ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
Μεγάλη διεθνιστική εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Εγινε στο Σότσι της Ρωσίας με τη συμμετοχή 36 Κομμουνιστικών Νεολαιών από όλο τον κόσμο

Μέσα σε κλίμα επαναστατικού ενθουσιασμού, αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας να βαδίσουν στο δρόμο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, 36 Κομμουνιστικές Νεολαίες από κάθε γωνιά της Γης πραγματοποίησαν μεγάλη κοινή διεθνιστική εκδήλωση για το κοσμοϊστορικό γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο πριν από 100 χρόνια. Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 18 Οκτώβρη στο Σότσι της Ρωσίας, όπου διεξήχθη το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ).

Η αίθουσα «Λένιν» στο χώρο του φεστιβάλ γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες μέλη Κομμουνιστικών Νεολαιών, που για περισσότερες από 4 ώρες, εκπρόσωποί τους ανέβαιναν στο βήμα της εκδήλωσης για να μιλήσουν για το κορυφαίο γεγονός του 20ού αιώνα, που απέδειξε ότι μπορεί να ανατραπεί ο καπιταλισμός και να οικοδομηθεί η νέα σοσιαλιστική κοινωνία και να αναδείξουν τα σύγχρονα συμπεράσματα της Οκτωβριανής Επανάστασης που φωτίζουν την πάλη των νέων κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο σήμερα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν από τις μαζικότερες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους που διεξήχθη το 19ο ΠΦΝΦ και ξεχώρισε για τον παλμό, τη μαχητικότητα, τα διεθνιστικά συνθήματα που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι αντιπροσωπείες.

Το προεδρείο απαρτιζόταν από εκπροσώπους των δύο ρωσικών Οργανώσεων που συμμετείχαν και οι οποίες τιμητικά πήραν πρώτες το λόγο, καθώς και από στελέχη των Κομμουνιστικών Νεολαιών Ιταλίας και Τουρκίας που φιλοξένησαν τις δύο τελευταίες Συναντήσεις των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών (Ρώμη το 2016, Κωνσταντινούπολη το 2017).

Ακολούθησαν δεκάδες ομιλίες νέων κομμουνιστών από όλο τον κόσμο, πλούσια συζήτηση για το κοσμοϊστορικό γεγονός της Οκτωβριανής Επανάστασης με το βλέμμα στο αύριο, την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού. Εκ μέρους της ΚΝΕ μίλησε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, έγινε συζήτηση πάνω στο Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης, το οποίο παρουσίασε η ΚΝΕ και μετά τη συζήτηση και ορισμένες προσθήκες εγκρίθηκε από τις Οργανώσεις.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους εκατοντάδες νέους κομμουνιστές να τραγουδούν, με υψωμένες γροθιές, σε δεκάδες διαφορετικές γλώσσες τη «Διεθνή», σε ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο, που όσοι ήταν εκεί θα το θυμούνται για καιρό.

Κοινό Δελτίο των 36 Κομμουνιστικών Νεολαιών

«Εμείς, 36 Κομμουνιστικές Νεολαίες από κάθε γωνιά της Γης, με αφορμή τη συμμετοχή μας στο 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, πραγματοποιήσαμε στη Ρωσία στις 18/10/2017 κοινή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης και δηλώνουμε τα εξής:

Τιμάμε όλοι μαζί τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση! Τιμάμε το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, που απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι αιώνιος και ανίκητος, απέδειξε ότι οι λαοί με τον αγώνα τους μπορούν να τον ανατρέψουν και να οικοδομήσουν μία ανώτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό.

Τιμάμε το γεγονός που απέδειξε ότι όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στον καπιταλιστικό κόσμο, όπως οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η κατοχή, η προσφυγιά και η αναγκαστική μετανάστευση, η καπιταλιστική κρίση, η εκμετάλλευση, η ανεργία, τα τσακισμένα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, μπορούν να λυθούν με την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη, με την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού. Στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός, η νεολαία είχε πολύ σημαντικές κατακτήσεις, που ακόμη και σήμερα μοιάζουν μακρινό όνειρο για τη νεολαία στις χώρες μας, όπως η πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση βρήκε μία φτωχή χώρα και τη μετέτρεψε σε μία παγκόσμια δύναμη που βρισκόταν στο πλευρό των λαών, που τα έβαλε με τον ιμπεριαλισμό και νίκησε το ναζισμό - φασισμό. Ηταν πηγή έμπνευσης για τους λαούς όλου του κόσμου στην πάλη τους για χειραφέτηση.

Η ανατροπή του σοσιαλισμού, η διάλυση της ΕΣΣΔ και η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες δεν μας τρομάζουν. Δηλώνουμε με αποφασιστικότητα ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Ο πάγος έσπασε και ο δρόμος χαράχτηκε, πριν από 100 ακριβώς χρόνια! Τώρα είναι μπροστά μας αυτός ο δρόμος! Να τον βαδίσουμε έως τη μεγάλη, την τελική νίκη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του Κόκκινου Οκτώβρη - Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνα μας.

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

Οι Οργανώσεις που το υπογράφουν
  • Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών - Αργεντινή
  • Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας
  • Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας
  • Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βραζιλία
  • Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας
  • Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία
  • Κομμουνιστική Νεολαία Γουατεμάλας
  • Κομμουνιστική Νεολαία Εκουαδόρ
  • Κομμουνιστική Νεολαία Ελβετίας
  • Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας
  • Νεολαία του Κόμματος των Κομμουνιστών των ΗΠΑ
  • Παν-ινδική Ομοσπονδία Νεολαίας
  • Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας Ινδίας
  • Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας
  • Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας
  • Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία
  • Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ
  • Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία
  • Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Καναδά
  • Κολομβιανή Κομμουνιστική Νεολαία
  • Νέοι Σοσιαλιστές Κροατίας
  • Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας - Κύπρος
  • Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών - Μεξικό
  • Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές
  • Ενωση Φοιτητών Μπαγκλαντές
  • Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ουκρανίας
  • Ομοσπονδία Δημοκρατικών Φοιτητών Πακιστάν
  • Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία
  • Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας - Σερβία
  • Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία - Σουηδία
  • Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας - Σρι Λάνκα
  • Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών - Σρι Λάνκα
  • Συριακή Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς
  • Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας
  • Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Τσεχία

Το Δελτίο Τύπου έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν τις επόμενες μέρες και άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες, οι οποίες δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Ηδη έχουν υπογράψει οι Νέοι Κομμουνιστές Δανίας και η Σουηδική Κομμουνιστική Νεολαία.


Ολοκληρώθηκε το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Με την τελική διακήρυξη χιλιάδων αντιπροσώπων, μελών και φίλων από τις οργανώσεις - μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, ολοκληρώθηκε το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 22 Οκτώβρη στο Σότσι της Ρωσίας, με σύνθημα: «Για ειρήνη, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη, Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό - Τιμώντας το παρελθόν μας χτίζουμε το μέλλον».

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με όπλο τις θέσεις του ΚΚΕ για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, ολοκληρώνοντας την πλούσια παρέμβασή της σε δεκάδες σεμινάρια, συναντήσεις, συζητήσεις και συγκεντρώσεις του 19ου ΠΦΝΦ, την ανταλλαγή πείρας με άλλους νέους απ' όλο τον κόσμο που αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, συνέβαλε επίσης αποφασιστικά - από κοινού με άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες - στον πολιτικό προσανατολισμό της Τελικής Διακήρυξης του 19ου ΠΦΝΦ. Αυτό μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν, με δεδομένη την προσπάθεια της αστικής κυβέρνησης της Ρωσίας και άλλων αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων να παρέμβουν και να ελέγξουν το περιεχόμενο, το πρόγραμμα και τις διαδικασίες του Φεστιβάλ, και γι' αυτό αποκτούν μεγάλη σημασία οι συντονισμένες ενέργειες που έγιναν κυρίως από Κομμουνιστικές Νεολαίες αυτή να αποκρουσθεί, να μην περάσουν θέσεις που στηρίζουν αστικές κυβερνήσεις, που αποσπούν τον ιμπεριαλισμό από το οικονομικό του περιεχόμενο, και τελικά η προσπάθεια για να βαθύνουν οι πολιτικές θέσεις της ΠΟΔΝ σε θετική κατεύθυνση γι' αυτά τα ζητήματα.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τελικής Διακήρυξης εκφράστηκε για ακόμη μια φορά ιδεολογικοπολιτική διαπάλη, που έχει τις ρίζες της τόσο στο χαρακτήρα των Φεστιβάλ ως τόπου συνάντησης οργανώσεων νεολαίας με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όσο και στις οργανώσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά που συμμετέχουν στην ίδια την ΠΟΔΝ.

Η Τελική Διακήρυξη του 19ου ΠΦΝΦ έχει αρκετές αναφορές στο κοσμοϊστορικό γεγονός της Οκτωβριανής Επανάστασης, στις εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι μαθητές και οι φοιτητές σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Η Διακήρυξη καταλήγει με τις οργανώσεις να ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, παλεύοντας για «μία κατάσταση που θα παρέχει τα απαραίτητα για την επιβίωση όλων των ανθρώπων πάνω στη Γη μας, που θα βάλει τέλος στην εκμετάλλευση και την επιθετικότητα (...) που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τον κόσμο της ειρήνης, ισότητας, αλληλεγγύης, φιλίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπου ο πλούτος που παράγεται από την εργασία των λαών θα αξιοποιείται από τους ίδιους για τις ανάγκες τους. 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό παραμένει επίκαιρη και αναγκαία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ