ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες «επισημάνσεις» Τουρκίας και επαφές για Κυπριακό

Η απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζ. Λουτ, συνάντησε τον Κύπριο Πρόεδρο

Copyright 2018 The Associated

Η απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζ. Λουτ, συνάντησε τον Κύπριο Πρόεδρο
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε χτες ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, που μιλώντας σε εκδήλωση επιχειρηματιών επανέλαβε ότι «στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, το λέμε καθαρά ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας». Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου. Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να υποχωρήσουμε σε αυτό (...) Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα γι' αυτό και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε».

Οι νέες «επισημάνσεις» Ακάρ έγιναν ενώ το γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής») εμφανιζόταν χτες να έχει αποπλεύσει από την περιοχή της Αττάλειας προς το στόχο (εντός τουρκικών χωρικών υδάτων προς το παρόν) που είχε προσδιοριστεί για να αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην περιοχή που η Αγκυρα έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες, αναδεικνύοντας σταθερά τη σημασία που δίνει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά και συνολικότερα τα γεωπολιτικά της σχέδια.

Μάλιστα, αναφερόμενος στις τουρκικές γεωτρήσεις, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, σχολίασε ότι «είμαστε πλέον σε θέση (Τουρκία και ψευδοκράτος) να εξασφαλίσουμε από μόνοι μας τα δικαιώματά μας». Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια Αγκυρας και Τουρκοκυπρίων για γεωτρήσεις που σχεδιάζουν μεγάλοι όμιλοι στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς και τη δική τους έγκριση, είπε ότι «οι νέες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει να εκληφθούν ως αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού, του κατεστημένου. Παλαιότερα η ελληνοκυπριακή πλευρά έπραττε κάτι και εμείς απλώς διαμαρτυρόμασταν...». Ακόμα, εκφράζοντας διαφωνίες με παλαιότερους χειρισμούς της «κυβέρνησης» Ακιντζί είπε ότι «το 2015, για χάρη των διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να διακόψουν αυτές τις εργασίες» αλλά ενώ «μετά τη συμφωνία η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχισε τις εργασίες της, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκική Δημοκρατία είχαν αναστείλει τις εργασίες τους». Και κατέληξε: «Από τώρα και στο εξής δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίσει τις εργασίες μας για χάρη των συνομιλιών».

Συναντήσεις με την απεσταλμένη του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, χτες, η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, συνάντησε για δύο ώρες τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Μετά από τη συνάντηση η Αμερικανίδα απεσταλμένη δεν έκανε δηλώσεις, ωστόσο ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε πως μετέφερε στον Κύπριο ηγέτη τη θέση του γγ του Οργανισμού ότι οι δύο πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατόν να συμφωνήσουν σε «όρους αναφοράς» για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η Λουτ συνάντησε χωριστά και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Το επόμενο διάστημα θα έχει νέες επαφές σε Αθήνα, Αγκυρα, Λονδίνο, Βρυξέλλες.

Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον απερχόμενο Τούρκο πρέσβη

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, δέχθηκε, χτες, στο πλαίσιο αποχαιρετιστήριας συνάντησης, τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, Γ. Χ. Τσεβίκ, ο οποίος, ολοκληρώνοντας τη θητεία του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους διαύλους επικοινωνίας με το ΥΠΕΞ, αλλά και το σύνολο των θεσμών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ευχόμενος να διατηρηθούν ανοιχτοί και στο μέλλον.

Ο υφυπουργός τόνισε «τη σημασία της διαρκούς συνεργασίας των δύο χωρών, που μοιράζονται κοινή γεωγραφία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο Τούρκος πρέσβης φέρεται να απάντησε ότι «οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας μπορούν να καταλήγουν σε αποτέλεσμα αμοιβαίου οφέλους για τις δύο χώρες και τις εκατέρωθεν μειονότητες, εφόσον διεξάγονται με πνεύμα εταιρικότητας και όχι ανταγωνισμού και ψυχολογικών εμποδίων».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμη για παραγωγή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η χώρα ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, που για πρώτη φορά θα είναι εγχώριας προέλευσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, χτες, στα εγκαίνια έκθεσης Υποδομών Ανάπτυξης Εθνικής Τεχνολογίας, στην Αγκυρα.

«Η Τουρκία προχωρά με γοργά βήματα στο να αποκτήσει λόγο σε κάθε τομέα στην άμυνα και στις αεροδιαστημικές τεχνολογίες. Θα αυξήσουμε περαιτέρω το ποσοστό εγχώριας και εθνικής συμμετοχής στην αμυντική βιομηχανία, που είναι τώρα 65%», τόνισε ο Τούρκος ηγέτης.

Μάλιστα, συνδέοντας την ενίσχυση της εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας με την πιο αποφασιστική «αντιμετώπιση» αντιπάλων και εταίρων, ο Ερντογάν τόνισε: «Ξέρουμε ότι μια από τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις που εντάθηκαν κατά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, είναι οι αντιδράσεις για τις ανεξάρτητες πολιτικές που εφαρμόσαμε... Μπορούμε να πετύχουμε και θα πετύχουμε τον στόχο της ανεξάρτητης και ισχυρής Τουρκίας, συνεχίζοντας τα αδιάκοπα εθνικά άλματα που δρομολογήσαμε στην αμυντική βιομηχανία μας».

Την ίδια στιγμή, δεν έκρυψε ότι η ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας συνδέεται και με τις προσπάθειες του τουρκικού κεφαλαίου να διεισδύσει πιο δυναμικά στον αντίστοιχο κλάδο, αυξάνοντας και τις σχετικές εξαγωγές.

«Ο τομέας της αμυντικής βιομηχανίας έχει μεταμορφωθεί σε μια εθνική δομή με τις 1.000 και πάνω εταιρείες, μαζί με τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων», είπε ακόμα.

Η πρώτη παράδοση του σχεδιαζόμενου συστήματος (με τον κωδικό «Siper») αναμένεται το 2021.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Κρίσιμη ευπάθεια» το υψηλό χρέος της Ιταλίας

Ανησυχία για τη στασιμότητα στην καπιταλιστική οικονομία

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 δεν συμβαδίζει με τη μείωση του χρέους, που ξεπερνώντας το 130% του ΑΕΠ παραμένει μια «κρίσιμη ευπάθεια», αναφέρει σε επιστολή του ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι.

Η επιστολή - η οποία είχε παραλήπτη τον γενικό διευθυντή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, Αντρέα Ριβέρα - αναφέρει ότι «ένα τόσο υψηλό δημόσιο χρέος περιορίζει το περιθώριο της κυβέρνησης να κάνει χειρισμούς για πιο παραγωγικές δαπάνες», επαναφέροντας την έντονη ανησυχία της ΕΕ για τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας» για την επόμενη τριετία, ενώ η ιταλική οικονομία δέχεται ήδη πιέσεις και αυτές υπάρχει φόβος να έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην ΕΕ συνολικά.

Την ανησυχία του κεφαλαίου για την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ιταλία ενισχύουν και στοιχεία που δείχνουν στασιμότητα των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ. Θυμίζουμε ότι προχτές η ιταλική Στατιστική Υπηρεσία (ISTAT) εκτίμησε ότι το γ' τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ μένει ουσιαστικά «στάσιμο» σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2017, μιλώντας για «παύση (στους ρυθμούς ανάπτυξης στο 0%) σε μια τάση επέκτασης που διήρκεσε την τελευταία τριετία».

Οσον αφορά τη νέα επιστολή της Κομισιόν, το πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι με αυτήν οι Βρυξέλλες ζητούν από τη Ρώμη «μια έκθεση για τους αποκαλούμενους "σημαντικούς παράγοντες" που μπορεί να δικαιολογούν μια σχέση χρέους - ΑΕΠ με μια λιγότερο αξιοσημείωτη μείωση από αυτή που ζητάται».

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι μετά την πρώτη επίσημη επιστολή της Κομισιόν - την περασμένη βδομάδα - η Ρώμη καλείται να απαντήσει έως τις 13 Νοέμβρη αν θα υπάρξουν προσαρμογές στο σχέδιο. Στο μεταξύ, χτες αναμενόταν να ξεκινήσει η συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι «μια ισορροπία στα δημόσια οικονομικά» είναι «απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, μιλώντας σε συνέδριο τραπεζιτών, ισχυρίστηκε ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και να δημιουργήσει «μακροπρόθεσμα» ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε ξανά ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει «με κανέναν τρόπο» να εγκαταλείψει το ευρώ.

Στην Ινδία ο Ιταλός πρωθυπουργός

Οι ιταλικές βιομηχανίες εντοπίζουν αυξημένα περιθώρια διείσδυσης στη μεγάλη ινδική αγορά

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί από προχτές ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, αναζητώντας νέα περιθώρια συνεργασιών για λογαριασμό του ιταλικού κεφαλαίου.

Ο Κόντε συνάντησε τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι και σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζονται τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, με τους δύο ηγέτες να εκτιμούν ότι χρειάζεται ένα πιο συγκεκριμένο «θεσμικό πλαίσιο», για να αναπτυχθεί «ένας βιώσιμος διάλογος για την ενίσχυση του περιβάλλοντος», που θα διευκολύνει την κοινή επιχειρηματική δράση κεφαλαίων από τις δύο χώρες. Μάλιστα, η Ινδία απευθύνει ειδική πρόσκληση σε ιταλικά κεφάλαια για να δραστηριοποιηθούν σε ολόκληρη την «αλυσίδα που αφορά την επεξεργασία τροφίμων», ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών. Η ινδική επικράτεια είναι τεράστια, και η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας θα συμβάλουν στην υλοποίηση σχεδίων της κυβέρνησης Μόντι για ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας (βλέπε πρωτοβουλία «Made in India»), κάτι που γεννά αυξημένες προσδοκίες και σε πολλά ξένα κεφάλαια που αναζητούν «πατήματα» σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η ινδική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρωθυπουργοί έκαναν κοινή εμφάνιση και στη διμερή (29 - 30 Οκτώβρη) Σύνοδο Τεχνολογίας (Technology Summit), που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια με τη συμμετοχή επιχειρήσεων - κολοσσών όπως οι ινδικές «Tata», «Thermax», «Mahindra» και οι ιταλικές «Iguzzini» (μέταλλο) και «Anitec - Assinform» (τρόφιμα).

Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή να διευρυνθεί και να καταστεί «διαρκής και αμοιβαία επωφελής». Επίσης, «η Ινδία προσκάλεσε τις ιταλικές εταιρείες που κατασκευάζουν αμυντικό εξοπλισμό να επενδύσουν στην Ινδία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Make-in-India", και να συνεργαστούν με ινδικές εταιρείες στο σχεδιασμό και την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού».

Αλλοι τομείς στους οποίους εντοπίστηκαν σημαντικά περιθώρια για εμβάθυνση της συνεργασίας είναι οι υποδομές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η επαγγελματική κατάρτιση με στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων - που αφορούν την προσπάθεια διοχέτευσης εργατικού δυναμικού σε τομείς όπου εκτιμάται ότι τα περιθώρια κέρδους είναι αυξημένα - κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ