ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Τρομοκρατικές διώξεις για «παρακώλυση συγκοινωνιών»

Μήνυση της εταιρίας και κίνηση αυτοφώρου διαδικασίας για «παρακώλυση συγκοινωνιών» ενάντια στη διοίκηση του Σωματείου Ναυτικών της Διώρυγας

Στο στόχαστρο του κατασταλτικού κρατικού μηχανισμού μπήκαν χτες οι εργαζόμενοι της Διώρυγας της Κορίνθου, με σκοπό το βίαιο εξαναγκασμό τους να εργαστούν, τη στιγμή που καταρρεύσεις τμημάτων στα πλευρά του καναλιού δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για τη ζωή τους. Μετά από εισαγγελική εντολή, κινήθηκε η αυτόφωρος διαδικασία εναντίον των επτά μελών της διοίκησης του Σωματείου Ναυτικών της Διώρυγας. Τρεις συνελήφθησαν και αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται άλλοι 25 από τους 60 συνολικά ναυτικούς της Διώρυγας, διαφόρων ειδικοτήτων, αναγκαίων για τη λειτουργία του καναλιού.

Χτες, οι εργαζόμενοι, μία μέρα μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας, αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση να προσέρχονται κανονικά στην υπηρεσία τους αλλά να μην εργάζονται μέσα στο κανάλι. Η διοίκηση της εταιρίας κατέθεσε μήνυση εναντίον του Σωματείου Ναυτικών «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και ο εισαγγελέας Κορίνθου διέταξε αυτόφωρο διαδικασία εναντίον των μελών του ΔΣ του Σωματείου για παρακώλυση συγκοινωνιών. Το αποτέλεσμα ήταν, χτες το μεσημέρι, να συλληφθούν τρία μέλη του ΔΣ, να κρατηθούν στο Λιμεναρχείο και στη συνέχεια να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ σήμερα θα δικαστούν στο Αυτόφωρο.

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Τετάρτη, τελευταία μέρα της κινητοποίησης των εργαζομένων, η διοίκηση της εταιρίας έστειλε εξώδικο στο Σωματείο, με το οποίο ζητά οι εργαζόμενοι να λειτουργήσουν τη Διώρυγα, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες αποκόλλησης συνεχίζονται και ότι είναι ασφαλής η εργασία. Μετά από μία ώρα όμως το Σωματείο έστειλε και εκείνο εξώδικό προς την εταιρία, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο και δεν υπάρχει επιτάχυνση των εργασιών ώστε να εργαστούν στο κανάλι με ασφάλεια.

Στο μεταξύ, άλλαξε η στάση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ) στη Διώρυγα, το οποίο ανέστειλε την τρίτη 48ωρη απεργία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ενόψει της ιδιωτικοποίησης το συμφέρον των εργαζομένων είναι να λειτουργήσει η Διώρυγα.

Χτες το απόγευμα το Σωματείο Ναυτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορινθίας πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Χαρακτηριστική ήταν όμως η στάση των μελών της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚ, που όχι μόνο δεν πήραν μέρος στη συγκέντρωση αλλά προκλητικά την παρακολουθούσαν σαν θεατές...

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Κορίνθου, καταγγέλλει τη σύλληψη και την ποινική δίωξη του ΔΣ του Σωματείου «γιατί ζητούν από την εργοδοσία το αυτονόητο δικαίωμα να διασφαλίσει τη ζωή τους σε ώρα εργασίας».

«Η διοίκηση της Διώρυγας, συνεχίζει, φερέφωνο της κυβέρνησης και της αντεργατικής της πολιτικής, όχι μόνο αρνείται να τους διαβεβαιώσει για την ασφάλειά τους, όπως ο νόμος ορίζει, αλλά έβαλε μπροστά για μια ακόμα φορά το μηχανισμό της κρατικής καταστολής και σέρνει στα κρατητήρια τους ναυτικούς της Διώρυγας σαν κοινούς ποινικούς εγκληματίες». Και προσθέτει: «Η βία, ο αυταρχισμός και η κρατική τρομοκρατία δε θα περάσουν. Η εργατική τάξη του νομού, όλοι οι εργαζόμενοι, ο κορινθιακός λαός βρίσκεται στο πλάι των ναυτικών που διεκδικούν διασφάλιση της ζωής τους στην εργασία και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Διώρυγας».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «δε θα επιτρέψουμε με τον αγώνα μας το ξεπούλημα του ιστορικού μνημείου της Κορινθίας και την απόλυση δεκάδων εργαζομένων με δραματικές συνέπειες για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κορινθιακή κοινωνία».

ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΙΝΙΟΝ
Απορρίφθηκε έφεσή τους

Δεν έγινε δεκτή η έφεση των ανέργων στη δικαστική απόφαση που απάλλαξε τους ιδιοκτήτες από τις υποχρεώσεις τους 

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, που αθώωσε τους εργοδότες του ΜΙΝΙΟΝ, Λ. και Γ. Ησαϊάδη, για οφειλές προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα ύψους 800.000.000 δρχ., με τη δικαιολογία ότι δεν είναι... αρμόδιοι να πληρώσουν, έρχεται η απόρριψη της αίτησης για έφεση, που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Η αίτηση έφεσης απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι «δε συντρέχει λόγος». Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων ΜΙΝΙΟΝ καταγγέλλει την απόφαση αυτή και υπογραμμίζει ότι «για ακόμα μία φορά η Δικαιοσύνη απέδειξε με ποιανού το μέρος είναι. Είναι με το μέρος της εργοδοσίας και του μεγάλου κεφαλαίου. Με την απόφαση αυτή - να απορριφθεί η αίτηση έφεσης - η Δικαιοσύνη βάζει τους "πλούσιους" άνεργους στο περιθώριο και αθωώνει τους... φτωχούς εργοδότες».

Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν είναι «απλά μια απόφαση κάποιου εισαγγελέα, αλλά αποδεικνύει περίτρανα ότι η Δικαιοσύνη είναι εξάρτημα του κράτους και της κυβέρνησης και συμπληρώνει στο έπακρο το αντεργατικό νομοσχέδιό της, με το οποίο τα δικαιώματα των ανέργων και των εργαζομένων παραδίδονται στους εργοδότες».

Να υπενθυμίσουμε ότι το τέταρτο Μονομελές Πλημμελειοδικείο με απόφασή του αθώωσε τους εργοδότες του ΜΙΝΙΟΝ με την αιτιολογία ότι δεν είναι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης όταν ακόμα και οι ίδιοι δήλωσαν στην πρόεδρο του δικαστηρίου - αλλά προκύπτει και από καταγραφή που υπάρχει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για την καταχώριση της εταιρίας στο μητρώο Ανωνύμων Εταιριών - ότι ο Λ. Ησαϊάδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ο Γ. Ησαϊάδης αντιπρόεδρος της επιχείρησης, δηλαδή νόμιμοι εκπρόσωποί της!

Ωστόσο, οι άνεργοι αντιμετωπίστηκαν με απαράδεκτο τρόπο και από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οταν την περασμένη Δευτέρα πήγαν να συναντήσουν τον υπουργό Μιχ. Σταθόπουλο για να του επιδώσουν υπόμνημα διαμαρτυρίας, οι υπάλληλοι του υπουργείου τους παρέπεμψαν στον συνεργάτη του Γιαν. Σουφαλιδάκη. Αυτός ζήτησε την απόφαση του δικαστηρίου για να πάρει θέση, όταν για να καθαρογραφτεί χρειάζεται το λιγότερο έξι μήνες!

Δίκαιο αίτημα τα ίσα δικαιώματα

Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα με την εκλογή νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (συμβασιούχοι).

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους, καθώς τους αντιμετωπίζουν σαν προσωπικό δεύτερης κατηγορίας και δεν έχουν τα δικαιώματα των μονίμων υπαλλήλων. Στο μεταξύ, πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις οδήγησαν σε επιλεκτικές μονιμοποιήσεις ελάχιστων εργαζομένων, χωρίς να ρυθμίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Η συζήτηση στο συνέδριο στράφηκε γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η Ομοσπονδία την κατάσταση αυτή.

Στο συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δ. Αγκαβανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Στα προβλήματα των εκτάκτων, των «πολιτικά ομήρων» από την κυβέρνηση για τη διατήρηση πελατειακών σχέσεων με το δημόσιο. Το ΚΚΕ, όπως τόνισε, υποστηρίζει «τη μόνιμη εργασιακή σχέση για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Επίσης, άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τα δικαιώματα των μόνιμων υπαλλήλων». Τέλος, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους στην απεργία στις 7 του Δεκέμβρη, σε Μέτωπο αγώνα για ανατροπή της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης, για νέα αιτήματα προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες. «Πρέπει όλοι να συστρατευτούν στους αγώνες, για ν' αποτρέψουν, ν' αποκρούσουν την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης», κατέληξε.

Απέτυχε η «κατήχηση»

Αποδοκιμάστηκε από φοιτητές, σε εκδήλωση στα ΤΕΙ Πειραιά, ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ προπαγάνδιζε  το αντεργατικό νομοσχέδιο

«Κατήχηση» στους φοιτητές με σκοπό να πείσει για τη δήθεν «αποτελεσματικότητα» του αντεργατικού νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή, επιχειρεί η κυβέρνηση. Στο «σεργιάνι» βγήκε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση με θέμα: «Εκπαίδευση - Απασχόληση - Αγορά Εργασίας» που έγινε στα ΤΕΙ Πειραιά και τη διοργάνωσε το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών. Τη «φιέστα» χάλασε πλήθος φοιτητών, οι οποίοι υποδέχτηκαν τον Χρ. Πρωτόπαπα με συνθήματα όπως: «Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», που ακούγονταν καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο Χρ. Πρωτόπαπας έδωσε ένα πραγματικό ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού με διάφορα «εκσυγχρονιστικά» επιχειρήματα περί επίτευξης του «μεγάλου στόχου» της χώρας για την ένταξη στην ΟΝΕ. Μίλησε για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ οι λέξεις «απασχολησιμότητα», «ευελιξία», «ανταγωνιστικότητα», «κατάρτιση» ήταν αυτές που συνέθεσαν την τοποθέτησή του. Προσπάθησε να αποδείξει ότι το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα μπροστά. Ισχυρίστηκε ότι μ' αυτό το νομοσχέδιο «μειώνεται» δραστικά ο χρόνος εργασίας, καταργείται η υπερεργασία και αυξάνονται οι υπερωρίες, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν αυξάνεται το όριο απολύσεων! Πουθενά λόγος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που κάνει «λάστιχο» τους εργαζόμενους, υποχείρια στις εργοδοτικές ορέξεις!

Από τη μεριά της ΓΣΕΕ μίλησε ο Γ. Παναγόπουλος, μέλος της διοίκησής της, ο οποίος αναφέρθηκε και αυτός στο μεγάλο στόχο της ΟΝΕ. Για το νομοσχέδιο έκανε μια αντιφατική τοποθέτηση, ζητώντας την απόσυρσή του και ταυτόχρονα υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται δραστικές παρεμβάσεις.

Απάντηση στον υφυπουργό Εργασίας έδωσε ένας φοιτητής, που είπε ότι αυτή την πολιτική την έχει αποδοκιμάσει και έμπρακτα η εργατική τάξη. «Αυτή η πολιτική - συνέχισε - βαθαίνει ακόμα περισσότερο τις ταξικές ανισότητες στην κοινωνία. Για ποιον είναι η ΟΝΕ και ΕΕ; Για τους εργοδότες δεν είναι; Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει ακόμα περισσότερα κίνητρα στους εργοδότες, καταργείται το 8ωρο. Το ελπιδοφόρο είναι η επιτυχία της απεργίας στις 10 του Οκτώβρη αλλά και η επιτυχία που πρέπει να έχει η απεργία στις 7 του Δεκέμβρη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ