μεριά», υπογράμμισε ο Ανδρέας Καργόπουλος εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, υπενθυμίζοντας τις σοβαρές ευθύνες που έχουν οι συγκεκριμένες ηγεσίες, οι οποίες είναι μέρος του προβλήματος. Υπενθυμίζεται ότι από το 2001 μέχρι το 2009, επί οχτώ χρόνια ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ καλλιεργούσαν την αυταπάτη ότι μετά το 18μηνο προϋπηρεσίας οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί θα μονιμοποιηθούν. Το 2001 ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ ψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας.

Την πάλη των Επιτροπών Αγώνα στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. «Θα στηρίξουμε κάθε κινηματική προσπάθεια συσπείρωσης των ελαστικά εργαζομένων, οι οποίοι κινούνται στο αίτημα της σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου, που επιδιώκει αποσάθρωση κάθε έννοιας μονιμότητας στην εργασία. Η στρατηγική άμυνα της εργατικής τάξης, της μισθωτής σκλαβιάς πρέπει να είναι σταθερή και μόνιμη δουλειά. Δεν κάνουμε ρούπι πίσω. Οι οπορτουνιστές παλινδρομούν μια από δω και μια από κει. Εμείς δε βολοδέρνουμε μεταξύ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Είναι ο δούρειος ίππος της αστικής τάξης. Κήρυξαν πόλεμο στο σύνολο των δικαιωμάτων μας, θα πάρουν απάντηση. Ολοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10 του Δεκέμβρη! Κανένα παλικάρι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις 17 του Δεκέμβρη να μην πάει για δουλειά. Τους καλύπτει το ΠΑΜΕ. Σπάμε αντιλήψεις περί θεσμών μέσα στο εργατικό κίνημα. Είναι ένα βήμα συγκρουσιακό που σηματοδοτεί την κόντρα με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σηματοδοτεί την υποταγή των οπορτουνιστών σε αυτές. Είναι βήμα χειραφέτησης της εργατικής τάξης από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Το κίνημα έχει πολλά βαρίδια, τα οποία και μέσα από τέτοιες πρακτικές μπορεί να αποτινάξει», υπογράμμισε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών Αθήνας καθώς και αυτή της Κεφαλονιάς - Ιθάκης, μαζί με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, έδωσαν δυναμικό «παρών» χτες στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και το περασμένο Σάββατο στην πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή. Εκπρόσωποι των Επιτροπών και του ΠΑΜΕ κάλεσαν από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές να πάρουν πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης, να συγκροτήσουν τις δικές τους επιτροπές αγώνα: «Μόνο με τα δικά σας χέρια θα σηκωθείτε ψηλά. Οποιος τον αγώνα δε μοιραστεί, θα μοιραστεί την ήττα. Και σε αυτή τη γραμμή οι ταξικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα είναι μπροστά. Οφείλουμε να σας στηρίξουμε. Είναι ταξικό καθήκον». Σε συνάντηση που είχαν χτες αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών με τον υφυπουργό Παιδείας Ι. Πανάρετο για να του καταθέσουν τα αιτήματά τους εκείνος προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια τους, επικαλούμενος «τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για τον καθορισμό των τελικών θέσεων και προτάσεων του υπουργείου»...

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε χτες και στη Θεσσαλονίκη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ