ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Προετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις

Η κρατική καταστολή δεν πτοεί τους διαδηλωτές

Copyright 2019 The Associated

Η κρατική καταστολή δεν πτοεί τους διαδηλωτές
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις στη Χιλή και την τελευταία γενική απεργία που διοργάνωσε η συσπείρωση 100 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, Κοινωνική Ενότητα (Unidad Social), χτες πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και σε πολλές ακόμα πόλεις συγκεντρώσεις - συζητήσεις για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα. Στις συζητήσεις αυτές συμμετέχουν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές, προβάλλοντας τα αιτήματα που διαμορφώθηκαν κατά τις κινητοποιήσεις τις τελευταίες δυο βδομάδες, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχείρησε να αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που ήταν και η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για να εκδηλωθούν οι λαϊκές διαμαρτυρίες για τα συσσωρευμένα οξυμένα προβλήματα.

Οι διαδηλωτές ζητούν ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και να προχωρήσουν συνταγματικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ, όπως στην Παιδεία, στην Υγεία, στις υποδομές, στον εκδημοκρατισμό του κράτους. Ακόμα, απαιτούν να σταματήσει η κρατική βία και καταστολή, να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες όλης αυτής της περιόδου και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των 20 δολοφονηθέντων διαδηλωτών.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η κυβέρνηση Πινιέρα μέσω του υπουργού Εσωτερικών Γκονζάλο Μπλουμέλ συγκαλούσε χτες σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων για να επιτευχθεί «συναινετική διέξοδος από την κρίση». Στη σύσκεψη αυτή είχε προσκληθεί και το ΚΚ Χιλής (σε αντίθεση με προηγούμενη, στις 22 Οκτώβρη, από την οποία είχε αποκλειστεί), ωστόσο με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εισακούσει τα αιτήματα που διατυπώνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να κάνει διάλογο με αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέμβαση στις εξελίξεις στη Χιλή έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηρίζοντας την αντιδραστική κυβέρνηση Πινιέρα. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χιλιανό Πρόεδρο ο Τραμπ κατήγγειλε ότι «ξένες δυνάμεις επιχειρούν να υποσκάψουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη χιλιανή κοινωνία» και υπογράμμισε πως για τις ΗΠΑ «η Χιλή είναι σημαντικός σύμμαχος και δουλεύουμε για να επανέλθει ειρηνικά η τάξη». Αυτά τα κυνικά λέγονται από τον ηγέτη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που δεν έχει αφήσει χώρα για χώρα - τόσο στη συγκεκριμένη ήπειρο όσο και όλο τον κόσμο - που να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.


ΗΠΑ
Ανησυχία για τον ανταγωνισμό με την Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερά προσκολλημένη στη γραμμή κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Κίνα παραμένει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών τους, Μάικ Πομπέο, να βάζει στο στόχαστρο το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, κατηγορώντας το ότι επιδιώκει τη «διεθνή κυριαρχία». Στην πραγματικότητα αυτό που μπαίνει στο στόχαστρο είναι η δράση των κινεζικών μονοπωλιακών ομίλων, που με την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων στη χώρα έχουν διευρύνει τα πεδία δράσης τους ανά τον κόσμο.

Στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του συντηρητικού ινστιτούτου Hudson Institute στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να «αντιμετωπίσει κατά μέτωπο το ΚΚ Κίνας». Επαναλαμβάνοντας στην ουσία όσα είχε πει πριν από μία βδομάδα ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο Πομπέο αποδοκίμασε επίσης την πολιτική της Κίνας σε ζητήματα όπως το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τον ισχυρισμό ότι τα χρησιμοποιεί για να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή διεθνώς. Ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ ήθελαν «για δεκαετίες» πιο στενές, φιλικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει. «Σήμερα, συνειδητοποιούμε επιτέλους τον βαθμό στον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα (της Κίνας) είναι αληθινά εχθρικό έναντι των ΗΠΑ και των αξιών μας (...) και είμαστε σε θέση να το συνειδητοποιήσουμε χάρη στην πολιτική καθοδήγηση του Προέδρου Τραμπ», είπε, προσθέτοντας με νόημα: «Η κομμουνιστική κυβέρνηση στην Κίνα σήμερα δεν ταυτίζεται με το λαό της Κίνας. Κάνουν προσπάθειες και χρησιμοποιούν μεθόδους που εγείρουν προκλήσεις για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο και πρέπει όλοι μας, συλλογικά, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις (...) κατά μέτωπο».

Σε επόμενο σημείο υποστήριξε ότι δεν πρέπει πλέον να παραβλέπει κανείς τις «θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο συστήματά μας» και τις επιπτώσεις τους για «την αμερικανική εθνική ασφάλεια». Προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση μίας ιδιότυπης «αντικινεζικής εκστρατείας», ο Πομπέο ανακοίνωσε ότι θα εκφωνήσει τους επόμενους μήνες σειρά ομιλιών για τις αντίπαλες ιδεολογίες και αξίες των δύο κυβερνήσεων. Στη θεματολογία αυτή συμπεριέλαβε κριτική για τις εκστρατείες, όπως είπε, που διεξάγουν το ΚΚ Κίνας και οι κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας για να αυξήσουν την επιρροή της χώρας σε διεθνές επίπεδο και τις «άδικες» πρακτικές «αρπακτικού» που εφαρμόζει στα πεδία του εμπορίου και της οικονομίας. Ισχυρίστηκε ότι «το ΚΚ Κίνας είναι μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα, αφοσιωμένο στον αγώνα για παγκόσμια κυριαρχία». «Το μόνο που χρειάζεται να ακούσουμε είναι τι λένε οι ηγέτες του».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε, όμως, μπήκε στο «ψητό», αναφερόμενος στην αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας, που όπως είπε «ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που χρειάζονται για την άμυνα της χώρας»... Παρ' όλα αυτά ισχυρίστηκε ότι κατά τ' άλλα οι ΗΠΑ δεν θέλουν τη σύγκρουση με την Κίνα αλλά να γίνει το σύστημά της «πιο διαφανές και ανταγωνιστικό, κατευθυνόμενο από την αγορά». Εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος για μία θετική έκβαση των μαραθώνιων διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι είναι εφικτή μία συνεργασία ώστε να βρεθεί «κοινός τόπος».

Αρκετές ώρες μετά την ομιλία Πομπέο στη Ν. Υόρκη, ο Πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ΗΠΑ και Κίνα θα ανακοινώσουν σύντομα τη νέα τοποθεσία όπου ο ίδιος και ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα υπογράψουν τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας. «Κίνα και ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να επιλέξουν μια νέα τοποθεσία για την υπογραφή της "Φάσης 1" της εμπορικής συμφωνίας», μετά την απόφαση της Χιλής να ματαιώσει, λόγω των μαζικών διαδηλώσεων, τη Σύνοδο Κορυφής του APEC που είχε προγραμματιστεί στις 16 - 17 Νοέμβρη.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε χτεσινή ανακοίνωση ότι οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και ότι οι βασικοί διαπραγματευτές των δύο χωρών για θέματα εμπορίου θα έχουν αύριο τηλεφωνική επικοινωνία.


ΗΠΑ
Εντείνουν τις έρευνες κατά του Τραμπ οι Δημοκρατικοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεν καταλαγιάζει η όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ. Χτες, η Βουλή των Αντιπροσώπων με τις ψήφους 232 βουλευτών έναντι 196 (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και δύο Δημοκρατικοί βουλευτές) ενέκρινε τους κανονισμούς βάσει των οποίων θα διενεργηθεί η επίσημη έρευνα σε βάρος του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το ενδεχόμενο της καθαίρεσης από το αξίωμά του.

Αφορμή για την έρευνα σε βάρος του Προέδρου των ΗΠΑ έδωσε, ως γνωστόν, το πολύκροτο τηλεφώνημα που έκανε ο Αμερικανός ηγέτης τον περασμένο Ιούλη στον Ουκρανό νεοεκλεγέντα ομόλογό του Β. Ζελένσκι στη διάρκεια του οποίου ζήτησε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για τις «αμφιλεγόμενες» επιχειρηματικές δραστηριότητες του 49χρονου γιου του, Χάντερ Μπάιντεν, στην Ουκρανία κατά την περίοδο θητείας του πατέρα του.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο Τραμπ διακύβευσε την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», ασκώντας πίεση στον Ουκρανό ομόλογό του, προκειμένου να κηλιδώσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν, που μπορεί να είναι πολιτικός του αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές του 2020. Κατηγορούν, επίσης, τον Πρόεδρο Τραμπ πως διακύβευσε την «εθνική ασφάλεια», ζητώντας και από άλλες ξένες κυβερνήσεις να διενεργήσουν έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση των καθηκόντων του, δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο επίκεντρο «πραξικοπήματος» και στο «μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ». Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, και τους Δημοκρατικούς για «εμμονικές», «παράνομες» προσπάθειες καθαίρεσης του Προέδρου Τραμπ από το αξίωμά του. Η Ν. Πελόσι νωρίτερα είχε υποστηρίξει τις έρευνες στο Κογκρέσο, επικαλούμενη το Σύνταγμα και την ανάγκη «υπεράσπισης της δημοκρατίας».

Νωρίτερα, ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, πρώην δήμαρχος Ν. Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, καταθέτοντας στην επιτροπή Ξένων Σχέσεων της Γερουσίας, επέκρινε τις δηλώσεις που είχε κάνει προχτές ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικείμενος πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν. Ο Σάλιβαν είχε υποστηρίξει ότι ο Τζιουλάνι είχε εμπλοκή σε μία καμπάνια κατά της (τότε) πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς, και ότι αυτή η εκστρατεία οδήγησε, ξαφνικά τον περασμένο Μάη, στην ανάκλησή της. Ερωτηθείς σχετικά, ο Σάλιβαν είπε πως γνώριζε ότι ο Τζιουλιάνι είχε εμπλοκή επειδή ο Πρόεδρος Τραμπ είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της.

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται, πάντως, να κληθεί να καταθέσει σε επιτροπή του Κογκρέσου και ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ