ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Παραλίγο να εκραγεί επισκευαζόμενο πλοίο

Εργολάβος της ομάδας που «συνεργάζεται» με τους χρυσαυγίτες, έβαλε τα συνεργεία να δουλεύουν με φλόγα σε σωληνώσεις γεμάτες αέριο!

Το «FRIENDSHIP GAS» στις φλόγες. Στα αμπάρια του, το 2008, βρήκαν το θάνατο οκτώ εργάτες
Το «FRIENDSHIP GAS» στις φλόγες. Στα αμπάρια του, το 2008, βρήκαν το θάνατο οκτώ εργάτες
Στο αεράδικο πλοίο «ΒΕΡΟΝΙΚΗ III», που επισκευάζεται στο ναυπηγείο ΠΑΠΙΛΑ της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μεγαλοεργολάβος της γνωστής ομάδας των εργοδοτών της Ζώνης και του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), που είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τη Χρυσή Αυγή, είχε αναγκάσει το συνεργείο του να κάνει χρήση φλόγας στις σωληνώσεις του πλοίου, ενώ αυτές ήταν «φουλ» στο αέριο!

Το γεγονός ότι το πλοίο δεν ανατινάχτηκε, για να σκοτώσει τους 20 περίπου μεταλλεργάτες των άλλων τεσσάρων συνεργείων που δούλευαν εκεί και τους ναυτεργάτες του πληρώματος, οφείλεται (πέρα από τον παράγοντα τύχη) στην παρέμβαση χτες το πρωί της μεικτής πενταμελούς Επιτροπής για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία.

Μόλις τα μέλη της Επιτροπής εντόπισαν ότι γινόταν χρήση φλόγας στις σωληνώσεις, χωρίς να υπάρχει πιστοποιητικό «gaz free» (απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια), που σημαίνει παραβίαση ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων προστασίας, έδωσαν εντολή για παύση εργασιών. Από την Επιτροπή επιβλήθηκε πρόστιμο στον εργολάβο και οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο Περάματος. Ωστόσο, ενώ με βάση ακόμα και αυτή τη νομοθεσία, που είναι κομμένη στα μέτρα του κεφαλαίου, ο εργολάβος θα έπρεπε να έχει συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος και να ξεκινήσει διαδικασία προανάκρισης! Δηλαδή, «ζήσε Μάη μου»!..

Ο εργολάβος αφέθηκε ελεύθερος, όταν τα μεγαλύτερα εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν καταγραφεί σε βάρος των εργατών της Ζώνης, όπως η έκρηξη το 1987 στο δεξαμενόπλοιο «ΑΝΑΓΚΕΛ ΓΚΡΕΪΤΝΕΣ», έχουν γίνει από χρήση φλόγας σε «γκαζωμένες» σωληνώσεις!

Οι πενταμελείς Επιτροπές είναι κατάκτηση των σωματείων της Ζώνης, επιφορτισμένες με το καθήκον του ελέγχου στα επισκευαζόμενα πλοία για το αν πληρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας. Στη σύνθεσή τους συμμετέχουν και εκπρόσωποι του σωματείου και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν γλιτώσει εργαζόμενους από του Χάρου τα δόντια.

Το περιστατικό που καταγράφηκε χτες στη Ζώνη, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι μεγαλοεργολάβοι, όταν στρατολογούσαν τα ναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής για να «βγάλουν από τη μέση» τα ταξικά συνδικάτα, αυτό ακριβώς επιδίωκαν: Να μετατρέψουν τη Ζώνη σε κρεματόριο, με εργάτες - αναλώσιμο υλικό, που θα δουλεύουν σε καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί αντικειμενικά και η ταξική Δικαιοσύνη, που δυο 24ωρα πριν το περιστατικό στο «ΒΕΡΟΝΙΚΗ ΙΙΙ», καταδίκασε σε 5μηνη φυλάκιση δύο στελέχη των ταξικών συνδικάτων, επειδή πρωτοστάτησαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν το καλοκαίρι του 2008 τα σωματεία στο ΒΙΠΑΣ, όπου έχουν τις επιχειρήσεις τους οι εργολάβοι της Ζώνης, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δουλειά με δικαιώματα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Από το καλοκαίρι του 2008 οι εργολάβοι έχουν ανοίξει βιομηχανία μηνύσεων σε βάρος των ταξικών συνδικάτων. Μάλιστα, ο εργολάβος που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή δεκάδων εργατών και συνεχίζει με εντολή του εισαγγελέα να κυκλοφορεί ανενόχλητος, είναι από τους πρωτεργάτες στο μπαράζ των συνδικαλιστικών διώξεων. Τη δικαστική απόφαση σε βάρος των δύο συνδικαλιστών των ταξικών σωματείων της Ζώνης, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εργαζομένων στα Εργοστάσια Ελαιουργοσαπονοποιίας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Ανθρακες» η διάταξη για τους αγρότες

Μετά το ...2028 θα ισχύσει η συνταξιοδότηση στο 62ο έτος, αφού απαιτούνται 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών!

Δόθηκε χτες για διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με επιμέρους διατάξεις για ασφαλιστικά ζητήματα, μέσα από το οποίο υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα βελτιώσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς των Ταμείων, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πράξη, με το πρόσχημα αυτό ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στις συντάξεις και ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, αφού η κυβέρνηση εκ των προτέρων περιέκοψε για το 2014 κατά 2,1 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση των Ταμείων. Πέραν των διατάξεων για τους ελέγχους και την υποβολή των ΑΠΔ, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Με το άρθρο 2, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δίνει τη δυνατότητα για συνταξιοδότηση και των αγροτών στο 62ο έτος, υπό την προϋπόθεση βέβαια των 40 ετών ασφάλισης. Στην πράξη, η «ρύθμιση» αυτή δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, αφού οι αγρότες κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ μετά το 1987. Συνεπώς, ο όρος του νομοσχεδίου «40 έτη ασφάλισης με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών», σημαίνει ότι η διάταξη θα ισχύσει για αυτούς που θα βγούνε στη σύνταξη μετά το ...2028! Αρα, η δήθεν «βελτίωση» που έκανε το υπουργείο, και ενώ πέρυσι αύξησε στα 67 το γενικό όριο συνταξιοδότησης και για τους αγρότες, αποδεικνύεται κάλπικη.
  • Με το άρθρο 8 ενοποιούνται τα ποσοστά εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης στο 3%, για εργαζόμενους και εργοδότες αντίστοιχα, για όλους τους ασφαλισμένους, παλιούς και νέους (μετά την 1/1/1993). Από την 1/12/2013 το ποσό της εισφοράς των αυτοαπασχολούμενων, ήδη ασφαλισμένων προς το ΕΤΕΑ, ορίζεται σε 6% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • Με το άρθρο 9, επεκτείνεται το εργόσημο και στους εργαζόμενους σε ΠΑΕ και ΚΑΕ, που απασχολούνται αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων. Ενώ με το άρθρο 15, η ΗΔΙΚΑ, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης του νεογέννητου, αποδίδει τον ΑΜΚΑ του.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

Τα προβλήματα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ καταγγέλλουν βουλευτές του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας. Το ΣΕΠΕ οδηγείται σε σταδιακή υποβάθμιση, έχοντας τεράστιες χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των Επιθεωρήσεων Εργασίας, αλλά και σε υλικοτεχνική στήριξη και υποδομή, με αποτέλεσμα να μη γίνονται επαρκείς, ουσιαστικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες και γενικότερα στους εργασιακούς χώρους.

Το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που πέρασε φέτος το Φλεβάρη από το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης», προβλέπει την κατάργηση των Τμημάτων της Επιθεώρησης σε τουλάχιστον 6 νομούς της χώρας και την υποβάθμιση της Επιθεώρησης σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας. Η υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών οδηγεί σε πλήρη ασυδοσία τη μεγαλοεργοδοσία με τραγικές συνέπειες στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

«Η συνεχής υποβάθμιση του ΣΕΠΕ είναι πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τις ανάγκες και την προστασία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτάνε τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ;
  • Τι μέτρα θα πάρει για τη στήριξη των υπηρεσιών της Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης και τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό και τις ανάλογες αρμοδιότητες, με βάση τις αυξημένες ανάγκες;
ΠΑΜΕ
Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή

Την 4η εθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που διαθέτει οργανώνει το ΠΑΜΕ, την Κυριακή 3 Νοέμβρη από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β). «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια προσφοράς και αλληλεγγύης στα λαϊκά στρώματα, που χτυπιούνται καθημερινά από τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων και βιώνουν τις συνέπειες από τη συρρίκνωση, υποβάθμιση, ιδιωτικοποίηση των δομών Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Στην ΕΘΕΛ Πειραιά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί, σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., την επισκευαστική βάση του αμαξοστασίου της ΕΘΕΛ στον Πειραιά (Παρνασσού 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης) και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ