ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Σήμερα η πανελλαδική συνάντηση των Επιτροπών της

Η πανελλαδική συνάντηση όλων των Επιτροπών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που έχουν συσταθεί σε δεκάδες πόλεις και δήμους της χώρας μας, γίνεται σήμερα στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69).

Η συνάντηση, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, στόχο έχει την ανταλλαγή της πολύτιμης πείρας απ' την κοινή προσπάθεια που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο, τη διαμόρφωση συγκεκριμένων αιτημάτων γύρω απ' τους άξονες πάλης και τη συζήτηση ενός γενικού πλαισίου συντονισμένης δράσης για το ερχόμενο διάστημα, ενόψει μάλιστα του προωθούμενου Ευρωτρομονόμου σε επίπεδο ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και άλλων νομοθετημάτων και πρακτικών που προωθούνται στη χώρα μας.

«Απ' τη σημερινή πανελλαδική συνάντηση η "Δημοκρατική Συσπείρωση" επιδιώκει να βγει πιο δυνατή πανελλαδικά με τη διαμόρφωση αιτημάτων πάλης, τη διεύρυνση των δυνάμεών μας και τη δημιουργία Επιτροπών και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας», σημειώνει η «Συσπείρωση» στην ανακοίνωσή της. Η προσέλευση στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. και η ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση θα λήξει στις 3.30 το μεσημέρι.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων

Στο μεταξύ προχτές το βράδυ σε εκδήλωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης των Δικηγόρων Αθήνας με θέμα «Πόλεμος και δημοκρατικά δικαιώματα» επισημάνθηκε ότι τα νέα μέτρα περιστολής των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, που έχουν γίνει γνωστά ως «Ευρωτρομονόμος», δεν αποφασίστηκαν μετά τη δολοφονική επίθεση στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ομιλητές ανέφεραν ότι είχαν υπερψηφιστεί νωρίτερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ η επίθεση στους δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον χρησιμοποιήθηκαν ως πρόφαση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα. Στην εκδήλωση μίλησαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Σ. Φυτράκης, Δ. Σαραφιανός και Ν. Βουλέλης.

Συνάντηση Αλ. Παπαρήγα - Κ. Σκανδαλίδη

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ Σκανδαλίδη είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε τα παρακάτω:

«Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε θέσεις, είτε γενικότερες, είτε που έχουμε επαναλάβει και στη Βουλή. Οσον αφορά στα θέματα της χρηματοδότησης των κομμάτων, εμείς θεωρούμε ότι βεβαίως η κοινωνία, οι πάντες πρέπει να ελέγχουν κόμματα, όλους. Ομως αυτός ο έλεγχος δεν μπορεί να παρεμβαίνει και να δυσκολεύει τη λειτουργία των κομμάτων. Είναι δυο διαφορετικά επίπεδα.

Ενα δεύτερο, με την ευκαιρία που μπήκε το ζήτημα των εκλογικών διαδικασιών, είναι ότι εμείς για άλλη μια φορά υπογραμμίσαμε την ανάγκη να τελειώνουμε μια και έξω με το εκλογικό σύστημα. Να υπάρχει η απλή αναλογική και να λείπουν οι άλλες παρενέργειες. Για μας είναι ένα θέμα αρχής.

Επίσης πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για τα θέματα της διοικητικής δομής. Εμείς έχουμε υπόψη γενικότερες σκέψεις που υπάρχουν, αλλά και την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην περιφέρεια και θεωρούμε ότι το θέμα δεν είναι το τι σχήμα θα γίνει. Εμάς μας ενδιαφέρει και το "ψαχνό". Και ξέρουμε ότι όταν το "ψαχνό" δεν είναι καλό, δηλαδή η πολιτική, και το σχήμα θα έχει προβλήματα. Κυρίως όμως εμάς μας ενδιαφέρει η κατεύθυνση της πολιτικής. Επιφυλάσσομαι όμως να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα παραπέρα, στα πλαίσια της Βουλής και της Διακομματικής Επιτροπής, το πώς θα διαμορφωθεί αυτό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Ενότητα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική σ' όλες τις εκδοχές

H κοινωνική πραγματικότητα επιβάλλει την ενωτική πορεία των δυνάμεων που αντιτάσσονται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, σ' όλες τις εκδοχές, τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Λάρισα, αντιπροσωπείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, που με επικεφαλής τον Αλ. Βερναδάκη, μέλος της Γραμματείας της Πολιτικής Επιτροπής, πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Οπως υπογράμμισε ο Αλ. Βερναδάκης, οι συσπειρώσεις σε διάφορα ζητήματα συνενώνουν ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, Δημοκρατική Συσπείρωση, Δημοτικές Συμπαρατάξεις) και καθιστούν ρεαλιστικότερες τις πολιτικές προτάσεις για τη συγκρότηση μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την ιμπεριαλιστική «νέα τάξη».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι θετικές κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται στον κόσμο της εργασίας, το τελευταίο διάστημα, πρέπει να εκφραστούν και σε πολιτικό επίπεδο ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. «Η Αριστερά - είπε χαρακτηριστικά - κάνει μεγάλες και επιτυχημένες προσπάθειες και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο. Μία προσπάθεια στο πολιτικό επίπεδο ήταν τις προηγούμενες εκλογές η κάθοδος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με το ΚΚΕ και άλλων δυνάμεων. Στο κοινωνικό επίπεδο οι προσπάθειες είναι πολύ περισσότερες, όπως το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η Συσπείρωση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, οι δημοτικές συμπαρατάξεις, οι οποίες έχουν φέρει μια άλλη πολιτική σε ό,τι αφορά τους δήμους και τις κοινότητες. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο».

Και υπογράμμισε ότι η μετα-ΟΝΕ περίοδος, που προωθούν τα κόμματα του κεφαλαίου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), με αιχμή τη συνολική καπιταλιστική ανασυγκρότηση στο σώμα της κοινωνίας, εντείνει τις ταξικές αντιθέσεις και δυσκολεύει την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Εξέφρασε, επίσης, την αμέριστη συμπαράσταση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης στους αγώνες της αγροτιάς, σημειώνοντας ότι «η αγροτιά πρέπει να είναι συσπειρωμένη, για να αποτρέψει τον αφανισμό της, σε ένα ευσυνείδητο, συνεπή και ατελείωτο αγώνα».

Στα προβλήματα του αγροτικού τομέα και στις προτάσεις της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, αναφέρθηκε αναλυτικότερα ο Χ. Αρχοντής, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η όξυνσή τους δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωενωσιακό και διεθνές επίπεδο (ΚΑΠ, ΑΤΖΕΝΤΑ 2000, ΠΟΕ).

Για το τελειωτικό χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση να δώσει στην Κοινωνική Ασφάλιση μίλησε ο Απ. Παπαδόπουλος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι «οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΜΕ, είναι προτάσεις που εκφράζουν συνολικά το εργατικό κίνημα και γι' αυτό θα παλέψουμε να υιοθετηθούν από το σύνολο των εργαζομένων και ενωμένοι να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης».

ΑΙΓΙΟ
Θρασύτατη επίθεση στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ

Επίθεση δέχτηκαν τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αιγίου του ΚΚΕ από αγνώστους που χτύπησαν νύχτα και εξαφανίστηκαν, «υπογράφοντας» κατ' αυτό τον τρόπο τη θρασυδειλία τους και την ενόχλησή τους από την έντονη δραστηριότητα της Κομματικής Οργάνωσης και τα αποτελέσματά της.

Η προχτεσινή επίθεση δεν ήταν η μοναδική. Πριν ένα περίπου μήνα «επισκέφτηκαν» τα γραφεία ορισμένοι «νταήδες», που το μπόι τους έφτασε τόσο ώστε να απειλήσουν έναν ηλικιωμένο σύντροφο. Λίγες μέρες μετά στόχος τους έγινε μια αφίσα στην πόρτα των γραφείων, την οποία έκαψαν. Προχτές, ξημερώματα, κατάφεραν ένα ακόμα «επίτευγμα», σπάζοντας τις τζαμαρίες. Η επίθεση μοιάζει να ήταν προσχεδιασμένη μια και το εργαλείο με το οποίο έσπασαν τα τζάμια δε βρέθηκε στο χώρο.

Η ΚΟ Αιγίου του ΚΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την προσπάθεια τρομοκράτησης των μελών και των οπαδών του Κόμματος, τονίζοντας πως το Αίγιο δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα σχέδια των γνωστών κύκλων. Σημειώνει πως εκείνο που ενόχλησε είναι το γεγονός ότι η ΚΟ, αλλά και η Οργάνωση της ΚΝΕ παρεμβαίνουν αποφασιστικά και πρωτοστατούν στην ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης, των μαθητών, της αγροτιάς.

Πολύ περισσότερο ενοχλεί το ότι αυτή τους η προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων στην κατεύθυνση σύγκρουσης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είχε σοβαρά αποτελέσματα με τη συγκρότηση αντιπολεμικής συσπείρωσης, συντονιστικής επιτροπής σωματείων, συντονιστικής επιτροπής αγροτών η οποία συμμετέχει στην ΠΑΣΥ και συγκρότηση επιτροπής νέων κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

«Η προσπάθειά τους - τονίζει η ΚΟ - δε θα έχει αποτέλεσμα, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που επιδιώκουν. Κι αυτό φάνηκε μια και από το πρωί στα γραφεία έρχονται συνέχεια φίλοι και οπαδοί που έμαθαν για το γεγονός».

«Τέτοιες ενέργειες μας συσπειρώνουν και μας ατσαλώνουν με αποφασιστικότητα να παλέψουμε για την υλοποίηση των αποφάσεων του Κόμματος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης, σήμερα Σάββατο, 1/12, στις 6 μ.μ., στο χώρο της Φοιτητικής Εστίας, Πατησίων 279-281. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, προβολή ντοκιμαντέρ με σπάνιο ιστορικό υλικό, έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Συνεστίαση διοργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ σήμερα Σάββατο στα «Χίλια δένδρα» (Αλσος Παπαράντζας) στην Καρδίτσα.

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, σήμερα Σάββατο, στο χώρο του «ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ».

- Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 83 χρόνια του ΚΚΕ πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, στις 7.00 το απόγευμα, στη Στουτγκάρδη. Θα μιλήσει ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ