ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Μεγάλη συμμετοχή και αγωνιστικές αποφάσεις στην πανελλαδική σύσκεψη

Πήραν μέρος εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Μπλόκων και Επιτροπών Αγώνα από 41 νομούς της χώρας

Κατάμεστη η αίθουσα στη Νίκαια της Λάρισας που φιλοξένησε τη σύσκεψη

Eurokinissi

Κατάμεστη η αίθουσα στη Νίκαια της Λάρισας που φιλοξένησε τη σύσκεψη
Η ιδιαίτερη μαζικότητα, ο πλατύς, ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος που αναπτύχθηκε καθώς και οι ομόφωνες αποφάσεις που πάρθηκαν για αγωνιστικές δράσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην προοπτική κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού της πάλης, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε, την Κυριακή 30/10 στη Νίκαια της Λάρισας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, γεγονός που καταδεικνύει τις αυξανόμενες αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν μέσα στον αγροτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και 100 και πλέον Αγροτικών Συλλόγων, δεκάδων Επιτροπών Μπλόκων και Επιτροπών Αγώνα από 41 νομούς της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα δράσης, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα οργανώνονται σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ στα μέσα Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για απολογισμό και αποφάσεις πανελλαδικού συντονισμού και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Πλούσιος και ουσιαστικός ήταν ο διάλογος για τα τεράστια προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και για την καλύτερη οργάνωση του αγροτικού κινήματος ώστε από καλύτερες θέσεις να πολεμήσει τους αντιπάλους του, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τις τράπεζες, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.


Ενισχυμένη ήταν επίσης η συμμετοχή στη σύσκεψη γυναικών που δραστηριοποιούνται ενεργά στο αγροτικό κίνημα και πολλά τα χειροκροτήματα όταν μίλησαν η Διαμάντω Κρητικού, εκπρόσωπος του μπλόκου Αμύνταιου Φλώρινας, και η Ελένη Τσάντη, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Θερμή υποδοχή είχε και ο χαιρετισμός της Χριστίνας Σκαλούμπακα, εκπροσώπου της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η οποία υπογράμμισε την ανάγκη η γυναίκα αγρότισσα να συμμετέχει πιο μαζικά και δυναμικά στους αγώνες και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενίσχυση της συμμαχίας του γυναικείου κινήματος με το εργατικό και το αγροτικό, καθώς και με το κίνημα της νεολαίας.

Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αγώνας που στοχεύει στην ανατροπή των αιτιών που γεννούν τα προβλήματα

Στη σύσκεψη, που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Αγγέλου, μέλους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που «έφυγε» από τη ζωή πρόσφατα, την εισήγηση παρουσίασε ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Στάθηκε σε τρεις κύριους άξονες - ένταση των προσπαθειών για ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, επικαιροποίηση του πλαισίου των αγροτικών αιτημάτων, οργάνωση και συντονισμός του νέου κύκλου των αγροτικών κινητοποιήσεων - τονίζοντας ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν στοχεύει απλώς στην επίλυση των άμεσων και ζωτικών προβλημάτων της, αλλά και στην ανατροπή των αιτιών που προκαλούν και πολλαπλασιάζουν τα αγροτικά και γενικότερα τα λαϊκά προβλήματα. Και υπογράμμισε ότι οι αγρότες γνωρίζουν καλά, και από την πείρα τους, ότι για να έχει ο αγώνας δύναμη και προοπτική χρειάζεται να στηρίζεται στη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Μπλόκων και Επιτροπών Αγώνα από πολλές περιοχές της χώρας (Ηράκλειο, Χανιά, Ηλεία, Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα, Φθιώτιδα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Καστοριά, Φλώρινα, Πέλλα, Σέρρες, Καβάλα), που κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και την αντιμετώπιση της καλλιέργειας μοιρολατρίας και του «τίποτα δε γίνεται» που επιχειρούν η κυβέρνηση κι άλλα «κέντρα».

Οι αποφάσεις της σύσκεψης

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τονίζει ότι στην πανελλαδική σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

«1.Να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος με τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν. Η πείρα δείχνει ότι χωρίς Αγροτικούς Συλλόγους ο αγώνας δεν μπορεί να οργανωθεί και να στηριχθεί, να έχει αποτέλεσμα και προοπτική. Η συγκρότηση πολλών νέων Αγροτικών Συλλόγων, αλλά και Ομοσπονδιών, που επιτεύχθηκε στο διάστημα μετά τη μεγάλη πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση του περασμένου Φλεβάρη, αποτελεί μια πολύ μεγάλη κατάκτηση, αλλά μένουν πολλά και σημαντικά να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

2. Επικαιροποίηση του πλαισίου αιτημάτων - διεκδικήσεων της κινητοποίησης του περασμένου χειμώνα και να συμπληρωθεί με νέα αιτήματα, τα οποία αφορούν σε νέα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους αγρότες από την εφαρμογή των μέτρων του 3ου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ. Νέα αιτήματα όπως: Ο καθορισμός ακατάσχετου ποσού στην τράπεζα για τους αγρότες στο ύψος των 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μην μπει πρόσθετο "περιβαλλοντικό" τέλος για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, να μην ισχύσει η περικοπή της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 60% στους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κ.ά.

3. Να ξεκινήσουν άμεσα πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, που θα οργανώνονται σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές των Μπλόκων και τις Επιτροπές Αγώνα. Οι δράσεις αυτές θα περιλαμβάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στις εφορίες, στις τράπεζες, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ, στη ΔΕΗ κ.α. για να εκφραστεί η αγωνιστική αντίθεση της αγροτιάς στην πολιτική της φοροεπιδρομής, της ασφαλιστικής ληστείας, των κατασχέσεων για αγροτικά χρέη, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, των "ανοιχτών τιμών" στην αγορά των αγροτικών προϊόντων που επιβάλλει η "ελεύθερη" αγορά, της κυβερνητικής άρνησης να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι πληγέντες από την κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφοι, της ανυπαρξίας έργων υποδομής για αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία, των απανωτών χαρατσιών που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής και αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα κ.λπ. Θα περιλαμβάνουν, επίσης, αγωνιστικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, με το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων που θα συμπληρώνεται με τα τοπικά.

4. Να συμμετάσχει ενεργά το αγροτικό κίνημα στις εργατικές και άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, όπως στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που προγραμματίζεται για τις 24 Νοέμβρη, στις άλλες κινητοποιήσεις για τον επικείμενο προϋπολογισμό κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολουμένων, της σπουδάζουσας νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα. Αυτό το διαπίστωσαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες και στη διάρκεια των μπλόκων του περασμένου Φλεβάρη και ιδιαίτερα στο μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

5. Στα μέσα του ερχόμενου Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα κάνει τον απολογισμό της μέχρι τότε αγωνιστικής δράσης και θα πάρει αποφάσεις και μέτρα για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων, καθορίζοντας συγκεκριμένο αγωνιστικό χρονοδιάγραμμα.

Στη σύσκεψη τονίστηκε, για μια ακόμα φορά, ότι αντίπαλος είναι οι εμποροβιομήχανοι που, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για κερδοφορία, αγοράζουν όσο μπορούν φθηνότερα τα αγροτικά προϊόντα και τα πουλούν όσο το δυνατόν ακριβότερα στους καταναλωτές, οι τράπεζες που ρουφούν το αίμα της εργαζόμενης αγροτιάς, η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που υλοποιούν και στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα διαχωρίζεται σαφώς από τη "γραμμή" στήριξης της ΚΑΠ της ΕΕ και των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, καθώς και της εξυπηρέτησης τωρινών και επόμενων κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, την οποία υπηρετούν κάποια αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, που εμφανίζονται ξανά τώρα με στόχο να ξεστρατίσουν τον αγώνα από την πορεία του».


Διαμαρτυρία σε φιέστα για τις αποζημιώσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Τετάρτη 26 Οκτώβρη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΑ) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΑΣΑ, η διαμαρτυρία έγινε κατά τη διάρκεια «φιέστας ψεύτικων υποσχέσεων και προσπάθειας κατευνασμού των διαθέσεων, που στήθηκε από τον υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου, με τη συμμετοχή αιρετών και άλλων φορέων». Το θέμα αφορούσε τις καταστροφές από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών στους Δήμους Οινιαδών και Ναυπάκτου σε φυτική παραγωγή και ζωική παραγωγή.

Παρεμβαίνοντας ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της ΟΑΣΑ, αναφέρθηκε στον αποδεκατισμό των κοπαδιών πριν από δύο χρόνια από τον καταρροϊκό πυρετό και στο ότι δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ στους κτηνοτρόφους. Επίσης, στις χρονιές ακαρπίας σε μια σειρά από καλλιέργειες, που παραμένουν χωρίς αποζημίωση εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Κάλεσε αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να είναι σε ετοιμότητα και να οργανώσουν αγωνιστική απάντηση, διεκδικώντας: Αποζημίωση στο 100% των ζημιών άμεσα και «πάγωμα» των χρεών των παραγωγών των πληγεισών περιοχών, άμεση στελέχωση του ΕΛΓΑ και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που καλούνται σήμερα με δικά τους μέσα και έξοδα να κάνουν τις εκτιμήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ