ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Οι απολύσεις και τα χρυσοφόρα γιαούρτια

Η κλιμακούμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων και οι επιχειρηματικές ...αναδιαρθρώσεις - απολύσεις είναι το μόνιμο εργαλείο του ομίλου για να πολλαπλασιάζει τα κέρδη του

«Στην απόλυση 12 εργαζομένων προχώρησε η επιχείρηση ΦΑΓΕ του ομίλου Φιλίππου, με το πρόσχημα των "αναδιαρθρώσεων" στο τμήμα πώλησης. Στόχος της είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η σταδιακή μεταφορά όλο και περισσότερων δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε εργολάβους».

«Ριζοσπάστης» 29-1-2000

«Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι 65 εργαζόμενοι της εταιρείας "Elbisco ΑΒΕΕ" (πρώην Βοσινάκη), μετά το εκβιαστικό τελεσίγραφο της τελευταίας πως το εν λόγω εργοστάσιο, λίγο έξω από την Πάτρα, θα κλείσει μέχρι το τέλος του Μάη και θα μεταφερθεί στο Πικέρμι '"στα πλαίσια του μεσο-μακροπρόθεσμου επιχειρησιακού σχεδιασμού"».

«Ριζοσπάστης» 7-5-2008

«Στην απόλυση οκτώ εργαζομένων, που δουλεύουν στην παραγωγή, προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία "ΦΑΓΕ" στο όνομα των αναδιαρθρώσεων της εταιρείας»

«Ριζοσπάστης» 21/10/2009

Η είδηση των απολύσεων και της ...αναδιάρθρωσης δεν είναι καινούργια. Τα ίδια μπορεί να διαβάσουμε και του χρόνου και τον παραχρόνο, ακόμα και μετά από δεκαετίες, αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά και συθέμελα. Οι φιγούρες της μιας μεριάς μπορεί να αλλάξουν και στη θέση της ΦΑΓΕ και των Φιλίππου να κάνουν κουμάντο τίποτα άλλοι, ακόμα πιο δυνατοί οικονομικά. Στην άλλη πλευρά όμως, θα 'ναι πάντα οι ίδιοι, άντε οι γιοι και οι θυγατέρες αυτών που και σήμερα κινούν τις μηχανές, για να κονομάνε οι διάφοροι Φιλίππου. Γιατί, ενώ οι εργοδότες έρχονται και παρέρχονται, τα εργατικά τα χέρια, ο εργάτης και η εργάτρια, οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους είναι πάντα εκεί στην παραγωγή, δίνοντας ο καθένας τη σκυτάλη σ' όποιον ακολουθεί.

Οταν φουσκώνουν τα κέρδη

Οι Φιλίππου, αυτοί που κάθε τόσο κάνουν πάλι απολύσεις στα εργοστάσια που διαφεντεύουν, χάρη στο σύστημα εκμετάλλευσης, δεν είναι τυχαίοι. Ξεχωριστοί γόνοι της τάξης τους, για να φτάσουν εδώ που έφτασαν ...πάτησαν πάνω σε συμφέροντα άλλων. Εκμεταλλεύτηκαν πρόσωπα και καταστάσεις. Αξιοποίησαν την κυβερνητική στήριξη και ρούφηξαν τις κρατικές επιχορηγήσεις. Κέρδισαν στο διάβα τους εκατομμύρια ευρώ από την απλήρωτη εργασία του κάθε εργαζόμενου στις μονάδες τους. Στοχεύοντας στο κέρδος και υπάρχοντας μόνο γι' αυτό, διεύρυναν το αντικείμενο της παραγωγής τους, και πορευόμενοι μέσα από συνεχείς αναδιαρθρώσεις, επεκτάθηκαν σε πολλούς κλάδους, εκβίασαν και υποχρέωσαν δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις σε οριστικό κλείσιμο, εξαγόρασαν και καταβρόχθισαν άλλες τόσες, ανταγωνίστηκαν με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους. Προχώρησαν και παραπέρα. Στοχεύοντας στην απόσπαση περισσοτέρων κερδών, στην εξασφάλιση μεγαλύτερης οικονομικής ισχύος, στην εξουδετέρωση των ανταγωνιστών τους, έγιναν - κάποιες φορές - και μεταξύ τους ανταγωνιστές, χώρισαν τα τσανάκια τους, τα ξαναβρήκαν και ...πάει λέγοντας.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτή είναι η καπιταλιστική επιχείρηση. Μια αέναη προσαρμογή της δράσης του κεφαλαίου στις (ιστορικές, οικονομικές, κοινωνικές) συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε φορά, ώστε να μπορεί να εκμεταλλεύεται πιο αποτελεσματικά την εργατική δύναμη και να τοποθετείται σε τέτοιους κλάδους και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, που θα του αποφέρουν τα μεγαλύτερα συγκριτικά κέρδη. Κέρδη που πηγάζουν αποκλειστικά από την απλήρωτη εργασία εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών, την οποία καρπώνονται, εν είδει κέρδους, οι διάφοροι κεφαλαιοκράτες.

Πολλοί είναι ευφυείς, ευφυέστεροι των Φιλίππου και άλλοι τόσοι είναι περισσότερο καταφερτζήδες ή καπάτσοι από αυτούς. Ομως κανείς από αυτούς, τους εκατοντάδες χιλιάδες, δε μεταμόρφωσε, όπως ... γράφουν οι ίδιοι στο βιογραφικό τους, το μικρό γαλακτοπωλείο «του παππού Φιλίππου στην οδό Πατησίων», σε έναν γιγαντιαίο επιχειρηματικό όμιλο, που εκτός όλων των άλλων αποφασίζει για τις τύχες τόσων χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Με βάση τα στοιχεία της ICAP, οι βασικές εταιρείες του Ομίλου απασχολούσαν, όπως φαίνεται και στον πίνακα, 4.309 άτομα.

Το γαλακτοπωλείο του 1926, καθόλου μικρός λογαριασμός για εκείνη την εποχή, ήταν η αρχή. Αφού κέρδισαν τόσα που δεν ήξεραν τι να τα κάνουν, το 'ριξαν και στο εμπόριο, μετατρέποντας, το 1954, το γαλακτοπωλείο σε πρατήριο χονδρικής πώλησης γιαουρτιού. Μετά από καμιά δεκαριά χρόνια, ανακάλυψαν ότι τόσα κέρδη που είχαν βγάλει θα πήγαιναν στράφι αν τα άφηναν στο σεντούκι. Ετσι το 1964 ανοίγουν στο Γαλάτσι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού. Τα κέρδη πάλι φούσκωναν και μετά από μια δεκαετία, το 1974 κατασκευάστηκε το σημερινό εργοστάσιο της ΦΑΓΕ. Εδώ βρήκαν τα μεγάλα κόλπα - και τα μεγάλα μέσα - για την εκτόξευση της παραγωγής και της κερδοφορίας τους. Οι Φιλίππου προχωρούν στην τυποποίηση του γιαουρτιού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για το γιαούρτι, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης, για πρώτη φορά, εμπορικού δικτύου, που ξέφευγε από τα όρια της γειτονιάς, της συνοικίας της πόλης, ακόμα και της χώρας.

Η ανάπτυξη του εμπορικού δικτύου και η αύξηση των σημείων πώλησης των προϊόντων γιαούρτης της ΦΑΓΕ άνοιξε και την όρεξη στους Φιλίππου, οι οποίοι επιχειρούν μ' ένα σμπάρο να χτυπήσουν πολλά τρυγόνια. Ετσι, επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη συσκευασία και πώληση τυροκομικών προϊόντων, αργότερα εισβάλλει στην αγορά του λεγόμενου φρέσκου (παστεριωμένου) γάλακτος, παράλληλα αναπτύσσουν δικές τους εταιρείες συσκευασίας, ενώ η συνεχής συσσώρευση κερδών και κεφαλαίων οδηγεί τα μέλη της οικογένειας σ' έναν μαραθώνιο επιχειρηματικών εξαγορών, συγχωνεύσεων και απορροφήσεων άλλων επιχειρηματικών μονάδων, στον κλάδο των τροφίμων και όχι μόνο και σε τέτοια έκταση, που από ένα σημείο και μετά χάνεις το λογαριασμό.

Ηδη, το 2008 οι πωλήσεις των βασικών εταιρειών του ομίλου, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, έφτασαν τα 869 εκατομμύρια ευρώ!

Ο όμιλος της ΦΑΓΕ

Σήμερα, πάντως, όταν μιλάμε για την οικογένεια Φιλίππου και τους τρίτης γενιάς εκπροσώπους της, εννοούμε κατ' αρχήν τη ΦΑΓΕ με όλα τα παρακλάδια της, τις ξεχωριστές (όσο είναι ξεχωριστές) επιχειρηματικές δραστηριότητες των αδελφών Φιλίππου και τη διακίνηση των προϊόντων των εταιρειών τους σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου έχουν δημιουργήσει και εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού.

Πρόκειται άλλοτε για θυγατρικές και άλλοτε για συνεργαζόμενες - συνδεδεμένες εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν ως επιχειρήσεις που έχουν οικονομικές συναλλαγές (αγοραπωλησίες) με την μαμά του Ομίλου τη ΦΑΓΕ. Η μέθοδος αυτή, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα ζητήματα των ενδο-ομιλιακών συναλλαγών, δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά του ομίλου να ...κουλαντρίζουν, κατά τα συμφέροντά τους, τις οικονομικές καταστάσεις και τους ισολογισμούς των επιχειρήσεών τους. Από αυτήν την άποψη, πολλές φορές οι ισολογισμοί αυτοί - και κυρίως όταν συνεχώς παρουσιάζουν ζημιές - δεν πρέπει να θεωρούνται αντικειμενικοί ή ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αρχίζοντας από τη ΦΑΓΕ, βλέπουμε ότι διαθέτει κύρια τις παρακάτω θυγατρικές:

  • ΕΒΓΑ ΑΕ
  • ΒΙΣ ΑΕ
  • ΒΙΠΕΧ ΑΕ
  • ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ (απέκτησε τον κλάδο εύκαμπτης συσκευασίας της Frigoglass, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τη θυγατρική της 3Ν ΑΒΕΕ με εγκαταστάσεις στο Βόλο)
  • Ι. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΕ
  • ΜΠΙΖΙΟΣ ΑΕ
  • ΙΩΦΙΛ ΑΕ
  • ΑΓΑΝ ΑΕ
  • ΤΥΡΑΣ
  • ΠΙΝΔΟΣ
  • Γ.Σ. ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΑΕ
  • ΗΛΙΑΤΩΡ ΑΕ
  • ΖΑΓΚΑΣ
  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΕ
  • ΦΑΓΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ (πρώην ΞΥΛΟΥΡΗΣ)
  • FAGE ITALIA
  • FAGE USA
  • FAGE U.K.
Οι άλλες εταιρείες

Στην οικογένεια, παρά τον οξύτατο ανταγωνισμό που λέγεται ότι υπάρχει και μεταξύ των δύο αδελφών, ανήκουν δύο ακόμα από τους σημαντικότερους ομίλους στο χώρο των τροφίμων, η Hellenic Quality Foods και η Elbisco. Στην πραγματικότητα και οι δύο αυτές εταιρείες δημιουργήθηκαν από τους Φιλίππου, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτές μια σειρά άλλες επιχειρήσεις ή εμπορικά σήματα που κατάφεραν και έβαλαν στο χέρι.

Στην Hellenic Quality Foods του Γ. Φιλίππου ανήκουν οι εταιρείες:

ΚΑΝΑΚΙ (προϊόντα ζύμης, λαχανικά, πουλερικά, κλπ.)

ΜΙΜΙΚΟΣ (κοτόπουλα)

Στην Elbisco και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ι. Φιλίππου έχουν ενταχθεί και ανήκουν εταιρείες όπως:

  • Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων
  • Βοσινάκης
  • ΑΛΛΑΤΙΝΗ
  • Αρτοβιομηχανία Elite
  • Forma
  • ELBISCO Εμπορική Α.Ε. Διανομών Τροφίμων.
  • ΧΑΝΟΓΛΟΥ ΑΕ
  • KARAT BULGARIA SA,
  • HELBERICA SA, ΙΣΠΑΝΙΑ
  • MORPAC SA , ΓΑΛΛΙΑ
  • MORPAC CYPRUS ltd,
  • MORPAC ALBANIA
  • OVERPACK HOLDING, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • ZITO LUKS (αλυσίδα λιανικής που αριθμεί 29 αρτοποιεία προσφάτως ανακαινισμένα και mini markets στη FYROM)

Την ίδια στιγμή η ΒΙΣ, εκτός από εταιρεία στον κλάδο των συσκευασιών, λειτουργεί και ως εταιρεία συμμετοχών. Σε αυτά τα πλαίσια, στις αρχές της δεκαετίας είχε προχωρήσει στη δημιουργία μιας κατασκευαστικής εταιρείας, της HELIOS PLAZA ΑΕ με στόχο την αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων, εταιρεία που επίσης στόχευε σε κατασκευαστικά έργα του δημοσίου.

Στην ΙΩΦΙΛ ΑΕ της ΦΑΓΕ ανήκει και η διαφημιστική εταιρεία ASPECT ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ Α.Ε.»

Δεκάδες εκατομμύρια

Οικονομικά στοιχεία για την καθεμιά από αυτές και δεκάδες άλλες εταιρείες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι συνδεδεμένες με τον όμιλο της οικογένειας Φιλίππου δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεθούν. Ωστόσο, από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό του ομίλου διαπιστώνεται ότι μόνο κατά τη δεκαετία που διανύουμε, τα επίσημα, τα δηλωμένα κέρδη των Φιλίππου είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ΦΑΓΕ, τα τελευταία χρόνια, δέχτηκε δύο πολύ ισχυρά πλήγματα που της προκάλεσαν σημαντική πτώση των πωλήσεων και απώλεια κερδών. Το πρώτο είναι ότι δυο - τρεις φορές εντοπίστηκαν ακατάλληλα για χρήση γιαούρτια στην αγορά και το δεύτερο είναι η ήττα που υπέστη τελικά η εταιρεία στον ανταγωνισμό της με τη ΔΕΛΤΑ στην αγορά του λεγόμενου φρέσκου γάλακτος, από την οποία τελικά εκτοπίστηκε. Τα κέρδη, λοιπόν, των βασικών εταιρειών του Ομίλου την περίοδο 2000 - 2007 διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • ΦΑΓΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΕ: 27.110.296 ευρώ
  • ΤΥΡΑΣ ΑΕ: 16.977.325 ευρώ
  • ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ: 17.845.099 ευρώ
  • ΕΒΓΑ ΑΒΕΕ: 11.724.929 ευρώ
  • ΙΩΦΙΛ ΑΕ (2003-08) : 9.951.309 ευρώ
  • ΒΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΑΕ : 3.323.817 ευρώ
  • ELBISCO ΑΒΕΕ: 900.129 ευρώ
  • HELLENIC QUALITY FOODS ΑΕΤ: -12.582.680 ευρώ

Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ