ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Γοργοπόταμο την Κυριακή

ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΟ, καλούν  όλους τους αντιστασιακούς, τον εργαζόμενο λαό, να πάρουν μέρος  στην εκδήλωση που θα γίνει, στον τόπο της ανατίναξης της Γέφυρας, για την 58η επέτειο 

Μεθαύριο Κυριακή 3 του Δεκέμβρη, οι αντιστασιακοί ετοιμάζονται ν' ανηφορίσουν προς το Γοργοπόταμο και να γιορτάσουν, για άλλη μια χρονιά, την επέτειο της ανατίναξης της ομώνυμης Γέφυρας από τους Αντάρτες, ενώ, φέτος, συμπληρώνονται 58 χρόνια.

Στην όλη επιχείρηση, αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν τμήματα του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Πρωτοκαπετάνιο του, Αρη Βελουχιώτη. Ηταν ένα σαμποτάζ, το μεγαλύτερο εκείνη την εποχή σ' ολόκληρη την Ευρώπη, που αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα για τον κατακτητή και δόξασε την Εθνική μας Αντίσταση.

Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι άλλες Αντιστασιακές Ενώσεις που συγκροτούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) είναι οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η οποία θα γίνει θα γίνει στις 11.30 το πρωί στον τόπο της επιχείρησης των ανταρτών, στη Γέφυρα του Γοργοπόταμου.

Με σχετική ανακοίνωσή τους ΠΕΑΕΑ και ΠΟΑΟ καλούν τα μέλη τους, όλους τους αντιστασιακούς, τους φίλους της Αντίστασης, τους Ελληνες πατριώτες, να πάρουν μέρος στην παλλαϊκή γιορταστική εκδήλωση, τιμώντας ταυτόχρονα και τη μνήμη των θυμάτων της δολοφονικής, από αμερικάνικες νάρκες, έκρηξης στην ίδια περιοχή, λίγα χρόνια αργότερα το 1964, στη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης.

Με σκοπό τη διευκόλυνση όλων όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση και δεν έχουν δικά τους μέσα, δρομολογούνται πούλμαν από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αττικής όπως:

- Κεντρικά ΠΕΑΕΑ, θα ξεκινήσουν από πλατεία Κάνιγγος, στις 7 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής, τηλ: 82.34.296 και 82.22.952.

- Μενιδίου, (δωρεάν), από τη Γέφυρα Μενιδίου στις 7 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 24.43.024.

- Κηφισιάς, (δωρεάν), από την πλατεία Πλατάνου. Τηλ: 80.16.977.

- Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, από το Δημαρχείο Ν. Φιλαδέλφειας στις 7.30 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 25.30.706 και 25.24.136.

- Πατησίων - Ριζούπολης, από την Παιδική Χαρά (Χριστιανουπόλεως 10) Ριζούπολη στις 6.45 πμ και από Αγία Βαρβάρα (τέρμα Πατησίων) στις 7 πμ. Πληροφορίες τηλ: 22.34.369 και 20.14.039.

- Νέου Ηρακλείου (δωρεάν), από τα Τρία Αστέρια στις 7.30 πμ.

- Δάφνης, από τα γραφεία του Παρ/τος (Ελ. Βενιζέλου 25), στις 7 πμ.

- Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων, από τον Ηλ. Σταθμό Πετραλώνων στις 7 πμ. Τηλέφωνα: 92.25.832 και 34.73.573.

- Κορυδαλλού, από την Πλατεία Ελευθερίας στις 7 πμ.

- Δραπετσώνας, από τη στάση «Εφραιμίδη» στις 7 πμ. Πληροφορίας στα γραφεία του Παρ/τος (Πόντους 46, το απόγευμα).

- Νέας Σμύρνης, από την οδό Ομήρου 68 (πρώην Ελσα), στις 7 πμ.

- Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων, από την πλατεία Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, στις 7 πμ.

- Ιλίου, από το Παλαιό Δημαρχείο, στις 7 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Παρ/τος (Ατρέως 2) και στο τηλ:

26.29.200.

- Πεύκης, στις 7.30 πμ από τη 13η στάση Πεύκης και από πλατεία Δημοκρατίας Ανω Πεύκης.

- Χολαργού (δωρεάν), από το τέρμα των λεωφορείων στις 7.15 πμ, από πλ. Κύπρου στις 7.20 πμ και από πλ. Δημοκρατίας 7.30 πμ.

- Αγίας Παρασκευής, από την Κεντρική Πλατεία στις 7.30 πμ, Τηλ: 63.91.847 και 63.90.356.

- Πετρούπολης, από το Δημαρχείο στις 8 πμ.

- Καισαριανής, από την πλατεία Καισαριανής στις 7 πμ.

- Ηλιούπολης, από τα γραφεία του Παραρτήματος στις 7 πμ.

- Αργυρούπολης, από το Δημαρχείο στις 6.45 πμ.

- Νέου Κόσμου, από την πλ. ΙΚΑ Ν. Κόσμου στις 6.45 και από τα γραφεία της ΚΟΒ (οδός Φραντζή) στις 7 πμ, τηλ: 90.25.261.

- Πλάκας, από τη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Διονυσίου Αεροπαγίτου. Τηλ: 32.32.515.

- Υμηττού, από το Δημαρχείο της πόλης, στις 6.45 πμ.

- Ζωγράφου, από την πλ. Γαρδένιας στις 7. πμ και από πλ. Κύπρου στις 7 πμ.

- Περιστερίου, από το Δημαρχείο της πόλης στις 7.15 πμ.

- Ερυθραίας, από το ανθοπωλείο «Πονηράκη» στις 7.30 πμ.

- Μελισσίων (δωρεάν από τον Δήμο), από πλ. Μελισσίων στις 7.30 πμ.

- Αρτέμιδας (Λούτσας), από τα γραφεία του Ππαρ/τος στις 7 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ: 86.239 (πρωί) και 81.070 (απόγευμα).

- Λαυρίου (δωρεάν), από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στις 6 πμ.

Θερμοκοιτίδα του αλβανικού εθνικισμού

Η Αθήνα αναλαμβάνει ρόλο υπόθαλψης μεγαλοϊδεατικών αλβανικών οραμάτων

Ηελληνική κυβέρνηση, υπακούοντας στις απαιτήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία αξιοποιεί τον αλυτρωτισμό των Τιράνων, μετατρέπει πρόθυμα τη χώρα σε θερμοκοιτίδα του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, φιλοξενώντας και συμμετέχοντας σε Διεθνή Συνέδρια που στόχο έχουν ακριβώς την υπόθαλψη των οραμάτων της αλβανικής ολοκλήρωσης.

Σήμερα και αύριο εξελίσσονται στην Αθήνα δύο Συνέδρια. Το ένα, όπως είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, «οργανώνεται από το Ιδρυμα του Πανεπιστημίου Prinston και συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις των χωρών της Βαλκανικής. Θέμα του Συνεδρίου είναι η λειτουργία, η στάση, η συνεργασία, η επικοινωνία των Αλβανών που ζουν στην Αλβανία και όσων Αλβανών ζουν σε άλλα γειτονικά κράτη».

Ο Δ. Ρέππας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, λέγοντας «ότι αυτό το Συνέδριο δεν οργανώνεται με πρωτοβουλία δυνάμεων της Αλβανίας και με στόχο την πραγματοποίηση ενός εθνικιστικού μεγαλοϊδεατικού σχεδίου για τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας", πρέπει να σας πω ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Το Συνέδριο αυτό αποτελεί μια συμβολή στη σταθερότητα στην περιοχή, στην ανανέωση των δεσμών εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών και των κυβερνήσεων στην περιοχή για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος συνόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση. Η πρώτη είχε γίνει στη Βουδαπέστη, τον περασμένο Απρίλιο. Σε αυτή θα είναι παρόντες εκ μέρους του ελληνικού κράτους οι Ελληνες πρέσβεις στις διάφορες βαλκανικές χώρες. Θα είναι ο κ. Κουσνέφ, θα είναι ως εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας».

Αυτό που δεν είπε ο υπουργός Τύπου είναι ότι σε αυτό το συνέδριο, την αιγίδα την έχει το υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα ο στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών Αλεξ Ρόντος.

Σχετικά με το δεύτερο συνέδριο που πραγματοποιείται την ίδια χρονική στιγμή, ο Δ. Ρέππας σημείωσε, «συμμετέχουν πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, έχει την ονομασία Rad Corporation και αφορά τη συνεργασία για τη σταθερότητα στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Σε αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και άλλοι παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης».

ΒΟΥΛΗ
Συνεχής η μονόπλευρη λιτότητα

Ψίχουλα 2,2%  στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά ο Γ. Παπαντωνίου βλέπει αυξήσεις 5,8%!

Συνέχιση της πολύχρονης μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος του λαού προβλέπεται και με τη φετινή εισοδηματική πολιτική με τα ψίχουλα του 2,2% ως «αύξηση» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η σχετική τροπολογία συζητήθηκε χτες στη Βουλή και παρά την εμφανέστατη απώλεια εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι αυτοί τελικά θα έχουν όχι μόνο ονομαστική αύξηση, αλλά πραγματική στα εισοδήματά τους.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής κατήγγειλε ότι η μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων συνεχίζεται παρά τα όσα έλεγαν οι θιασώτες της ΕΕ ότι με την είσοδο στην ΟΝΕ θα ευνοηθούν τα λαϊκά στρώματα. Το 2,2%, είπε, που με τα διάφορα επιδόματα δε φτάνει ούτε στο 3%, οδηγεί σε νέα απώλεια εισοδήματος, αφού ο πληθωρισμός ήδη «τρέχει» με 4%.

Η νέα αυτή απώλεια, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έρχεται να προστεθεί στη χρόνια απώλεια εισοδήματος των υπαλλήλων, που με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ έχασαν το 25% του εισοδήματός τους. Προστίθεται δε και στα όσα έχασαν τόσα χρόνια από τη φορολογική αφαίμαξη, την ίδια στιγμή που οι μεγαλοεισοδηματίες πληρώνουν μόλις το 4,8% των φόρων.

Ο Ν. Γκατζής κατέληξε τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο αυτήν τη μονόπλευρη λιτότητα και με τους αγώνες τους θα ανατρέψουν όχι μόνο αυτήν την πολιτική, αλλά και τους πολιτικούς που τη στηρίζουν.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ισχυρίστηκε ότι κατά μέσο όρο, με τις αυξήσεις των επιδομάτων και τις ωριμάνσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 5,8%, ποσό μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό. Μάλιστα, ο υπουργός είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα «απολαύσουν και τους καρπούς του φορολογικού με το οποίο μοιράζονται 250 δισ. δρχ.». Ομως ήταν αποκαλυπτικός, ομολογώντας ότι «η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο δίνει σήμα και στον ιδιωτικό και έτσι μεγαλύτερες αυξήσεις θα τις ακολουθούσε και ο ιδιωτικός τομέας, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της οικονομίας». Μετά από πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας, η ψήφιση της τροπολογίας για την εισοδηματική πολιτική αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη.

ΚΚΕ
Στο συνέδριο του ΚΚΡΟ

Για τη Μόσχα αναχώρησε σήμερα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Ελισαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να εκπροσωπήσει το Κόμμα στο 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρώσικης Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Το συνέδριο του ΚΚΡΟ θα διεξαχθεί στη Μόσχα στις 2 και 3 Δεκέμβρη 2000.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ