ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιπλέκονται τα παζάρια, με την ανάμειξη πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Επαφές Κασουλίδη στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Μογκερίνι στην Κύπρο

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποδέχτηκε (φωτ.) τον Κύπριο ομόλογό του, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη άφιξή του στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας το ρωσικό «ενδιαφέρον» για την Ανατολική Μεσόγειο

Copyright 2016 The Associated

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποδέχτηκε (φωτ.) τον Κύπριο ομόλογό του, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη άφιξή του στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας το ρωσικό «ενδιαφέρον» για την Ανατολική Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, θα «κηρύξει» την έναρξη της τετραήμερης συνάντησης που ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν από τις 7 έως τις 11 Νοέμβρη στην Ελβετία, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη την περασμένη Παρασκευή. Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι η συνάντηση «θα επικεντρωθεί στο Εδαφικό, καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα κατά τρόπο αλληλένδετο» αλλά και ότι οι δυο «ηγέτες» «εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι η συνάντηση στην Ελβετία θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών, με βάση την κοινή τους δέσμευση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση εντός του 2016».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ν. Αναστασιάδης «αποφάσισε ότι δεν θα συνοδεύεται από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στο Μοντ Πελερέν (σ.σ. το ελβετικό θέρετρο όπου θα γίνει η συνάντηση), αλλά μόνο από τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας και τους στενούς του συνεργάτες». Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας) την Κυριακή, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά αρκετών κομμάτων.

Σχετικά με τη συζήτηση για το Εδαφικό, ο Ν. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «τα κριτήρια είναι αυτά που, αν υπάρξει συμφωνία, ακολούθως θα τα μεταφέρουμε επί συγκεκριμένου χάρτη. Αν δεν υπάρχει συμφωνία στα κριτήρια, δεν υπάρχει ούτε χάρτης, και μάλιστα υπάρχει θέμα στην όλη διαδικασία. Τα κριτήρια είναι το ποσοστό που πρέπει να επιστραφεί, είναι τα θέματα ακτογραμμής, είναι θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, είναι κάποιες περιοχές τις οποίες εμείς θεωρούμε ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να επιστραφούν κ.ο.κ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα κριτήρια, τότε έχουμε πρόβλημα στη διαπραγμάτευση στην Ελβετία».

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο «τραπέζι» έχουν πέσει διάφορες προτάσεις, στο πλαίσιο των οποίων επανέρχεται διαρκώς η δημιουργία «ειδικών ζωνών» που θα βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης (π.χ. η Μόρφου, για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις) και για τις οποίες θα υπάρχει διαφορετική «αντιμετώπιση» στις μεγάλες επενδύσεις.

Με Μογκερίνι και Λαβρόφ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δυναμώνουν και οι διεργασίες με την άμεση εμπλοκή εκπροσώπων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Την περασμένη Παρασκευή, έφτασε στη Λευκωσία η επικεφαλής της Επιτροπής για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία είχε χωριστές συναντήσεις με τον Ν. Αναστασιάδη αλλά και τον Μ. Ακιντζί. Στις δηλώσεις της επέλεξε να εστιάσει στην εξαιρετική σημασία να λαμβάνονται αποφάσεις και να διαμορφώνονται «λύσεις που μπορούν να είναι επωφελείς για ολόκληρο το νησί», ενώ επισήμανε: «Προφανώς, η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο είναι ένα λειτουργικό κράτος και, ιδιαίτερα, για οποιοδήποτε κράτος - μέλος της ΕΕ, η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλειά του είναι η ίδια η ιδιότητά του ως μέλος της Ενωσης», εκφράζοντας ασφαλώς τις αυξημένες προσδοκίες της λυκοσυμμαχίας των Βρυξελλών, μια «επανενωμένη» Κύπρος να αποτελέσει ικανό μοχλό προώθησης των στρατηγικών συμφερόντων που εκείνη ιεραρχεί.

Μεταξύ άλλων, η Μογκερίνι διευκρίνισε πως «συμμεριζόμαστε τις εκτιμήσεις των ηγετών ότι είναι εφικτό να υπερπηδηθούν οι εναπομείνασες προκλήσεις που υπάρχουν», αλλά και πως μια «λύση» του Κυπριακού «μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα (game-changer) όχι μόνο για τους Κύπριους και το νησί, αλλά επίσης για την ΕΕ, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». Στις επαφές της, η Μογκερίνι συζήτησε όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά και για το ζήτημα της «ασφάλειας».

Τις εξελίξεις παρακολουθούν, όμως, στενά και οι εκπρόσωποι του ρωσικού ιμπεριαλισμού, όπως επιβεβαιώθηκε και στις συναντήσεις που είχε στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, που χτες βρέθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενδεικτικό των πυκνών διεργασιών είναι ότι επανέρχονται τα «σενάρια» περί δημιουργίας ρωσικής βάσης στην Κύπρο, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Κύπριος υπουργός είπε, σύμφωνα με το «ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ», ότι «το ζήτημα συζητήθηκε μόνο στα ΜΜΕ. Δε νομίζω ότι συζητήθηκε από τους εκπροσώπους των κυβερνητικών κύκλων». Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι ο Κασουλίδης υπογράμμισε ακόμα: «Η πραγματική ζωή έδειξε ότι η Ρωσία μπορεί να έρθει στη Συρία χωρίς (στρατιωτικές) βάσεις». Από τη μεριά του και ο Λαβρόφ είπε ότι «δε θυμάμαι το θέμα να έχει συζητηθεί ποτέ ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και εμάς... Οι τοποθεσίες σε Μέιμιμ και Ταρτούς (σ.σ. στη Συρία, όπου σήμερα στεγάζονται ρωσικές βάσεις) είναι αρκετά ευνοϊκές, έτσι ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε τις απαραίτητες παραμέτρους στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξάγεται κατά παράκληση της συριακής κυβέρνησης».

Την ίδια στιγμή, ο Λαβρόφ τόνισε ότι «το πρόβλημα της ασφάλειας στο ενωμένο κυπριακό κράτος πρέπει να λυθεί από τις (δύο) πλευρές στην Κύπρο» και πρόσθεσε όλο νόημα: «Επιμένουμε οι ΗΠΑ και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, να σταματήσουν να καθορίζουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα (...) θεωρούμε ότι κάθε έξωθεν ανάμειξη στα ζητήματα της Κύπρου και οι προσπάθειες που εξασκούν πίεση στα μέρη είναι αντιπαραγωγικές και μπορεί να ανακόψουν τις προσπάθειες των (δύο) μερών στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση προς μια συμβιβαστική λύση».

Νέα άσκηση με Ισραήλ

Τέλος, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα νέα κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Πρόκειται για την άσκηση «ΟΝΗΣΙΛΟΣ - ΓΕΔΕΩΝ 2/2016», που διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και των χερσαίων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και αεροσκαφών διαφόρων τύπων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

ΕΕ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Υπογράφτηκε η συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» CETA

Μετά την κάμψη των αντιρρήσεων του περιφερειακού Κοινοβουλίου της γαλλόφωνης Βαλονίας και τη σύμφωνη γνώμη της βελγικής κυβέρνησης προχώρησε το παζάρι για τη λεγόμενη Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) Καναδά και ΕΕ, και τελικά αυτή υπογράφτηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σε τελετή όπου συμμετείχε ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, και η ηγεσία της λυκοσυμμαχίας. Επί της ουσίας, οι αντιρρήσεις των Βαλόνων αστών πολιτικών που άρθηκαν, αφορούσαν τις διαδικασίες και τις διατυπώσεις και όχι το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιχειρεί να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων και στις πλευρές του Ατλαντικού. Τυπικά, η συμφωνία για να μπει σε πλήρη εφαρμογή πρέπει να πάρει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και των επιμέρους κοινοβουλίων των χωρών.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, όπως και η άλλη αντίστοιχη με τις ΗΠΑ, που παζαρεύεται επίσης με την ΕΕ, η TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων), δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε και οι λαοί πρόκειται να έχουν ουσιαστικό όφελος από αυτό που παρουσιάζουν ως κατάργηση του 99% των τελωνειακών δασμών και την ένωση - στην περίπτωση της CETA - μιας αγοράς 550 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η CETA θα σηματοδοτήσει την ακόμα μεγαλύτερη επίθεση του κεφαλαίου και των δύο πλευρών στον ανταγωνισμό με άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις και αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και η Κίνα, για μειώσεις μισθών και χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων, για χτύπημα από τα ισχυρά μονοπώλια των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών. Θα χρησιμεύσει ως προωθητικός κλοιός για να περάσουν στο κεφάλαιο και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ και οι διαφορές μεταξύ των μονοπωλίων και των επίσημων κρατών θα μπορούν να λύνονται σε ιδιωτικά «δικαστήρια». Και η συμπληρωματική συμφωνία που υπογράφτηκε της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (SPA), στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα οδηγεί. Και αυτές τις συμφωνίες τις υπόγραψε φαρδιά - πλατιά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις αρχικές γκρίνιες για «πιο διαφανή συμφωνία» που ήταν για το ...θεαθήναι.

Και από αυτήν την υπόθεση οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα, να απορρίψουν την κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησής τους και να οργανώσουν μέσα από το αγωνιστικό ταξικό κίνημα την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις ενώσεις τους και το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημά τους.

Νεκρός 25χρονος Παλαιστίνιος αστυνομικός

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νεκρός από πυρά ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων έπεσε χτες το απόγευμα ο 25χρονος Παλαιστίνιος αστυνομικός Μουχάμαντ Τουρκμάν από την Τζενίν όταν, σύμφωνα με την εκδοχή των Ισραηλινών, άρχισε να πυροβολεί εναντίον στρατιωτών στο φυλάκιο ελέγχου Μπέιτ Ελ που βρισκόταν σε παράνομο εβραϊκό εποικισμό κοντά στη Ραμάλα. Από τα πυρά του νεαρού Παλαιστίνιου φέρεται πως τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Μια φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δείχνει ένα τουφέκι AK-47 πεσμένο στο έδαφος. Τα κίνητρα της επίθεσης του νεαρού Παλαιστίνιου δεν έγιναν άμεσα γνωστά...

Ο 25χρονος Τουρκμάν είναι ο 237ος Παλαιστίνιος που εκτελείται από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών από τον Οκτώβρη του 2015.

Προηγήθηκαν (χτες ξημερώματα) νέες τρομοκρατικές έφοδοι Ισραηλινών στρατιωτών σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και την υπόλοιπη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα τις συγκρούσεις τους με νεαρούς Παλαιστινίους και τις συλλήψεις 23 εξ αυτών, ηλικίας από 16 έως 24 ετών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ