ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κράτος και εργοδοσία να πληρώσουν για τον ΕΔΟΕΑΠ

Ανακοίνωση με αφορμή τη δημοσιοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ταμείο

Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Από πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Σε οργάνωση και αγώνα, για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών, καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πρότασης για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Σχολιάζοντας το «Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τον ΕΔΟΕΑΠ», το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση και εγκρίνει η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία στις ενώσεις των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει πως «όλος ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός πανηγυρίζει από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το "Σχέδιο" γιατί ήρθε τάχα η σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ. Αντίστροφα, κατακεραυνώνει όσους έχουν αντίθετη γνώμη και εκθειάζει την τακτική της συνδιαλλαγής του, πρωταρχικά με την κυβέρνηση αλλά και με την εργοδοσία».

«Αλήθεια - ρωτά το ΠΑΜΕ - για ποια σωτηρία ποιου ΕΔΟΕΑΠ γίνεται λόγος; Και γιατί καμιά απ' όλες τις κυβερνητικές - εργοδοτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που πανηγυρίζουν, δε λέει κουβέντα για την τύχη των έως τώρα παροχών του Ταμείου σε εργαζόμενους συνταξιούχους, ανέργους;».

Τι προβλέπει το «Σχέδιο»

Το «Σχέδιο» για τον ΕΔΟΕΑΠ που συνέταξε η κυβέρνηση προβλέπει:

 • Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (2,55% για Υγεία, 3,5% για επικουρική σύνταξη και 1% για εφάπαξ) στο 7,05%, από 3% που ήταν έως τώρα.
 • Εργοδοτική εισφορά (4,55% για Υγεία, 3,5% για επικουρική σύνταξη) στο 8,05%.
 • Ειδικό πόρο 2% επί του τζίρου όλων των ΜΜΕ, εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και των διαδικτυακών μέσων.
 • Κόβονται από το εφάπαξ όσοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται μετά το Σεπτέμβρη του 2016.
 • Οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν εισφορά 5% που έως τώρα δεν πλήρωναν.
 • Οι άνεργοι δεν αναφέρονται στο «Σχέδιο» και άρα εμφανίζονται να μην έχουν κάλυψη σε καμιά από τις παροχές του Ταμείου.
 • Η ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ θα γίνεται σε ατομική μερίδα με ατομικό λογαριασμό, που σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η αλληλεγγύη και ανοίγει ο δρόμος της λεγόμενης «ανταποδοτικότητας».
 • Ολοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ. Παρά τη θετική εξέλιξη, η ένταξή τους γίνεται στη βάση της εκτίμησης για αύξηση των εσόδων, ενώ θα έχουν τις ίδιες και χειρότερες παροχές με τους σημερινούς ασφαλισμένους.
 • Προβλέπεται χρονιάτικη αναλογιστική μελέτη ελέγχου εσόδων - εξόδων για να αναπροσαρμόζονται οι προϋπολογισμοί και να είναι «βιώσιμος» ο ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό θα επιβάλλει μείωση εξόδων μέχρι να αντιστοιχιστούν με τα έσοδα (προϋπολογισμός), που προμηνύει νέες περικοπές παροχών από το Ταμείο.
 • Σπάει το ενιαίο στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, αφού καθορίζεται ποσοστό εσόδων για κάθε παροχή. Αρα, ανοίγει ο δρόμος ώστε εύκολα να μειώνονται όλες ή να καταργούνται κάποιες απ' αυτές.
 • Προτείνεται «κεφαλαιοποιητικό σύστημα» για αύξηση εσόδων, που προκαλεί νέους κινδύνους, καθώς υπάρχουν μεγάλες απώλειες για τα αποθεματικά των Ταμείων από τέτοιες «επενδύσεις».
 • Προβλέπει, τέλος, τη συμμετοχή των εργοδοτών στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.
Οι διεκδικήσεις μας θα συνεχιστούν

«Το "Σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ" - υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ - είναι βαθιά αντεργατικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα κυβέρνησης και εργοδοσίας, που παζαρεύει με την κυβέρνηση, διεκδικώντας κι άλλα αντεργατικά μέτρα και ενισχύσεις, όπως π.χ. το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες. Αλλωστε, εφημερίδες και κανάλια ανήκουν στους ίδιους επιχειρηματικούς ομίλους (...)».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ καταλήγει: «Ανεξάρτητα από την τύχη του "Σχεδίου", ακόμη και αν ψηφιστεί, οι διεκδικήσεις μας θα συνεχιστούν. Αντικειμενικά, για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους του κλάδου ένας δρόμος υπάρχει:

Συνεχής αγώνας για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.

Που σημαίνει:

 • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους.
 • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές (αν όχι ακόμη περισσότερες) σε Υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.
 • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, που θα συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
 • Να μην αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, αντίθετα να βαίνουν μειούμενες έως την κατάργησή τους.
 • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
 • Να επιστραφούν όλα τα "κλεμμένα" από το "κούρεμα" και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στο Ταμείο».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επιχείρηση (συ)στράτευσης

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο η κυβέρνηση αποσπά τα περισσότερα συγχαρητήρια από το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της, αυτό είναι σίγουρα η προσπάθειά της να ενσωματώνει το λαό στους στόχους και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, που η ίδια «τρέχει», με μεγάλες ταχύτητες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η προχτεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που «κάνει τάλιρα» και εφοδιάζει με επιχειρήματα πάνω σ' αυτόν τον στόχο τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπόλοιπο κυβερνητικό μηχανισμό, ώστε τα προτάγματα της αστικής τάξης να «αφομοιωθούν» από ευρύτερα λαϊκά στρώματα ως «δική τους υπόθεση». Πρώτο πρώτο στην απόφαση παρουσιάζεται το «καθήκον» της συμφωνίας και της συμμετοχής του λαού στον «οδικό χάρτη» που υλοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να «θωρακιστούν» η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι «με την τρίτη αξιολόγηση μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία». «Εξοδος» που αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την πρόσβασή του σε φτηνό δανεισμό, χωρίς τους «περιορισμούς» των δανειακών συμβάσεων, και σε καμία περίπτωση το λαό, ο οποίος καλείται και πάλι να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Για τα λαϊκά στρώματα, και μόνο για τα πιο φτωχά απ' αυτά, οι προσδοκίες περιορίζονται στο «κοινωνικό μέρισμα», που μνημονεύεται στην απόφαση ως το απαύγασμα της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης.

***

«Στόχος πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών στη βάση των συμφωνηθέντων», σημειώνει η απόφαση, συνδράμοντας την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης, χωρίς προσκόμματα και δισταγμούς, όπως επιτάσσει το συμφέρον του κεφαλαίου, ενώ προκλητικά αναφέρει ότι η αλλαγή του κλίματος στην ΕΕ για την Ελλάδα «αποτελεί δικαίωση για τις θυσίες του λαού». Κοροϊδεύουν κατάμουτρα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που έχασαν την περασμένη οκταετία το μισό σχεδόν του εισοδήματός τους, βούλιαξαν στη φτώχεια και στην ανεργία και τώρα βρίσκονται μπροστά σ' έναν νέο γύρο επίθεσης, για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, με τη στήριξη των «αγορών». Οσο για το «τέλος της επιτροπείας», μόλις την περασμένη Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ξανά ότι η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» δεν αφορά τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, τα «μνημόνια των μνημονίων» δηλαδή, που σηματοδοτούν τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, τα σύμφωνα σταθερότητας, η ενσωμάτωση του αντεργατικού «δικαίου της ΕΕ» και πάει λέγοντας.

***

Η ΠΓ θέτει ως «προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα περίοδο» τη «συμμετοχή της κοινωνίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας». Καλεί, δηλαδή, εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους εκμεταλλευτές τους, για να «παζαρέψουν» πόσες ακόμα θυσίες θα κάνουν, να σχεδιάσουν «από κοινού» τι άλλο μπορούν να κόψουν από τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους για να πάρει την ανηφόρα η καπιταλιστική κερδοφορία. Και μόνο η επίκληση των «Αναπτυξιακών Συνεδρίων» που οργανώνει η κυβέρνηση είναι ενδεικτική: Η εξειδίκευση της στρατηγικής του κεφαλαίου ανά περιφέρεια, με τη συμμετοχή πρώτα και κύρια των επιχειρηματικών φορέων, βαφτίζεται «διαβούλευση με την κοινωνική βάση», η δε «θερμή υποδοχή» των κυβερνητικών στελεχών από τα στελέχη της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων που στελεχώνουν την Τοπική Διοίκηση, τα διάφορα επιμελητήρια κ.τ.λ., «πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία», που επιβεβαιώνει τη στρατηγική συγγένεια των κομμάτων του κεφαλαίου, παρά τις μεταξύ τους κορόνες και κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Στοιχείο αυτής της «αναπτυξιακής διαδικασίας» είναι και η απάτη της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», η οποία, κατά την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, «στόχο έχει να καταστεί πρωταγωνιστής ο άνθρωπος και οι πραγματικές του ανάγκες». Τίποτα απ' αυτά δεν ισχύει. Η «κοινωνική οικονομία» έρχεται να συγκαλύψει ένα τμήμα της μεγάλης ανεργίας, ρίχνοντας εργαζόμενους και ανέργους στην αρένα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, ενδεδυμένους με την προβιά του επιχειρηματία. Ταυτόχρονα, θα καλύψει το κομμάτι εκείνο της «αγοράς» που θεωρείται κόστος για το κράτος (κοινωνικές υπηρεσίες και άλλα), ανοίγοντας το δρόμο για την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων και τη συγκέντρωση σε μια σειρά από κλάδους.

***

Τα πράγματα «απογειώνονται» βέβαια στις αναφορές για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που κατά το ΣΥΡΙΖΑίικο «ποίημα» «ήρθε ως επιβεβαίωση της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα» κι ανέδειξε «πως σωστά η κυβέρνηση ακολουθεί μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία συμβάλλει ώστε η χώρα μας να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών». Το «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας φτάνουν σε νέα ύψη... Κι επειδή το πολιτικό ξεγύμνωμα φτάνει στα όριά του, στερεώνουν στο μούτρο τους το φερετζέ της «αριστεροσύνης», βάζοντας δίπλα στον «διαβολικά καλό» Τραμπ ολίγο από επίσκεψη στη Μακρόνησο... Μιλάνε μάλιστα για «διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης απέναντι σε κάθε μορφής παραχάραξη και αναθεωρητισμό», επαληθεύοντας ότι δεν γνωρίζουν όρια και δισταγμό στην προσπάθεια να υπηρετήσουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και να αποσπάσουν ταυτόχρονα τη συμμετοχή ή την ανοχή του λαού στους επικίνδυνους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς του...


Τ. Γαλ.

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org