ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Επιχείρηση εξαπάτησης για τα ασήκωτα χαράτσια

Επικεντρώνοντας τη συζήτηση στη φορολογία της «περιουσίας» αφήνουν στο απυρόβλητο το κεφάλαιο

Eurokinissi

Επικεντρώνοντας τη συζήτηση στη φορολογία της «περιουσίας» αφήνουν στο απυρόβλητο το κεφάλαιο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εξαπάτησης και διαχωρισμού τμημάτων του λαϊκού πληθυσμού της χώρας, σε σχέση με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, για το νέο χαράτσι που, από το 2014, θα επιβάλλεται πάνω στη λαϊκή στέγη καθώς και σε κάθε σπιθαμή μικρής ακίνητης περιουσίας. Τα παζάρια μέσα στην ίδια τη συγκυβέρνηση, στα κόμματα και τους βουλευτές τους, αφορούν σε παντελώς ανέξοδες «αλλαγές», δευτερεύουσες πτυχές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτα ενταγμένες στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη παραπέμπουν, μία προς μία, όλες μαζί, οι δήθεν εναλλακτικές προτάσεις, βουλευτών, φορέων, άλλων παραγόντων, αφού αφήνουν παντελώς στο απυρόβλητο τα νέα μαζικά χαράτσια που θα ξεκινήσουν να μοιράζουν στο λαό. Οι «εποικοδομητικές» προτάσεις τους αφορούν στη μεταφορά του βάρους από τη μία στην άλλη κατηγορία του λαϊκού πληθυσμού. Η συζήτηση περιστρέφεται για τη μοιρασιά της επιβάρυνσης, όπως ανάμεσα στις αγροτικές εκτάσεις και στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η επίθεση του κεφαλαίου εκδηλώνεται ενιαία, χωρίς εξαιρέσεις. Και η παραμικρή «υποχώρηση» στα χαράτσια για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, ισοδυναμεί με νέες ανατιμήσεις πάνω στη λαϊκή στέγη για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

Μετά την παράσταση - «διάβημα», που έστησαν οι βουλευτές της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, έστειλε το μήνυμα πως όλες οι προτάσεις με το συγκεκριμένο χαρακτήρα μπορεί και να γίνουν αποδεκτές, αλλά με την προϋπόθεση να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερες», δηλαδή να προβλέπουν χαράτσια ισοδύναμης απόδοσης. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερα χαράτσια σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για αγρότες που παίρνουν επιδοτήσεις, τους οποίους θα εντοπίσουν από τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανέξοδες, χωρίς αντίκρισμα «αλλαγές», προβάλλονται και από το ΠΑΣΟΚ, όπως για αμελητέες «ελαφρύνσεις» σε ακίνητα που «βλέπουν» σε φωταγωγούς και για κτίσματα πάνω από 50 ετών. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στα «στρατηγικά αδιέξοδα» της κυβέρνησης, την οποία και κατηγορεί ως «ανήμπορη να ψελλίσει έστω την οποιαδήποτε εναλλακτική λύση».

Στις προτάσεις που συνεχίζουν να «πέφτουν βροχή» συγκαταλέγεται και αυτή για τη διατήρηση του σημερινού χαρατσιού (μέσω ΔΕΗ) και την εφαρμογή του νέου φόρου από το 2015. Η πρόταση απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονομικών, επειδή η ΔΕΗ χάνει έσοδα από λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι...

Αρνείται η κυβέρνηση να απαντήσει Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει σε Επίκαιρες Ερωτήσεις και παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή. Τελευταίο κρούσμα η άρνηση να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για το σοβαρό ζήτημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, που απασχολεί εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες, μικροϊδιοκτήτες γης και αγρότες.

Ενώ αρχικά στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αναφέρθηκε ότι η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό θα απαντηθεί την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σήμερα ανακοινώθηκε κώλυμα λόγω «συνάντησης με την Τρόικα». Την ίδια στιγμή ο κ. Στουρνάρας έχει χρόνο να συμμετέχει σε διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς βουλευτές, που μόνο στόχο έχουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να χρυσώσουν το χάπι της φοροεξόντωσης του λαού.

Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του και να δυναμώσει την πάλη του για την κατάργηση του χαρατσιού στα ακίνητα και όλων των αντιλαϊκών φόρων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εσωτερικές διαβουλεύσεις για τον τρόπο επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής

Η πορεία των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που εκκρεμούν στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής, νέας συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο, στο φόντο των νέων μέτρων που θέτουν πλέον από κοινού στο τραπέζι τρόικα και κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η άφιξη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης βδομάδας μετατράπηκε για πολλοστή φορά σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι - με δημοσιεύματα και διαρροές να «αναβάλλουν» την επίσκεψη και την κυβέρνηση να διαψεύδει - με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού αλλά και ταυτόχρονα τον εκβιασμό του προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος για την επιβολή των προαποφασισμένων μέτρων.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, τέθηκαν επί τάπητος το θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την «αναδιάρθρωση» των αμυντικών βιομηχανιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αμυντική βιομηχανία θα επιμείνει στο σχέδιο «εκκαθάρισης εν λειτουργία» με απολύσεις εργαζομένων και εκποίηση των υποδομών της.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε εκ νέου το θέμα με το φόρο ακινήτων, με το Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίζει ότι θα «διορθωθούν οι στρεβλώσεις» μετά και τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό ωστόσο να ξεκαθαρίζει ότι «δεν αλλάζει ο στόχος της είσπραξης 300 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται από τη φορολόγηση των αγροτών». «Θα αλλάξει η βάση της φορολόγησης αλλά οι αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι είναι δεδομένη η φορο-λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, βγαίνοντας από τη σύσκεψη αναφέρθηκε σε πρόθεση της κυβέρνησης «να γίνουν εντός δημοσιονομικού πλαισίου» οι «απαραίτητες βελτιώσεις» στον ενιαίο φόρο ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ερχεται - δεν έρχεται η τρόικα

Τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ρόιτερς», χτες, έκανε λόγο για αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης στην Αθήνα της τρόικας, επικαλούμενο δύο ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και τρόικας διευρύνονται» και ότι «το ταξίδι προς το παρόν παγώνει». Σημείωναν ότι η αιτία της αναβολής είναι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο, σύμφωνα με την τρόικα, φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Στο τηλεγράφημα αναφερόταν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν πως «η Ελλάδα μιλάει για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μέσω ενός καλύτερου ελέγχου στις εισφορές για την Κοινωνική Ασφάλιση και λέει όχι άλλα μέτρα», αλλά σημειώνουν: «Πως τελικά η λύση είναι νέα μέτρα. Αυτό και θα συμβεί φυσικά. Πρόκειται για ένα θέμα κακής επικοινωνίας (σ.σ. της κυβέρνησης) με το δικό τους το κοινό».

Μετά το συγκεκριμένο δημοσίευμα πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν ότι δεν έχει αλλάξει ο μέχρι τώρα προγραμματισμός και ότι την προσεχή Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα έρθουν στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διάψευσαν το δημοσίευμα σε ό,τι αφορά το σκέλος της αναβολής της επίσκεψης, αλλά απέφυγαν με κάθε τρόπο να σχολιάσουν την προαναγγελία ότι τα νέα μέτρα είναι δεδομένα.

Ανοιχτό το χρόνο έλευσης της τρόικας στην Αθήνα άφησε και η Κομισιόν καθώς ο εκπρόσωπός της απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι «οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα ευθύς μόλις λάβουν τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη» προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο τραπέζι νέο «κούρεμα» του χρέους

Εξάλλου, το ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» πάνω στο κρατικό χρέος βάζει στο παζάρι η συγκυβέρνηση. «Είμαστε σε διαπραγμάτευση για το χρέος στη βάση της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χτες σε εκδήλωση του ΚΕΠΕ. Πρόσθεσε πως «υπάρχουν ρεαλιστικές και τεχνικές λύσεις» και ακόμη ότι «ίσως να απαιτηθούν και ισχυρότερα εργαλεία». Σε ερώτηση για το κατά πόσο στα «ισχυρότερα εργαλεία» περιλαμβάνεται το «κούρεμα» επανέλαβε ότι «είμαστε σε διαπραγμάτευση».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Λαϊκή απαίτηση η απόσυρση του ν/σ για το φόρο ακινήτων

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για το σχέδιο νόμου για το φόρο ακινήτων: «Η άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για το φόρο ακινήτων αποτελεί πλέον λαϊκή απαίτηση. Αλλωστε, πλήττονται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, πλήττονται οι αγρότες, πλήττονται οι αυτοαπασχολούμενοι. Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί κάθε φόρος στην πρώτη κατοικία, στην κατοικία των εργαζομένων. Να φορολογηθεί και μάλιστα να αυξηθεί η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, να φορολογηθεί αποκλειστικά η μεγάλη ακίνητη περιουσία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ