ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ
Τιμή στη λαογέννητη Αντίσταση και στα διδάγματά της

Χιλιάδες Αντιστασιακοί, μαχητές του ΔΣΕ και αγωνιστές κάθε ηλικίας τίμησαν την Κυριακή την 67η επέτειο από την ανατίναξη της Γέφυρας

Με αγωνιστές όλων των ηλικιών και βέβαια με Αντιστασιακούς γέμισε και φέτος το πλάτωμα από τη Γέφυρα του Γοργοπόταμου
Με αγωνιστές όλων των ηλικιών και βέβαια με Αντιστασιακούς γέμισε και φέτος το πλάτωμα από τη Γέφυρα του Γοργοπόταμου
Με τη συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, φίλων και απογόνων της Αντίστασης που έφθασαν απ' όλη τη χώρα με δεκάδες πούλμαν και άλλα μέσα, τιμήθηκε αγωνιστικά, προχτές Κυριακή, στο Γοργοπόταμο η 67η επέτειος της Ανατίναξης της Γέφυρας, στα 1942.

Η μαζική συμμετοχή ήταν μια δυνατή απάντηση και σε όσους προσπαθούν να παραχαράξουν και να αναθεωρήσουν την ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Σ' εκείνους που επιχειρούν να φέρουν στα μέτρα του κυρίαρχου αστικού πολιτικού συστήματος και των σύγχρονων αναγκών του τις κορυφαίες στιγμές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Σε όλους εκείνους που πασχίζουν να γράψουν με το κεφάλι προς τα κάτω την ένδοξη ιστορία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ, που ήταν ο εμπνευστής, οργανωτής, καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης των λαϊκών αγώνων.

Χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα

Τη σημασία αυτού του παλλαϊκού ηρωικού αγώνα του λαού ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή, στους κατακτητές και στους ένοπλους συνεργάτες τους, αλλά και στους κεφαλαιοκράτες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και πλούτισαν σε βάρος του λαού προκαλώντας πείνα και δυστυχία, υπογράμμισε ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας, ανάμεσα στα άλλα:

Ο Νίκος Σοφιανός, στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Νίκος Σοφιανός, στο βήμα της εκδήλωσης
«Ο αγώνας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ γέννησε και την ελεύθερη -λαοκρατούμενη Ελλάδα πολύ πριν επιστρέψουν στη χώρα οι απόντες της πλουτοκρατίας και οι πολιτικοί τους συνοδευόμενοι από τα αγγλικά τανκς. Δόθηκε και καθορίστηκε σε κάθε φάση του από τη δράση του ΚΚΕ με την αυτοθυσία των μελών και στελεχών του. Και η Ιστορία της Αντίστασης, του ΔΣΕ, συνολικά των λαϊκών δημοκρατικών - αντιιμπεριαλιστικών αγώνων του λαού μας στη δεκαετία 1941 - 1949, δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί.

Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται η ανατίναξη της Γέφυρας στο Γοργοπόταμο σαν παράδειγμα για "συμφιλίωση" και "ομοψυχία", σαν φάρμακο για την λήθη, για να κλείσουν, όπως λένε, οι πληγές, προβάλλοντας μ' αυτόν το στόχο "νέα αναγνώσματα, συγγραφικά και καλλιτεχνικά έργα". Η ιστορία γράφτηκε με το αίμα των λαϊκών αγωνιστών και δεν παραχαράζεται, όσο κι αν προσπαθούν οι εχθροί της ΕΑΜικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων. Το 1941 -'44 υπήρξε ένα κίνημα που έγινε πλειοψηφικό και ήταν το ΕΑΜικό κίνημα και υπήρξαν και απόντες και συνεργάτες των κατακτητών. Πού την είδαν, λοιπόν, την εθνική ομοψυχία;

Επίσης, στον απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, το κίνημα είχε και ταξικό περιεχόμενο στην πάλη του. Αυτό αποδείχνει και η απάντηση που έδωσε το κίνημα στους προσκυνημένους που έγιναν τα στηρίγματα της ελληνικής ολιγαρχίας. Πού είδαν, λοιπόν, την συμφιλίωση όσοι επιχειρούν την αναθεώρηση της ιστορίας; Αυτό το κίνημα, το ΕΑΜικό, με την πάλη του λαού, στην Ελεύθερη Ελλάδα και στις πόλεις, δημιούργησε επαναστατική κατάσταση και, όταν υποχρεώθηκε από την επέμβαση των Αγγλων να διαλέξει "ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα", οδηγήθηκε στον ηρωικό Δεκέμβρη: Στην αντίσταση του λαού της Αθήνας και του Πειραιά που κατατάσσεται στις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στις κορυφαίες φάσεις της πορείας του λαϊκού μας κινήματος στον 20ό αιώνα.

Το ΚΚΕ τιμά την ΕΑΜική Αντίσταση, τους ηρωικούς νεκρούς και τους κατατρεγμένους αγωνιστές που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των απαράδεκτων συμβιβασμών. Του λαού που από νικητής βρέθηκε κυνηγημένος και αντιμετώπισε βασανιστήρια, βιασμούς, φυλακές, εξορίες, λεηλασίες και εκτελέσεις, πριν οδηγηθεί να πάρει ξανά τα όπλα γράφοντας την κορυφαία, μέχρι σήμερα, πράξη της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το 1946 -'49.

Η ηρωική μας ιστορία δίνει τη δυνατότητα να βγάζουμε συμπεράσματα για να πορευτούμε πιο σταθερά και σίγουροι στο σύγχρονο βηματισμό μας. Αντλούμε διδάγματα από τα λάθη που έγιναν στη στρατηγική του Κόμματός μας, βγάζουμε συμπεράσματα που βοηθούν στην ισχυροποίηση της πάλης σήμερα. Και το κυριότερο δίδαγμα είναι πως ανάμεσα στην αστική και την εργατική εξουσία δεν μεσολαβεί άλλη. Γι' αυτό ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας 1941-'44, έπρεπε να συνδυαστεί και μετεξελιχθεί σε πάλη για την εργατική εξουσία. Η πολιτική της "ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης" και της "εθνικής ενότητας" αποδείχτηκε καταστροφική και πληρώθηκε με εκατόμβες θυσιών».

Πάλη στην προοπτική του σοσιαλισμού

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ν. Σοφιανός σημείωσε:

«Δύο μήνες μετά τις εκλογές οι όποιες αυταπάτες και ελπίδες είχαν μέρος των εργαζομένων, διαλύονται. Η επίθεση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κεφαλαίου, με τη στήριξη της ΝΔ, στα δικαιώματα των εργαζομένων, παίρνει διαστάσεις θύελλας όσον αφορά τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα κλπ. Ενώ οι αγώνες των εργαζομένων συκοφαντούνται από την κυβερνητική προπαγάνδα και τους κεφαλαιοκράτες και τα ΜΜΕ τους.

Ετσι, η εργατική τάξη, τα φτωχά και μεσαία στρώματα που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να άρουν την όποια εμπιστοσύνη έδωσαν με την ψήφο τους. Καμιά αναμονή. Χρειάζεται ενιαίος αγώνας τώρα που να στοχεύει στην αντιλαϊκή πολιτική. Να απαιτήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία κλπ. Με αγώνες με όλες τις μορφές, με συμμετοχή στις απεργίες του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη.

Δεν φτάνει η πάλη με οικονομικά αιτήματα. Σήμερα πρέπει να δώσουμε αποφασιστικά μάχη ιδεολογική, την μάχη των ιδεών, για να πολιτικοποιήσουμε τους εργατικούς αγώνες. Αυτό είναι αναγκαίο να συνδέουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων με την προοπτική, με την στρατηγική της Λαϊκής Εξουσίας και του σοσιαλισμού. Να ωριμάζει η πάλη που στόχο έχει την ανατροπή της εξουσίας τους. Ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής είναι ο δρόμος της τιμής και της δόξας των αγωνιστών».

Η παραχάραξη δε θα περάσει

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου από τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ υπό την ηγεσία του Αρη, την αυγή της 26ης Νοέμβρη 1942. Ενώ, απαντώντας σχετικά με τις «εθνικοσυμφιλιωτικές εκδηλώσεις» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνουν κάθε χρόνο με την παρουσία και συμμετοχή ταγματασφαλιτών και χιτών - προειδοποίησε:

«Καμιά παραχάραξη της ιστορίας δεν μπορεί να περάσει. Οση λάσπη κι αν ρίχνουν δεν πρόκειται να αμαυρώσουν την Ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης και δεν μπορεί να μειώσει την ακτινοβολία και τη δόξα του ΕΑΜ που, με εμπνευστή, οργανωτή, καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη του το ΚΚΕ, υπήρξε η νέα Φιλική Εταιρεία που συσπείρωσε στις γραμμές του την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πολέμησε τον κατακτητή και τους ιμπεριαλιστές Αγγλοαμερικάνους και τη ντόπια αντίδραση στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ».

Η εκδήλωση άνοιξε με τραγούδια από τη χωρωδία ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας και απαγγελία ποιήματος από τον Βασ. Φυτσιλή, πρώην πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ απηύθυνε ο Αντώνης Κούκουρας, μέλος του ΚΣ και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την έγκριση του ψηφίσματος, την κατάθεση στεφανιών και ενός λεπτού σιγή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ