ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΛΗ
Αγωνιστικό πείσμα η απάντηση στη βάρβαρη έφοδο στα γραφεία του ΚΚ
  • Μαχητικό κάλεσμα της ΓΓ του ΚΚ Χιλής, Γκλάντις Μαρίν, μετά τις προκλητικές βαρβαρότητες αστυνομικών στα γραφεία του κόμματος
  • Η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει άγνοια, ενώ δημοσιεύματα βγάζουν στη φόρα ύποπτα σχέδια ξεκαθαρίσματος «ιεραρχικών λογαριασμών» μεταξύ ανώτερων διοικητών της Αστυνομίας, με στόχο την πρόκληση πολιτικής αναταραχής ενόψει των εκλογών της 16ης του Δεκέμβρη

Αστυνομικοί περιπολούν έξω από τα γραφεία του ΚΚ Χιλής μετά την κατάληψή τους

Independent Media Center

Αστυνομικοί περιπολούν έξω από τα γραφεία του ΚΚ Χιλής μετά την κατάληψή τους
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Στις επάλξεις της ακόμη μεγαλύτερης αγωνιστικής ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την προστασία των δικαιωμάτων του λαού, των εργαζομένων και των αριστερών δυνάμεων της Χιλής και της δημοκρατίας, κάλεσε η ΓΓ του ΚΚ Χιλής, Γκλάντις Μαρίν, ένα 48ωρο μετά τη βάρβαρη έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία του κόμματος στο Σαντιάγο, κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άτομα και συνελήφθησαν άλλα 37, μεταξύ αυτών η ΓΓ του κόμματος, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιοι βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας του Σαντιάγο.

«Αυτή η μάχη είναι μεγάλη... Παρά την προσφορά, τους αγώνες και τις θυσίες πολλών κομμουνιστών απ' την εποχή της δικτατορίας... Ομως, αυτή η "δικαιοσύνη" ξέρουμε πώς λειτουργεί, ξέρουμε πως είναι δικαιοσύνη γι' αυτούς που έχουν τα εκατομμύρια, για τους πλούσιους, γι' αυτούς που μπορούν να κάνουνε παζάρια και συναλλαγές διαφθοράς... Εδώ και χρόνια έχουμε κερδίσει αρκετές μάχες και πάνω απ' όλα μία μάχη για μας τους ίδιους και την αξιοπρέπειά μας... Τώρα, και αύριο και κάθε μέρα που θα έρθει θα πρέπει να μαχόμαστε. Τίποτε δεν είναι μάταιο, αλλά τίποτε δε δίνεται χωρίς αγώνα. Η μαχητικότητά μας είναι αυτό που πονάει τις φασιστικές και αντιδραστικές δυνάμεις που υπάρχουν στον τόπο μας. Ομως, εμείς θα τους δώσουμε να καταλάβουν πως κάθε μέρα στη Χιλή θα επιβιώνει και θα υπάρχει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα και μία Κομμουνιστική Νεολαία...», επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε εκτενή δήλωση της Γκλάντις Μαρίν, που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας «Ελ Σίγκλο».

Στο μεταξύ, χτες, η ΚΕ του ΚΚ Χιλής ζήτησε απ' τους αρμόδιους υπουργούς τη διενέργεια έρευνας σε βάθος για τους πρωταγωνιστές της βάρβαρης εφόδου της Αστυνομίας και των σοβαρών καταστροφών που διαπράχθηκαν στα γραφεία του κόμματος. Επιπλέον, χτες, οι δικηγόροι του κόμματος, Γκρασιέλα Αλβαρες και Εδουάρδο Κοντρέρας, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά σε εφετείο του Σαντιάγο τόσο κατά της απόφασης έξωσης του εισαγγελέα του Σαντιάγο, όσο και κατά της άσκησης «μη απαραίτητης βίας» στη διαδικασία εκτέλεσης της απόφασης, υπογραμμίζοντας πως κατά τα γεγονότα αυτά παραβιάστηκαν τα δικαιώματα της ισότητας ενώπιον του νόμου, τελέστηκαν δε τα αδικήματα της καταστροφής περιουσίας και της καταφοράς φυσικής βλάβης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Προέδρου, Ρικάρδο Λάγος, επιχειρεί, επί της ουσίας, να αποποιηθεί την ευθύνη για τα γεγονότα, επιμένοντας υποκριτικά πως είχε άγνοια γι' αυτά, ενώ έμμεσα κάποια στελέχη της (όπως ο υπουργός Εσωτερικών) προσπαθούν να επιρρίψουν την ευθύνη για τη βάρβαρη και απροειδοποίητη έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία του ΚΚ Χιλής σε «ξεκαθάρισμα ιεραρχικών λογαριασμών» στα υψηλά κλιμάκια της Αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτή την εκδοχή φάνηκε να υποστηρίζουν χτες ορισμένες εφημερίδες του Σαντιάγο, καθώς χτεσινά δημοσιεύματα του χιλιάνικου Τύπου κάνουν λόγο για συνωμοτικό σχέδιο ανώτερων διοικητικών στελεχών της Αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος του - μη επιθυμητού γι' αυτούς - νεοδιορισθέντος επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας, Αλμπέρτο Σιενφουέγος, ο οποίος είχε προβληθεί ως ο άμεσα υπεύθυνος για την εντολή εκτέλεσης της εισαγγελικής απόφασης για έξωση απ' τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα δε με την εφημερίδα «Λα Τερσέρα», η υπόθεση αυτή δεν είχε στόχο μόνο τον νέο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων και στελέχη της κυβέρνησης αλλά και να προκαλέσει πολιτική αναταραχή ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 16ης του Δεκέμβρη καθώς ο εισαγγελέας του Σαντιάγο (σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα) είχε εκδώσει απόφαση έξωσης απ' τα γραφεία του ΚΚ Χιλής στις 2 του Νοέμβρη και όχι το πρωί της περασμένης Τετάρτης, 28 του Νοέμβρη, όπως αρχικά είχαν υποστηρίξει ανώτερα κλιμάκια του υπουργείου Εσωτερικών και των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν σπεύσει να εκφράσουν την ενόχλησή τους για την «υπερβολική βία» η οποία ασκήθηκε στα γραφεία του ΚΚ, αλλά απ' την άλλη επιχειρούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με το πρόσχημα πως οι εισαγγελικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές απ' όλους και άμεσα εκτελεστέες...

ΚΚΕ
Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των κομμουνιστών στη Χιλή
  • Επιστολή διαμαρτυρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Χιλής επέδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ στη χιλιανή πρεσβεία στην Αθήνα
  • Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης με τους Κομμουνιστές της Χιλής

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της παράστασης - διαμαρτυρίας στη χιλιανή πρεσβεία
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της παράστασης - διαμαρτυρίας στη χιλιανή πρεσβεία
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, επισκέφθηκε σήμερα την πρεσβεία της Χιλής στην Αθήνα, για να επιδώσει επιστολή διαμαρτυρίας της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Χιλής, για τη βάρβαρη επίθεση δυνάμεων της Αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής και τη σύλληψη και κράτηση της ΓΓ της ΚΕ Γκλάντις Μαρίν και άλλων στελεχών.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρονται τα παρακάτω:

«Προς τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Χιλής,

Αξιότιμοι κύριοι,

Το ΚΚΕ εκφράζει αποτροπιασμό και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή, βάρβαρη επίθεση δυνάμεων της Αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής.

Η σύλληψη και κράτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Χιλής, Γκλάντις Μαρίν, γνωστής προσωπικότητας στη χώρα μας και διεθνώς, των άλλων στελεχών του ΚΚ Χιλής και υποψηφίων βουλευτών, οι τεράστιες καταστροφές και η κατάσχεση ντοκουμέντων του ΚΚ Χιλής, θυμίζουν στον ελληνικό λαό τις πιο μαύρες στιγμές της φασιστικής δικτατορίας στην Ελλάδα και στη Χιλή.

Το ότι η ενέργεια αυτή, σε βάρος ενός νόμιμου, με μεγάλη επιρροή και ιστορική συμβολή κόμματος, συμβαίνει ταυτόχρονα με τη γιγαντιαία επιχείρηση αντιλαϊκών μέτρων με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν.

Πρόκειται για μια πράξη που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση του χιλιανού λαού, στην κάμψη της αυξανόμενης επιρροής του ΚΚ Χιλής και του κύρους του στη χώρα και διεθνώς. Κύρος που οι Χιλιανοί κομμουνιστές κατάκτησαν με σκληρούς αγώνες για τη δημοκρατία και την τιμωρία των υπεύθυνων της φασιστικής δικτατορίας, στην οργάνωση της αντίστασης και πάλης των εργαζομένων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες συνταγές, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Ο ελληνικός λαός, οι αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης κατά του φασισμού έχουν κοινούς δεσμούς αγώνα και αλληλεγγύης με τους κομμουνιστές και τους άλλους δημοκράτες της Χιλής που δυναμώνουν αυτές τις στιγμές.

Ζητάμε από την κυβέρνηση της Χιλής τον άμεσο τερματισμό των διώξεων σε βάρος των μελών και στελεχών του ΚΚ Χιλής, την αποκατάσταση των ζημιών, την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών δράσης για τους κομμουνιστές της Χιλής.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την καταδίκη της ενέργειας αυτής και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης με τους κομμουνιστές της Χιλής.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας».

Καταγγέλλουν την τρομοκρατική έφοδο

Τη βάρβαρη έφοδο των Χιλιανών αστυνομικών στα γραφεία του ΚΚ Χιλής κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους τα Κομμουνιστικά Κόμματα Ουρουγουάης, Τουρκίας και Αργεντινής.

Το ΚΚ Ουρουγουάης

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουρουγουάης καταγγέλλοντας τη βίαιη επέμβαση των αστυνομικών στα γραφεία του ΚΚ Χιλής, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει «την ανησυχία της για τη δυσαναλογία της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ολοκλήρωση μιας υπόθεσης αστικής αγωγής και την αποδοκιμασία της για τη βιαιότητα της εφόδου που άσκησαν πάνω από 300 καραμπινιέροι -με πυροσβεστικές αντλίες, όπως γινόταν επί δικτατορίας Πινοτσέτ». Επιπλέον, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚ Ουρουγουάης «θεωρεί ότι αυτή η αστυνομική επίθεση, 18 μέρες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές, παίρνει χαρακτήρα πολιτικής προβοκάτσιας με στόχο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής ειδικότερα και τις πολιτικές εγγυήσεις γενικά» και κατονομάζει ως υπεύθυνους τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Χιλής «για τα έκτροπα που σημειώθηκαν και για την ανεύθυνη πρόκληση που θέτει υπό αμφισβήτηση την πραγματική ισχύ των δημοκρατικών αξιών στη Χιλή». Το ΚΚ Ουρουγουάης, απαιτεί τέλος την άμεση αποφυλάκιση της Γκλάντις Μαρίν και όλων των υπολοίπων συντρόφων.

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Τη βάρβαρη έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία των Χιλιανών κομμουνιστών καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, την οποία και εντάσσει στο ευρύτερο σχέδιο «των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και το βρόμικο πόλεμό τους σε βάρος των εργατικών μαζών» με πρόσχημα τον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία». Η ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας έχει ως εξής:

«Το ΚΚ Τουρκίας συμμερίζεται την οργή των κομμουνιστών και των προοδευτικών δυνάμεων της υφηλίου για τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος του ΚΚ Χιλής. Τα γεγονότα που σημειώθηκαν στις 28 Νοέμβρη είναι μία σαφής ένδειξη του τι εννοεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός όταν αναφέρεται στον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία». Σημαίνει πως οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερο κρατικό τρόμο στο βρόμικο πόλεμο κατά των εργατικών μαζών. Σημαίνει πως οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες θα ενθαρρύνουν περαιτέρω όλα τα καπιταλιστικά κράτη και κυβερνήσεις, προκειμένου αυτές να κηρύξουν πόλεμο κατά των δικαιωμάτων των φτωχών, ώστε αυτοί να οργανωθούν, να διαδηλώσουν, να αντιδράσουν, να αποκηρύξουν...

Το ΚΚ Τουρκίας παλεύει σε μία χώρα όπου τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται σαν φυσικές εδώ και χρόνια. Εντούτοις, ποτέ δε δεχτήκαμε ούτε θα δεχτούμε ή αναγνωρίσουμε τέτοιες επιθέσεις. Είναι πολύ σημαντικό για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και τα προοδευτικά κόμματα να έχουν μία πολύ σαφή θέση έναντι τέτοιων φασιστικών πρωτοβουλιών που προέρχονται από ιμπεριαλιστικές, νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές ακόμη και από τις λεγόμενες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουν οι λαοί σ' όλο τον κόσμο να νομίζουν πως τέτοιες επιθέσεις είναι είτε νόμιμες, είτε δίκαιες. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη: ο ιμπεριαλισμός και η ίδια η καπιταλιστική τάξη είναι παράνομες. Το ίδιο και οι Χιλιανοί φασίστες. Για μία ακόμη φορά εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τη χιλιανή εργατική τάξη. Είμαστε μαζί με τους Χιλιανούς κομμουνιστές, είμαστε κοντά στη θέλησή τους και το μέλλον. Θα νικήσουμε!».

Ανακοίνωση του ΚΚ Αργεντινής

Τις βάρβαρες ενέργειες των Χιλιανών καραμπινιέρων στην έδρα των γραφείων του ΚΚ Χιλής καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Αργεντινής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε τη βία που άσκησαν πάνω από 300 καραμπινιέροι με πυροσβεστήρες-όπως ακριβώς στη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ- και τις καταστροφές που προκάλεσαν στην έδρα των γραφείων του ΚΚ Χιλής.

Η προχτεσινή ενέργεια προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και βαθιές ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιχείρηση και τις επιπτώσεις που επισείει στο χαρακτήρα της αστικής δικαιοσύνης. Δεν μπορεί κανείς να δει αυτήν την ενέργεια έξω από τον πόλεμο έναντι της τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός με τη δικαιολογία πως την πολεμά στο Αφγανιστάν δημιουργώντας ένα γενικό κλίμα μη ανοχής, καταστολής και συρρίκνωσης των ορίων της δημοκρατίας σ' όλο τον κόσμο, βάζοντας σε εφαρμογή σχέδια Τύπου Κολομβίας.

Εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας στους Χιλιανούς κομμουνιστές».

«Αλληλεγγύη με τους κομμουνιστές της Χιλής»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Τη σχεδιασμένη, βίαιη, φασιστικού τύπου επιδρομή της Αστυνομίας στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Χιλής, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ολη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, τη σχεδιασμένη, βίαιη, φασιστικού τύπου επιδρομή της Αστυνομίας στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Χιλής που έγινε στις 28 Νοέμβρη.

Πάνω από 300 άνδρες της Αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων εισέβαλλαν στην έδρα του ΚΚ Χιλής και επιτέθηκαν με πρωτοφανή βία και χρήση δακρυγόνων στα μέλη και τα στελέχη του που βρισκόταν εκεί, τραυματίζοντας αρκετούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες. Μεταξύ αυτών και τη ΓΓ του ΚΚ Χιλής, συντρόφισσα Γκλάντις Μαρίν.

Αυτό το περιστατικό συνέβη σε μια περίοδο που αυξάνει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, που βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος γύρος ιμπεριαλιστικών πολέμων, που τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των λαών δέχονται σφοδρή επίθεση σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Χιλής φέρει τεράστια και προφανή ευθύνη για αυτή την επίθεση που πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Η απόπειρα να τρομοκρατήσουν τους Χιλιανούς κομμουνιστές, τους εργαζόμενους και τη νεολαία θα πέσει στο κενό,.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην JJCC (Κομμουνιστική Νεολαία Χιλής), στους κομμουνιστές, στους εργαζόμενους και το λαό της χώρας. Ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας μαζί τους στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για δημοκρατία και Σοσιαλισμό».

  • Ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο έδωσαν στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Διαμαρτυρίες και καταγγελίες για την εισβολή της Αστυνομίας στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής μπορούν να αποστέλλονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας της Χιλής στο φαξ 005626904020.

Επίσης στη πρεσβεία της Χιλής στην Αθήνα, τηλ. 7252574, φαξ. 7298236, e-mail: embachilegr@ath.forthnet.gr
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org